Wanneer staat Europa op de piste?

Ruud op 09 oktober 2014· 14 reacties

Waarheen voor rustige pistes?
Waarheen voor rustige pistes?

Ik had mijn laptop nog niet open geklapt om de traditionele najaarsblog over de vakantiespreiding in Europa te schrijven, of ik constateerde dat sommigen zich daar al dit voorjaar druk over hadden gemaakt.

Forum
Al in maart verscheen in het forum de vraag hoe het met de krokusvakantie van 2015 zit. Die vraag werd royaal opgepakt door Skifan, die een mooi overzicht deelde van de liftmaatschappij van Val Thorens waarin voor de Europese landen wordt vermeld wanneer ze vakantie hebben en dus potentieel op de pistes te vinden zijn. Daaruit bleek dat het in de meeste weken best meevalt met de drukte. Dat is fijn want men heeft nogal de neiging zich zorgen te maken als de vakantiespreiding ter sprake komt.

Even skiën en dan weer aansluiten
Nu is het ook knap irritant als je één week in het jaar op wintersport gaat en het juist dan stervensdruk is in het skigebied dat je hebt gekozen. Overigens is grote drukte ook ergerlijk als je méér dan één week gaat, maar dat is niet het punt; het sleutelwoord is hier gekozen. Want, ook in drukke vakantieweken kun je, door het goede skigebied te zoeken, voorkomen dat je in de drukte terecht komt. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben, maar door goed te kijken naar de karakteristieken, lay out en hoeveelheid accomodaties van een skigebied –en door het lezen van wat er op het forum over gezegd wordt-, kun je vaak best goed voorspellen of het in jouw skigebied megadruk wordt in vakantieperiodes.

null

De piste delen met onze mede-Europeanen
Maar goed, als je dan toch bent aangewezen op een schoolvakantieweek- en welk gezin met kinderen is dat niet?-, hoe zit het dan met die vakantieperiodes? In welke weken loop je de meeste kans de ooster- of zuiderburen op de pistes aan te treffen? En vlak de Oost-Europeanen niet uit, want die trekken ook steeds vaker naar de Alpen.

Kerstvakantie
Hoe je het wendt of keert; een drukke periode is de Kerstvakantie sowieso. Vanaf 20 december tot en met 4 januari zijn overal de scholen dicht. In de meeste gebieden is het dus druk, maar niet overal tegelijkertijd. Er zijn gebieden waar het juist met Kerst heel druk is, terwijl het in andere gebieden rondom Oud en Nieuw topdrukte is. Hangt er ook van af hoe de feestdagen vallen. Traditionele familiegebieden, kleine knusse gebiedjes en chaletdorpen zijn deze periode vaak het aller drukst.

Krokusvakantie 14 tot 22 februari
Dit jaar valt in Nederland Carnaval samen met de Februarivakantie in regio Zuid. Diegenen die liever de skikleding aantrekken dan de boerenkiel, zullen dus van 14 tot 22 februari op de pistes te vinden zijn. En daar gaan ze Europese medeburgers aantreffen. Twee van de drie Franse regio’s hebben vrij, waaronder Parijs, Lyon en Bordeaux. Ook de Engelse en de Belgische kinderen hoeven deze week niet naar school. In Duitsland hebben drie Bundesländer vakantie, waaronder Beieren en Saksen, in Oostenrijk 2 regio’s en meerdere Zwitserse regio’s. En dan heb je nog de Denen, de Zuid-Zweden en een deel van de Tsjechen.

null

Krokusvakantie 22 tot 1 maart
De Nederlandse vakantieregio’s Noord en Midden lijken het beter te treffen; de Belgische, Engelse, Duitse, Oostenrijkse en Deense kinderen zitten op school. Twee van de drie regio’s van Frankrijk hebben wel vrij en ook in een aantal Zwitserse gebieden, een Zweedse regio en een deel van Tsjechië zitten de kids nog niet in de schoolbanken. Heel druk zal het in de meeste gebieden dan wel niet zijn, zou je denken. Kwestie van geluk.

Pasen
Over geluk gesproken: de Belgen hebben twee weken Paasvakantie en die valt begin april. Zeker in de eerste week kan er nog op heel veel plekken gewintersport worden. Zwitserland en Oostenrijk en kennen ook een Paasvakantie, net als veel Duitse Bundesländer en de helft van Engeland. Maar Frankrijk opvallend genoeg niet.

Samenvattend
De Belgische en de Zuid-Nederlandse krokusvakanties vallen in een drukkere periode dan die van de regio’s Noord en Midden. Extra reden voor de Belgen en de Zuid-Nederlanders om met beleid hun skigebied te kiezen.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

altijd moeilijk inschatten hoor: in Zwitserland hebben ze bijv. ná de paasdagen vakantie, de oostblokkers hebben tot diep in januari kerstvakantie (en er zijn vooral in Oostenrijk maar ook in Italië veel oostblokkers op de ski!) Dan hebben ze in Oostenrijk nog ‘Energieferien’, en in Frankrijk ook een soort tussenvakantie.

In Zwitserland hebben veel scholen ook een ski-week waarin ze met hun leerlingen dagelijks de piste op gaan. Denk je buiten de schoolvakanties te gaan, staat alsnog elke dag de piste overvol met kinderen.

@gast935: ach, dat zijn de skileraren, gidsen, pisteurs van morgen… ;-)

Click. Click. Peace

Hebben de Fransen 2 weken vrij. Er wordt 2x over “2 van de 3 regio’s” gesproken.

@Skizoeker ja in de voorjaarsvakantie hebben de Franse scholen twee weken vrij.

Click. Click. Peace

@skizoeker: wat een mazzelaars hè?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Wij zijn niet afhankelijk van de schoolvakanties, dus we laten de prijs voornamelijk bepalen wanneer en waarheen wij gaan. Niet geheel toevallig zijn de laagste prijzen ook in de weken met de minste (geen) vakanties.

Je zou dan toch weer zeggen dat dát die weken nou juist aantrekkelijk zou maken voor iedereen in Europa die niet vast zit aan de vakanties. Misschien maar beter dat deze lijstjes goed verstopt zijn op internet. :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Hoe zit het met de vakanties bij onze Russische “vrienden”?
Die wil je toch ook niet in grote aantallen tegen komen in een ski-gebied!

Is het niet zo dat de Russen die het zich kunnen veroorloven om een week of langer in de Alpen te vertoeven (en dat zijn er steeds meer) zich niet laten tegenhouden door een fenomeen als officiële (school)vakantieperiodes? Geen idee hoor, maar die indruk heb ik.

Voor Rusland en andere orthodoxe landen : de nieuwsjaarweek en vaak de 1ste 2 weken van Januari. Verder komen ze begin maart maar veel minder. Voor het komende seizoen worden er 10-15% minder verwacht, wegens financiële crisis (meerdere reisorganisaties failliet en valutawaarde omlaag) en politieke redenen

Ruud laat nog wel wat vragen open. Voor wat betreft Duitsland bijvoorbeeld is de vakantiespreiding zo breed, dat je ook in de rustiger periodes Duitse kinderen kunt tegenkomen. Maar dan wel weer nagenoeg alleen in de duitstalige landen, terwijl voor die duitstalige landen de Franse schoolvakanties weer niet echt relevant zijn.

Misschien is dit interessant:
http://www.schoolvakanties-europa.nl/

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

@Frank: maar ik heb t dan ook alleen over de vakantieweken. Buiten onze vakantieweken om hebben andere landen soms schoolvakanties inderdaad. Maar dan ook weer niet allemaal tegelijk

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Wij kiezen er onze vakantieperiodes op uit, buiten de drukte op pistes zijn ook de prijsverschillen van met name pakketreizen gigantisch.

Wij hebben krokusvakantie van 22-1 maart, maar de vraag is of we wel gaan >.>

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie