Stralende week, met twee addertjes

Roel op 08 maart 2015· 10 reacties

Topcondities op de Presenagletsjer (I)
Topcondities op de Presenagletsjer (I)

Wat een weertje. En wat een genot om na een weekje Sankt Anton en de updates van Morris zo’n weerbericht aan te mogen kondigen. Zo wisselvallig als het vorige week was, zo standvastig is het nu onder de vleugels van krachtige hogedruk. Of toch niet helemaal? Er zitten twee adders onder het gras.

Zonnig
Eerst naar de actualiteit. Op het satellietbeeld zie je dat de Alpen compleet ‘schoon’ zijn zoals ze dat gisteren en eergisteren ook waren. Je ziet alleen wat vegen sluierbewolking die de zon echter nauwelijks afschermen.

null

Het zonnige weer houden we in de Frankrijk en Italië bijna de hele week. Stralend zonnig blijft het er waarbij de zon overuren maakt. Inmiddels kan de zon maximaal alweer meer dan 11 uur schijnen.

Woensdag/donderdag sneeuw in Oostenrijk
De eerste dagen is het ook uitgesproken zacht, de vorstgrens ligt overdag rond 2500 tot 3000m. Ik zeg bewust de eerste dagen, want vanaf woensdag draait de wind naar het noorden waarmee koudere lucht wordt aangevoerd. Dat is meteen de adder waar de zonaanbidders in Oostenrijk mee te maken krijgen.

Met de noordenwind wordt tijdelijk vochtigere lucht aangevoerd en die botst van woensdag op donderdag tegen de Noordalpen. Ik verwacht in de loop van woensdag dan ook meer bewolking en aansluitend valt er sneeuw. Hoeveelheden zijn nog lastig te geven op deze termijn, maar vooral ten oosten van de Kitzbüheler Alpen kan door deze nordstau een aardig sneeuwdekje ontstaan. Morgen een eerste indicatie.

Scandinavisch hoog brengt sneeuwbuien?
Verder westelijk wordt de sneeuwval snel onderdrukt door een nieuw hogedrukgebied. Dat vormt wel meteen de tweede adder voor eind volgende week want volgens de modellen kiest dit systeem vanaf vrijdag positie boven Scandinavië. Zouden we in januari zitten dan gaf dit een felle vorstperiode in West-Europa met schaatskansen. Nu kopen we er onder invloed van de zonkracht weinig voor, behalve dat de Alpen lekker afkoelen.

Bovendien trekken in een oostelijke stroming wolken en sneeuwbuien mee die vanaf vrijdag eerst het weer in Oostenrijk en later ook de andere Alpenlanden kunnen beïnvloeden. Al met al een prima ontwikkeling voor de sneeuwcondities, want het mag best een tandje minder met die temperatuur en een vers sneeuwdekje zo half maart is mooi meegenomen.

De pistes worden nu 's middags vrij papperig (foto Damüls-Mellau)
De pistes worden nu 's middags vrij papperig (foto Damüls-Mellau)

Résumé

  • Frankrijk + Italië: tot en met donderdag overwegend zonnig, vanaf woensdag een stuk frisser. Vanaf vrijdag enkele sneeuwbuien;
  • Zwitserland: veel zon, van woensdag op donderdag over het oosten mogelijk wat lichte sneeuw en kouder. Vanaf vrijdag enkele sneeuwbuien;
  • Oostenrijk: eerst veel zon en zacht. Vanaf woensdag opkomende sneeuwval vooral over het oosten en flink kouder. Daarna tijdelijk meer zon maar in het weekend weer enkele sneeuwbuien.

Morgen kijken we verder, nu eerst genieten van deze lenteachtige dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@roel,
Wij vertrekken 13 maart richting kirchberg.
En na de hoge temp. Van nu ben ik al blij dat het vanaf woensdag weer kouder is en hoop dat ze daar dan ook weer wat verse sneeuw gaan meepakken en dat het niet allemaal ervoorbij schiet;-)

LA NORMA😍☃️

Wij vertrekken vrijdag naar Val Gardena dus een beetje neuschnee is op zich best welkom. Het is er nu een beetje aan de warme kant. Gelukkig dat dat helft van de week veranderd.

Ik wil nog een keer snowboarden D:

Gang is alles

Sauerland

#proudtobepartofleswintersporters

@vic2000 Snowboarden in de Alpen dan, in het Sauerland ga ik sowieso nog een keertje snowboarden hehe

Gang is alles

Hiephoi, 15 maart naar Zell am See kaprun, dat wordt een mooie week :)

A winter without powder isn't a winter!

Zaterdag vertrekken we naar Mellau dus kom maar op met die verse sneeuw!

Winter is coming

ja oke op die manier @Jesper. Wanneer nog?

#proudtobepartofleswintersporters

@vic2000 ergens in de komende weekenden denk ik

Gang is alles

@Roel . We vertrekken zaterdag naar L3V, les Menuires. Kan je daar ook wat specifiek over vertellen?
Ik hoor het graag. Spannend zo aftellen

Gr
Joris

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie