Zomerskiën op de Hintertuxer Gletscher

WouterVdB op 10 augustus 2021· 8 reacties

Zomerskiën: een setting van contrasten
Zomerskiën: een setting van contrasten

De Hintertuxer Gletscher is één van de weinige skigebieden waar je in volle zomer nog terechtkan voor wat bescheiden skiplezier. Enkele weken geleden was ik op zomervakantie in Oostenrijk, een halve dag Hintertux mag voor mij dan zeker niet ontbreken. Na maanden van webcams kijken en gecancellde skivakanties verteren was het op 25 juli eindelijk zover: ik kon weer in de sneeuw staan.

Vroeg uit de veren

Wie al eens een dag heeft gezomerskied in de Alpen kan volgend statement ongetwijfeld beamen: begin je dag vroeg. Het is immers vol zomer en dat merk je aan de sneeuwkwaliteit. Waar die bij de eerste lift om 8u15 bij een bewolkte dag als deze nog behoorlijk goed was, is tegen de middag het beste er echt wel af. Een tip die ik kan geven is om in de namiddag een alternatieve activiteit te voorzien, zoals een bezoek aan het impressionante Schlegeis stuwmeer dat in de buurt ligt.

Rond 9:30 stond ik bovenaan de Gefrorene Wand en kon ik voor het eerst in lange tijd mijn geliefde skietjes nog eens onder de voeten klikken. Wat voelde dit heerlijk. De rode 4 op de Gefrorene Wand en rode 3 voor het Tuxer Fernerhaus lagen er verrassend goed bij, net als de blauwe 9 op de Olperer. Onvermijdelijk kom je ook kale stukken gletsjerijs tegen, gaande van ijsblauw tot grauwzwart met veel stenen. Naast de pistes heeft het overgewaaide Saharazand duidelijk zijn sporen nagelaten.

Back to normal

Er heerste die dag een bescheiden drukte. Langer dan een minuutje werd de wachtrij nooit, niemand die op de pistes in de weg stond. Op de cabineliften heerst nog steeds een mondmaskerplicht, al is een sjaal of Buff ook voldoende als mond-neusbedekking. Op de sleepliften en pistes is deze maatregel uiteraard niet van toepassing. Het voelde als een plek waar alles weer zoals in het pre-coronatijdperk was. Een heerlijke ontlading.

Werk aan de gletsjer

Rond 12:30 hield ik het voor bekeken, al blijven de Gletscherbus 3 cabinelift en Gefrorene Wand zetellift nog tot in de namiddag open. Je ziet dan echter niemand meer op de pistes, buiten de pistediensten. Gedurende de ganse dag was men bezig met het cultiveren van de gletsjer en onderhouden van de infrastructuur. Op de grotendeels inpgepakte ijsmassa bij het Tuxer Fernerhaus was men gletsjerspleten aan het dichtrijden.

Een ander team hield zich bezig met het verplaatsen en ingraven van de liftpalen van één van de Gefrorene Wand sleepliften. Deze staan immers niet op een betonnen fundering, maar worden rechtstreeks in het gletsjerijs verankerd. Daarnaast ondergingen zowel de Gletscherbus 2 als 3 recent een vernieuwingsbeurt, met ondermeer nieuwe cabines. De oude cabines zijn verkocht aan geïnteresseerden. Bij het dalstation van de Gletscherbus 3 was men bezig met deze verkochte cabines op te laden voor transport.


Nagenietend met een heerlijke Zillertaler pils kon ik maar één ding besluiten: laat dat winterseizoen 2021-2022 maar snel komen.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Plaats een reactie

Vorig jaar in juni ook gedaan in Tux, belabberde sneeuw (s’ochtends ook al hoor) en de piste was erg slecht geprepareerd.
2 jaar geleden in augustus op de Stelvio staan skiën, nog veel belabberdere sneeuw maar die Italianen kunnen tenminste een piste prepareren.
Bovendien bijna overal die hatelijke sleepliften.
Mijn conclusie is: nooit meer zomerskiën behalve indoor. ;)

Bla, bla, bla.

Ha, toevallig vanmiddag de webcams bekeken van de Hintertux. Was vorige week nog ochtendje skiën in Landgraaf (December vouchers nog verzilveren) en heb al weer ontzettende kriebels. Zo ontzettend zin weer om te skiën van de winter.

Hintertux staat op de planning voor de herfstvakantie.
Was er al 1keer in de zomer om niet teveel af te kicken.

Vorig jaar in Augustus gedaan, een dagje zomerskieen stond nog op onze bucketlist, en toen we er waren, toch maar gedaan. Moet wel zeggen; vind een pas toch wel echt duur (meende €45+) voor de 2 of 3 pistes die open zijn.

Afgelopen julie 10 dagen op de Hintertux geweest voor m’n Snowboard-anwarter… De condities zijn over het algemeen eigenlijk gewoon matig tot slecht, maar het blijft bijzonder ochtends in korte broek + t-shirt naar het ontbijt te lopen, vervolgens te gaan snowboarden en middags aan het zwembad te liggen :)

A bad day of snowboarding still beats a good day in the office

Hintertux staat op de planning voor de herfstvakantie.
Was er al 1keer in de zomer om niet teveel af te kicken.

Wierdo op 10 aug 2021 21:00

Ik zou voor de herfstvakantie ook serieus de Stubaier Gletscher overwegen. Persoonlijk vind ik die in de herfst vaak beter bij liggen dan de Hintertuxer Gletscher. Ondanks dat er officieel vaak minder aantal piste km open is, maak je gevoelsmatig wel langere afdalingen.

Nooit in hartje zomer gedaan, maar eind juni en begin september wel fantastische poeder gehad!

Waarschijnlijk veel meer sneeuw dan andere jaren ,kiud voorjaar, mindere zomer

null
null
null

Ze verwachten blijkbaar ook wel weer wat van de komende seizoenen. Op dit moment word er een flinke parkeergarage gebouwd. En ik heb begrepen van de bouwlui dat er nog één komt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie