Dossier: bereid je voor op je wintersportvakantie

Redactie op 01 maart 2019· 5 reacties

Vrijdag is het weer zover, tienduizenden Belgen trekken naar de sneeuw voor de krokusvakantie. Traditioneel blijft deze week de meest populaire week gezien de schoolvakanties en de ideale timing in het wintersportseizoen. Zorg echter dat je goed voorbereid aan de week begint met dit dossier, dat dagelijks aangepast wordt tot aan de krokusvakantie!

Check hieronder of jij klaar bent voor de krokusvakantie

Check het meest recente weerbericht en zorg voor aangepaste kledij bij het weer

Via deze link kan je steeds het meest recente weerbericht van Roel terugvinden. Het wordt komende week wat wisselvalliger. Om te weten of er sneeuw valt in jouw gebied, of het zonnetje toch komt piepen, bekijk je best elke dag de update. Via die pagina kan je trouwens ook de webcams en sneeuwhoogte bekijken. Zo kan je je kledij aanpassen aan het weertype. Wordt het wat koeler? Denk er dan toch maar aan je thermische kledij in te pakken. Gaat de zon schijnen? Vergeet dan het zonneglas van je goggle niet!
Roel geeft in zijn weerbericht ook vaak mee hoe de situatie op de baan is, en welke passen er door sneeuwval gesloten kunnen zijn. Je kan je ook inschrijven voor ons Sneeuwalarm, en dan ontvang je gratis updates via e-mail tot aan je vakantie.

Vind de ideale route naar jouw skigebied en check de verkeersinfo

Er zijn tal van online routeplanners die je kunnen helpen om de beste weg naar jouw skigebied te vinden. Meestal geven die ook aan wanneer je een wegenvignet nodig hebt of waar je tol moet betalen. Het is alvast handig om wat cash geld of een kredietkaart bij je in de wagen te hebben voor de tolstations. De ideale weg is niet altijd de kortste of de goedkoopste: check daarom goed al jouw opties en beslis tijdig welke weg voor jouw trip de beste oplossing is. Geraak je er toch maar moeilijk uit? Dan kan je de vraag altijd stellen aan de ervaringsdeskundigen op ons forum: https://www.wintersport.be/forum/4

Zorg er voor dat je wagen in orde is

Een voorbereid man is er twee waard. Tussen november en april zijn winterbanden verplicht in Duitsland en Oostenrijk. In Val d’Aosta in Italië zijn ze zelfs van half oktober al verplicht. In Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn ze verder verplicht indien aangegeven met een bord. Ook sneeuwkettingen kunnen van pas komen. Best zoek je op voorhand op of jouw skigebied in een vallei ligt waar sneeuwkettingen vaker nodig zijn. Zorg voor je vertrek ook dat je wagen voorzien is van voldoende ruitenvloeistof met antivries en koelvloeistof. Best neem je ook wat doeken, water en een ijskrabber mee.

Ga na of je reis- en zorgverzekering in orde is

Medische kosten in het buitenland worden niet altijd door je zorgverzekering gedekt. Daarom neem je best een bijkomende wintersportverzekering. Je kan checken bij je vaste verzekeraar, maar surf zeker ook eens naar Sneeuwsport Vlaanderen. Ze bieden verschillende pakketten aan, voor verschillende omstandigheden. Wil je absoluut zeker zijn dat alle medische kosten gedekt zijn? Ga dan voor het omnium pakket. Bij een ziekte of ongeluk ben je er dan immers ook zeker van dat je skipas en lessen worden terugbetaald. Indien je ook nog een goede reisverzekering afsluit, kan je ook in aanmerking komen voor de terugbetaling van verblijfskosten, en kosten door verlies, diefstaf en beschadiging van bagage.

Zorg ervoor dat je uitrusting tip top in orde is

Stel je ski’s af, check je schoenenmaat en zorg ervoor dat je materiaal gewaxed en geslepen is. Dat kan bij je lokale wintersporthandel, maar evengoed kan je het zelf. Na aanschaf van wax, een waxijzer, een schraper en een nylonborstel kan je met een DIY YouTube filmpje zelf aan de slag. Ben je niet zo’n doe-het-zelver en ook nogal vergeetachtig? Je kan in elk wintersportgebied in de lokale skishop binnenstappen voor een basisonderhoud van je ski’s of board.
Check voor vertrek wel best of je bindingen nog in orde zijn, of de laces van je boots niet uitgerafeld zijn en of je skischoenen geen mechanische schade vertonen. Rogier schreef er ooit dit interessant blog over.

Maak een lijstje voor je bagage: wat moet er zeker in je tas?

Je zal het maar meemaken dat je aankomt op je bestemming en toch iets vergeten bent! Op voorhand een lijstje maken is daarom handig, bijvoorbeeld voor je wintersportkledij. Heb je je handschoenen, goggle, buff, thermische kledij, skisokken, skihelm, skibroek en jas ingepakt? Dan zit je daar alvast goed! Ook voor toiletgerief ga je best na wat je elke dag gebruikt: Tandenborstel, tandpasta, shampoo, douchegel, conditioner, deodorant, haarborstel, kam, haargel,… En denk zeker ook eens aan een medische kit met pleisters, gel tegen spierbelasting, medicijnen,…
Wordt het mooi weer op je bestemming? Vergeet dan zeker je zonnebril niet!

Doe enkele trainingsoefeningen tegen de verzuring en ter voorbereiding van een intensieve wintersportweek

Als het een jaar geleden is dat je op de latten hebt gestaan, doe je best wat voorbereidende oefeningen om verzuring op de piste tegen te gaan.
Via deze blog vindt je enkele handingen trainingsoefeningen die je gewoon thuis kan uitproberen!

Ga nog langs de winkel voor spullen die je niet in huis hebt

Morgen of zaterdag is het zo ver! Is je valies al klaar? Zo ja, heb je vast gemerkt dat je een aantal zaken niet meer in huis hebt. Tijd om nog langs de winkel te gaan voor de ontbrekende spullen! Denk bijvoorbeeld aan lippenbalsem, zonnecrème, skihelm voor je zoon of dochter, wintersportsokken, eten en drinken voor onderweg,…
Ga je naar een hotel? Dan hoef je je alvast geen zorgen te maken over ontbijt, handdoeken, toiletpapier, beddenlakens,… als je naar een self-catered chalet gaat, is het voor sommige spullen handig om ze reeds mee te brengen van thuis, indien het nog in de wagen past naast al je wintersportspullen. De winkeltjes in skigebieden zijn vaak duurder en minder uitgebreid dan thuis. Waarschijnlijk hebben ze ook nét niet die cornflakes die jij graag eet.

Tips voor rijden in de sneeuw

Wellicht zal het zaterdag best goed meevallen met sneeuw op de wegen, check daarvoor zeker het laatste weerbericht op onze site. Dat geldt trouwens ook voor je terugreis volgende week, want dan kunnen de condities misschien heel anders zijn! Er gebeuren 75% meer ongevallen met blikschade wanneer bestuurders zich op besneeuwde wegen begeven. Je wagen reageert immers anders en rijden op sneeuw vergt gewoontes die de meeste bestuurders niet onder de knie hebben. Winterbanden is alvast een must, maar lees zeker ook deze 10 tips eens na over rijden in de sneeuw.

Tips voor 's nachts rijden

Rij je 's nachts? Lees dan zeker dit blog nog eens door. Er zijn geen exacte regels die je perfect veilig door de nacht kunnen loodsen, maar het helpt alvast om goed uitgeslapen aan je tocht te beginnen, regelmatig van chauffeur te wisselen en te vertrekken met een wagen die tip top in orde is.

Zoek alvast op welke pisterestaurants de beste zijn

Check de beste pisterestaurants via onze skigebiedzoeker, en klik vervolgens op restaurants bij het skigebied waar je naartoe gaat. Zo kan je alvast bekijken waar je de eerste dagen wilt skiën en plannen waar je best stopt om een lekkere maaltijd te vinden.

Iedereen die vanavond of morgen vertrekt, wensen we een veilige, fijne reis met lekkere, verse sneeuw en toch voldoende zon! Laat ons zeker jullie ervaringen weten en welke tips goed van pas kwamen.

Redactie
bartvwg1 maart 2019 · 08:26

Zorg echter dat je goed voorbereid aan de week begint met dit dossier, dat dagelijks aangepast wordt tot aan de krokusvakantie!

Vreemd, of bedoel je tot aan het eind van de krokusvakantie? :o
Iedereen veel plezier en een vlotte, veilige reis en geen ongevallen! ;)
En laat wat sneeuw over zodat ik binnenkort ook nog wat heb. :p

Kristof1 maart 2019 · 10:46

Hey @bartvwg, de updates en tips staan steeds onderaan het blogje ;-) Aan iedereen die vertrekt: een heel fijne skivakantie gewenst! Stuur zeker en vast fotos door in dit topic: https://www.wintersport.be/forum/topic/437639

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!
dan581 maart 2019 · 10:55

Hey @Kristof

Tof leesvoer, zeker met al die verwijzingen en linken.👏👌
Wij , nog effe wachten tot tweede week Pasen ( wel al 5 d. Alta Badia afgestreept in januari😊)

Born to run. B.S.
Kristof1 maart 2019 · 10:57

Goed dat je niet tweede week Pasen naar Alta Badia gaat, want dat wordt ne nipte vrees ik ;-)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!
dan581 maart 2019 · 11:28

Dat wordt Livigno want in AB zijn ze al aan 't wandelen en MTB dan. 😁

Born to run. B.S.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.