In de meeste skischoenen zit standaard een vrij platte zool. Dat is op zich logisch, want iedere voet is anders en een platte zool past iedereen wel. Voor veel skiërs en snowboarders is het interessant om een custom made zooltje in de skischoen te leggen. Deze zooltjes worden op maat gemaakt en ondersteunen de voet veel beter. Hierdoor kun je beter druk geven en zakt de voetbrug minder in.

Misschien wel dé oplossing
Zeker voor meer sportieve skiërs en snowboarders zijn deze zooltjes ideaal, maar ook wanneer je last van je voeten hebt tijdens het skiën dan zou dit de oplossing wel eens kunnen zijn!

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

heb dat nu ook laten doen in sportline, 70 euro,zaterdag testen in trois vallee als dat erg veel verschil maakt ,had altijd last van koude dikke teen

Ik heb mijn vorige wintersport zooltjes aangeschaft voor mijn snowboardschoenen en ik vind ze echt super! Het zit superfijn en het tintelende gevoel die ik vaak ik mijn voorste voet had is nu ook weg. Kan ik weer iets beter een sleeplift pakken ;-) Voor iedereen die erover twijfelt, ik zeg doen. Ik wou dat ik ze al eerder had gehad.

Ik heb veel minder last van koude voeten sinds ik zulke zooltjes heb. Echt super!

Nog wel even een kritische noot, een eerste vereiste is natuurlijk een goed passende schoen. 70 euro voor zooltjes is best veel geld als je bedenkt dat je voor het dubbele bedrag (in de aanbieding) prima schoenen hebt. Ik heb jaren geleden ook last van koude tenen en tintelingen gehad omdat ik toen nog geen eigen schoenen had. Bij aanschaf van nieuwe schoenen heb ik heel veel merken geprobeerd en gelukkig een schoen gevonden die perfect past. De verkopers begonnen nog over zooltjes, maar ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb. De binnenschoen vormt zich na verloop van tijd ook naar je voet, en dat is vaak genoeg voor een perfecte pasvorm.

Weet iemand waar je die zooltjes kunt laten maken?

Bij een sportzaak waar ze zich gespecialiseerd hebben in wintersport. Ik weet niet waar je woont jh65, maar ik ben zelf bij Eurofun in Alblasserdam geweest.

Je kunt ook de standaard zooltjes van Sidas overwegen @jh65. Deze zijn wijd verkrijgbaar, goedkoper (€35,-) en prima voor iemand met niet extreem moeilijke voeten.

In België kan je in de runnerslabs terecht. En als je last hebt van je voetboog, dan kan je nog 1.000 schoenen passen maar dat helpt daar niet voor.
Ik gebruik zooltjes ook voor lopen en badminton. Daar is het wel lastiger omdat je dan goed moet zoeken naar schoenen met een hogere hiel

Glij blij door die brei :-)

Let even op welke zooltjes in welke schoenen gebruikt worden. Voor skischoenen worden zooltjes van relatief hard materiaal gemaakt. Deze behouden hun stevigheid en fixeren de hiel en voetnoot door de stevigheid van het materiaal. Zooltjes van een podoloog (steunzolen) zijn vaak van soepeler materiaal en bieden dezelfde eigenschappen maar dan omdat overal onder de zool een kunststof is aangebracht die dus overal steun biedt. Met zooltjes voor een skischoen kun je niet gaan wandelen of sporten op soepele schoenen. De zooltjes breken in notime.

Wat je wel kunt doen als je steunzolen hebt is een paar laten maken in alleen kunstrubber en dus zonder kurk. Die kun je wel in je skischoenen gebruiken.

@Martin7182 schoenen passen zich na verloop van tijd (of met warmte) aan aan alle delen van de voet behalve de zool. Zit die niet goed dan is een zooltje echt geen luxe. Naast steun van de voetboog waardoor je voet smaller wordt biedt het ook een hielfixatie aan die echt nodig is voor veel mensen om controle te hebben over de ski’s.

Dank @allen voor jullie reactie zover…heb redelijke zooltjes nu maar zijn alweer een paar jaar oud. Zag het filmpje van Arjen en wil dit graag nog laten maken voordat ik de 14 jan vertrek:)

Als het nog gaat sneeuwen…

@SPAM, waarom niet de zool eigenlijk, die (binnenschoen) is toch van hetzelfde materiaal gemaakt?

Steun van de voetboog en hielfixatie waren ook aspecten die bij mij niet klopten. Maar ik moest toch nieuwe schoenen hebben en in plaats van correctie m.b.v. zooltjes heb ik gewoon net zoveel verschillende schoenen gepast totdat ik precies de juiste gevonden had. Met 70 euro extra budget heb je ook heel wat meer keus. Gelukkig waren mijn schoenen nog goedkoop ook (in de aanbieding).

Mijn punt is alleen maar, zoek eerst zo goed mogelijk passende schoenen en ga daarna pas aan zooltjes denken.

Klopt hoor alles begint met een schoen met de beste pasvorm.

Dit is het allerbelangrijkste voor je aan binnenschoen, schaal of zooltjes gaat verbouwen.

Waarom een zooltje beter is dan het standaard voetbed legt zich makkelijk uit. Om het zelf te zien zou je eens een binnenschoen uit de buitenschaal moeten halen. Ten eerste kijk dan eens in je schoen. De schoen is van binnen op de zool helemaal vlak. Dan haal eens het standaard zooltje uit de schoen. Afhankelijk of je een hele of halve maat schoenen hebt gekocht is zo’n zooltje helemaal vlak en 3 tot 5 mm dik. Dan kijk eens goed naar de binnenschoen en voel eens goed aan het materiaal van de zool. Dat is heel erg dun (bevat niet de polstering die bv op de enkels zit. Meestal is de zool van de binnenschoen afgewerkt met een waterdichte plastic die er onder en opgelijmd is.

Het vervormbare materiaal van een skischoen zit dus alleen aan de zijkant van de schoen en vaak houdt het zelfs op net boven de enkel.

Om dus voor je voeten (die natuurlijk niet vlak zijn ) een goede passing te creëren kun je beter een zooltje laten maken zelfs als je geen probleemvoeten hebt. Vergelijk het met gewone schoenen met een vlak of gevormd voetbed. Die laatste is ook beter voor je voet en voor je stabiliteit tijdens het lopen. Heb je absoluut standaard voeten dan kun je idd zoals al genoemd ook standaard gevormde zooltjes kopen. Die geven wel de steun maar corrigeren niets in de stand. Dat is ook niet nodig als je geen afwijking hebt.

Mijn eigen ervaring leert mij dat een custom zooltje toch wel een aanzienlijke meerwaarde biedt, omdat je voet gewoon beter ondersteund wordt waardoor je meer controle krijgt en je voeten minder snel “vermoeid” geraken.

Let wel op, verwacht hier geen mirakels van als je schoenen niet goed zitten. Een goed passende schoen is en blijft veruit het belangrijkste. Als je schoenen te groot, te klein, te smal of te ruim zitten of knellen, zal geen enkel zooltje dit helemaal kunnen verhelpen.

Ga je naar een goede bootfitter en koop je een goed zittende schoen, desgevallend aangepast aanhef voeten (vacuüm fit - custom shell - …), dan zal dat zooltje je een duidelijke added bonus geven om zo de perfect zittende schoen te vinden.

@Matis ,de zooltjes van 35euro zijn waarschijnlijk niet verwarmd naar de voetzool

@Pieter230976 inderdaad niet verwarmd en naar de voet gevormd. Maar dit zijn wel zooltjes met een verschil in voetbooghoogte ( laag, middel, hoog) waardoor er voor een ieder wel een geschikt paar zooltjes te vinden moet zijn. Misschien niet zo perfect als de op maat gemaakte zooltjes, maar in mijn optiek meer dan goed genoeg voor de gemiddelde wintersporter.

Vorig jaar nieuwe skischoenen laten aanpassen en toen begonnen met deze soort zolen. Ik draag normaal steunzolen en deze skischoenzolen zijn zo gevormd dat de stand van mijn voet correct is. Het is heel fijn om een schoen aan te trekken die nergens knelt en goed aansluit op je voet!

Ik gebruik zelf de Superfeet Carbon zooltjes (niet de rode) na een jaar of 5 met bakzooltjes van Bootdoc te hebben geskied. Het nadeel aan bakzooltjes vind ik zelf dat ze, zoals eerder geroepen, van hard materiaal zijn gemaakt en dus ‘fixeren’. Omdat mijn voetbogen bijna vlak zijn kreeg ik enorme last met die bakzolen. Met de Superfeet zooltjes heb ik ondersteuning onder mijn voetbogen, maar wel op een subtiele manier.

When life gets too complicated.... SKI

Voor een smalle hiel, zoals ik ook heb, heb je ook nog heel-retainers.

Ik heb die ook.

http://images.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&source…

Ik heb onlangs Sidas Pro zooltjes met een extra stuk onder de hiel aangeschaft. Maar ik merk dat er een foutje in zit, onder de bal van mijn voet zit een drukpuntje wat ik wel erg hard voel tijdens het skiën. Kunnen de zooltjes nog aangepast worden?

Weet iemand een winkel in de buurt van Elburg waar ik terecht kan voor het laten maken van een paar goede zooltjes voor in mijn skischoen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie