Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe, grotere stakingen met Duitse treinen aangekondigd

Roel op 21 december 2023· geen reacties

null

Na de prijsverhoging van de Nightjet is er meer vervelend nieuws voor treinreizigers. De Duitse vakbond van treinmachinisten (GDL) heeft aangekondigd vanaf 8 januari vaker en langduriger te gaan staken. Wanneer en hoe lang precies is nog niet bekend, maar dat er grote stakingen komen die ook treinreizende wintersporters treffen is waarschijnlijk. De oorzaak is onenigheid met de Deutsche Bahn over loon en werktijden.

Mogelijk 3 tot 5 dagen aan een stuk stakingen

Op 7 december jl. werd er al gestaakt. Toen ging het om een kortdurende staking, maar in een stemming onder vakbondsleden afgelopen dinsdag heeft 97% van de leden ingestemd met meer massale, langdurige acties. In de praktijk kunnen er stakingen komen die 3 tot 5 dagen aan een stuk duren.

De vakbonden eisen een vermindering van het aantal werkuren per week van 38 naar 35 uur voor werknemers in ploegendienst met behoud van loon. Deutsche Bahn acht dit onhaalbaar door het tekort aan arbeidskrachten. Ook eist de vakbond 555 euro extra per maand en een volledige inflatiecorrectie. GDL heeft aangekondigd dat als de Deutsche Bahn concessies doet, de vakbond afziet van verdere acties.

Geldigheid van tickets

Als je in januari of februari via Duitsland naar de Alpen wilt reizen per trein, is het dus goed flexibel te zijn. Wil je toch gaan en dan bieden bepaalde tickets voor ICE-treinen enige zekerheid: je kunt geld terugvragen of op een andere dag reizen, omdat de treindienst formeel wordt geannuleerd. Ook kun je in sommige gevallen gebruik maken van vervangend vervoer dat door Deutsche Bahn wordt geregeld. De geldende regels en voorwaarden zijn te vinden op de website van de Deutsche Bahn.

Omdat niet alle machinisten lid zijn van de vakbond reed tijdens eerdere stakingen ongeveer één op de vijf ICE-treinen. De kans bestaat echter dat je vóór een staking naar de Alpen reist en niet meer kunt terugkeren bij een plotselinge staking. De Deutsche Bahn moet je dan mogelijk een hotel aanbieden.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie