Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Grote verschillen in sneeuwsituatie Europese skigebieden

Henri op 30 januari 2024· 17 reacties

Een wereld van verschil tussen La Molina in de Spaanse Pyreneeën (links) en Myrkdalen in Noorwegen
Een wereld van verschil tussen La Molina in de Spaanse Pyreneeën (links) en Myrkdalen in Noorwegen

Momenteel zien we enorme contrasten in de sneeuwcondities tussen de skigebieden in Zuid-Europa en Scandinavië. Terwijl in de skigebieden in Zuid-Europa sneeuwtekort heerst, ziet het er verder noordelijk in Scandinavië een stuk rooskleuriger uit met op de meeste plaatsen een dik pak sneeuw. De Alpen bungelen de hele tijd een beetje daartussen. Vooral op hoogte is er veel sneeuw gevallen in de afgelopen maanden, maar het winterse plaatje in de dalen is inmiddels vrijwel overal verdwenen.

Ernstig sneeuwtekort in Zuid-Europa

Standvastige hogedrukgebieden zorgen voor een anti-winterse setting in Zuid-Europa. Nu is deze situatie met langdurig droog en vrij warm weer niet helemaal ongebruikelijk in deze regio, maar toch is het deze winter wel erg slecht gesteld met de skigebieden in bijvoorbeeld de Pyreneeën en de Apennijnen. De voorgeschiedenis was namelijk ook al droog en warm. De besneeuwingsperiodes waren zeer kort en natuursneeuw viel er nauwelijks.

Pyreneeën zeer zacht

Het is momenteel boterzacht in de Pyreneeën met een nulgradengrens die tot boven de 3500 meter ligt. In de directe omgeving hebben enkele weerstations afgelopen donderdag een recordtemperatuur gemeten. Zo steeg het kwik in Vivès in de Pyrénéés-Orientales tot maar liefst 25,6 graden. Aan de oostkant van de Franse Pyreneeën bij het skigebied Formiguères werd het zelfs 20,7 graden op een hoogte van bijna 1500 meter!

De webcams uit de skigebieden spreken boekdelen. Het lijkt in de Pyreneeën momenteel meer op voorjaarscondities dan midwinter. Onlangs viel er, net zoals in een groot deel van West-Europa, nog wel wat sneeuw. In het noorden van Spanje zorgde deze sneeuw zelfs nog tijdelijk voor chaos op onder andere snelwegen, maar het was slechts een winters speldenprikje. Snel keerde de hogedrukinvloed terug, waardoor het weer zacht en droog werd.

Aan de Spaanse kant ligt nu zeer weinig sneeuw. Vooral in de regio Cerdanya (met o.a. skigebieden zoals La Molina - Masella) is het sneeuwgebrek goed zichtbaar. Zuidhellingen zijn hier tot aan de hoogste pieken grotendeels sneeuwvrij en ook op noordhellingen ligt weinig sneeuw. De regio is doorgaans al zeer droog, maar toch valt er in de skigebieden normaal gesproken genoeg sneeuw voor een lang skiseizoen. Met hulp van kunstsneeuw is het vaker voorgekomen dat Masella in november de eerste pistes kan openen en met een kleine selectie het seizoen kan verlengen tot begin mei. Momenteel lijkt dit een onmogelijke opgave. Meer over het skigebied lees je in mijn review van een paar jaar geleden.

In het skigebied Grandvalira (Andorra) ziet het er allemaal wat beter uit. Met name boven de 2000 meter ziet het er redelijk winters uit, maar momenteel is er slechts 55% van het totale aantal aan pistekilometers geopend. Het sneeuwdek is ook hier vrij dun, waardoor een extra laag sneeuw welkom zou zijn.

Zwaar seizoen voor de Apennijnen

Vorig jaar schreef ik na mijn bezoek aan de skigebieden in de Apennijnen al over de moeilijke start van dat winterseizoen, maar dit jaar lijkt vooralsnog een van de slechtste winters van de afgelopen decennia te worden. Geen extreme hitte hier momenteel, begin deze week was het zelfs even koud genoeg voor de productie van wat kunstsneeuw, maar veel skigebieden blijven dicht of kunnen slechts een handjevol pistes openen. Meer is tot nu toe niet mogelijk geweest, omdat het erg droog is geweest. De warme Sirocco wind heeft bovendien de laagjes sneeuw die er af en toe zijn gevallen meteen laten wegsmelten.

In Campo Imperatore, het hoogste skigebied van de Apennijnen en waar begin mei een etappe van de Giro d’Italia tussen de grote sneeuwhoeveelheden eindigde, zijn deze week de eerste skiliften geopend. Skiën doe je hier volledig op natuursneeuw, maar zoals je op het webcambeeld hierboven kunt zien ligt er zeer weinig.

Veel sneeuw in Scandinavië

Ondertussen lijkt de winter in Scandinavië onverminderd door te gaan. Vrijwel overal zien de webcams van de skigebieden er diepwinters uit met een dik pak sneeuw. Toch schommelt hier inmiddels de temperatuur ook flink. Na de bitterkoude periode van begin januari zijn ook hier de temperaturen in veel regio’s af en toe boven het vriespunt uitgekomen.

De straalstroom is ook deze week vol gericht op Noorwegen (bron: meteociel)
De straalstroom is ook deze week vol gericht op Noorwegen (bron: meteociel)

Verantwoordelijk voor deze temperatuurschommelingen is de sterke straalstroom die regelmatig vol op Noorwegen staat gericht. De ene na de andere depressie wordt hierdoor richting Scandinavië gestuurd, wat dus hogerop erg veel sneeuw oplevert, maar lager vaak ook bakken met regen. In de meeste skigebieden zijn de condities momenteel gewoon goed en ligt er een dik pak sneeuw.

De Alpen ertussenin

Met een dergelijke zonale straalstroom (west-oost georiënteerd) hebben we ook meermaals sneeuw gezien in de Alpen, maar regelmatig met een hoge sneeuwgrens. Roel maakte vorige week een tussenbalans op over het seizoen in de Alpen tot nu toe. In veel skigebieden zorgt de kunstsneeuw er alsnog voor dat de meeste dalafdalingen gewoon open zijn. Door de afwisseling van regen en vorst kunnen deze alleen wel behoorlijk ijzig zijn. Al met al is er nog geen reden tot paniek voor de voorjaarsvakantie, de meeste pistes liggen er nog gewoon prima bij. De actuele ontwikkelingen voor de Alpen in aanloop naar de voorjaarsvakantie kun je natuurlijk volgen in het dagelijkse weerbericht van Roel.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Het gaat een beetje op en af dit jaar. Geweldige start, dan lang droog en wat te warm. Onlangs dan weer een paar grote dumps en nu weer te warm.

Dat de pistes er goed bij liggen in de meeste skigebieden is wat overdreven… mischien als je goed kan schaatsen?! In Wallis heeft air glacier afgelopen periode een record inzet genoteerd i.v.m. ski ongevallen op de piste vanwege de extreem harde en ijzige piste!

Never ski faster than your guardian angel can fly!

“In de meeste skigebieden zijn de condities momenteel gewoon goed” gaat over Scandinavië. In de Alpen heb ik het over “prima”, maar wel met een waarschuwing dat de lager gelegen pistes zeer ijzig zijn, net zoals we hier en hier schrijven.

Vrees ervoor dat we dit de komende jaren steeds vaker gaan zien. Korte wisselvallige periodes waarin er een pak sneeuw kan vallen afgewisseld met lange, droge en warme periodes. De straalstroom ligt steeds vaker ver noordelijk door het opschuiven van de zuidelijke hogedrukzone.

Die paar wisselvallige periodes per winter moeten dan ook precies goed vallen om iets van het seizoen te kunnen maken. Leveren ze te weinig op (te warm, te weinig neerslag), dan zit een gebied gelijk met een groot probleem.

Hoe liggen de Dolomieten er bij eigenlijk? Lees veel over Frankrijk, Oostenrijk dat het slecht is, en zuidelijkere gebieden maar de Dolomieten blijven een beetje buiten ‘bereik’.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

@LoveToSki Afgelopen zaterdag in de Drei Zinnen / Kronplatz was het nog niet zo slecht hoewel er veel (buiten de piste) is weg gedooid. Wel is door de dooi de kwaliteit van de pistes erg afgenomen, van heerlijke carve pistes naar hobbelen over ijzige pistes wat wel erg jammer was. Dit is tot op vrij grootte hoogte het val (in Drei Zinnen dus overal).

*bericht bewerkt door Gerwin op 30 jan 2024 11:30

null

Ik weet dat dit een kwestie van zon is, maar toch heb ik dit niet veel eerder gezien 23,8 graden op 2800 meter, en dat terwijl de zon nog helemaal niet zoveel kracht heeft 😅.

*bericht bewerkt door Rob97 op 30 jan 2024 11:49

@LoveToSki Afgelopen zaterdag in de Drei Zinnen / Kronplatz was het nog niet zo slecht hoewel er veel (buiten de piste) is weg gedooid. Wel is door de dooi de kwaliteit van de pistes erg afgenomen, van heerlijke carve pistes naar hobbelen over ijzige pistes wat wel erg jammer was. Dit is tot op vrij grootte hoogte het val (in Drei Zinnen dus overal).

Gerwin op 30 jan 2024 11:30

Zaterdag San Martino: Ijzig, zo van die ijskorrels die niet pakken, afgeschraapte pistes. (maar dat is San Martino… zowiezo altijd erg ijzig).
Zaterdag Civetta: ook ijzig (gehoord van iemand die daar een huis heeft en aan 't skieen was).
Zondag: Alpe Lusia: Erg goed, alleen de dalafdaling naar Ronchi/Moena ijzig.
Maandag: Alta Badia: Erg goed (ook de armentarola).

Na volgende week verandert het weer, kou en mogelijk (veel) sneeuw. Maar is wel weer een boeiende winter, in november stond ik op de pistes van Sölden.

Hoop poeder en het was geweldig, nu hoop slush (en nog steeds geweldig) en onder de 1000 meter groen. Althans in de Kitzbühler alpen.

Net terug van 4 dagen Arosa-Lenzerheide, Zwitserland. Een klein beetje regen op donderdag in dorp (1700m+) en forse bewolking. De piste condities vrijdag top aan Arosa kant. Zaterdag en zondag was ook heel goed alleen in de middag merkbaar hopen op voornamelijk dalafdalingen. Al met al terugkijkend op top weekend. Bewust afgelopen jaren gekozen voor skigebieden waarbij dorp en skigebied 1500+ meter dorp en gebied minimaal 2500m+ met name door eerdere beelden van witte stroken in met name december, maar nu blijkbaar ook al het geval in januari in sommige gebieden. Er kwam dan ook flink wat regen naar beneden in vooral Oostenrijk vorige week omdat de sneeuwgrens op 1500 maar soms zelfs 2000/2100m lag.

Na volgende week verandert het weer, kou en mogelijk (veel) sneeuw. Maar is wel weer een boeiende winter, in november stond ik op de pistes van Sölden.

Hoop poeder en het was geweldig, nu hoop slush (en nog steeds geweldig) en onder de 1000 meter groen. Althans in de Kitzbühler alpen.

michelr op 30 jan 2024 12:35

Die weersverandering zie ik niet. Ik zie tot woensdag 7 feb strak blauw gedoe met aardige temperaturen.

Momenteel extreem veel ongelukken, waarschijnlijk door gebrek aan techniek in samenhang met grote snelheden en dan daarbij komende de extreem ijzige sneeuw condities. De artikelen hieronder liegen er niet om!
https://www.meinbezirk.at/landeck/c-lokales/toedlicher-snowb…
https://www.all-in.de/polizei/skiunfaelle-in-damuels-und-soe…
https://www.lenouvelliste.ch/valais/du-jamais-vu-pour-air-gl…

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Tot nu toe ben ik dik tevreden over de conditie van de pistes die ik aantref. Nou denk ik wel dat in het oosten van Oostenrijk de sneeuwgrens gemiddeld ruim 500 lager is geweest en daardoor weinig/ geen (afhankelijk hoogte gebied) regen is gevallen.

Werfenweng: bovenin (1300-1850) top. Onderin wisselende kwaliteit, met name de vlakke paden ijzig.

Obertauern: alles zeer goede kwaliteit. Enkel wat kaalgeschraapte stukjes en hopen na 12 uur maar dat ben ik niet anders gewend in populaire gebieden. Goed staalkanten gebruiken en het grip is nog steeds zeer bovengemiddeld.

Komende anderhalve week de gebieden in Karinthië eens bekijken, ben heel benieuwd naar die hoek.

Na volgende week verandert het weer, kou en mogelijk (veel) sneeuw. Maar is wel weer een boeiende winter, in november stond ik op de pistes van Sölden.

Hoop poeder en het was geweldig, nu hoop slush (en nog steeds geweldig) en onder de 1000 meter groen. Althans in de Kitzbühler alpen.

michelr op 30 jan 2024 12:35

Die weersverandering zie ik niet. Ik zie tot woensdag 7 feb strak blauw gedoe met aardige temperaturen.

Dinictus op 30 jan 2024 13:09

Ik zei ook NA volgende week.

Na volgende week verandert het weer, kou en mogelijk (veel) sneeuw. Maar is wel weer een boeiende winter, in november stond ik op de pistes van Sölden.

Hoop poeder en het was geweldig, nu hoop slush (en nog steeds geweldig) en onder de 1000 meter groen. Althans in de Kitzbühler alpen.

michelr op 30 jan 2024 12:35

Die weersverandering zie ik niet. Ik zie tot woensdag 7 feb strak blauw gedoe met aardige temperaturen.

Dinictus op 30 jan 2024 13:09

Ik zei ook NA volgende week.

michelr op 30 jan 2024 15:51

Nog veel te ver weg om wat over te kunnen zeggen.

Na volgende week verandert het weer, kou en mogelijk (veel) sneeuw. Maar is wel weer een boeiende winter, in november stond ik op de pistes van Sölden.

Hoop poeder en het was geweldig, nu hoop slush (en nog steeds geweldig) en onder de 1000 meter groen. Althans in de Kitzbühler alpen.

michelr op 30 jan 2024 12:35

Die weersverandering zie ik niet. Ik zie tot woensdag 7 feb strak blauw gedoe met aardige temperaturen.

Dinictus op 30 jan 2024 13:09

Ik zei ook NA volgende week.

michelr op 30 jan 2024 15:51

Nog veel te ver weg om wat over te kunnen zeggen.

ello op 30 jan 2024 16:07

Kijkend na de kou op 19km dan en hoe dit ligt dan kan je bijna voorspellen dat de kou na volgende week terug komt.

Zie je ook meer en meer terugkomen in de pluim.
https://www.wetterzentrale.de/en/show_diagrams.php?geoid=911…

Winter in scandinavie (als je dat al kan generaliseren, Noorwegen is bijna 2000 km lang) is ook niet normaal: extreme kou afgewisseld met extreme warmte. midden Noorwegen heeft vaak een ander (tegengesteld) patroon dan het oosten. Nu ligt er in Oppdal (midden) zeer weinig sneeuw, Hafjell/kvitfjell (oosten) liggen er maar net redelijk bij, niet echt heel geweldig dus, maar wel genoeg. Hemsedal had tot voor kort, dat ik weet, weinig sneeuw. Myrkdalen (westen) zoals in het voorbeeld is ook een van de plekken die altijd veruit de meeste sneeuw pakt. Dus niet heel erg representatief. Dit weekend wordt ook weer zeer zacht, ook niet echt normaal. Winter van 2022 lag er in het oosten niet eens fatsoenlijke sneeuw voor midden februari, terwijl midden Noorwegen meer dan genoeg had.

Plaats een reactie