Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Mini-carveski's uit de 3D-printer

Edo op 13 januari 2022· 2 reacties

Gerhard Told (l.) met het prototype uit de 3D-printer. Beeld: Ritsch
Gerhard Told (l.) met het prototype uit de 3D-printer. Beeld: Ritsch

Bij de innovatie van ski’s voor volwassenen wordt flink met geld gesmeten. In Scheffau denken ze gelukkig aan de kleintjes. De lokale skischooleigenaar en uitvinder Gerhard Told presenteerde vandaag ultralichte ski´s uit de 3D-printer voor peuters en kleuters, waardoor de eerste bochtjes van de kleintjes nog makkelijker gaan. Deze lichte en kindvriendelijke latten zijn volgens de Oostenrijker uniek in de wereld.

Uitvinder met passie

Gerhard Told van de Skischule Scheffau, onderdeel van SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, knutselt met passie. Door de jaren heen heeft hij met zijn uitvindingen voor zijn kinderskischool al herhaaldelijk opzien gebaard. Mini-carveski´s speciaal voor kinderen, sprookjesfiguren als glijhulpen, de learn-to-ski carroussel - bij al zijn ideeën heeft hij altijd het plezier voor ogen dat er nodig is om kleintjes spelenderwijs te leren skiën. Dat geldt ook voor zijn nieuwste uitvinding: de Mini-carveski uit de 3D printer. Het geringe gewicht - een belangrijke succesfactor bij de eerste glijpogingen van de kleinsten - wordt mogelijk gemaakt door een honingsraat constructie tussen bovenlaag en afdekplaat van de mini-carveski. Zo’n Mini-carveski uit de 3D printer weegt slechts een luttele 160 gram. De binding is de tweede succesfactor: de mini-latten zijn van een speciale binding voorzien, die het mogelijk maakt om met normale winterlaarsjes de eerste bochtjes te maken.

“Als je een 2- of 3-jarig kind eerst skischoenen moet aandoen, is het al een verloren zaak”, Gerhard Told, eigenaar Skischule Scheffau am Wilden Kaiser.

Nu lukken de eerste meters op de sneeuw makkelijk en spelenderwijs - en vooral zonder spanningen en zonder zware schoenen en latten aan de voetjes. De lichte Mini-carveski´s en de eenvoudige binding voor kinderen zijn een doorontwikkeling van een eerdere uitvinding van Told - maar nu hightech geproduceerd.

Hightech voor de allerkleinsten

De Mini-carveski´s zijn ontwikkeld in samenwerking met Alexander Hechenberger van het in 3D-printen gespecialiseerde bedrijf ADDION GmbH. ADDION werkt normaal voor de medisch-technische branche en ontwikkelt en produceert met hun 3D printers verschillende objecten voor het medisch onderwijs. Maar binnenkort komen er uit de 3D-printers in Oberndorf typisch Tiroler objecten glijden: mini-ski’s voor peuters en kleuters die voor het eerst gaan skiën.

Missie: recyclebare sportuitrusting

De Mini-carveski´s worden van zuiver kunststof gemaakt. Daardoor zijn ze recyclebaar - en lokaal geproduceerd, met korte lijnen in productie en levering. Überhaupt spelen milieu en duurzaamheid een grote rol bij Skischule Scheffau: ski’s worden er gewaxt met zuivere bijenwas en in iedere kinderskicursus wordt er ook een les aandacht besteed aan het thema ´duurzaamheid op de berg’. Het past geheel in de weg die het overkoepelende SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental al jaren geleden is ingeslagen omtrent duurzaamheid.

Dit seizoen worden de Mini-carveski´s uitgebreid getest en gefinetuned. Mocht een van jullie kinderen deze winter deze prototypes gaan gebruiken, dan horen we hier graag je bevindingen.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Super verhaal en idee!
Blij dat ze ook meedenken met moderne tijden en recyleerbare materialen gebruiken.

Het is o zo hard genieten.

Gerhard Told is, dacht ik, de bezieler van het Kinderkaiserland in Scheffau wat wel een zekere reputatie heeft. Best indrukwekkend hoe die man blijft innoveren. Laatst deden ze nog niets met hologrammen in de skiles.

Plaats een reactie