Nulgradengrens richting 5000 meter

Roel op 25 augustus 2015· 18 reacties

De Alpen gaan een nieuwe hete fase in (foto: Chamonix)

Na een koel maar kort intermezzo zit er in de Alpen weer een heet weekje aan te komen. We persen er aan het eind van de meteorologische zomer nog een, voor onze maatstaven, heuse hittegolf uit met maxima boven de 30 graden. Niet voor het eerst, deze zomer breekt qua warmte vele records!

“Op één na warmste zomer sinds het begin van de metingen” (Meteoschweiz)
“2015 één van de extreemste jaren in de meetgeschiedenis” (ZAMG)
“Juli 2015 breekt alle records” (Wetterdienst Südtirol)

Hittezomer eindigt in stijl
Zomaar enkele headlines afkomstig van officiële weerdiensten uit Zwitserland, Oostenrijk en Südtirol. En nu zit er weer een periode van hitte aan te komen. Dit weekend komt de nulgradengrens tegen de 5000 meter te liggen. Zo hoog reikt geen enkele berg in de Alpen, dooi tot op de top van de Mont Blanc. Hiermee eindigt de meteorologische zomer in stijl, extreem warm.

De lijn van de nulgradengrens gaat richting 5000 meter

Vooral juli extreem
De gemiddelde temperatuur in Zwitserland komt deze zomer dik 2,5 graad boven normaal uit. Alleen 2003 was nog een graadje warmer. Vooral juli was extreem heet. Oostenrijk had de heetste juli in 248 jaar (begin van de metingen). Op 7 juli had Innsbruck de heetste dag in de geschiedenis te pakken: 38,2 graden. Het Franse Chambéry lukte het zelfs 38,8 graden te halen.

Dat dit voor de gletsjers geen goed nieuws is mag geen verrassing zijn. Op de Pitztaler Gletscher (meetpunt op 2864m) kwam het kwik ‘s nachts maar drie keer onder het vriespunt. Voor de rest alleen maar dooi. Het ijs is daar dus grotendeels blank komen te liggen zonder een beschermende sneeuwlaag. Dit is het beeld daar nu, gezien vanaf de Schwarze Schneid in Sölden:

Rechts de Pitztaler Gletscher

In mei nog volop sneeuw
Het begon voor de gletsjers echter nog zo veelbelovend, één tot twee meter verse sneeuw viel er in mei nog lokaal. De sneeuwgrens daalde op 21 en 22 mei naar ca. 1000 meter en de Brennerpas (1370 meter) moest tijdelijk afgesloten worden. Op de Zugspitze lag eind mei zelfs 5 meter sneeuw. Terecht wezen gletsjerexperts er toen op dat de uitgangspositie voor deze zomer weliswaar goed was, maar dat de balans pas eind september kon worden opgemaakt. Het vervolg kennen we nu.

In september kan het ook hard sneeuwen: Zillertal Arena 19 september 2011

Daarom zal ik over een paar weken nog een keer bij de gletsjers stilstaan als de meeste metingen binnen zijn. Dat je er niet heel vrolijk van gaat worden is duidelijk, maar laten we hopen op een paar leuke septemberdumps à la 2011. Die kunnen het plaatje flink opleuken én kunnen er met een vers sneeuwdek voor zorgen dat het smelten van ijs zo snel mogelijk stopt. Duimen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

EricH25 augustus 2015 · 13:35

Net dat ik vorige week weer een weekje in Oostenrijk zit was het slecht weer, en nu begint het weer beter te worden. De week daarvoor was het ook prachtig. Dikke pech :(

Wel zeer jammer om te zien van de gletsjers. Nu ik de laatste vakantie van de zomer heb gehad mag het van mij ook wel weer snel winter worden!

ReneSmulders25 augustus 2015 · 14:36

TSjee wat is die gletsjer geslonken zeg! (die van Chamonix, vallee Blanche) Toen wij er een jaar of 6 geleden waren kwam de tong van de gletsjer nog wel een heel stuk verder dan wat je nu ziet…
Gaat echt niet goed zo, denk dat wij het afschaffen van het zomerskieen binnen nu en 15 jaar gaan meemaken…schrik echt van deze foto Roel

Gerrit25 augustus 2015 · 15:28

Heb dit al eens gepost onder “mogelijk hitterecord en wat gebeurt er in de Alpen”

In het laatste nieuws vandaag valt te lezen:

http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/23921…

Laat maar komen, kijk terug uit naar die echte winters…

Laat ons gewoon hopen dat ze het bij het rechte eind hebben :-)

Rogieradmin25 augustus 2015 · 15:28

@ReneSmulders ik denk (helaas) dat 15 jaar nog een vrij positieve schatting is. Op veel gletsjers kun je het nu al niet echt skiën meer noemen…

Click. Click. Peace
winterwonderland25 augustus 2015 · 21:15

Toch bijzonder dat de extremen met bijbehorende hoge temperaturen en grote neerslaghoeveelheden steeds groter worden terwijl er dus geen wereldwijde stijging van de temperatuur plaatsvind…
Benieuwd hoe en wanneer komende winter zich aan gaat dienen. Hopelijk met veel sneeuw en lage temperaturen :)

Aequilater Nubila
Roelauteur25 augustus 2015 · 23:49

Misschien lok je me een beetje uit de tent @winterwonderland (dat mag) maar ik zie helaas andere cijfers. Er is wel een bepaalde groep die ons anders wil doen geloven, maar ik volg vooralsnog de officiële kanalen. Ik voel me daarbij gesteund door de gedachte dat de groep die er belang bij heeft te zeggen dat de aarde niet opwarmt nog altijd groter is dan de groep wetenschappers die beweren dat ie wel opwarmt :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Lange26 augustus 2015 · 16:58

@Roel ik ben bang dat je gelijk hebt. We kunnen eindeloos discusseren over wel of geen opwarming maar voor mij is voldoende dat ik zie waar een aantal voor mij bekende gletsjers nu eindigen vergeleken met waar dat 25 jaar geleden was en daar wordt je echt niet vrolijk en optimistisch van!

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!
Hans-26 augustus 2015 · 19:56

Inderdaad. Daar waar ik in 1970 zo van het tandradbaantje op de Pasterze Kees stapte (GrossGlockner Hochalpstrasse) ben je nu een uur naar beneden aan het lopen vanaf die zelfde lift voordat je op het ijs staat…

winterwonderland26 augustus 2015 · 20:49

@Roel. Laat ik beginnen dat ik een absoluut geen deskundige ben en niet kan tippen aan jouw kennis en deskundigheid :). Ik lees je berichten dan ook altijd met veel waardering. Ik wilde alleen een reactie plaatsen over wat ik in je bericht las, namelijk die enorme verschillen. Dan weer de temperaturen door het dak en dan weer een eerste sneeuw speldenprik.
De opmerking mbt de opwarming is idd zoals @lange en @hans aangeeft een zeer lastige discussie :) maar gebaseerd (en door mij aangehaald) obv enkele publicaties die her en der te lezen zijn. Hoe dan ook, dat de gletschers ed er flink onder te lijden hebben is overduidelijk!
Laten we hopen op een mooie ‘echte’ winter!

Aequilater Nubila
Lieven26 augustus 2015 · 21:53

@winterwonderland Blader hier gerust wat terug: https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201507

Daar kom je o.a. deze grafiek tegen:

Geen globale temperatuurstijging?

Geek, Snowboarder, iPhone developer
Roelauteur26 augustus 2015 · 22:16

Bedankt voor de aanvullingen. En @winterwonderland daar kan ik het natuurlijk alleen maar mee eens zijn. We hebben er met het team in ieder geval zin in!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
winterwonderland27 augustus 2015 · 20:12

Om elkaar hier te gaan ‘bestoken’ met grafieken uit de verschillende kampen lijkt me niet de bedoeling. Mss dat daar een apart topic aan gewijd kan worden maar ik waag me er niet aan :P
On topic. Wijzen de kaarten nog steeds steeds op die warmte uitbarsting? Of gaat de ‘schade’ meevallen voor de Alpen?

Aequilater Nubila
Roelauteur27 augustus 2015 · 21:57

Na dinsdag is het weer gedaan. Van de hitte duiken we de herfst in, noordelijke stroming met forse buien (sneeuw in het hooggebergte) en in de Zuidalpen mogelijk flink onweer. En ik wilde nog gaan wandelen in de Dolomieten :-/

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Rogieradmin28 augustus 2015 · 09:52

Voor het onweer is het toch prima wandelen in de dolomieten? Mooie dreigende luchten… ;-)

Click. Click. Peace
Roelauteur28 augustus 2015 · 10:24

@Rogier ik ben bang dat het niet bij een avondonweertje blijft. Maar we hebben nog even, morgenavond hakken we de knoop door

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Rogieradmin28 augustus 2015 · 10:27

Ach anders kunnen we hoge witte webcams gaan kijken, ook leuk :-)

Click. Click. Peace
triezzzze28 augustus 2015 · 12:30

Ik kan niet wachten tot ik de eerste berichten lees waarin staat dat er weer sneeuw is gevallen op “normale” hoogte :-) Ik kijk elke dag wel even naar de weersvoorspellingen… Heb zo’n zin in de winter!! Hoop dat we dit jaar ook weer een keer een winter in Nederland krijgen!

Gerrit28 augustus 2015 · 15:29

blijkbaar werkte de vorige link niet meer :-(

Hierbij de nieuwe.
Hopelijk is er wat van aan!!

http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/23921…

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.