Nieuwe gondel in Drei Zinnen Dolomiten

Roel op 05 mei 2020· 4 reacties

De nieuwe Helmjet Sexten (beeld: dreizinnen.com)

Goed nieuws uit het Zuid-Tiroolse skigebied Drei Zinnen Dolomiten. De Sexten-Helm lift, de oude 82-persoon cabinebaan vanuit het dorp Sexten (Sesto), wordt deze zomer vervangen door de nieuwe moderne “Helmjet Sexten” gondel. De nieuwe lift zal komende winter al in bedrijf gaan en zal een bekend capaciteitsprobleem oplossen.

Capaciteitsprobleem opgelost

De oude kabinebaan uit 1981 kampte met een capaciteitsprobleem. Het was de enige lift vanuit Sexten (Sesto) die toegang gaf tot het skigebied. Het alternatief was dat mensen de auto of skibus namen naar de dorpen Moos (Moso) of Vierschach (Versciaco). De Sexten-Helm lift kon de toestroom van wintersporters vooral in de ochtenduren niet altijd aan, maar ook overdag was er kans op wachttijden. Men had al borden in het skigebied geplaatst om de wintersporters te informeren over de actuele wachttijd bij het dalstation. Dan konden wintersporters zelf bepalen of het zin had de dalafdaling te doen.

Met de nieuwe lift zijn deze problemen voorbij. De nieuwe gondellift krijgt moderne cabines met zitplaatsen voor 10 personen. Deze zijn een stuk comfortabeler dan grote cabines met uitsluitend staanplaatsen.

Wachtrij bij de oude Helm-Sexten lift

Wachten op de verbinding met Sillian

De lift wordt gebouwd door de Zuidtiroolse liftfabrikant Leitner. Volgens Mark Winkler, CEO van Drei Zinnen AG, is dit het voorlopig laatste puzzelstukje van een reeks grote investeringen in het skigebied. In 2014 telde het skigebied nog maar 50 pistekilometer verdeeld over twee afzonderlijke bergen. Nu telt het gebied meer dan 100 kilometer aan pistes die (min of meer) met elkaar verbonden zijn.

Het is onduidelijk wat er nu staat te gebeuren met de aangekondigde verbinding met het Oostenrijkse Sillian. Zie ons artikel over het “Hochgruben-project”. Drei Zinnen AG heeft de benodigde juridische documenten voor een gondel naar de top bij de Oostenrijkse grens al ingediend maar aan Oostenrijkse zijde is men nog niet klaar, aldus de Tiroler Tageszeitung in januari 2020. Ook over de verbeterde verbinding met Val Comelico (Padola) is het even stil. We hebben het skigebied om een reactie gevraagd. Update: vanuit het skigebied is zojuist bevestigd dat de liftverbindingen met Sillian en Val Comelico (Padola) nog steeds gepland staan. Er wordt geen jaartal genoemd.

Drei Zinnen Dolomiten

Meer lezen:

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
MrSKi5 mei 2020 · 19:32

Dat is zeker een aanwinst. Afgelopen januari nauwelijks wachttijden gehad bij de ‘oude’ gondel. Leuk gebied bye the way. Prima vertoeven daar. Zaten op 300 meter van de gondel. Stukje wandelen en skietjes en schoentjes in de lockers. Leuke afwisselende pistes, genoeg plekjes om te eten. Apresski is er gewoon niet. Wel plekjes voor een drankje maar een feestje heb ik niet gevonden. Zeker niet erg. Prima supermarkt in Sexten. Ook zat mogelijkheden om te wandelen en langlaufen. Met de trein naar Kronplatz kan ook nog. Kortom … heb me er zeker vermaakt.

Frank95 mei 2020 · 21:38

Ik hoop dat die verbinding met Silian er komt. Dat is klein maar wel erg leuk en samen met 3 zinnen is het wel een reis waard!

MrSKi6 mei 2020 · 16:18

Voor zover ik heb begrepen zou die er komend seizoen moeten zijn (plan uit pre-corona tijdperk). Werd in gebied ook aangegeven met diverse borden. Eens dat het dan nog meer de moeite is om het gebied te bezoeken. Hoe het er nu in deze corona periode staat met de plannen weet ik niet.

Kasper7 mei 2020 · 15:14

Die verbinding naar Sillian zou van het gebied een mooie weekbestemming maken. De helling van de SIllianer hutte naar Sillian lijkt een perfecte hellingshoek te hebben om een afdaling van om en beide 1400 meter te creëren. De oversteek van het centrum van Sillian wordt er 1 à la St. Vigil (Kronplatz) veronderstel ik? Is hier een duidelijk idee over?
De verbinding tussen het hoofdgebied van Drei Zinnen en Padola lijkt me anderzijds te geforceerd en heeft weinig toegevoegde waarde in de vorm van aantrekkelijke pistes, laat dat maar zo.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.