5 leckere Zwitserse gerechten

Lisanne op 12 november 2015· 8 reacties

null

Wat is het eerste waar jij aan denkt als je aan de Zwitserse keuken denkt? Ik wed dat het fondue is. Dat is ook wel terecht; het is zo’n typisch gerecht dat nergens zo goed smaakt als op wintersport. Gezellig stukjes brood vissen met een wit wijntje erbij, lekker lang tafelen. Het is daarmee een gerecht dat goed bij de Zwitserse keuken past, waar specialiteiten vooral een gezellig samenzijn lijken te bevorderen. Maar heb je ooit van deze gerechten gehoord?

Birchermüesli
Rond 1900 ontwikkelde een Zwitserse arts, Maximilian Oskar Bircher-Benner, een bijzonder vernieuwend recept. In een tijd dat vlees verreweg het meest gezonde voedsel werd gevonden, bracht hij vruchten, noten en yoghurt onder de aandacht: Birchermüesli. Men neme daarvoor een bak met yoghurt, havermout, groene appels, citroensap, amandelen, rode vruchten en eigenlijk iedere vrucht die je er nog aan toe zou willen voegen - hmm. Dokter Bircher is nog altijd vermaard om zijn invloed op de gezondheidszorg.

Zürcher Geschnetzeltes
De naam verwijst natuurlijk naar Zurich, maar het is een gerecht dat overal in Zwitserland op de kaart staat, en tot ver buiten het land. Het is een kalfsragout met romige saus, citroensap en peterselie. Wil je het een echt Zwitsers tintje geven, serveer het dan met spätzli of rösti.

Pizzocheri
Een gerecht dat onooglijk aandoet: een berg pasta uit boekweitmeel met savooiekool, aardappelen, kaas en uien. Je begrijpt dat dit goed vult na een dag skiën, om daarna met volle buik naar bed te vertrekken. Het is trouwens een beetje tricky om pizzocheri als Zwitsers aan te duiden. Het komt oorspronkelijk uit het dal van Poschiavo en Valtellina, grenzend aan Italië. Desalniettemin een gerecht dat voor menig Bündner wekelijks op tafel staat.

null

Bündnerfleisch
De naam zegt het al; kanton Graubünden, in het zuidoosten van Zwitserland, is waar het bündnerfleisch vandaan komt. Het rundvlees wordt gepekeld en van vet ontdaan en vervolgens te drogen gelegd. Je eet het vlees uiteindelijk als aperitief (waar de Zwitsers heel goed in zijn). Snijd het vliesdun, dan proef je de unieke kruidige smaak het beste.

Basler Läckerli
Uh, ja lekker inderdaad. Het zijn koekjes van grof gehakte noten, honing, kandij, kruidnagel, nootmuskaat, sukade en sinaasappelschil en een fijne suikerglazuur. De eerste läckerli werden al in de zeventiende eeuw gebakken. Zodra de bakplaten uit de oven komen wordt het hete baksel in rechthoekige koeken gesneden.

Wist je trouwens dat het woord lecker in het Duits alleen voor eten gebruikt mag worden? Zoals wij lekker slapen, lekker een frisse neus halen of zelfs iemand lekker vinden, daar kun je het Duitse lecker niet voor gebruiken. Maar goed, ik beloof je dat deze gerechten wel echt lecker zijn. En Guete!

Lisanne
gaat deze winter haar droom achterna, een winter in de sneeuw! Ze houdt ons op de hoogte vanuit Sankt Moritz.

Plaats een reactie

Mag ik hier de klassieke rosti met spekjes en raclette aan toevoegen? Na een dag skien heerlijk met zn allen in een berghut racletten, het is jammer dat het zo stinkt, maar het is o zo lekker!

Born to Ride

Fondue, Raclette en rösti inderdaad! Nog net iets lekkerder dan bunderfleisch vind ik trockenfleisch, in Saas Fee gegeten. En misschien wat minder bekend: walnoten taart!

Käseschnitte!

Mr. Slow

Älplermagronen, hoef je de komende week ook niet meer te eten.

Wie had gedacht dat een beetje glijden zo leuk kon zijn?

Hm, heerlijk allemaal…
Van mij mag de typische Nußtorte er nog bij, die we in Graubünden vaak tegenkwamen. Sowieso heerlijke taart gegeten in Zwitserland… jammie…

Käseschnitte , ja lekker en goedkoop. (oud) Brood bedekt met de overgebleven kaas van de fondue, ui en ei in de oven en je kunt weer een hele middag vooruit.

Het beste van Zwitserland is toch wel de hoogstaande kwaliteit van het vlees. Niet voor niets de slogan: “Schweizer Fleisch - Alles andere ist Beilage”. Elke karbonade, biefstuk of eenvoudige braadworst is sappig, mals en natuurlijk van smaak. Bovendien hebben de dieren vaak een erg goed leven gehad. Helaas verpest de torenhoge prijs wel een beetje het genot, maar ach, dan maar een iets kleiner portie en minder vaak vlees. Kaas is overigens ook vaak uitmuntend, maar net als alles uit dit land, niet goedkoop. Al met al bevalt me de hele keuken uit dit land erg goed.
@Lisanne: Het woord “lecker” wordt in het Duits ook voor mensen die (seksueel) aantrekkelijk zijn gebruikt, zoals je in Nederland het hebt over ‘lekkere meisjes/vrouwen/wijven’, is het in het Duits ook erg gebruikelijk om het over “ein leckeres Mädchen” of “leckere Frau” te hebben. ;)

Ik denk dat we allemaal samen wel tot 50 lekkere Zwitserse gerechten komen - mooi!
@Frans: dat ‘vind ik leuk’ - ik zal de proef eens op de som nemen als ik in de bar een leckere vent zie staan ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie