Warmtefront brengt tijdelijk regen en zachte lucht

Roel op 10 maart 2020· 21 reacties

Lichte sneeuw in Chamonix (F) maar dit gaat over in regen
Lichte sneeuw in Chamonix (F) maar dit gaat over in regen

Vandaag is een dag om andere dingen te doen dan skiën of boarden. Vanuit het noordwesten gaat het namelijk flink regenen, voorafgegaan door sneeuw zoals nu nog in Chamonix (foto). Zeker beneden de 1600 meter ontkomen we op veel plaatsen niet aan een plens regen, maar dat hebben de volgers van ons weerbericht waarschijnlijk ingecalculeerd. De zon komt namelijk terug en het wordt daarbij een heel stuk zachter.

Subtropische oorsprong

Op de satellietfoto is een boog van bewolking te zien die vandaag op de Alpen botst. De neerslag komt weliswaar uit het noordwesten maar je ziet dat het brongebied helemaal links beneden op de kaart ligt. Dit zijn van oorsprong subtropische luchtmassa’s wat de reden is van de sneeuwgrens stijging. Vandaag regent het langs de hele noordkant van de Alpen, met de grootste hoeveelheden waarschijnlijk voor Zwitserland. Boven de 2000 meter valt juist veel sneeuw, maar wel van een plakkerige soort. Plaatselijk valt zo’n 40 tot 60 centimeter.

Zachte lucht stroomt uit over de Alpen
Zachte lucht stroomt uit over de Alpen

Wat typisch is voor zo’n warmtefront als dit is dat sommigen de zon nog zien opkomen in het oosten. Dat is in Oostenrijk het geval maar de zonnestralen hebben een soort gloed die verraadt dat de hoge bewolking al binnenschuift en het niet meer lang duurt voordat ook hier de eerste regen en sneeuw valt. Dit is vandaag bijvoorbeeld mooi te zien in het skigebied Zillertal 3000.

De laatste, geelsige zonnestralen als voorteken van neerslag in Zillertal 3000
De laatste, geelsige zonnestralen als voorteken van neerslag in Zillertal 3000

Mooi maar zacht

Morgen stijgt de luchtdruk vanuit het zuidwesten en droogt de lucht langzaam op. De zon komt op steeds meer plaatsen tevoorschijn (Oostenrijkse gebieden ten oosten van Kufstein houden wat meer bewolking) en met ieder uur dat de zon schijnt loopt de temperatuur verder op. Met genoeg zonneschijn wordt het 's middags met gemak 15 graden en dat is ook donderdag het geval. Vriezen doet het vanaf zo’n 3000 meter dus het zijn mooie dagen, maar houdt met het plannen van je dag rekening met zachtere pistes in de loop van de dag.

Morgen is het zeer zacht in de Alpen (temperatuur op 1500m)
Morgen is het zeer zacht in de Alpen (temperatuur op 1500m)

Regen overgaand in wat sneeuw

In de nacht naar vrijdag zien we omgekeerde gebeuren van vandaag. Dan wordt de zachte lucht verdreven n beginnen we met regen die langzaam overgaat in sneeuw. De sneeuwgrens die eerst in het hooggebergte ligt daalt uiteindelijk naar zo’n 1000 meter. Verwacht er geen dump van, daarvoor zitten we te lang in de zachte lucht maar een kleine opfrisser vrijdagochtend is waarschijnlijk. De neerslag valt ongeveer in dezelfde gebieden als vandaag, dus in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Voordat vrijdag overdag de zon terugkeert kan het even duren, vooral in Oostenrijk. De restbewolking kan daar hardnekkig zijn, en met wat pech pas in de middag verdwijnen. In Zwitserland en vooral Frankrijk schijnt de zon vrijdag waarschijnlijk al volop.

Weekend zon

Dat is de opmaat naar een fraai weekend en dat in bijna de hele Alpen. De volgende uitloper van hogedruk ligt klaar met veel zon op zowel zaterdag als zondag. Een klein addertje onder het gras vormt een kleine storing boven Italië die daar voor wat sneeuw kan zorgn, maar aangezien daar weinig wintersporters meer zijn is dat voor de meesten onder ons (helaas) niet meer relevant. Het mooie weer houdt tot in ieder geval volgende week maandag aan. Daarna lopen de berekeningen flink uiteen, dus verder kijken dan dat heeft geen enkele zin. Morgen en overmorgen meer weer van Henri. Vrijdag ben ik er weer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

In Praloup is het ook vandaag goed vertoeven, strak blauw. Zeker geen last van slecht weer!

*bericht bewerkt door Mennoski op 10 mrt 2020 08:09

Val thorans al 2 dagen sneeuw en mist…

Vooralsnog veel sneeuw en wind in Mayrhofen🤷‍♂️ Hopelijk is het morgen en donderdag echt beter, het liefst zoals zondag!

Vooralsnog veel sneeuw en wind in Mayrhofen🤷‍♂️ Hopelijk is het morgen en donderdag echt beter, het liefst zoals zondag!

EricH op 10 mrt 2020 11:25

Ah das mooi: vanaf vrijdag zit ik in Finkenberg dus er mag wel een vers laagje bij komen, al wens ik jou natuurlijk ook mooi weer toe!

Les Menuires al hele dag sneeuw. Geen idee hoe het onder de 2k meter is maar bij Riberty en hoger veel sneeuw en slecht zicht maar wel lekker zachte pistes dus prima boarden. Morgen weer zon…

Vrijdag richting Sölden … Dat ziet er mooi uit

Lermoos boven de 1300 m flink sneeuw. Zicht redelijk dus prima skiën!

Flims (1100 m) nog steeds sneeuw, al 15 cm ondertussen. meevaller toch wel

Hinterglemm was vanmorgen droog en aan het eind van de ochtend sneeuw.
Vanmiddag ook sneeuw… Ben benieuwd wat de avond brengt.
Foto plaatsen lukt niet…

*bericht bewerkt door Papegijs op 10 mrt 2020 14:56

Papegijs

Montafon prima te doen vandaag. Vanmorgen zou het bewolkt zijn en vanmiddag zou het sneeuwen en regenen. Vanaf 9 uur hebben we alleen maar sneeuw gezien . Sneeuwgrens zit op zo’n 1100 meter. We zien wel wat het weer ons morgen brengt. Het is iedere keer toch net even anders dan ze opgeven.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/beff2fc6e88ea040bb2f2ec7...

*bericht bewerkt door Minimar op 10 mrt 2020 15:45

In Fiss sneeuwt het sinds 9:30. In totaal zo’n 10cm in het dorp. Geen regen. Wel rond het vriespunt in het dal. Boven veel meer sneeuw.

Serre Chevalier begon vanochtend met hoge bewolking en een waterig zonnetje, daarna sneeuw, toen wat lichte regen op de lagere pistes en vanaf 11.00 uur trok het open door nordföhn. Inmiddels flink warm en door de neerslag i.c.m. warmte en föhn remmen alle pistes je zó af dat het niet meer leuk was (en ook wel gevaarlijk soms). Heb er om 15.00 uur de brui aan gegeven.

Mr. Slow

Hier in Films (1081m) sneeuw tot in het dal. Sneeuwschuivers hard bezig met het sneeuwvrij maken…Regen? Niet gezien.

*bericht bewerkt door Teye op 10 mrt 2020 16:18

null

Flims, nu. 15/20cm erbij…

*bericht bewerkt door Teye op 10 mrt 2020 16:44

Avoriaz begon vandaag met lichte sneeuw, in de laaggelegen bossen daardoor heerlijke poeder condities. Maar begin van de middag natgeregend. In Avoriaz zelf wel nog sneeuw, maar wij waren wel ff klaar.

Klinkt nog enigszins positief voor de volgende dagen. Hopelijk valt de hoeveelheid regen mee… We gaan het zien

Hier in Zermatt begint het te regenen, zo'n 20cm gevallen vandaag

null

*bericht bewerkt door MountainHugger op 10 mrt 2020 17:27

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Kappl sneeuwt het al de hele dag, hopenlijk morgen droomcondities voor het NK freeride qualifiers daar! #regenmagnietvallen

Freeride = Life

Kappl sneeuwt het al de hele dag, hopenlijk morgen droomcondities voor het NK freeride qualifiers daar! #regenmagnietvallen

Arnie777 op 10 mrt 2020 17:29

Je zou toch verwachten dat ze een NK freeride in maart niet onder de 2000 m gaan houden, oftewel, waarschijnlijk perfecte condities morgen! Veel plezier/succes!!

De neerslagafkoeling deed vandaag geweldig zijn werk! We hadden bovendien een 1000 meter dikke luchtlaag met temperaturen rond het vriespunt die de regen net buiten de deur houdt. Niet overal maar toch. In Zwitserland had Wallis sneeuw op 500m, Adelboden had regen op 1350m.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vandaag in Mittelberg, Kleinwalsertal op 1215m eerst lichte (natte) sneeuw wat tegen de middag over ging in plensbuien regen wat tot nu toe nog niet is gestopt. De vorstgrens zat helaas net boven het dal en schoof gedurende de dag verder omhoog. Op de berg kwam er wel sneeuw naar beneden, daar is een dik pak gevallen en was het heerlijk poederen. Maar je moet ook weer naar beneden, dus een nat pak was alsnog onvermijdelijk.

Webcambeelden uit winterberg bekijken door zeer aan de ogen , zo veranderd in 2 dagen , hopelijk krijgen ze nog sneeuw naar de paasvakantie toe

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie