Verslag Ski Amadé 18 - 24 december 2021

Dit onderwerp gaat over de bestemming Ski amadé

Na 2 jaar kon het eindelijk weer! Plan A was de hele tijd Ski Amadé, om bij Corona en/of sneeuwproblemen uit te wijken naar plan B, Italië. Ivm de lockdown in Oostenrijk leek het lange tijd plan B te worden, maar lastminute zijn we toch voor plan A gegaan, ook omdat er echt veel sneeuw lag in Ski Amadé.

We verbleven centraal in Eben im Pongau, in een kleine accommodatie met mooie luxe appartementen, waar we grotendeels de enige gasten waren. Eben is heel klein, maar alle uithoeken zijn binnen ca 30 minuten wel te bereiken, dus het was voor ons een goede uitvalsbasis.

Na op vrijdag in Rosenheim overnacht te hebben, kwamen we rond 9:30 in ons appartement aan, waar we snel omgekleed hebben en naar onze eerste bestemming zijn gereden, Filzmoos. Het zonnetje scheen, maar kon slechts een deel van de 20km piste opwarmen, want zo hoog staat de zon nog niet in deze periode. Filzmoos is klein, maar strekt zich wel wat uit waardoor je niet het gevoel hebt om op één heuvel te skiën. De pistes zijn normaal, blauw is blauw en rood is rood. De zwarte was nog dicht. De 2 stoeltjesliften zijn modern, er is een gondel met een piste en verder sleepliften.

De pistes lagen er allemaal goed bij. Sneeuw was er in overvloed en mensen waren er bijna niet, dus het was perfect om in te skiën. De sleepliften zijn echter niet voor beginners, ze staan op volle snelheid én zijn behoorlijk steil. Je vindt brede pistes bij de stoeltjesliften (en natuurlijk de Papageno piste bij de gondel) en smallere, lekker lopende pistes bij de sleepliften.

null
^^ weinig foto’s gemaakt, maar dit is het bergstation van de nieuwe Sixpack lift. Krap 300hm, spiksplinternieuw en let vooral ook op de blauwe lucht :).

De dag erna was de voorspelling wederom ‘strakblauw’ en na een klein beetje ruggespraak met @Bennie werd het vandaag Hochkönig en om precies te zijn, de Königstour! We parkeerden in Muhlbach, vlak bij de lift en omdat het én zonnig én zondag was waren er veel Oostenrijkers op de been. Het was best druk, maar toch waren er weinig wachttijden bij de liften en was het op de meeste pistes echt dikke prima! In mijn review van het gebied vind je een beschrijving van het gebied. Over lekkere lange pistes skieden we rustig richting Maria Alm om daar rond 12:30 weer om te keren en terug te skiën. De tour was leuk en goed te doen! De enige lastige piste is Gabuhel, de rest is breed, strak geprepareerd en blijft vaak lang goed. Het is niet altijd makkelijk, maar dat is deel van de lol. Ook hier waren de zwarte pistes nog dicht. Top dag!

null

null

Maandag werd het weer wat minder, er zou wat bewolking komen en wat neerslag kunnen vallen. Dat laatste viel wel mee en uiteindelijk was het zicht ook nog prima. Een mooie dag om een wat lager gelegen gebied aan te doen en dat werd Altenmarkt-Radstadt. Klein, maar fijn. Feitelijk 6 pistes, maar wel afwisselend. Lekker lopende bochtige pistes, brede carvepistes, eigenlijk alles was er wel. De zwarte piste hier was wel open, maar stelde niet zo veel voor. De pistes waren superstrak geprepareerd, het gebied was helemaal uitgestorven dus het was een dag voor veel hoogtemeters (ook omdat je met de gondels snel weer boven staat). Dit was voor ons de verrassing van de week!

Na de lunch zijn we in de auto gestapt om ons ‘huisgebied’ nog even aan te doen: Monte Popolo. Heel klein, leuk voor een uurtje, maar de rode piste bovenin was dicht ivm besneeuwing en dan is het verder niet zo heel bijzonder. Typisch een gebied om op de dag van aankomst even een paar afdalingen te pakken. Het was -13, de onderste lift was een trage 2 zitter, waardoor we de dalafdaling maar één keer hebben gedaan, terwijl die wel de moeite waard was.

null

null
^^Radstadt-Altenmakrt

null
^^Monte Popolo

Dinsdag zou het weer mooier (strakblauw) worden en ik wilde graag nog eens terug naar Wagrain om in ieder geval de afdaling naar de Rote 8’er te doen. Daar konden we goed parkeren en toen zijn we eerst een paar keer naar Flachau afgedaald. Iedereen kent Flachau wel en ook nu, vroeg in het voorseizoen, was het eigenlijk al best vol en erg Hollands. Na de koffie beneden in Wagrain hebben we dus snel de nieuwe lift (Panorama Link) richting Kleinarl gepakt. Ondanks de goede verbinding, was het in Kleinarl veel rustiger. Het sfeertje door alle funparks is sowieso wat anders en de afdaling naar Flachauwinkl blijft leuk. In tegenstelling tot onze vorige trip was de Lumberjack Shuttle nu wel open, zodat we daar een paar mooie afdalingen konden doen. Omdat het ijskoud was stonden op de lagere pistes overal de kanonnen vol aan, waar je met name in Flachau wel wat last van had. Het was geen slechte dag, maar ik denk wel de laatste keer Flachau/Wagrain. Dat is gewoon niet helemaal ons ding.

null

null

Woensdag weer strakblauw, maar we wilden iets rustigers. Dat werd dus Grossarl/Dorfgastein. Wederom een gebied met eigenlijk 1 berg vanuit 2 dalen, met bovenin een lekker zonnig kommetje. We begonnen de dag richting Grossarl (in de zon) om een paar mooie brede rode afdalingen te pakken. Helaas werd de dag door een harde valpartij ontsiert, maar gelukkig was er geen fysieke schade. Om weer even zelfvertrouwen op te doen hebben we toen een paar afdalingen bovenin gedaan, waar je een brede rode carve piste hebt met een oude 4 zitter, die eigenlijk altijd rustig is en waar je je ogen uitkijkt naar de skiskills van de locals.

Vervolgens was de kant richting Dorfgastein in de zon en hebben we daar een paar varianten gepakt. Hier zijn het meer bochtige, speelse pistes en je pakt per keer zo 1100hm, wat erg leuk was. De beide kanten én het kommetje hebben allemaal hun eigen karakter, wat het heel afwisselend maakt. Goed geprepareerd weer, veel kanonnen aan, maar zo dat je er geen last van had en als dit symbool staat voor het Gasteinertal, dan kom ik zeker nog eens terug. Wederom strakblauw en -13, wat een beetje de rode draad van de week leek te zijn.

null

null

Donderdag was het plan eigenlijk Hauser Kaibling, maar door de valpartij van de vorige dag hebben we toch voor een iets rustiger gebied gekozen en zijn we weer naar Radstadt-Altenmarkt gegaan waar het weer heerlijk vertoeven was. Hauser Kaibling (en de andere drie bergen) volgen de volgende keer dat we terug zijn in Ski Amadé, die kant verdient een eigen bezoek hebben we besloten :). De laatste dag was de dag van de Nederlandse invasie (ivm alle aangepaste regelingen) en hebben we dus nog een keer voor Filzmoos gekozen (om de Papageno piste alsnog te doen), maar zelfs daar was het al wat voller en was het Nederlandse gehalte in onze ogen iets te hoog, al blijft het best een aangenaam gebied waar de pistes bij de sleepliften eigenlijk het mooist (en het rustigst) zijn. We keken uit naar de Papageno piste, die was best mooi maar meer ook niet. Het was al een stuk bewolkter, de temperaturen werden hoger dus het leek erop alsof wij de perfect timing hadden qua weer.

Al met al was het een fijne trip. Door vriend van Ski Amadé te worden, kregen we € 20,- korting op de skipas, waardoor we op € 291,- pp voor 7 dagen uitkwamen. Heel schappelijk voor het aanbod dat je tot je beschikking hebt. Overal konden we (in het laagseizoen) goed parkeren en, op Hochkonig en Flachau na, was het overal heel rustig. De ‘drukte’ in Hochkonig was niet storend, die in Flachau iets meer, maar de andere, aangesloten, delen waren veel beter.

Het eten was overal prima, we hadden veel zon en (hele) lage temperaturen en hebben dus echt een fijne week gehad, waarin het vooral heel fijn was om weer in de sneeuw te zijn. Ik zou graag nog eens terugkomen om de 4 bergen rondom Schladming nog eens te bezoeken (maar dat kan ook later in het seizoen wel ivm de noordhellingen) en het Gasteinertal verder te verkennen (in een sneeuwrijk voorseizoen).

null

De foto’s horen elke keer bij het tekstje erboven.

*bericht bewerkt door Roy83 op 27 dec 2021 14:06

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Leuk verslag 😎

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Mooi verslag weer! Wat een week hebben jullie gehad, echt perfect. Beetje fris, maar daar kun je je tegen kleden. Bedankt voor het delen.

Beetje fris? Ik vond het wel kouder dan dat :-). Maar inderdaad, er is op te kleden en de hete chocomelk smaakt alleen maar beter.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Leuk verslag! 👍👍

Bla, bla, bla.

Mooi, beknopt verslag.

Like always 👌👍 @Roy83

Born to run. B.S.

Plaats een reactie