Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Hogedrukweer met langzaam een paar schoonheidsfoutjes

Roel op 17 februari 2019· 4 reacties

Satellietfoto van gisteren (bron: NASA)

Het wordt voor de vijfde opeenvolgende dag een stralend zonnig in de Franse en Italiaanse Alpen (in Oostenrijk begon het een dagje later), en er zullen er nog vele volgen. Hogedrukgebieden houden het ook deze week voor het zeggen en misschien nog wel langer. Dat betekent veel zon en zacht, al krijgen we regionaal te maken met een paar schoonheidsfoutjes.

Strakblauw

Het zijn van die dagen waar je van droomt als de langverwachte wintersport is aangebroken. Een strakblauwe een lucht en aangename temperaturen zodat je tussendoor buiten lekker een drankje of hapje kunt doen. Dat zal deze week op meerdere dagen moeiteloos kunnen. Wat opvalt is de bijzonder lage luchtvochtigheid in de bergen. Op de Pitztaler Gletscher in Oostenrijk is deze slechts 7%, op de Gornergrat in Zermatt zelfs 6%. Het zicht is daardoor geweldig, je kunt in deze lucht soms honderden kilometers ver kijken. Berny Bisselink stuurde deze foto vanuit Breuil-Cervinia.

Breuil-Cervinia (I) Foto: Berny Bisselink

Af en toe wolkensluiers boven Oostenrijk

Zoals gezegd houdt het mooie weer deze week aan. Zeker in de westalpen en in Italië zijn deze week maar weinig wolkjes te bekennen. In Oostenrijk ook, maar hier trekken af en toe trekken wat meer wolkensluiers over. Dinsdag wordt het huidige hogedrukgebied afgelost door een nieuw systeem en op die overgang zit wat bewolking. Het blijft wel droog, en met iedere kilometer naar het zuiden en westen is de kans op bewolking kleiner. Het zijn dus vooral de skigebieden langs de Duitse grens die het meest gevoelig voor wolken zijn. Dit is te zien op onderstaande animatie voor de periode tot en met donderdag.

Tijdelijk wat neerslag?

Spannender wordt het na donderdag want het nieuwe hogedrukgebied verandert van vorm. Vanuit het oosten probeert koude lucht Oostenrijk binnen te stromen en dat gaat mogelijk gepaard met dikkere bewolking waaruit wat sneeuw kan vallen. De meest oostelijke skigebieden in Oostenrijk ten oosten van Salzburg zijn daar het meest gevoelig voor. Vrijdag zou hier vanaf zo’n 1000-1200 meter enige sneeuw kunnen vallen. Zo’n laagje zou een mooie opfrisser zijn voor de pistes, maar is het tijdelijk. In het weekend breidt het hogedrukgebied zich weer in oostelijke richting uit en dan keert het zonnige week terug.

Lange termijn

En zo blijven actieve storingen voorlopig op afstand. Zo lang de luchtdruk zo hoog blijft boven Midden-Europa gaan er geen grote sneeuwhoeveelheden vallen. Alleen de vorm van het hogedrukgebied kan iets uitrichten, daardoor wordt het hetzij wat kouder (wat natuurlijk niet erg is) of er trekken tijdelijk meer wolken over. Het droge en overwegend zonnige weer lijkt in een groot deel van de Alpen (zeker in Frankrijk en Zwitserland) echter gewoon aan te houden en daarmee ziet het begin van de nieuwe week er voor de zonliefhebbers uit Midden-Nederland (voorjaarsvakantie) ook niet slecht uit.

Courchevel (F)

In Obertauern kan er in de loop van de week wat sneeuw gaan vallen

Sauerland

Iets wisselvalliger wordt het in het Sauerland. Het wordt minder zacht (gisteren was het op de Kahler Asten nog 12,5 graden) en vanaf dinsdag kan er wat lichte regen vallen. Daarna warmt het op en in het weekend komt de zon weer tevoorschijn. De winter is voorlopig dus ver weg, maar met kunstsneeuw zal er nog prima te skiën zijn.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Quick17 februari 2019 · 13:53

Tsja, een beetje saai weer misschien maar voor alle vakantiegangers natuurlijk uitstekend nieuws.

Mr. Slow
GeJe17 februari 2019 · 13:54

Ik ga over 2 weken, mag wel iets kouder wat mij betreft.

mukkie17 februari 2019 · 20:59

In Valtournenche en Cervinia fantastisch weer! En inderdaad: het valt mee met papperige sneeuw. Er was maar 1 piste en dan nog een klein deeltje waarop het wat zacht was, maar echt geen pap. We zitten natuurlijk wel op 2000m en hoger… Ik houd van verse sneeuw en ik hoef niet per se zon, maar dit is natuurlijk wel goddelijk!

*bericht bewerkt door mukkie op 17 feb 2019 21:03

JWWietsma17 februari 2019 · 21:09

Saalbach was vandaag ook heerlijk!

Plaats een reactie