vic2000

371 weken lid
#proudtobepartofleswintersporters

Niveau

Skiën
Gevorderd

Favorieten

Favoriete land
Oostenrijk
Favoriete ski merk
Burton - Head - Völkl
Favoriete kleding merk
Spyder
Favoriete ski/snowboard schoenenmerk
Lange
Favoriete skibril merk
Anon

Bestemmingen

30 december 2017
1 maart 2017
26 februari 2017
31 december 2016
24 december 2016
19 februari 2016
24 oktober 2015
2 augustus 2015
13 februari 2015

Laatste forum activiteit afgelopen 2 jaar

OnderwerpGereageerd opReacties
Hogere verwachtingen privé leraar?
Laatste activiteit: 02-03-19 · 11:08
02-03-19 · 08:0632
Skireis boeken.
Laatste activiteit: 07-01-19 · 18:52
07-01-19 · 18:527
Lawineongeval in Tux :(
Laatste activiteit: 13-12-18 · 22:30
13-12-18 · 20:0528
Welk gebied is dit? (deel 4)
Laatste activiteit: 13-05-21 · 15:01
17-10-18 · 17:201485
Welk pistenplan is dit? (deel 4)
Laatste activiteit: 16-05-21 · 14:22
17-10-18 · 17:161601
Alleen als kind reizen
Laatste activiteit: 22-08-18 · 11:12
01-08-18 · 19:3730
Dutchweek
Laatste activiteit: 26-04-18 · 11:16
26-04-18 · 11:166
25-04-18 · 23:2838
Tomorrowland Alpe d'Huez
Laatste activiteit: 20-03-19 · 08:50
09-03-18 · 16:1257
26-02-18 · 11:0816

Laatste reviews

SnowWorld Rucphen
31 oktober 2016 · 20:09

Skidome Rucphen, de eerste indoorsneeuwbaan van Nederland en daarbij ook mijn vaste (indoor)skilocatie.

De locatie:
Skidome Rucphen ligt niet heel dicht bij de snelweg, maar is goed via hoofdwegen te bereiken. Gelegen tussen Roosendaal en Breda ligt deze hal best centraal en is daardoor ook voor veel mensen bereikbaar. De skihal wordt niet heel ver van te voren pas op de borden aangegeven dus men moet zelf wel redelijk opletten. Bij de hal zelf ligt een grote parkeerplaats, en een kleine extra parkeerplaats. Normaal is dit ruim voldoende maar het komt ook voor dat er aan de zijkanten van de toegangsweg geparkeerd moet worden.

De pistes:
Sinds 1995 beschikt Skidome Rucphen over een blauwe piste van 160 meter welke goed geschikt is voor beginners en gevorderden. De piste is best breed maar wordt soms ook gebruikt voor een klein funpark en een soort rodelbaan waardoor hij ook weer wat breedte kwijtraakt. Verder zijn er sinds 2011 nog 2 rode pistes van ook rond de 160 meter. 1 ervan wordt gebruikt voor de Big Air (schans met luchtkussen), deze biedt goede mogelijkheden voor freestylers die hun skills willen verbeteren, maar hiernaast blijft nog genoeg ruimte over voor het vrij skiën. Naast deze piste ligt nog eenzelfde piste maar dan met een groot funpark. Er zijn meerdere rails, boxen en schansen voor elk niveau. Wel kun je door de lengte van de baan vaak maar 2 of 3 obstakels achter elkaar nemen. Wel is het voor beginners fijn dat het grote funpark op de rode piste ligt waardoor het voor hun niet in de weg staat. Dan blijft alleen de groene piste nog over, deze is rond de 30 meter lang en daardoor erg geschikt voor de allereerste bochten. Er zijn plannen om de rode pistes met ongeveer 100 meter te verlengen, dit zou de hal meteen veel interessanter maken. Concluderend: Genoeg afwisseling qua pistes, pistes voor elk niveau maar wel heel erg kort…

De liften:
Bij de blauwe piste beschikt men over een redelijk snelle sleeplift, deze vormt wel vaak een probleem voor de beginners en dan met name de beginnende kinderen. Bij de rode pistes liggen 2 bandliften, deze hebben een hoge capaciteit maar zijn wel heel erg langzaam waardoor je erg weinig skiet in verhouding met de lifttijd. Hier zou verandering in moeten komen aangezien ze bij de uitbreiding het liefst ook 1/2 sleepliften willen neerzetten. Een ander nadeel aan deze bandliften is dat mensen daardoor gaan denken dat dit de beginnerspistes zijn, dit zorgt voor veel gevaarlijke situaties op de pistes. Daarbij komt ook nog dat de bandliften erg gevoelig zijn voor gladheid, als er maar een beetje sneeuw op terecht komt wordt het al een grote glijpartij. De groene piste beschikt ook over een bandlift wat erg makkelijk is voor de beginners. Tussen de blauwe en de rode pistes loopt nog een touwlift als verbinding, erg fijn. Over het algemeen hebben de liften dus een hoge capaciteit maar zouden de bandliften wel met iets snellers vervangen mogen worden.

Sneeuwkwaliteit:
Als het gaat over sneeuwkwaliteit heeft Skidome Rucphen zijn sterke en minder sterke kanten. De sneeuwkwaliteit is meestal goed. Op zaterdag zet ik meestal de eerste sporen aangezien we met de Ski club om 10 voor half 9 al de baan op gaan. Op de pistes dan heerlijke ribbels met fijne sneeuw. 2 kleine punten van kritiek:

  1. Soms liggen de preparatiesporen niet 100% netjes tegen elkaar aan wat voor onaangename hobbels zorgt.
  2. De sneeuw is vaak zacht, dit skiet met die ribbels heerlijk maar levert ook weer snel kapot geskiede pistes op.
    Bijna elke week wordt er verse sneeuw geproduceerd om de sneeuwdikte goed te houden. Hierdoor kom je nooit steentjes of de ijslaag onder de sneeuw tegen. Op de blauwe piste komen in het lift pad heel soms borstels van de oude borstelbaan naar boven. Samenvattend kan ik zeggen dat de sneeuwkwaliteit overwegend goed is met een paar kleine negatieve puntjes.

Drukte:
De drukte bij Skidome Rucphen hangt heel erg van het seizoen af. In de zomer kun je soms 's avonds of overdag helemaal alleen op de piste staan, waar je in de kerstvakantie sneller boven bent als je loopt dan wanneer je op de lift wacht. Algemeen gezien kun je in het zomerseizoen zonder te wachten en zonder drukte skiën. In de weekenden en de vakanties in het winterseizoen moet er rekening gehouden worden met dat er veel skilessen bezig zijn en dat veel mensen komen oefenen. Een tip: Ga in het winterseizoen op een doordeweekse dag 's avonds of kom bij Skiclub Rucphen en ski op zaterdagochtend op de lege pistes!

Materiaal:
Bij Skidome Rucphen verhuren ze Rossignol ski’s en Snowboards. Van de ski’s hebben ze meerdere soorten, voor echte beginners, iets gevorderden, freestylers en voor kinderen. Van het snowboard hebben ze maar 1 soort, een beginners/licht gevorderden board met rocker. De ski’s worden erg goed onderhouden in tegenstelling tot in veel andere hallen. Ik heb nog nooit stroeve of botte ski’s of snowboards gekregen bij de verhuur van Skidome Rucphen. Ook worden er helmen en kleding verhuurd welke van degelijke kwaliteit zijn. Verder zit er ook nog een wintersportspeciaalzaak, de Free Style Sports waar je altijd nog ‘even’ andere ski’s kunt gaan kopen. Ze hebben daar een groot aanbod aan kleding, bescherming, ski’s, snowboards, schoenen en alle andere wintersportbenodigdheden.

Horeca:
Wie gezellig wat wil eten zit bij Skidome Rucphen wel goed. Bij het restaurant De Nederlandse Alp serveren ze een grote aanbod aan verschillende gerechten, van een baguette met spek en andalousesaus tot een grote biefstuk met friet. Het ziet er allemaal netjes uit en de porties zijn groot genoeg. Ook is het eten snel klaar wat wel fijn is na een middagje intensief skiën. Het restaurant biedt uitzicht op de blauwe piste. Dan is er nog De Sneeuwhut, een grote bar waar je met uitzicht op de rode pistes wat kunt drinken en ook wat kunt snacken. Als laatste heb je nog De Pitbar, deze bar ligt bij de Ice kart baan, hier kan wat gegeten en gedronken worden terwijl je naar de kartwedstrijden kijkt.

Randactiviteiten:
Buiten skiën kun je bij Skidome Rucphen ook nog Glowgolven in winterstijl, Ice karten (erg leuk!) en natuurlijk rodelen of snowtuben. Deze activiteiten zijn goed te combineren waardoor je een leuk dagje uit krijgt. Ze noemen Skidome Rucphen niet voor niets ‘het winterattractiepark’ ondanks dat dat met 4 activiteiten misschien wat overdreven is. Desondanks biedt Skidome Rucphen buiten skiën om nog enkele leuke originele activiteiten want ice karten doe je absoluut niet elke dag!

Sfeer:
Bij Skidome Rucphen heerst een gezellige, relaxte sfeer, mijn familie wijdt dit elke keer aan de ‘Brabantse gezelligheid’ maar of dat de reden is? Wat daarover wel gezegd moet worden is dat het personeel altijd vriendelijk en behulpzaam is en er alles aan doet om bij problemen tot een oplossing te komen. Als je binnen loopt kom je in een ruimte met nepsneeuw, nepbomen en veel houten gevels. Dit geeft een enigszins Oostenrijks idee. In de restaurants wordt deze setting niet helemaal doorgetrokken, hier is het design iets moderner. Dit is jammer maar het is geen enorm probleem. In de hal zelf is weinig gedaan qua sfeervolle decoratie dus Skidome moet het vooral van de centrale hal en het vriendelijke personeel hebben.

De prijzen:
De prijzen voor het skiën zijn bij Skidome Rucphen vrij hoog als je het vergelijkt met andere skihallen. Voor een 1 uur pas betaal je doordeweeks €19,50 en in het weekend €21,50, voor een dagpas betaal je doordeweeks €39,50 en in het weekend €41,50. Deze prijzen zijn vrij hoog als je bedenkt dat je bij Snowworld Landgraaf hetzelfde bedrag kwijt bent maar daarvoor wel langere pistes en betere liften krijgt. Het huren van materiaal is niet duur, voor €9,50 mag je een paar ski’s + schoenen of een snowboard + schoenen gebruiken. De prijzen in de horeca lagen zo rond het standaard niveau in skihallen en daarvoor krijg je kwalitatief goed eten. Qua randactiviteiten: Voor 2 heats ice karten betaal je doordeweeks €29,50 en in het weekend €34,50. Voor het glowgolven betaal je €7,95 (als volwassene). Al met al kan ik dus wel zeggen dat Skidome Rucphen qua skipasprijzen aardig aan de hoge kant zit, qua materiaal en horeca zitten ze dan weer rond het gemiddelde.

Conclusie:
Belangrijkste voordelen:

*Pistes voor elk niveau
*Liften hebben voldoende capaciteit
*Groot funpark op eigen piste
*Goed geschikt voor kinderen door eigen groene piste en rodelpiste
*Erg goede horeca
*Originele activiteiten
*Gezellige sfeer

Belangrijkste nadelen:

*Weinig bewegwijzering naar de locatie
*Erg korte pistes
*Verwarrende liften, moeilijke sleper bij blauw en bandlift bij rood
*Langzame liften
*Soms wat preparatieproblemen
*Erg hoge skipasprijzen voor wat je krijgt

Als ik al deze punten samenvoeg kom ik tot de conclusie dat Skidome Rucphen een leuke hal is voor beginners (en kinderen), mensen die dicht in de buurt komen en een uurtje willen skiën of mensen zoals ik die er met skiles en/of training skiën. Ik geef Skidome Rucphen daarom ook 7 van de 10 punten op de schaal van Vic.

Met familieSkiër6 tot 10 jaar ervaring