Waarom is Tirol zo populair?

Arjen op 15 januari 2015· 19 reacties

null

Ieder jaar gaan er weer heel veel Nederlanders naar Tirol op wintersport. Sterker nog, bijna de helft van het totaal aantal Nederlanders dat naar de bergen vertrekt om te gaan skiën of snowboarden komt uiteindelijk in deze populaire Oostenrijkse provincie terecht. Maar hoe komt dat toch? Waarom kiezen we er met z’n allen zo massaal voor om naar een skigebied in Tirol af te reizen. Wat is het geheim van Tirol? We hebben drie factoren eens onder de loupe genomen.

-Steeds grotere skigebieden
Iedere wintersport begint natuurlijk met het skigebied. Het zal je niet verbazen dat Tirol een behoorlijke dichtheid aan skigebieden heeft. Een succesfactor is ongetwijfeld het feit geweest dat zeer veel skigebieden verbindingen met elkaar zijn aan gegaan. Skiërs zijn tegenwoordig op zoek naar grotere skigebieden die minimaal honderd kilometer aan pistes hebben. Om tegenwicht te geven aan de megagebieden in Frankrijk is er in Oostenrijk ook een aantal grote gebieden ontstaan. Zo zijn de Skiwelt Wilder Kaiser Brixental en het skigebied van Kitzbühel en Kirchberg met elkaar verbonden en hebben het Alpbachtal en het Wildschönau nog niet zo heel lang geleden de krachten gebundeld onder de naam Ski Juwel.

-Kwaliteit
Ondanks het feit dat veel skigebieden steeds groter worden gaat dat niet ten koste van de kwaliteit. Er wordt ieder jaar veel geïnvesteerd in Tirol. En niet alleen in nieuwe liften (zoals de nieuwe Pardatschgratbahn in Ischgl), maar zeker ook in andere zaken in het skigebied. Hierbij kan je denken aan uitgebreide systemen van sneeuwkanonnen (die aan het begin van het seizoen weer eens nodig bleken), restaurants en simpelweg een verbetering van bestaande pistes (bijvoorbeeld door verbreding). Ook buiten de piste begrijpen de Tiroler waar wij Nederlanders naar op zoek zijn. Wat te denken van een wellness centrum als het Aquadome in Längenfeld?

null

-Gemütlichkeit
Waar de eerste twee criteria zich nog enigszins eenvoudig kunnen laten kopiëren is dat een stuk minder makkelijker voor hetgeen de Oostenrijkers ‘Gemütlichkeit’ noemen. Dit is natuurlijk niet uniek voor Tirol, eerder voor heel Oostenrijk, maar dit is misschien wel het geheime ingrediënt dat door de Tiroler wordt toegevoegd. Waarschijnlijk is het ook de enige goede vertaling in een vreemde taal van onze eigen ‘gezelligheid’. Hoe het ook zij, ‘Gemütlichkeit’ is er in verschillende soorten. Wat te denken van de band die veel Nederlandse wintersporters hebben opgebouwd met de eigenaar van het pension of appartement waar ze al jaren komen? Of de gezellige après-ski na een lange dag op de berg?

Natuurlijk zijn er nog veel andere redenen te bedenken waarom Nederlandse wintersporters zo gek zijn op Tirol. Wat is voor jou dé reden om naar Tirol te gaan? Of ga jij juist liever naar een ander deel van de Alpen?

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Nederlanders gaan naar Tirol voor Nederlandse skileraren, Nederlandse après-ski, Nederlandse reisaanbieders, door mond-op-mond reclame van andere Nederlanders en uiteraard voor de gunstige ligging en mooie pistes.

De reden dat er veel Nederlandse skileraren zijn, er veel Nederlandse après-ski is, er veel reizen naar toe gaan en er veel mond op mond reclame voor wordt gemaakt is omdat de Nederlander om de eerder genoemde redenen graag naar Tirol gaat! :P

Het is het ‘kip en het ei’ verhaal…

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

In Sölden hebben ze dit jaar ook weer veel geld geïnvesteerd. In eerste instantie door de nieuwe Wasserkar lift. Hierdoor hebben ze een twee pistes aan moeten passen inclusief beveiligingsnetten en dat soort dingen.

Waar je eerst vanaf de gletsjer de weg een stukje over moest steken naar het vervolg van de piste hebben ze nu een tunneltje gemaakt waar je onder de weg door skiet. Het einde van die piste is ook nog eens een paar meter breder gemaakt!

Dus ook hier zijn ze goed bezig met investeren!

Ik ben het met sneeuwbaard eens als je de “Hollandse” gebieden bedoelt (Kaprun/Zell a see, Gerlos, Solden, Mayrhofen etc), en daar blijven wij dan ook zo ver mogelijk bij weg. Er zijn nog genoeg gebieden in Tirol waar je weinig Nederlanders vind, en de gemutlichkeit ook nog echt aanwezig is.

ik ga zelf ook elk jaar skieen in frankrijk en italie maar denk dat tirol populair is vanwege

  1. afstand (tov frankrijk/italie)
  2. taal (frankrijk/italie (denken ze)
  3. prijs (zwitserland/frankrijk)
  4. apres ski (moet wellicht op 1)
    veel mensen gaan daarom denk ik eerste keer liefst naar oostenrijk en blijven dan gaan

daarnaast vind ik de kwaliteit van de liften in oostenrijk beter dan andere landen.
Frankrijk en zwitserland lopen duidelijk achter

en inderdaad veel nederlanders= veel mond op mond = veel NL leraren

dit jaar voor het eerst naar Oostenrijk (idd Tirol), voor de Nederlandstalige skileraren. De traditioneel ‘Nederlandse gebieden’ gemeden. Voorheen altijd F of CH.

Maar wat ligt er nu eigenlijk allemaal in Tirol.
Zillertal? Lech Zurs Warth? Lermaus Fiss Ladis?

Welk is dan het onderscheid tussen Arlberg/Vorarlberg/Tirol of noordalpen?

Of is Tirol nou de verzamelnaam van al de gebieden die als je de kaart van Oostenrijk bekijkt nou zowel links als rechts van Innsbruck liggen?

Serfaus fiss ladis natuurlijk

Innsbruck ligt in het midden van Tirol. Zowel de gebieden recht als links van Innsbruck liggen in Tirol.
De bekendste skigebieden in Tirol zijn Solden, Zillertal, Kitzbuhler Alp, Ischgl, Serfaus/Fiss/Ladis, Lermoos/Berwang. De Grens in het westen ligt bij de Arlberg. St Anton ligt in Tirol en Lech in Vorarlberg.
In het oosten bij Pass Thurn Kitzbuhel is Tirol en Mittersil is Salzburgerland.

Grofweg gezegd.

leuk voorbeeld, dat Aquadinges in Längenfeld. Toen dat er nog niet was, stond Längenfeld bekend om het zwavelbadje links van de weg (als je van Ötz naar Sölden rijdt).
Uit de berg stroomt daar warm water in een 40cm diep ‘bad’, inclusief verkleedhokje ernaast en zelfs een eigen parking.
Toen ik daar 6 jaar geleden weer kwam, was er niet veel meer van over (door Aquadome)
Iemand bekend hiermee en bestaat het nog?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Tirol is een bondsland (zo iets als provincie) ingeklemd tussen de bondslanden Salzburgerland en Vorarlberg.
Innsbruck is de hoofdstad, en inderdaad ligt het vrij in het midden van Tirol.
De grens tussen Vorarlberg en Tirol is de Arlberg. Dat is een bergmassief ongeveer ter hoogte van st Anton am Arlberg (wat in Tirol is) en Lech (wat in Vorarlberg ligt)
Het hele Zillertal (m.u.v. Krimml en Königsleiten) en Kitzbühel in het oosten, SFL, Isgchl en st Anton in het westen, Zugspitze arena in het noorden en Hoch-/Obergurgl in het zuiden. En alles wat daar tussen ligt…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Gerrit Lech Zürs en Warth liggen allemaal in het ‘‘bondsland’’ Voralberg, deze 3 dorpen liggen dan zoals @Ferdianand al zei in het bergmassief de Arlberg.

Op google maps kun je kijken hoe t allemaal zit

Gang is alles

Je vergeet een reden: ook de heen- en terugrit zijn vakantie, lekker plankgas op de autobahn (waar het toegelaten is en wanneer het mooi weer is)
;)))
In Frankrijk is die fun er al lang af…

Het is relatief de grootste skiprovincie dichtbij Nederland. Je bent al vanuit het midden van het land na 800 Km in Tirol. Voor mij is ook de Tirolcard interessant, En de diverse gletchers

Een andere reden dat Oostenrijk populair is bij Nederlanders is dat veel Nederlanders denken dat je in Frankrijk alleen maar uit de grond gestampte hoogbouw vindt. Absolute onzin natuurlijk, want in Frankrijk zijn er talloze dorpen die echt authentiek zijn en waar je het goede Franse leven vindt. Mégève, La Clusaz, Samoëns, Les Houches, Châtel, Pralognan, La Chapelle d’Abondance, St. Martin de Belleville en zo kan ik nog wel even doorgaan. En veel van die dorpen liggen op minder dan 1000 km van Utrecht - ook zo’n misverstand.

Eric

Om alle bovenstaande redenen blijven wij daar dus weg ;)

Seriously snow addicted family!

@Ferdinand Dat zwavelbadje was echt geweldig. Vroeger logeerden wij altijd in het appartementenhuis er vlak naast. Na het skiën even omkleden en lekker het badje in, heerlijk! Het badje en omkleedhuisje zijn er nog steeds maar ik weet niet of je er nog in mag. Als ik weer eens in de buurt ben, ga ik het toch maar weer eens van dichtbij bekijken.

Persoonlijk heb ik niet zoveel met die enorme gebieden waar je voor de hoofdprijs een pas moet kopen voor het hele gebied. Aangezien je met kleine kinderen toch niet zoveel km’s kan pakken en voordat de kinderen eenmaal weg zijn met het klasje je met gelukt om 10.30 zelf op de berg kan staan.

Voordeel vind ik ook dat je in een kleiner gebied het klasje soms nog ziet (bv vanuit de lift).

Ik hoef ook niet zo nodig hele tochten te maken dat ik mijlen ver weg ben. Een gebied van max 100 km vind ik meer dan genoeg voor een gezinsvakantie. Dan probeer ik toch een zo prijs gunstig mogelijk gebiedJE op te zoeken. Waar het nog echt gemütlich is.

Alle punten die je noemt in de webblog: waar.

Echter voor mij met kinderen is nu de aanwezigheid van Nederlandssprekende skileraren het belangrijkst, en die kans is in Tirol het grootst.

Immers ook in Frankrijk heb je heel mooie grote en uitdagende skigebieden en is de (piste/liften kwaliteit ook prima echter daar is vaak de Gemütlichkeit wat minder omdat je vaak in wintersport dorpjes zit die in de zomer vaal uitgestorven zijn (maar goed dit is mijn beperkte ervaring in 2 gebieden die ik heb bezocht, Les Trois Vallees/Les Menuires en Paradiski/La Plange)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Wij wisselen de 3 populairste landen redelijk af, afhankelijk van de samenstelling van onze groep en de gezamenlijke eisen en wensen.
Zwitserland kozen we omdat het daar rustiger is, geen schreeuwende Nederlanders, en met kneuterige dorpjes, geen commerciële oorden met alleen toeristenwinkels en één dure supermarkt.
Frankrijk kozen we vanwege de grootte van het gebied en daarmee de variëteit voor iedereen, de hoogte (=sneeuwzekerheid), de ski-in/ski-out en de keuze aan grote huizen voor een grote groep.
Oostenrijk kiezen we voor de apres-ski, de ruime en goede accommodaties, en inderdaad… de gemütlichkeit :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie