Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Pas op: ijzige pistes

Rogier op 07 februari 2020· 62 reacties

Op veel plekken in de (Franse) Alpen heb je nu last van ijs

Door de regen van afgelopen weekend, gevolgd door een stormachtige wind, zijn veel pistes in de Franse Alpen betonhard. Lang niet overal is er genoeg verse sneeuw gevallen om deze ijzige pistes te verzachten en dit levert gevaarlijke condities op! Iedereen die komende dagen op wintersport gaat doet er goed aan om extra voorzichtig te zijn.

Hoge regen is de boosdoener

Op sommige plekken heeft het tot wel 2700 meter geregend, daarna volgde een stormachtige wind en werd het flink kouder. Dat betekent dat de pistes echt betonhard zijn geworden. Er zit zoveel water in het sneeuwdek dat het her en der echte ijsplaten zijn geworden. Elk jaar tijdens dit soort condities gebeuren er ernstige (soms zelfs dodelijke) ongelukken. Harde en ijzige sneeuw is niet te onderschatten.

De kans op gevaarlijke ongelukken is een stuk groter

Levensgevaarlijk in off-piste terrein: Op de pistes is harde sneeuw al gevaarlijk maar in off-piste terrein is het nog veel gevaarlijker. Elk jaar vallen er doden op harde sneeuw. Momenteel raadt het gidsenbureau van Chamonix de beroemde Vallée Blanche afdaling af vanwege betonharde sneeuw waardoor normaal eenvoudige passages opeens levensgevaarlijk worden. Vermijd steil (30+°) terrein als de sneeuw hard is en check altijd wat er onder je zit als je met deze condities off-piste wilt.

Wat is het gevaar van ijzige sneeuw?

Om goed op harde sneeuw te kunnen skiën heb je een goede skitechniek nodig. De sneeuw helpt je namelijk niet. Dus bij een verkeerde beweging lig je snel op de piste, en dan, eenmaal gevallen is het lastiger om te stoppen dan wanneer je op zachte sneeuw valt. Omdat het voor veel wintersporters moeilijker is om gecontroleerd te skiën is de kans op botsingen ook groter.

Tips om te skiën op ijzige pistes

  • Kies voor pistes die je goed aankunt, duik dus niet zomaar een zwarte of rode pistes in als dit met zachtere sneeuw je maximale niveau is;
  • Houd je snelheid te allen tijde onder controle, met andere woorden ski langzamer dan normaal want remmen op ijzige sneeuw is moeilijker dan in zachte sneeuw;
  • Zorg voor perfect onderhouden materiaal, op harde pistes is een extra slijpbeurt van je ski’s geen overbodige luxe;
  • Kies voor goed materiaal: echte piste-ski’s skiën beter op harde sneeuw dan all-mountain of off-piste ski’s;
  • Zorg voor een goede basishouding op de ski’s en al skiënd;
  • Neem les! Dit is altijd een goed idee, maar als je merkt dat je moeite hebt op harde sneeuw kunnen goede skileraren je goede tips geven;
  • Zet druk op je ski’s! In ijzige condities hebben je ski’s druk nodig. Dus ski met techniek en kracht om die staalkanten de sneeuw in te krijgen (om dit te leren: neem les). Leun niet naar de berg toe!

Blijf bij harde pistes weg van pistes die je (te) steil vindt

Hoe lang blijft deze sneeuw ijzig?

Gelukkig wordt de natuur een handje geholpen door pistenbully-chauffeurs, verschillende passages van pistenbully’s maken de sneeuw steeds beter. Maar de echte oplossing komt van verse sneeuw (of zacht/warm weer, maar dan krijg je weer slush). Zoals het er nu naar uitziet komt er volgende week verse sneeuw aan in de Franse Alpen waar de ijzige en betonharde sneeuw op dit moment het grootste probleem oplevert.

Meer lezen:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Matthias1237 februari 2020 · 07:16

Jammer dat ik deze week niet in de Alpen ben. Ik vind spijkerharde pistes echt heerlijk sinds ik een board met magnetraction heb. Lekker m’n board op zijn kant gooien en het is alsof je op een rails ligt. Daarnaast blijven de pistes tot het eind van de dag mooi strak, als is het andere uiterste met grote bulten slush ook best lekker op zijn tijd.

Born to Ride
Rogierauteur7 februari 2020 · 07:19

@Matthias123 momenteel gaat het iets verder dan 'lekker harde pistes' het is her en der echt ijs helaas…

Gisterenavond heeft de bergredding uit de Isère en uit de Savoie nogmaals gewaarschuwd voor deze uitzonderlijk harde sneeuw.

*bericht bewerkt door Rogier op 07 feb 2020 07:20

Click. Click. Peace
bartvwg7 februari 2020 · 07:44

Die eerste foto noem ik geen harde sneeuw meer. Da’s een ijsplaat. 🎿
Die krijg je niet meer weg denk ik. Ook niet met een pistenbully. Verse sneeuw er op (een dik pak) zonder dat het waait is het enige wat tijdelijk helpt want vroeg of laat komt die terug.
Die dingen zijn één van de redenen dat ik graag dezelfde pistes meermaals doe, je weet ze dan namelijk liggen en je kan je er op voorbereiden.
Rotdingen.😜

Rogierauteur7 februari 2020 · 07:52

het gaat op veel plekken om dit soort ijs en dus niet om alleen « harde sneeuw «

Click. Click. Peace
Marije777 februari 2020 · 08:01

Daar vrees ik al de hele tijd voor, in afwachting naar onze wintersport 15-22 feb (Zwitserland, Grimentz)
Met weer stevige wind en daarbij weliswaar sneeuwval (maar aantal voorspelde cm’s neemt steeds af) in de verwachtingen zal het niet makkelijk beter worden.
Ik ga dan zo gespannen skiën dat ik het niet voor elkaar krijg m’n techniek enigszins terug te vinden. Mocht het drama zijn, dan ga ik inderdaad paar uurtjes les proberen te regelen.

mukkie7 februari 2020 · 09:01

Ook al ski je jaren, kan je alle pistes met gemak aan, ijs is nooit fijn, zelfs de meest doorgewinterde skiër skiet niet fijn op ijsplaten. Harde, net geprepareerde pistes zijn inderdaad top, maar dat is wel duidelijk iets anders dan wat we op de foto zien!

Hopelijk valt het in Italië waar het naar mijn weten niet of nauwelijks geregend heeft, mee…We gaan het morgen zien!

DrPhil7 februari 2020 · 09:06

Pistes zijn hier in Les3Vallees inderdaad betonhard, maar ijsplaten heb ik gelukkig nog niet gezien.

Matthias1237 februari 2020 · 09:14

@Rogier heb je er ook actuele foto’s van dat de pistes echt blank ijs zijn. Ik heb kennissen in het Grand massif zitten en die zeggen dus dat de pistes wel hard zijn maar zeker geen blank ijs. Blijkbaar is het ook in 3 vallees zo dat ze wel hard zijn maar geen ijs. De foto in dit blog ziet er uit als een stockfoto, want als ik die zoek via google komt die in veel artikelen hier op wintersport naar voren.

Born to Ride
Vivace7 februari 2020 · 10:34

extra tip voor filmpje over stoppen na een val:
als je blijft glijden, je lichaam actief omhoog duwen met je onderarmen zodat je staalkanten toch iets in de sneeuw / ijs grijpen

Vallen is 1 ding, maar door het glijden breek je nog niets, maar met nog steeds hoge snelheid het decor induiken (of een ravijn in) is iets heel anders.

Glide on!
Kasper7 februari 2020 · 10:35

1 tip ben je nog vergeten rogier, draag een helm (op zo een sneeuw) 😉

Hier in Italië beginnen de pistes dag per dag beter te worden, in de ochtend zeer goed, naarmate de dag vordert harder/ijziger.

bartvwg7 februari 2020 · 10:50

Vallen is 1 ding, maar door het glijden breek je nog niets, maar met nog steeds hoge snelheid het decor induiken (of een ravijn in) is iets heel anders.

Vivace op 7 feb 2020 10:34

Ja, landen of tot stilstand komen is wel een onvermijdelijk dingetje. :D

evert7 februari 2020 · 10:51

@Rogier heb je er ook actuele foto's van dat de pistes echt blank ijs zijn. Ik heb kennissen in het Grand massif zitten en die zeggen dus dat de pistes wel hard zijn maar zeker geen blank ijs. Blijkbaar is het ook in 3 vallees zo dat ze wel hard zijn maar geen ijs. De foto in dit blog ziet er uit als een stockfoto, want als ik die zoek via google komt die in veel artikelen hier op wintersport naar voren.

Matthias123 op 7 feb 2020 09:14

Soms ligt er een klein laagje sneeuw over zo een ijsplaat , dit is nog gevaarlijker .
Als de bergredding waarschuwt voor ijplaten wees dan maar zeker dat je ze gaat tegenkomen …(en al zeker op steilere stukken)

Regel 1 in de bergen : Luister naaar pistedienst/bergredding …

*bericht bewerkt door evert op 07 feb 2020 10:51

Matthias1237 februari 2020 · 10:56

@evert goed lezen. De pistedienst waarschuwt voor uitzonderlijk harde sneeuw, dat is totaal wat anders dan ijsplaten van blank ijs. Met goed materiaal en goede techniek is zeer harde sneeuw sneeuw niet zo'n probleem, blank ijs is dat wel.

Edit: het is dus ook wat ik van die kennissen hoor. De sneeuw is spijkerhard, maar zeker geen blank ijs. Ook DrPhil heeft in een ander gebied blijkbaar dezelfde ervaring.

Voor de gemiddelde vakantieskier inderdaad lastig en misschien zelfs gevaarlijk, voor iemand die van harde, snelle pistes houdt kan het juist erg fijn skien zijn.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 07 feb 2020 10:58

Born to Ride
evert7 februari 2020 · 11:12

@matthias
Ik volg in deze eerder @Rogier die daar woont …

het gaat op veel plekken om dit soort ijs en dus niet om alleen « harde sneeuw «
.

Mijn ervaring is dat men waarschuwt voor deze condities dat er per definitie ook ijsplaten kunnen ontstaan op steilere stukken . ;-)
Maar goed vlam zo hard je wil wetende dat je zulke ijsplaten kan tegenkomen …en nee deze zijn niet altijd even zichtbaar …
En gevaar is er nu eenmaal dubbel als je het NIET ziet …

*bericht bewerkt door evert op 07 feb 2020 11:23

Matthias1237 februari 2020 · 11:25

@evert ik weet dat hij daar woont, ik vind het alleen bijzonder dat alle andere berichten die ik hoor van mensen die echt op dit moment op de piste staan dat het gewoon erg harde sneeuw is. Het is echter wel zo dat ik al meer dan eens meegemaakt heb dat mensen de pistes echt ijzig vonden terwijl het gewoon harde sneeuw was. Bij ijs spreek je over een dichtheid van 0,917 de pistes die veel mensen dan ijs vonden hadden misschien een dichtheid van 0,6 en waren niet meer dan een stevige kunstsneeuw piste.

Die kennissen in het grand massif zeggen dat het misschien iets harder is dan een harde kunstsneeuwpiste, dan praat je misschien over 0,65 of 0,7 maar dat is nog altijd een groot verschil met blank ijs. Het ene is goed skibaar met goede techniek en goed geslepen materiaal, het andere niet.

Die foto bij het artikel is duidelijk ijsplaat door water dat uit een sneeuwkanon is gekomen en tijdens vorst niet weg heeft kunnen lopen voordat het bevroor. Het voordeel van regen is dat het dan normaal gesproken niet vriest (uitgezonderd bij ijzel wat nu niet het geval was) waardoor water geabsorbeert wordt door sneeuw waarna het er door sijpelt en verder wegsmelt. je zal op die manier ook nooit een volledige dichtheid van 0.917 gaan krijgen want dan moet de sneeuw eerst 100% vloeibaar water zijn voordat het weer bevriest. Als sneeuw 100% vloeibaar water is is het geen sneeuw meer maar dan is alles gewoon weggedooit en weggestroomt. De pistedienst gebruikt daarom dus ook de term uitzonderlijk harde sneeuw.

Born to Ride
evert7 februari 2020 · 11:53

Rogier verwijst toch overduidelijk naar : "écht ijs" , Ik denk dat hij dat niet uit zijn duim zuigt …

Dus wees maar op je hoede voor je het weet kom je van die 0,7 "sneeuw" tegen die achteraf toch gewoon ijs blijkt te zijn , alle theorie ten spijt … 1 plek
(=0,0001 % procent van de piste :-) ) :-D

is genoeg om voor de bergredding de zoveelste "profi" uit "het decor" te halen …

Trust me : ik spreek uit ervaring …

*bericht bewerkt door evert op 07 feb 2020 12:00

Errant7 februari 2020 · 11:54

Met het weer van de voorbije dagen (regen en hoge temperaturen, gevolgd door vorst) zijn ijsplaten wel heel erg waarschijnlijk. Al dan niet met een dun laagje verse sneeuw erop. Goed dat ervoor gewaarschuwd wordt zodat mensen eraan denken voordat ze het voelen.

Rogierauteur7 februari 2020 · 16:16

@Matthias123 In Puy en Pelvoux is het hard maar lekker (minder regen gehad). Ik was begin deze week in La Norma en Val Frejus en daar was het wel erg hard. Te hard om lekker te skiën, als je alleen op de piste bent prima, maar met de vakantie volgende week gewoon te hard. Er zijn hier door de enorme regenval echt ijsplaten ontstaan, precies zoals op de foto. Als je me niet gelooft prima, maar ik wil iedereen gewoon meegeven, die voor de komende sneeuwval de sneeuw in gaat, om voorzichtig te zijn.

Als jij dit soort beton / ijsachtige piste heerlijk vindt, prima, maar laten we geen discussie houden over hoe hard ze nou echt zijn. Gisteren kwamen er nog verschillende waarschuwingen langs van de bergredding van de Isere, de Hautes Alpes en de Savoie omdat ze moesten bijspringen bij verschillende ernstige ongelukken op en naast de pistes.

(In Serre Chevalier sloten ze verschillende dalpistes omdat deze te hard waren afgelopen dinsdag)

Click. Click. Peace
DrPhil7 februari 2020 · 18:28

Naast de piste glinstert hier volop ijs.
Zag vanuit de lift ook een helicopters een snowboarder offpiste optakelen.

Nillze7 februari 2020 · 18:37

Ach volgens mij is de dichtheid toch echt niet hoger dan 0.7 hoor. Heb het zonet nog gemeten met mijn sondeerstok vanuit mijn zetel🤣🤣

Matthias1237 februari 2020 · 18:45

Ik ben benieuwd of iemand een foto kan posten dan hier met een foto waar blank ijs te zien is op een foto wat duidelijk door regen veroorzaakt is.

Born to Ride
evr667 februari 2020 · 18:47

Zonder over sg in 3 decimalen te gaan discussiëren, ga ik er toch vanuit dat het voor mij niet lekker is, wanneer zowel @rogier als de reddingsdiensten waarschuwen.

Ondanks dat ik eigenlijk graag op ijs ski ;)

Edwin van Riel
Piefke7 februari 2020 · 18:50

LA NORMA😍☃️ @Rogier😉

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Piefke7 februari 2020 · 18:57

Kerst 2018/2019 in LA NORMA😍☃️ hadden we de hele vakantie deze pistes, wat een ambulances hebben we toen zien aan en af rijden, je skiet gewoon niet lekker! Waar je bij goede piste condities makkelijk een foutje kunt maken en dus herstellen is het in deze omstandigheden meteen vallen. Of je moet vlak op je belag of je moet vol op je staalkant, alles ertussen is gegarandeerd wegschuiven met zeer vaak een val tot gevolg, precies wat Rogier zegt is dat je niet naar de berg moet hangen maar je juist de piste moet aanvallen, daar zit het probleem dat zeer veel geen goede hoek maken maar gaan hangen wat die ijzige condities zo val gevaarlijk maken.

*bericht bewerkt door Piefke op 07 feb 2020 18:58

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Rogierauteur7 februari 2020 · 19:07

16 skiërs zijn vast komen te zitten vanwege verijsde sneeuw
https://france3-regions.francetvinfo.fr/auvergne-rhone-alpes…

Click. Click. Peace
G11ling7 februari 2020 · 19:07

Afgelopen kerst was er de dag voor aankomst in Andorra 5 cm (!) regen gevallen. De dagen daarna vroor t weer en waaide het heel hard. Gevolg glimmende sneeuw (spiegelde echt!) naast de geprepareerde pistes en de hogere pistes waren verschrikkelijk hard. Ik werd gewoon veel eerder moe omdat ik harder moest werken om de kanten van mn board in de sneeuw te drukken. En vermoeidheid is volgens mij nog wel het grootste risico mbt blessures.

dan587 februari 2020 · 19:16

@Piefke

Toch denk ik dat het toen ijzige sneeuw was Piefke of heb je een foto om dat te bewijzen?
Not seen = not happened. 😉😉😉😉😉

Born to run. B.S.
Alex7 februari 2020 · 19:16

Ik ben benieuwd of iemand een foto kan posten dan hier met een foto waar blank ijs te zien is op een foto wat duidelijk door regen veroorzaakt is.

Matthias123 op 7 feb 2020 18:45

Sjeezus, je weet ook niet van ophouden. 😵

When life gets too complicated.... SKI
Rogierauteur7 februari 2020 · 19:26

Naast de piste glinstert hier volop ijs.
Zag vanuit de lift ook een helicopters een snowboarder offpiste optakelen.

DrPhil op 7 feb 2020 18:28

En hoe vaker de pistebully rijdt hoe beter de pistes worden en dat kunnen ze wel in les 3 vallees! Dus dat de pistes daar naar omstandigheden geweldig zijn geloof ik zo!

Click. Click. Peace
Hupla7 februari 2020 · 22:24

Op harde sneeuw kom je met een scherpe kant nog behoorlijk weg, maar zo’n (blauwe) ijsplaat is echt gevaarlijk.
@Rogier - een jaar of 5 geleden lag er een ijsplaat van wel 50m en zo breed als de piste op de Balme in Puy, voor of vlak na het brugje - dat weet ik niet meer. Het leek wel alsof er een waterleiding was gesprongen, echt bizar. Helemaal onverwacht dook die op en ik had wel wat snelheid. Daar heb ik een behoorlijk klap gemaakt door vol in de remmen te gaan. De dag erna was de piste afgesloten.
Wat kan nu je best doen op zo’n echte ijsplaat? In schuss erover denk ik dan maar of is er een andere techniek / tip?

*bericht bewerkt door Hupla op 07 feb 2020 22:25

Plaats een reactie