Weekend even flink zachter

Roel op 18 februari 2016· 21 reacties

Mooie opklaringen boven een mistig dal, Kirchberg-Kitzbühel (O)
Mooie opklaringen boven een mistig dal, Kirchberg-Kitzbühel (O)

Zo rustig en standvastig deze winter begon, zo dynamisch is het nu want bijna geen dag is hetzelfde. De komende dagen wordt het een meteorologische achtbaan met vandaag zon, morgen lichte sneeuw, en in het weekend sneeuw, regen en een boterzachte zondag.

Tot nu toe
Het zuiden van Oostenrijk heeft zijn langverwachte sneeuw ook gekregen. Hier loopt het water je bijna van in de mond, deze webcam uit Nassfeld op de grens van Oostenrijk (Karinthië) en Italië waar meer dan een halve meter sneeuw viel:

Nassfeld (O)
Nassfeld (O)

Als we terugkijken op de winter tot nu toe, kunnen we echter concluderen dat ie vrij matig is. Oostenrijk heeft sinds januari wel geregeld sneeuw gehad maar we hebben slechts één grote dump mogen noteren, en wel die van half januari toen ik in Fieberbrunn meer dan een halve meter zag vallen. De hoge temperaturen nadien zorgden ervoor dat de meeste sneeuw in de dalen telkens weer wegsmolt. De pistes lagen en liggen er vaak echter prima bij en dat danken we aan de kunstsneeuw.

In de Zuidalpen is het niet veel anders, ook daar is de sneeuw langzaam gaan vallen maar we zitten nog niet op het normale niveau. De enige uitzondering vormen de Westalpen. Vooral Frankrijk heeft sinds begin januari verschillende dumps gehad die de hoger gelegen skistations uitstekende condities hebben bezorgd. Lagergelegen gebieden als Portes du Soleil hebben bij iedere dump wel een dagje regen meegepikt waardoor het daar iets minder is. Tot zover deze kleine terugblik.

Meer zon
Vandaag schijnt de zon uitbundig vanaf een meter of 1000, en die weersverbetering zagen we gisteren al een beetje. Ging je met de lift omhoog dan kwam je op een gegeven moment boven de wolken. In Frankrijk en het westen van Zwitserland was de lucht droger en scheen de zon sowieso al meer.

Villars-sur-Ollon (CH), via Sneeuwhoogte+
Villars-sur-Ollon (CH), via Sneeuwhoogte+

Dit weekend keert de wisselvalligheid echter terug en van maandag op dinsdag zit er wellicht veel meer sneeuw in het vat als een depressie met koele lucht vanaf de oceaan richting Midden-Europa opstoomt. En daar zou ook het Sauerland van kunnen profiteren. Gezien de dynamiek in het weer ga ik meteen naar de uitsplitsing per land:

Oostenrijk:

  • Vandaag: Zon, beneden 1000m nog mist.
  • Vrijdag: Vrij grijs en wat sneeuw
  • Zaterdag: Eerst zon, in de avond in het noorden lichte sneeuw, 's nachts beneden 1800m overgaand in regen. In Osttirol/Karinthië droog.
  • Zondag: Veel wind! Steeds meer opklaringen en erg zacht
  • Volgende week: Maandag eerst zon, in de avond vanuit het noordwesten sneeuw. Dinsdag mogelijk veel sneeuw.

Zwitserland:

  • Vandaag: zon, in de dalen nog wat mist
  • Vrijdag: grijs met wat sneeuw
  • Zaterdag: eerst zon, later in het noorden wat sneeuw beneden 1800m overgaand in regen
  • Zondag: veel wind, regelmatig zon
  • Volgende week: Maandag eerst zon, daarna mogelijk veel sneeuw

Frankrijk:

  • Vandaag: zon
  • Vrijdag: vrij grijs met wat sneeuw
  • Zaterdag: zon, in het uiterste noorden bewolkt
  • Zondag: zonnig en zacht, veel wind
  • Volgende week: maandag eerst zon, daarna tijdelijk sneeuw

Italië:

  • Vandaag: zon
  • Vrijdag: half bewolkt, 's middags wat sneeuw
  • Zaterdag: Zon, later in het noorden bewolkt
  • Zondag: veel wind, zon
  • Volgende week: eerst zon, dinsdag wat sneeuw. Vooral in het noorden

Blogger Ruud maakte deze winterse foto gisteren in Winterberg
Blogger Ruud maakte deze winterse foto gisteren in Winterberg

Sauerland:

  • Vandaag: bewolkt, lichte vorst
  • Vrijdag: bewolkt, lichte vorst
  • Zaterdag: regen, flink zachter en veel wind
  • Zondag: Zacht, af en toe regen
  • Volgende week: maandag vanuit het noordwesten flink kouder en sneeuw. Later zon en (sneeuw)buien
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel kan je all een sneak preview doen voor de krokusvakantie?
We gaan naar Vorarlberg, waar er momenteel in ieder geval genoeg sneeuw ligt.

Zondag: Veel wind! Steeds meer opklaringen en erg zacht
das jammer. Zondag mag ik en maandag mag mijn lieftallige wederhelft :). Maar zoals ik al zei, sneew op wintersport is niet verkeerd ;).

Dank voor de day for day update…

Hee @Roel! Heel mooi gedaan zo dat weerbericht “nieuwe stijl” eerst een weerpraatje met algemene ontwikkelingen en de big picture, dan per gebied/land en dag een korte opsomming van het weerbeeld en korte vooruitblik voor de iets langere termijn… Super!

Dat ziet er toch fijn uit, rond de week van 8 februari gaan we op pad (last minute), nog geen idee waar we naartoe gaan maar als er iemand aanraders heeft voor een skigebied waar we een week uitdagende pistes kunnen nemen (in Frankrijk of Oostenrijk) met zeer goede conditie’s en ski in ski out zou dat zeer welkom zijn. Dank @Roel voor je weerbericht.

Lieve Roel. :)

Zou je volgende keer ook tsjechie mee kunnen nemen, of is dat ongeveer vergelijkbaar met sauerland?
Volgende week vrijdag vertrek ik naar spindleruv mlyn en ben zeer benieuwd.

@anouschka

Volgens mij heeft roel het al over de krokus aankomende week

als het maar wit is !!

er wordt vast de 2e krokusweek bedoeld? :-) ben ik ook wel benieuwd naar!

@Henkw @jarinvergeer Ik snap dat je het wil weten maar de 2e krokusweek (eigenlijk 3e) is veel te ver vooruit, daar is nog niks over te zeggen.
@marcelhermus, het is een keuze geweest om Tsjechië net als de Vogezen en de Pyreneeën niet in het weerpraatje mee te nemen. Maar daar ook volgende week sneeuwkansen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: daarom wacht ik rustig tot volgende week met de vraag:-) Weet dat verder dan een week kijken niet zo veel zin heeft!

@roel en @Henkw als het volgende week gaat sneeuwen zoals @Roel zegt dan is er toch genoeg goede sneeuw in de 3e krokusweek @roel

@royco daar twijfel ik ook geenszins aan. De vraag volgende week is alleen of er in Kaiserwetter geskied kan worden of dat het wisselvallig wordt! Maar die vraag wordt vast volgende week beantwoord :-)

Is noord volgende week pas aan de beurt dan word nog meer knallen op de piste want zuid is o ook al weer terug

als het maar wit is !!

@jarinvergeer
8 februari pas weer, dat is nog ver weg zeg ;-)

@Sjees Oeps! bedoelde natuurijk 8 maart :P

Beste @roel hoeveel sneeuw verwachten ze volgende week dinsdag in oostenrijk? Bedankt alvast

@JeroenFR, Ik bedoelde de 2e ofwel de 3e week… @Roel, We kijken rustig elke dag het weerbericht en komen steeds een stukje dichterbij :-)

Helaas blijven het voorspellingen, wij zouden deze week kouder weer, eerst veel sneeuw en later zonnige dagen krijgen. Maar helaas is daar hier in Maria Alm de afgelopen niets van uit gekomen. Dooi in het dal, een paar cm sneeuw boven en vooral heel veel bewolking. Alleen vandaag scheen op de hogere pistes de zon. Roel en zijn collega’s doen hun best maar het weer laat zich helaas soms niet voorspellen.

@Roel

Dank je wel voor de waardevolle toevoeging van de samenvatting op het einde. Leest lekker weg, fijn en overzichtelijk!

@Harry3, vervelend! Je hebt de pech dat je gebied net verkeerd cq. te laag ligt. Hoog in de bergen en verder naar het westen scheen de zon wel. Veel sneeuw heeft er deze week nooit ingezeten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nu even een pauze tussen Frankfurt a.M. en Nürnberg, om precies te zijn bij Geiselwind. Op de radio wordt elk half uur gewaarschuwd dat het in deze regio gaat stormen. Wees dus erg voorzichtig voor de mensen die nog onderweg zijn of pas aankomende nacht vertrekken!

Carnas on Tour

Top! Bedankt voor de update.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie