Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

'Wanneer komen de Oostenrijkgangers nu eens hierheen?'

Eddy_Jansen op 27 januari 2024· 159 reacties

Je waant je in Tignes soms op een andere planeet. Dit is het deelgebied Bellevarde
Je waant je in Tignes soms op een andere planeet. Dit is het deelgebied Bellevarde

Dertien jaar kom ik nu in Tignes - Val d’Isère in de Franse Alpen. De eerste keer was in 2002, toen ik voor Ski Magazine een verhaal maakte over Tignes en Val d’Isere als uitgebreid en aantrekkelijk skiresort. Vanaf 2011 kom ik er bijna jaarlijks ook privé. De teller staat nu op zo’n dikke 25 keer, en ik ben nog steeds verliefd op deze plek. Een pleidooi om meer mensen van dit skigebied (én van de Franse Alpen) te laten genieten!

Liften altijd in de buurt

Toegegeven, Tignes en zeker Val d’Isere zijn niet goedkoop. Maar welke verliefdheid kost er nu geen geld? Onze accommodatie ligt jaarlijks in Tignes Le Lac, op 2100 meter, náást de lift: hoe luxe wil je het hebben! Dat is overigens vaak het geval: Tignes en Val d’Isere hanteren het ski-in ski-out principe: liften zijn vaak in de directe nabijheid van de accommodaties. En voor incidentele grotere afstanden heb je de skibus. Ook om je van Tignes naar Val d’Isere te brengen, als je dat niet skiënd wilt doen.

Beginners

In het gebied Tignes-Val d’Isere heb je naast blauwe, rode en zwarte pistes ook veel groene pistes. Die kan ik elke beginner van harte aanbevelen. Door de ligging op grote hoogte (>2100 meter) zijn ze sneeuwzeker en van prima kwaliteit. Je kunt er heerlijk op techniek skiën en je andere skills oefenen. Want die techniek schiet er op een zwarte piste toch nog wel eens bij in. En mocht die laatste afdaling toch te zwaar zijn: je kunt altijd met de lift terug naar je accommodatie! Logistiek is dit skigebied ècht handig ingedeeld.

Het is trouwens een misverstand dat je als beginnende skiër in de hoge Franse gebieden niet op je plek bent. Ook op de gletsjer van Val d’Isere zijn de afdalingen zo eenvoudig, dat ik er zonder enige angst met beginners heen zou gaan. Misschien vind ik Frankrijk wel geschikter voor beginners dan Oostenrijk. In Oostenrijk blijf je als beginner (soms) vrij lang beneden, in Frankrijk -zeker in Tignes en Val d’Isere- heb je ook op hoger gelegen delen vlakke pistes, waar je al de eerste dag met je klasje heen kunt. Natuurlijk moet het weer wel meezitten.

Veel appartementencomplexen zijn gedateerd maar worden nu eindelijk gestript en gerenoveerd, zoals hier in Tignes Val Claret
Veel appartementencomplexen zijn gedateerd maar worden nu eindelijk gestript en gerenoveerd, zoals hier in Tignes Val Claret

De 7 km-lange blauwe Génépy

Na al die jaren heb ik de pistekaart voor Tignes - Val d’Isère niet meer nodig. Ik ken de routes op mijn duimpje, weet precies waar ik wel moet zijn en weet ook precies op welke pistes mijn versleten rechterknie niet meer zit te wachten. Niettemin deden we ook deze week weer mijn favoriete route: die begint bovenop La Grande Motte in Tignes (3500 meter, bereikbaar met de ‘Funiculaire’ vanuit Val Claret) en voert via de bijna 7 km-lange blauwe Génépy naar Val Claret. Van daaruit gaan we met de lift naar Borsat in het gebied Bellevarde, waar we één keer op en neer naar het hoogste punt aldaar gaan. Vervolgens gaan we (skiënd rood/zwart of liftend met de Téléphérique de L’Olympique) naar Val d’Isere, om daar met de nog tamelijk nieuwe Solaise-gondel naar boven te gaan. Daar zijn mogelijkheden te over!

Vanaf die plek brengt een stoeltjeslift ons onder meer over de kam van de Leissières naar de gletsjer van Val d’Isere, waar ook de top van de Col de L’Iseran is: zomers een heilig doel voor veel fietsers, in de winter is deze hoogste Europese bergpas voor alle verkeer gesloten en kun je er alleen skiënd komen. Ook op de gletsjer van Val d’Isere heb je talloze mogelijkheden om links- of rechtsom te gaan. Als je het goed uitkient hoef je in één dag skien niet één keer dezelfde lift en/of piste te doen. En natuurlijk doen we onderweg wat koffie en pakken we rond de middag een snelle maar heerlijke lunch. Dat klinkt niet alleen als een ideale skidag, dat ís het ook! Om aansluitend op een zonnig terras een flesje wijn soldaat te maken.

Gezelligheid

Maar Oostenrijk is zo gezellig” hoor ik veel skiliefhebbers zeggen. Klopt, dat is waar. Waarmee niet gezegd is dat Frankrijk níet gezellig is. La Folie Douce tussen Tignes en Val d’Isere is een heerlijke apres-skilocatie. La Folie doet niet onder voor bijvoorbeeld de Hofstadl of Dampfkessel in Flachau, al is het een heel ander genre. En Tignes en Val d’Isere hebben horecazaken met diverse gezellige terrassen met verwarming, waar het na een dag skiën heerlijk toeven is: met een biertje, wijntje of ‘n andere aperitief zit je 's middags nog tot een uur of vier in de zon. Totdat Le Soleil Dit Bonjour Aux Montagnes.

Tignes Le Lac ligt op 1800 meter. Van hieruit vertrekken skiklassen al snel naar boven
Tignes Le Lac ligt op 1800 meter. Van hieruit vertrekken skiklassen al snel naar boven

Minpunten

Natuurlijk zijn er ook minpunten: kleine kinderen zou ik ook gemakkelijker op een Oostenrijkse skischool doen, waar vaak Nederlandse of Nederlandssprekende leraren en leraressen zijn. Instructeurs van de Franse Ecole du Ski praten alleen maar Frans. En met een beetje mazzel een paar woorden Engels.

Accommodaties -met name appartementen- zijn in Frankrijk soms gedateerd en slecht onderhouden. Ze zijn vaak in handen van particuliere eigenaren, die noodzakelijk onderhoud achterwege laten. Ook ons appartement in Tignes Le Lac is gedateerd. Alles is er oké, het uitzicht is tóp. Maar daar is dan wel alles mee gezegd. Allez! We slapen, douchen en ontbijten er. De rest van de dag zijn we buiten.

Niettemin zijn er inmiddels veel complexen die inwendig en uitwendig gerenoveerd worden. Ook een dingetje: Oostenrijk heeft op steeds meer liftlocaties lockers te huur, om je skiës en schoenen op te bergen. Op dat vlak valt er in Frankrijk ook nog wel een wereld te winnen.

Deze funiculaire brengt je in zeven minuten van Tignes Val Claret naar de top van La Grande Motte op bijna 3500 meter
Deze funiculaire brengt je in zeven minuten van Tignes Val Claret naar de top van La Grande Motte op bijna 3500 meter

Op safe, of toch…?

Mijn samenvattende advies: ik snap dat veel mensen tóch weer naar Oostenrijk gaan om te skiën. Want dat is lekker veilig. Maar neem de gok eens een keer, trek eens naar de Franse Alpen. Prijstechnisch scheelt het in veel gebieden nauwelijks. Je hoeft ook niet noodzakelijkerwijs in Tignes of Val d’Isere te zijn. Ook gebieden rond Val Thorens, Les Menuires, Les Arcs of La Plagne hebben zoveel te bieden dat het bijna zonde is om dat als fanatieke skiër niet eens één keer te gaan ontdekken. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Eddy_Jansen
Blogger

Plaats een reactie

Als je echt puur voor het skiën op wintersportvakantie gaat, zijn de Franse gebieden echt top. Altijd direct op de piste en vaak eerst skiën vooraleer je in de lift moet, vele kilometers, wisselende landschappen… en als je goed zoekt, kan het ook best gezellig worden.

Tignes/Val d’Isere is een geweldig gebied, maar Les Trois Vallées vind ik persoonlijk nog beter voor de sportieve skiër. De liften zijn efficiënter en je begint dus nog sneller aan de volgende afdaling. Ga je buiten de Franse vakanties, dan ben je vaak bijna alleen op de pistes.

Qua skien is het echt fantastisch, op een paar oude meuk liften na. En daar ligt precies het probleem. De Franse Slag bestaat niet voor niks. De appartementen, het eten, comfort…het is gewoon allemaal belabberd. Vies en slecht onderhouden. Ben er echt wel klaar mee toen ik in de zoveelste beschimmelde kleine badkamer stond en daarna door mocht naar vies oud matras met een bed wat uit elkaar viel. En dan ga je savonds eten in je vieze keuken omdat niemand het ooit fatsoenlijk schoonmaakt of je gaat uit eten en betaalt veel te veel geld en niet te eten!! Zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan heb ik niet eene een budget vakantie geboekt. Helemaal klaar mee en ik denk niet dat ik er nog terugkom.

Waarom niet? Omdat een Oostenrijks appartement bij een particulier zoveel aangenamer is dan zo’n Frans kippenhok: meer ruimte, fatsoenlijke keuken , comfortabele bedden ipv van 15 cm schuimrubber in een vurenhouten bedje, lekkere bank in de woonkeuken ipv houten krukjes, carport ipv dure parkeergarage, broodjesservice ipv naar de bakker, aardige verhuurder ipv een receptie met een paar juffen die niet te bewegen zijn, een eigen verwarmde ski-kelder ipv een schimmig hok. En dat alles voor een aanvaardbare prijs. Natuurlijk, je komt er om te skiën, maar dit soort details maken je vakantie wel een stukje leuker. Dit niveau kost in Frankrijk een vermogen. En dat is dan nog alleen de accomodatie, het skigebied waar wij verbleven was groot, logistiek uitgekiend, snelle moderne liften, overal écht gezellige hutten, goede voorzieningen, perfect geprepareerde pistes, sneeuwzeker. En in ons geval óók ski-in ski-out. Echt, vroegâh vaak genoeg in Frankrijk gezeten, alles al meegemaakt, maar nu de leeftijd vordert en de portemonnee wat ruimer is kiezen wij voor de relatieve luxe en comfort van Oostenrijk of Italië. Ieder z’n ding en dat zo maar mag blijven.

Life is what happens while you were checking your phone

Zelf kom ik zowel in Oostenrijk als Frankrijk. Prijs/kwaliteit van accomodaties ligt in Oostenrijk echt wel een stuk hoger. Ook de lift-infrastructuur is in Oostenrijk vele malen beter. Doordat je in Oostenrijk vaak in een echt dorp zit kun je s’avonds vaak nog eens gemakkelijker de omgeving verkennen. Voor een complete en gevarieerde vakantie met een gemêleerd gezelschap is Oostenrijk dus favoriet. Voor een sportieve vakantie die geheel in het teken staat van skiën kan Frankrijk wedijveren. Als je die vervelende Fransen op de koop toe neemt 😁

Ik vind Frankrijk vaak leuker dan Oostenrijk, zeker qua pistes. Nou moet wel gezegd worden dat ik geen apres ski liefhebber ben dus of dat wel of niet aanwezig is kan me gestolen worden.
Bovenstaande verhalen herken ik eigenlijk niet. En ja, dat is anekdotisch, maar dat zijn bovenstaande verhalen ook (; In Frankrijk heb ik altijd in nette, goed schoongemaakte appartementjes gezeten. Klein? Ja. Maar zoals Eddy zelf al vermeld, je bent toch vrijwel de hele dag buiten! Verder is Frankrijk vaak wel degelijk goedkoper dan Oostenrijk, zeker als je een pakketreis neemt. Alles bij elkaar vertrek ik vaak liever naar Frankrijk!

Ik kom al jaren in een Frans skigebied met ruime appartementen, sfeervolle dorpjes en ontzettend vriendelijke Fransen. Op de pisten staan prima restaurants, met bediening en lekker eten.
Ben ook vaak in Oostenrijk en de Dolomieten geweest. Kwestie van goed oriënteren en zoeken wat bij je wensen past.
De mythe van de onvriendelijke Fransen is wijdverbreid. Ik herken dit totaal niet. Gelukkig.

Ik kom al jaren in een Frans skigebied met ruime appartementen, sfeervolle dorpjes en ontzettend vriendelijke Fransen. Op de pisten staan prima restaurants, met bediening en lekker eten.
Ben ook vaak in Oostenrijk en de Dolomieten geweest. Kwestie van goed oriënteren en zoeken wat bij je wensen past.
De mythe van de onvriendelijke Fransen is wijdverbreid. Ik herken dit totaal niet. Gelukkig.

Coco op 27 jan 2024 10:26

Welk gebied dan? @Coco

Haha, heerlijke standaardreacties hier weer. Kan alleen maar zeggen: afgelopen kerst heerlijk groot en mooi appartement in Val Cenis, direct aan de piste met hele aardige Fransen en prima restaurants.
En over drie weken in Oostenrijk in hopelijk weer een prima appartement, aardige mensen en fijne restaurants.

Wij gaan ook altijd met heel veel plezier naar Frankrijk. In de opmerking dat Franse skileraren alleen maar Frans spreken, herken ik me niet. Alle leraren die wij hebben getroffen, spraken ook prima Engels en vaak zelfs een paar woorden Nederlands. Ook meegemaakt (toen de kinderen nog geen Engels spraken) dat ze een vertaalapp op hun mobiel gebruikten om instructies te vertalen. Vaak vroegen ze aan het begin van de week ook om de Nederlandse vertaling van een paar ‘skiwoorden’ zoals ‘door je knieën’. Dus de welwillendheid is er zeker.
In Montgenèvre werkte zelfs een lerares die jaren in ValTho had gewerkt en dus ‘gewoon’ Nederlands sprak.
En als de vakanties gelijk vallen, zijn er vaak ook Vlaamse kids in de les die Frans op school krijgen en dus eventueel ook kunnen vertalen. Verder zijn de Franse skileraren echte professionals en ligt hun niveau voor mijn gevoel hoger dan dat van veel leraren in Oostenrijk, waar je met veel minder opleiding les mag geven.

Al met al hebben onze kids nooit problemen gehad met skiles van Franse leraren. Sterker, ze hebben heel goed en met heel veel plezier leren skiën in Frankrijk:)

Als je echt puur voor het skiën op wintersportvakantie gaat, zijn de Franse gebieden echt top. Altijd direct op de piste en vaak eerst skiën vooraleer je in de lift moet, vele kilometers, wisselende landschappen… en als je goed zoekt, kan het ook best gezellig worden.

Tignes/Val d’Isere is een geweldig gebied, maar Les Trois Vallées vind ik persoonlijk nog beter voor de sportieve skiër. De liften zijn efficiënter en je begint dus nog sneller aan de volgende afdaling. Ga je buiten de Franse vakanties, dan ben je vaak bijna alleen op de pistes.

Tomdhz op 27 jan 2024 09:12

Dank voor deze zinvolle toevoeging. Ik ga al langer naar L3V dan de auteur naar Tignes. Geen reden dus om dat gebied op te zoeken begrijp ik?

In de winter geen ervaring met Frankrijk. Op de motor in de zomer wel en die was niet best, dus Frankrijk staat bij mij op de NO-GO lijst.
Maar als een ander het daar prima vindt.👍

She told me to cum.............................but i was already there.

Grappig dat je de 7 km lange Genepy noemt bij je favoriete route. Ik herinner me deze als saai pad waar je vooral vaart moest houden om niet te hoeven prikken/steppen. Is al een aantal jaren geleden dus mogelijk is de situatie inmiddels anders. Wij waren vooral onder de indruk van de buckelpiste Sache naar Brévières en de mooie afdalingen naar La Daille.

Los van de gemiddelde kwaliteit (zacht uitgedrukt) van accommodaties, keuken en cruciale liftverbindingen die vaak verouderd zijn, stoor ik mij vooral aan die lelijke flatgebouwen in het mooie landschap…

One ski, more fun.

Naast de kleine en gedateerde accommodatie vind ik de afstand het aller ergste, en dan denk ik nog niet eens aan het hoogseizoen als er ook nog constant files bijkomen!

Ik vind dus ook dat we relatief veel tijd in ons app
artement doorbrengen. Wij doen niet aan apres ski dus vanaf een uur of 17.00 uur tot een uur of 23.00/0.00 uur vermaken we ons met spelletjes, tv, laptop. En ontbijt en avondeten bereiden en uitgebreid ontbijten en rustig aan doen 's morgens. En dat zaterdag t/m vrijdag. Dus relatief veel uren. Vandaar dat een hok niks voor ons is! Bijna net zo lang op de piste als op de kamer als je het uitrekent!

Het antwoord op de vraag is denk ik hetzelfde als waarom ik liever niet in Oostenrijk ga skiën. Oostenrijk gangers houden volgens mij van schnitzels groter als hun borden, après-ski met Duitse en Nederlandse meezingers, redelijke communicatie (verstaanbaarheid), de lol en vermaak met beginnende skiërs.
Mijn favo is toch wel Italië en Frankrijk. Het eten is altijd verrassend, after-ski samen met locals en goede muziek, je kunt vrijwel alles zeggen omdat de meeste je toch niet verstaan. En voormij het belangrijkste is het algemeen skiniveau. Vrijwel iedereen skiet op de pistes van zijn of haar niveau.

Helaas is de treinverbinding naar Frankrijk knudde en duur. De directe skitrein is snel volgeboekt en duur. Voor normale treinen is het irritant dat ze altijd via Parijs willen verkopen met een lastige overstap, terwijl via Brussel - Lyon sneller en makkelijker is.
Oostenrijk zijn de skipassen extreem duur aan het worden en overstijgen voor families de prijzen van Zwitserland en Frankrijk ver. Ski amade nu 370€ voor een week, dat haal je bijna nergens anders.

Was er maar een land waar je eindeloze pistes hebt, up to date liften, eindeloze vergezichten, goede appartmenten en het eten super is (en niet te duur).
Oh wacht, dat is het niet genoemde land in dit topic waar wij jaarlijks weer op uitkomen ;-)

Was er maar een land waar je eindeloze pistes hebt, up to date liften, eindeloze vergezichten, goede appartmenten en het eten super is (en niet te duur).
Oh wacht, dat is het niet genoemde land in dit topic waar wij jaarlijks weer op uitkomen ;-)

jannie20 op 27 jan 2024 12:04

Zwitserland? Is wel prijzig natuurlijk…

Het is maar wat je comfort noemt. Deur uit en gelijk skiën vind ik comfortabeler dan eerst naar de gondel rijden, skischoenen aandoen aan je auto, naar de gondel pikkelen, aanschuiven en dan vaak als een sardine naar boven. Je bent al snel een uurtje onderweg. Ok, je kan ook in Ischgl centrum verblijven bijvoorbeeld, vlak bij de gondel, maar dan betaal je ook de hoofdprijs.
In een gebied met dalliften zoals Serre Che heb je trouwens wel lockers aan de liften, maar dat is helemaal niet nodig in de meeste Franse gebieden omdat die aan de piste liggen.
Tip: In Tignes Le Lac heb je in de Lavachet wijk heel wat recente en ook ruimere accomodaties.

*bericht bewerkt door Hupla op 27 jan 2024 12:42

Was er maar een land waar je eindeloze pistes hebt, up to date liften, eindeloze vergezichten, goede appartmenten en het eten super is (en niet te duur).
Oh wacht, dat is het niet genoemde land in dit topic waar wij jaarlijks weer op uitkomen ;-)

jannie20 op 27 jan 2024 12:04

Zwiterseland? Je bent de helicopterservice vergeten 😉

Haha @CF230, je was me voor.
Mensen die zich storen aan lelijke flatgebouwen, komen zeker nooit uit hun mooie Friese-Elfstedendorp 😝

Al mijn beginjaren waren in Oostenrijk. Altijd goed. Toen een keer een huttentocht in de Dolomieten gedaan. Vanaf dat moment verknocht aan Italië. Een van de grootste voordelen vind ik dat ook al zijn de winters minder sneeuwrijk, het is er bijna altijd goed skiën met een zonnetje. (en het eten natuurlijk)
Toch ook wel een paar keer met vrienden naar een Frans gebied geweest. Val Tho, St. François Longchamp, Flaine en dit jaar nog Les Sybelles op de kalender staan. De accommodaties waren wisselend. Van heeel simpel in VT en SFL tot luxe in Flaine. Piste preparatie is in Italië toch echt wel veel beter.
Lang verhaal kort: afhankelijk van wat je zoekt kun je overal prima terecht.
Alle opmerkingen over positieve en negatieve zaken zijn voor mij niet meer dan een persoonlijke mening.

Aftellen maar!

Mag ik Italiëgangers jouw kant opsturen?

Het is maar wat je comfort noemt. Deur uit en gelijk skiën vind ik comfortabeler dan eerst naar de gondel rijden, skischoenen aandoen aan je auto, naar de gondel pikkelen, aanschuiven en dan vaak als een sardine naar boven. Je bent al snel een uurtje onderweg. Ok, je kan ook in Ischgl centrum verblijven bijvoorbeeld, vlak bij de gondel, maar dan betaal je ook de hoofdprijs.
In een gebied met dalliften zoals Serre Che heb je trouwens wel lockers aan de liften, maar dat is helemaal niet nodig in de meeste Franse gebieden omdat die aan de piste liggen.
Tip: In Tignes Le Lac heb je in de Lavachet wijk heel wat recente en ook ruimere accomodaties.

Hupla op 27 jan 2024 12:41

De meeste plaatsen in Oostenrijk hebben de skibussen echt uitstekend voor elkaar he?

Vanuit Galtur naar Ischgl is maar een paar minuten bijvoorbeeld.

Nog geen ski-in ski out. Maar ook niet dramatisch. Daarnaast kosten de taxibusjes in Oostenrijk echt geen drol.

Liever een fijn appartement en een beetje moeite om bij de lift te komen dan een goor hokje pal naast de lift.

Persoonlijke afweging.

Totales Vollidiot

Los van bepaalde voorkeuren voor landen, skigebieden, kwaliteit-prijs, pistenpreparatie, kwaliteit van accommodatie en gezelligheid boek ik de laatste jaren meestal via reisorganisaties waarbij de verplaatsing (skibus/slaapbus), skilessen, etc geregeld is. Op dat vlak worden we in Vlaams Belgie verwend met organisaties zoals Snowtravel, Josk, Skifriends, Flandersski enz… Alleen hebben zij nauwelijks tot geen aanbod in Frankrijk. Dat er in Frankrijk vaak ook nog de verplichting wordt opgelegd om een accommodatie te boeken voor minstens 1 week waardoor een shortski moeilijk organiseerbaar wordt en hotels in Franse skigebieden gemiddeld toch behoorlijk duur zijn, is voor mij alvast een reden waarom ik Frankrijk steeds laat links liggen.

Nog nooit in Frankrijk wezen skiën maar heb wel eens gekeken en kwam er snel achter dat daar ook prima appartementen te vinden zijn die niet duurder zijn dan vergelijkbare accommodaties in andere landen. Op 2000m willen zitten is altijd wat duurder.

Ik heb het idee dat de grote Franse gebieden logistiek juist top zijn, efficiënter dan bijv de SR gebieden? Eten op de piste zal vast minder zijn dan in Italië, maar in Oostenrijk zijn ook meer en meer fatsoenlijke hutten (qua eten) te vinden.

Nederlandsers an sich stoor ik me niet aan, het is meer een bepaald slag mensen dat minder fijn is, maar die komen uit alle landen. Dat de SR hartstikke veel Nederlanders kent, stoort me dus ook niet, al blijft het soms ook leuk om t enige gele kenteken te zijn (maar dat komt niet vaak meer voor in gebieden met meer dan 50km piste).

Nadeel van Frankrijk? Voor mijn gevoel is ver weg en de interessante gebieden (Paradiski, Tignes, 3 Vallees) zijn nooit echt rustig (in het laagseizoen). Serre Chevalier lijkt dat wel te hebben, maar daar vind ik het lastig om een echt goed appartement te vinden (ik hou van t wat moderne en hogere segment, hoeft dus niet heel goedkoop).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

“Met de Franse slag” Ik ben er geen liefhebber van.
Als het hotel ( niet goedkoop) de hele zomer de tijd gehad heeft om alles te maken wat kapot was en er niets is gerepareerd.
Als ze bij het ontbijt een halve liter water bij de sinaasappelsap doen en het keihard ontkennen.
Vervolgens de volgende dag daarop betrapt worden.
En daar verder niet op te zeggen hebben.
Ben ik er klaar mee in 2024.
OK het heeft niets met skiën te maken.
Skiën in Frankrijk drie maal geprobeerd.
Ik kom er nooit meer in de WINTERSPORT.
Ondanks dat ik 5 jaar in Parijs gewoond heb.

Ik ski al 35 jaar in Frankrijk, steeds weer in andere skigebieden. En blijkbaar lukt het mij ieder jaar weer om precies die éne zeldzame accommodatie eruit te pikken en te boeken waar de kwaliteit en de prijs gewoon goed zijn, het eten lekker is en de mensen vriendelijk zijn. En waar ik ook nog eens vlotjes zonder al te veel file naar toe rij. Wow!

Ik ben (helaas) nog niet in Tignes geweest en vertrek pas in maart voor de eerste keer naar Oostenrijk, dus ik kan moeilijk vergelijken wat nu het beste is. Maar ik trek toch ogen open als ik die neerbuigende, veralgemenende reacties lees over Frankrijk. Ja, ze hebben de neiging om betonblokken neer te zetten en volgens mij hebben ze daar een paar decennia later spijt van, maar slecht eten, beschimmelde keukens, te duur eten… Spreken we over hetzelfde Frankrijk? Ik heb altijd mooie appartementen gehad, heel netjes, heb lekker gegeten (al was de keuze van onze jongens wel altijd hamburgèr avec pomme-frites) en herken totaal niet het beeld dat nogal eenzijdig geschetst wordt.

Dat ik voor Oostenrijk kies heeft niet te maken dat Frankrijk slecht zou zijn, er was gewoon meer aanbod in de shortski’s naar daar. Plus ik ben nu eenmaal gek van Italië dus volgend jaar Italië, maar dat zegt ook niets over Frankrijk. Ik denk dat ieder land wel zijn eigenheid en kwaliteit heeft, volgens mijn vrouw die als adolescent nog in Obertauern is gaan skiën is de après-ski daar veel gezelliger, maar om die reden Frankrijk te gaan afbreken, doet een beetje denken aan een voetbalhooligan die zo fanatiek voor zijn club supportert dat hij de de rest in elkaar wil kloppen. En misschien bevalt Oostenrijk me zo goed dat dit mijn vaste stek wordt, maar dat zegt dan weer niets over Frankrijk. Misschien ga ik daarna naar Zwitserland om dat ook eens af te vinken. Of Andorra (als daar eens sneeuw ligt want het ziet er daar niet fris uit, letterlijk). Of Libanon of Georgië als dat land dan nog bestaat.

Plaats een reactie