Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Eentonig maar allesbehalve saai: nog veel meer sneeuw op komst

Roel op 01 januari 2019· 16 reacties

Een prachtige 'tussendag' op de Stubaier Gletscher

Met het bekijken van de weerkaarten vandaag valt op dat er grootschalig nauwelijks beweging in de atmosfeer zit. Over een week ligt er nog steeds een sterk hogedrukgebied boven Frankrijk en de Britse Eilanden waardoor er grootschalig bar weinig aan het weer verandert. Maar saai is het daardoor zeker niet, de sneeuw blijft vallen. In Oostenrijk welteverstaan.

Vrij zonnige tussendag

Vandaag is een prachtige dag tussen de storingen door. Een van de weinige momenten deze week dat het in de hele Alpen rustig en droog is. Op veel plaatsen schijnt de zon ook volop, kijk maar naar dit satellietbeeld.

Bron: sat24.com

Op enkele plaatsen hebben we echter last van laaghangende bewolking. In veel gevallen volstaat het om de lift in te stappen naar een etage hoger, maar dan moet het skigebied wel zo hoog reiken. In het geval van het Oostenrijkse Hochkönig is dat niet het geval. Alleen de Hochkönig zelf waar deze webcam staat opgesteld steekt boven de wolken uit waardoor het weer op de piste ‘enigszins’ tegenvalt.

Hochkönig (O)

Laax (CH)

Op de meeste plaatsen is het echter genieten geblazen, en die momenten moet je in Oostenrijk koesteren want er komen nieuwe storingen aan!

Kou-inval

Morgen is de dag van in de instromende kou. Vanuit het noorden bereikt vannacht een storing de noordkant van de Alpen waaruit het gaat sneeuwen in vooral Oostenrijk. Morgen is het grijs en sneeuwt het nog steeds. Een deel zal ook het oosten van Zwitserland bereiken, maar het meeste is wederom voor Oostenrijk. 's Middags wordt de sneeuwval iets minder intensief en meer buiig van karakter maar in totaal kan er toch weer zo’n 20-30cm vallen.

Aanhoudende zonneschijn

In Frankrijk, het westen van Zwitserland en Italië merken ze alleen dat het kouder wordt. Van sneeuw is zeker in de westalpen geen spoor te bekennen. In Italië kunnen er wel wat vlokken de grens overwaaien maar dat zijn geen grote hoeveelheden. Deze tweedeling tussen Oostenrijk en de rest van de Alpen is iets waar we ook de komende zeven dagen mee zullen moeten dealen. Er is weinig spannends te melden voor Frankrijk en Italië, behalve dat de zon er veel schijnt.

Breuil-Cervinia (I)

Sneeuwgolven

Daarom terug naar Oostenrijk. Doordat de hogedruk op zijn plek blijft liggen blijven de sneeuwkansen hier groot. In feite zijn het verschillende ‘sneeuwgolven’ die Oostenrijk overspoelen. De eerste is voor morgen, donderdag komt er een tweede en in het weekend komt er waarschijnlijk een hele dikke dump aan. Na een paar ijskoude dagen wordt het een fractie zachter maar die lucht laat ook meer sneeuw toe. Hieronder zie je wat ons cumulatief te wachten staat tot en met zondag:

Opletten geblazen

Ons weermodel berekent op veel plaatsen meer dan een meter sneeuw. Bovenop wat er gisteren en eergisteren al allemaal is gevallen. We mogen ons daarom langzaam zorgen gaan maken over het lawinegevaar én over de wisseldag. Nu heerst op veel plaatsen lawinegevaar 3 maar dit gaat de komende dagen verder stijgen. Ook de reisdag zaterdag wordt iets om in de gaten te houden. De kans dat reizigers zaterdagochtend vol in de sneeuw terecht komen is vrij groot. Natuurlijk kan de timing van de sneeuwval nog iets veranderen maar dit is iets om serieus rekening mee te houden mocht je bijvoorbeeld de Fernpas over moeten. Hierover de komende dagen meer.

In de loop van volgende week komt er mogelijk meer beweging in de atmosfeer. Dat wil niet zeggen dat het met de sneeuw ophoudt maar dat de sneeuwkans ook voor de Franse en Italiaanse Alpen wat toeneemt. Ook daarover de komende dagen meer!

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

WimenEssie1 januari 2019 · 13:39

Bedankt voor de weer-update Roel. Wij zijn van plan om zaterdag naar Ischgl te rijden. Zoals het er nu voor staat kan dat dus wel eens een barre tocht worden. Ik zal eens kijken of het mogelijk is om de Fernpass te mijden.
Oh ja… en de allerbeste wensen natuurlijk allemaal. Groeten Wim en Essie

Gaston1 januari 2019 · 13:57

Het eerste woord van 2019.

Weerdiscriminatie!

Tijd voor een uitpakparty?!
SkiBeppie1 januari 2019 · 14:12

Lekker hoor, in Oostenrijk kan het voorlopig niet meer stuk. Lastige reisdag, we houden het in de gaten. Gaan overnachten, stressloos reizen: wat er ook gebeurt, we komen er wel.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
BaLin1 januari 2019 · 14:13

Voor de franse en italiaanse alpen gaat er misschien wat veranderen zeg je @roel Hoe zit het met Zwitserland (Berner Oberland, Jungfrau)?

*bericht bewerkt door BaLin op 01 jan 2019 14:14

WimenEssie1 januari 2019 · 14:35

Lekker hoor, in Oostenrijk kan het voorlopig niet meer stuk. Lastige reisdag, we houden het in de gaten. Gaan overnachten, stressloos reizen: wat er ook gebeurt, we komen er wel.

SkiBeppie op 1 jan 2019 14:12

Toevallig nog een overnachtings tip ?

Roelauteur1 januari 2019 · 14:52

@BaLin ook. Het is meer dat de luchtdrukverdeling wijzigt waardoor de sneeuw op andere plaatsen kan gaan vallen.
@WimenEssie en alle anderen, natuurlijk ook van ons uit de beste wensen! :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Denis1 januari 2019 · 15:23

@WimenEssie

Sowieso is richting Ischgl de Arlbergtunnel beter te doen, en al zeker bij slecht weer.

Binnenkort lastminute een shortski boeken richting Oostenrijk, zat eraan te denken morgen te vertrekken tot zondag, maar ga toch nog even wachten (ben qua werk gelukkig flexibel)

*bericht bewerkt door Denis op 01 jan 2019 15:23

marijkestok1 januari 2019 · 17:12

Ga de 11e naar La Plagne; ik vrees dat met al die zon van de afgelopen tijd en de komende tijd het skien moeilijk gaat worden. Hopelijk verandert het nog, maar is wellicht ijdele hoop.

sven3111 januari 2019 · 18:16

Ga de 11e naar La Plagne; ik vrees dat met al die zon van de afgelopen tijd en de komende tijd het skien moeilijk gaat worden. Hopelijk verandert het nog, maar is wellicht ijdele hoop.

marijkestok op 1 jan 2019 17:12

Dit meen je toch niet serieus?

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
BaLin1 januari 2019 · 18:43

@BaLin ook. Het is meer dat de luchtdrukverdeling wijzigt waardoor de sneeuw op andere plaatsen kan gaan vallen.

Roel op 1 jan 2019 14:52

Ok. Even flink duimen. De 12e vertrek ik naar Zwitserland. Een verse laag sneeuw is zeer welkom.

*bericht bewerkt door BaLin op 01 jan 2019 18:43

MountainHugger1 januari 2019 · 19:17

Bedankt voor de weer-update Roel. Wij zijn van plan om zaterdag naar Ischgl te rijden. Zoals het er nu voor staat kan dat dus wel eens een barre tocht worden. Ik zal eens kijken of het mogelijk is om de Fernpass te mijden.
Oh ja… en de allerbeste wensen natuurlijk allemaal. Groeten Wim en Essie

WimenEssie op 1 jan 2019 13:39

Gewoon bij bregenz de grens over en dan door de arlberg tunnel.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Jeffvdv1 januari 2019 · 21:14

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/6a3057c019efbe15c941348a...

Een geweldige dag in Schladming-Dachstein vandaag! Morgen gaat het weer lekker verder sneeuwen 😃

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
lover1 januari 2019 · 23:51


Best jaloers op skiërs die zich moeten behelpen met witte strepen in een zonnig verder bruin landschap 🙄. Love sun❄️☀️

suzen902 januari 2019 · 00:26

Spannend weer! Het begint al te kriebelen. @Roel, waar kan ik ook al weer op de site dat kaartje vinden met de te verwachten sneeuwval, die ook in je weerbericht staat. Deze kon je eerst altijd raadplegen en ook inzoomen of een plaats in typen om te zien hoeveel sneeuw er verwacht wordt. Kan het nergens meer vinden.

Quick2 januari 2019 · 00:29
Mr. Slow
Jeroen19652 januari 2019 · 06:42

Vrijdag een weekje Les Portes du Soleil. Gelukkig wordt het koud en kunnen de sneeuwkanonnen wat ‘vers’ sneeuw op de pistes brengen. Verder volop zon volgende week. Ik klaag niet :)

Plaats een reactie