Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wintersport in China: de olympische locaties

Henri op 05 december 2019· 8 reacties

Foto: Beijing 2022

We schreven eerder over de opmars van de wintersport in China. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Olympische Winterspelen die in 2022 naar Beijing komen. De meeste indoorsporten vinden in Beijing zelf plaats, maar de sneeuwdisciplines (met uitzondering van het freestyle skiën en de snowboard Big Air) vinden plaats ten noordwesten van de Chinese hoofdstad. De regio’s Chongli en Yanqing zijn de plekken waar het allemaal gaat gebeuren.

Van onderontwikkeld naar wintersporthotspot

Vooral Chongli is van oudsher een onderontwikkelde regio. De lange, koude en kurkdroge winters zorgden ervoor dat de inwoners in armoede leefden. Het groeiseizoen is simpelweg te kort. Veel mensen vertrokken dan ook naar de grotere steden om daar hun geluk te zoeken. In het begin van deze eeuw kwam hier verandering in. Er werden enkele skigebieden geopend die voornamelijk bedoeld waren voor weekend- en vakantiegasten. In het bid voor de Olympische Winterspelen van 2022 werd Chongli naar voren geschoven als geschikte locatie om meerdere ski- en snowboarddisciplines te organiseren. In één klap werd de regio weer populair en kwam er een grote ontstedelingsstroom op gang. Men zag het als de perfecte kans om terug te keren naar Chongli en daar werk te zoeken. Door alle nieuwbouw beschikt het inmiddels over zeven moderne skigebieden met in totaal 137 kilometer aan piste. De regio is de trendsetter geworden voor de Chinese wintersportindustrie, de inkomens zijn binnen 10 jaar zo goed als verdubbeld en de regio ontvangt al 1,6 miljoen toeristen per jaar. Een zesde van alle inwoners uit de regio is momenteel werkzaam in deze sector, dus het is van groot belang dat ook na de Olympische Winterspelen het wintersporttoerisme blijft voortbestaan.

De olympische locaties

Chongli

Het grootste skigebied op dit moment is Wanlong, waar het olympische snowboardslalom-onderdeel wordt georganiseerd. Sinds afgelopen winter heeft het skigebied een gemeenschappelijke skipas met het skigebied van Genting Secret Garden. In Genting zullen in 2022 de slopestyle- en halfpipewedstrijden voor snowboarden en enkele freestyleskiwedstrijden worden gehouden.

In het winterseizoen van 2015-2016 opende het nabijgelegen Thaiwoo ook voor het eerst haar liften. Het gloednieuwe skigebied werd in de daaropvolgende zomer tijdens de World Ski Awards direct uitverkoren tot het beste skigebied van China! Het beschikt over moderne liften en interessante pistes die tot een hoogte van 2.160 meter reiken. Het gebied zal wedstrijden voor snowboardcross en het freestyleskiën organiseren. Thaiwoo heeft flinke ambities en wil in de komende jaren nog uitbreiden naar maar liefst 138 kilometer aan piste, 45 moderne liften en 21 lopende banden voor beginners.

Genting:

Thaiwoo:

De overige vier gebieden in de regio, Changchengling, Fulong, Galaxy en Duolemeidi, zijn ook in de afgelopen jaren uit de grond gestampt, maar zullen geen olympische wedstrijden organiseren.

Yanqing Nationaal Park

Omdat de hoogteverschillen in de zeven gebieden rondom Chongli niet groot genoeg zijn om te voldoen aan de eisen voor olympische afdalingen, moest er nog een locatie worden gekozen. Dat werd Yanqing, circa 75 kilometer ten noordwesten van Beijing. Middenin het Yanqing Nationaal Park wordt op dit moment een gloednieuw skigebied gebouwd op de flanken van de Xiaohaituo. Naast alle alpineskiwedstrijden zullen hier ook de bobslee- en rodelwedstrijden plaatsvinden. Bij het skicentrum wordt een groot olympisch dorp gebouwd met alle benodigde faciliteiten voor de atleten. Bovendien zorgt een gloednieuwe hogesnelheidstrein voor een snelle verbinding met Beijing zodat bezoekers snel en comfortabel naar het skigebied kunnen reizen.

Watertekort

Zowel Yanqing als de Chongli-regio krijgt jaarlijks gemiddeld slechts 20 centimeter sneeuw. De natuursneeuw kan zorgen voor een cosmetisch laagje, maar je kunt er niet op skiën. Het droge klimaat in de skigebieden zorgt ervoor dat er een uitgebreid besneeuwingsnetwerk moet zijn. In het vorige blog schreef ik al dat de Zuid-Tiroolse kunstsneeuwfabrikant Demaclenko wat dat betreft goede zaken heeft gedaan. Men heeft een groot contract binnengesleept met onder andere Wanlong voor de bouw van hoogwaardige besneeuwingsinstallaties.

Skiën in Wanlong (foto: beau barbe/Flickr)

Door de benodigde sneeuwkanonnendichtheid, een immense kostenpost voor skigebieden, is het tot op heden lastig voor deze Chinese skigebieden om rendabel te zijn. Omdat de regio kampt met een ernstig watertekort zorgt het grote besneeuwingsnetwerk voor binnen- en buitenlandse kritiek van onder andere hydrologen, die voor een verdere verdroging en watertekort vrezen. Maar volgens het Chinese comité voor de Olympische Winterspelen is er weinig aan de hand. Voor het besneeuwen is volgens hen 0,5% van het totale beschikbare water in de regio nodig, wat geen probleem op zou moeten leveren.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Sebastiaan5 december 2019 · 08:10

Midden in een nationaal park en eigenlijk is de plek helemaal niet geschikt voor wintersport, vanwege de zeer beperkte sneeuwval. En maar afvragen waarom het toch zo slecht gaat met milieu en natuur in China…

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
SkiBeppie5 december 2019 · 10:07

Grote stappen, gauw thuis. Sfeerloos en slecht voor de natuur. Besneeuwen terwijl er een tekort aan drinkwater is… het zal ze een zorg zijn. Alles voor de prestige van het land. Dat een Olympisch Comité daar akkoord mee gaat…

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Vivace5 december 2019 · 10:20

Het kon nog erger, het zou me niet verbazen wanneer ze voor de olympische winterspelen hun “weather modification program” in zouden zetten om het gestuurd te laten sneeuwen.

Glide on!
Matthias1235 december 2019 · 10:43

Grote stappen, gauw thuis. Sfeerloos en slecht voor de natuur. Besneeuwen terwijl er een tekort aan drinkwater is… het zal ze een zorg zijn. Alles voor de prestige van het land. Dat een Olympisch Comité daar akkoord mee gaat…

SkiBeppie op 5 dec 2019 10:07

Bij organisaties als het IOC en ook bijvoorbeeld de FIFA maakt dat allemaal helemaal niets uit. Die geven helemaal niets om natuur en mensenrechten. Het land dat de meeste steekpenningen uitdeelt krijgt de organisatie.

Born to Ride
MiVe5 december 2019 · 10:45

Hoe zou de prijs kwaliteit verhouding van het eten zijn?

paolie5 december 2019 · 14:16

Goh. In 50 jaar tijd zijn de Alpen van vrijwel uitgestorven gebied getransformeerd tot een van de grootste toeristenindustrieën ter wereld. Er is zowat geen Alpentop meer over vanwaar er geen liften of pistes te zien zijn.
En nu bouwt het enorme China een paar kleine skigebiedjes en lopen we allemaal met ons vingertje te wijzen?

TMa6 december 2019 · 14:12

@paolie helemaal met je eens!

Wij hebben in heel Europa en USA allemaal natuur omgetoverd naar weilanden, steden en skigebieden. Sfeerloze dorpen in Frankrijk opgezet en dan gaan liggen zeuren dat China hetzelfde doet, heel erg hypocriet.

@ MiVe weet niet of je ooit in China geweest bent, maar die zal naar verwachting top zijn en erg goedkoop/bijna gratis voor ons.

MiVe6 december 2019 · 20:50

@TMa: dankje, toch goed om te weten!
Eigenlijk was het een sarcastische reactie op dat gezeur van daarboven.

Plaats een reactie