De Face de Bellevarde is een van de steilste pistes in het gebied Tignes - Val d’Isère, en daarmee ook een van de steilste geprepareerde pistes in de Franse Alpen. Deze iconische afdaling is perfect zichtbaar vanuit Val d’Isère, en dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom deze (wedstrijd)piste zo bekend is!

Bedacht door Jean Claude Killy

De piste is bedacht door niemand minder dan de Franse drievoudig olympisch kampioen Jean-Claude Killy en ontworpen door de Zwitserse olympisch kampioen Bernhard Russi. Deze piste verbindt de top van Bellevarde met het dorp Val d’Isère en slingert over de oostelijke helling naar beneden. De piste staat bekend om zijn steile helling en technische uitdaging. Het was het toneel van de ski-disciplines tijdens de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992. Elk jaar in december vinden er ook herenwedstrijden van de Wereldbeker alpineskiën plaats, waaronder afdaling, super-G, reuzenslalom en slalom op het onderste deel van de piste.

Overal waarschuwingsborden

Ook gewone skiërs kunnen deze piste buiten de wedstrijden afdalen. Bovenaan de piste staan overal waarschuwingsborden dat het een zeer steile piste is. In deze video neem ik jullie mee op deze beroemde afdaling. Wie van jullie heeft deze piste geskied en wat vonden jullie ervan?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Zo’n zin in het komend seizoen….!

Toffe piste, goed te doen. Alleen kort na de wedstrijden nog flink ijzig, dan is het wel even aanpoten.

Edwin van Riel

Geweldige piste! Maar dan vooral 's ochtends, vanaf de middag is alle sneeuw van de steile ijsplaten weggeskied en is het extreem lastig om een beetje grip te krijgen. Ik heb meermaals mensen na een val of uitschuiver honderden meters zien doorschuiven vooraleer ze zichzelf konden stoppen.

2x in Tignes geweest, maar kon deze afdaling niet doen ivm preparatie voor de westrijden. Wel een erg steile piste inderdaad waar de bully met kabel aan de slag was. Nou loop ik niet echt warm voor hele steile pistes, maar wil deze nog weleens een keer doen.

Ik ben een flink aantal keer in Tignes geweest.
Die Face de Bellevarde is inderdaad mooi en indrukwekkend.

Maar de tunnelpiste aan boven Val d’Isere vond ik nog gaver. https://www.wintersport.nl/dorpen/val_disere/forum/topic/425…

Sommige mensen doen echt ALLES om hem toch te kunnen doen ;)

The older I get, the better I was

Toch al een paar keer mogen doen.
In de loop van de jaren is de aanpak wel veranderd.
De eerste keer dat ik erop stond was ergens midden jaren 90.
Wanneer er toen geen wedstrijden waren, werden de steile stukken ongeprepareerd gelaten (Franse piste “natur”) met als idee dat de gemiddelde snelheid dan veel lager ligt en de mensen na een val niet te ver kunnen doorglijden.
Met de jaren is het inzicht gekomen dat de snelheid dan wel laag ligt, maar de redddingsdiensten indien nodig er ook niet echt vlot kunnen wegraken met een slede.

De laatste keer dat ik er was was redelijk kort na een wedstrijd en zonder vers geslepen kanten is het dan niet lachen op de ijsplaten.

Wel een erg mooi uitzicht, gecombineerd met de spanning dat je weet dat er moeilijke stukken aankomen en het “yes I did it” gevoel als je beneden bent.

Glide on!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie