Recyclen in Oostenrijk

Arjen op 11 februari 2015· 13 reacties

null

Wanneer je wel eens in een Oostenrijks appartement je wintersportvakantie hebt doorgebracht, dan zijn bovenstaande bakken je misschien wel eens opgevallen. Sterker nog, het zou raar zijn wanneer ze je niet opgevallen zijn. De laatste keer namen ze ongeveer 1/3 van de complete keuken in beslag. Wat het zijn? Bakken om afval te scheiden en te recyclen.

Zes bakken!
‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Zeker de al wat oudere lezer zal dit nog als de dag van gisteren kunnen herinneren. In Oostenrijk hebben ze dit heel letterlijk genomen en toegepast op de afvalscheiding. Het zorgt ervoor dat je in plaats van één, wel een stuk of vijf verschillende bakken tot je beschikking hebt inclusief een uitgebreide handleiding hoe deze te gebruiken. Wij konden kiezen om ons afval te deponeren in de volgende bakken:

  • Bio
  • Restvuil
  • Blik
  • Plastic kunststof
  • Papier
  • Glas

Blijkbaar wordt er door de lokale reiniging ook goed gecontroleerd, want de eigenaar van het appartement kon een dikke boete tegemoet zien wanneer er niet gescheiden werd gedeponeerd. Het is een vriendelijke man, waar we al jaren met tevredenheid komen en die willen we natuurlijk niet met een boete opzadelen. En dus zijn we de helft van onze vakantie bezig geweest met het ontleden van de verschillende afvalsoorten. Het theezakje in de ochtend werd in vier stukken gehakt: bio (zakje), papier (hendeltje), restafval (touwtje) en blik (nietje).

Fles of blik?
's Avonds was het een stuk makkelijker. Bier zat in de fles of in blik. Uiteindelijk hebben we alleen nog maar bier in blik gekocht, want waar moest de kroonkurk van de fles precies in? Restvuil? Ook wijn stelde ons voor lastige dilemma’s. We hebben ten slotte maar een aparte bak aangemaakt en daar ‘kurk’ opgeschreven.

Boetes?
Nu recyclen we in Nederland ook meer dan gemiddeld (Oostenrijk en Nederland schijnen beiden tot de top 5 van landen in Europa te horen die goed met recycling bezig zijn), maar toch voelt het thuis natuurlijker. Ja, papier gaat in de papierbak en glas in de glasbak, maar verder? Wat zijn jullie ervaringen met de recycle woede van de Oostenrijkers? Gaat het te ver of kun je dit wel waarderen? En heeft een van jullie wel eens een boete ontvangen?

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

we hebben afgelopen keer ook moeten recyclen maar het ging echt nergens over, 2 appartementen waar 24 man in kunnen en de afval wordt 1x in de 2 weken gehaald in containers die kleiner zijn als bij ons in NL!

gelukkig was de eigenaar bekend met dit probleem en deed hier niet moeilijk over!

Ik vind het thuis al overdreven: in totaal 3 kliko’s: groen voor bio, grijs voor rest en blauw voor papier.
Dan een zwarte krat met veiligheidssluiting voor chemo, een krat voor glas, een zak voor lompen, een bigshopper voor statiegeldflessen, een regenton voor sproeierwater, een oude beschuitbus voor de batterijenactie van de school van mijn kinderen, een stellingkast in de garage voor elektronisch afval waar verwijderingsbijdrage voor betaald is, en ga zo maar door.
Omdat het zo normaal is, kan het ook niet fout gaan. Maar de scheidingswoede van Oostenrijk slaat idd wel alles…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Wat een onzin. We wonen in een dorp waar een proef is met afvalinzameling. Glas en papier werden al gescheiden. Glas zelf naar de glasbak en papier door een lokale vereniging om de kas te spekken. Platic, verpakkingen en blikken in een zak. Bio in de container en de rest ook in een zak. We betalen voor een bio container 1,- per lediging en voor het rest afval €1,25/zak. Die zak zit 1x in de 2 weken vol met als resultaat dat we nagenoeg geen kosten hebben. Paar weken wennen en dan lost het vanzelf op.

Ik kom al jaren in Oostenrijk en het ligt er wel een beetje aan waar je bent. Het ene onderkomen is er strenger in dan het andere. Heb het 1 x meegemaakt op een camping in Langenfeld in de zomer, daar mocht je van half2 tot half4 je afval wegbrengen en dan stond er iemand te controleren of je alles wel in de goede container gooide. En kwam je daar met 1 zak met al je afval aan dan kon je die ter plekke uitsorteren.

Aan de ene kant is het natuurlijk wel goed om je afval te sorteren maar als ze het ergens anders op 1 grote hoop gooien heeft het natuurlijk weinig zin.

btw. in Duitsland word er ook flink gesorteerd hoor.

Übung macht den meister!!!

Het scheiden van het afval in de Oostenrijkse appartementen vindt ik zelf geen enkel probleem. Het is duidelijk (op de kroonkurken na dan ;-)) en zo lastig is het voor die ene week nou ook weer niet.

Het enige nadeel dat wij in het appartement altijd hebben is dat er beneden in de garage zo’n 6 bakken voor gescheiden afval staan, en er in de keuken maar 2 bakken aanwezig zijn (rest en gft). Het gevolg is dan vaak dat er kartonnen dozen of bigshoppers moeten worden gebruikt om alles alvast te scheiden.

Wij werden hier in 2009 al mee geconfronteerd in het Kleinwalsertal (@Roel!) De eigenaresse van het appartement nam ons mee naar een schuurtje waar maar liefst 14 bakken stonden voor afvalscheiding. Ze had het over hoge boetes als er iets verkeerd terecht zou komen. Ik ben vergeten welke categoriën het allemaal waren, maar ik vertel dit verhaal nog altijd als het gaat over afvalscheiding en recyclen.

Overigens waren er toen in het hele dal ook geen prullenbakken te bekennen, je moest je afval maar mee naar huis nemen. Weet iemand of dit nog steeds zo is?

Nou, dan heb ik tot nu toe altijd geluk gehad in Oostenrijk. Je moest wel een beetje afval sorteren en de verschillende bakken staan meestal in de garage. Als je weg gaat neem je het mee naar beneden, gooit het in de goede bakken(bij twijfel doe ik het afval gewoon in de restafvalbak). Ik heb nooit meer dan 4 bakken gezien, eigenlijk.

In België hebben we net dezelfde afvalscheiding. Ik snap niet echt het probleem.
Enkel dat blik en plastiek kunststof bij ons tezamen in een zak mag. De “PMD” zak (plastiek, metaal en drankkarton) dus je kroonkurken mogen bij de blikjes. :-)

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Wij accepteren de afvalscheidingspolitiek in het land zoals die is. In Oostenrijk en Italië waar we regelmatig op vakantie gaan is dat nu eenmaal wat uitgebreider dan in Nederland, doen wij niet moeilijk over en helpen daar graag aan mee. Betekende soms wel dat we op een camping buiten onze tent soms 3 zakjes hadden voor de afvalscheiding :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ach, zolang ze het niet op de (oude) amsterdamse manier doen, vind ik het niet zo erg dan komt het allemaal wel goed.

Maar het gescheiden inzamelen en vervolgens alles in (dezelfde) grote verbarndingsoven gooien om er energie van te produceren, stoot me toch wel wat tegen het zere been…

If you snooze, you loose!

Ik vind het wel inspirerend, zo lang het goed wordt gefaciliteerd. In de zomer stonden er vuilnisbakjes op het balkon, dat werkte echt prima. Klein bakje op het aanrecht, en 1 of 2 keer per dag even uitsorteren. Kleine moeite. Als de emmer vol was, deze even in het halletje zetten en de eigenaresse deed de rest. Deze winter moest het ook, maar dan zonder eigen bakjes maar idd 2 trappen naar beneden in de kelder. Dat motiveerde al minder…

In de zomer legde de eigenaresse ons uit dat zij gesorteerd afval gratis mogen wegbrengen (Kappl), dus papier, plastic, blik etc., maar dat zij per kilo voor het restafval moeten betalen. En dat zijn aardige bedragen! Als een zak gesorteerd afval toch restafval bevatte, dan gold de hele zak als restafval. Dus dan word je best precies.

niks mis mee. Hier enkel grijs, groen en blauw(papier) maar nog geen plastic. Maar zou ook wel plastic willen scheiden. Als het helpt is het een kleine moeite.

Wel grappig: " Het zorgt ervoor dat je in plaats van één, wel een stuk of vijf verschillende bakken tot je beschikking hebt "
En dan een opsomming van 6 punten :P

Ik vind het prima. Kan je als je je niet zo duurzame hobby aan het uitoefenen bent ook nog iets terug doen!
Zou in NL ook best meer mogen, alleen hebben velen waarschijnlijk niet zo’n grote garage of genoeg ruimte om al die verschillende bakken thuis kwijt te kunnen…

...ski-addict...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie