Ideale lesleeftijd: Wanneer zet je kinderen op skiles?

Rogier op 11 februari 2022· 23 reacties

Max op driejarige leeftijd alleen in de sleeplift
Max op driejarige leeftijd alleen in de sleeplift

In de Franse Alpen bestaat de uitdrukking ‘op ski’s geboren’. Het wordt gebruikt voor kinderen die de sterren van de hemel skiën. Als je dit gezegde moet geloven, lijkt het logisch dat hoe jonger je begint met skiën, hoe beter je zal worden. De waarheid is dat kinderen te jong op de latten zetten of naar de skischool brengen juist averechts kan werken. Wij zochten uit wat de beste leeftijd is om jonge kinderen kennis te laten maken met de wintersport.

Skiles reserveren: Wees op tijd!
Met kinderen ben je gebonden aan de schoolvakanties, traditiegetrouw de drukste weken van het jaar bij de skischolen. Zorg dat je op tijd boekt, dit om zeker te zijn dat er nog les is, maar ook om meer keuze te hebben voor de lestijden. Kijk hier om skilessen te boeken.

Veel ouders willen hun kinderen iets te vroeg op de ski’s hebben. Logisch, want je wil natuurlijk zo snel mogelijk gezamenlijk als gezin de berg afsjezen. Maar wat is nu wel die magische leeftijd waarop je kinderen hun eerste les kan aanbieden? Volgens Danielle van Kalsbeek, manager van Skischool Scheffau in het Oostenrijkse SkiWelt Wilder Kaiser - Brixentalis het antwoord heel simpel: “Als ze het zelf willen.” Maar daar benadrukt ze wel meteen bij: “In het begin is het natuurlijk slechts een beetje lopen en spelen op de skietjes.” Als ze echt gevraagd wordt naar een harde leeftijd dan geeft Danielle aan dat kinderen op z’n vroegst vanaf een jaar of 4 in groepsles kunnen. Dezelfde leeftijd hoor ik van Christelle Prat, een skilerares in het Franse Puy Saint Vincent. Christelle zegt: “Een paar jaar lang hebben wij geëxperimenteerd met babyskilessen. Hier konden kinderen vanaf 2,5 jaar op les. Maar dit had eigenlijk niets met skiles te maken, dit was gewoon oppas. Er zijn bepaalde skischolen die hier mee doorgaan, maar wij hebben besloten dit niet te doen.”

null

Overal waar ik rondvraag, en uit ervaring met mijn eigen kinderen, blijkt die 4 à 5 jaar een vrij magische grens waarbij kinderen het opeens echt leuk gaan vinden om wat rond te glijden op ski’s. Hierbij geldt wel heel duidelijk dat er erg grote persoonlijke verschillen zijn. Het ene kind heeft al zin om te skiën als hij of zij een jaar of 3 is, en andere kinderen ontdekken het plezier van wintersport pas rond een jaar of 6, 7 of nog later. Mocht je je kinderen eerder willen laten lessen dan die 4 jaar, dan kunnen ze op privéles. Maar of dit echt veel nut heeft, valt te betwijfelen. Ten eerste leren kinderen veel meer in groepsverband en ten tweede is een groepje natuurlijk veel gezelliger voor jonge kinderen.

Nadelige lichaamsbouw

Een beperkende factor voor de allerkleinste skiërtjes is simpelweg de lichaamsbouw en de maat van de schoenen. Skischoenen worden gemaakt vanaf Mondopointmaat 14, dit komt ongeveer overeen met maat 24. Als de kinderen kleinere voeten hebben dan houdt het hele verhaal hier al op. Het laten glijden in te grote schoenen is potentieel erg gevaarlijk. Bij een val is de kans op (ernstige) blessures groot. Hetzelfde geldt trouwens voor die kleine plastic skietjes waarin snowboots gegespt kunnen worden. Deze zijn leuk voor een fotomomentje, maar vergeet het echte glijwerk. Bij een val klikken deze ski’s niet los en zijn ze dus erg gevaarlijk voor de benen van de kleine wintersporters.
Niet alleen de schoenen en ski’s zijn van belang. De hele lichaamsbouw speelt mee. Een kindje dat sterk of stevig gebouwd is, kan eerder gaan spelen met ski’s aan de voeten dan relatief kleine kinderen. Bedenk dat bij kleine kinderen, in het bijzonder onder de 4 jaar, de spiergroepen nog niet compleet zijn ontwikkeld. Rennende kinderen kunnen zich rond deze leeftijd pas net goed in evenwicht houden, skiën is dan vaak nog een brug te ver. Bovendien is het hoofd van kinderen relatief zwaar. Als we de allerkleinsten vervolgens een helm opzetten, wordt het allemaal nog lastiger.

Skiles in de kinderweide
Skiles in de kinderweide

Zwaarwegende funfactor

Veel skileraren hebben hun vraagtekens bij de redenen waarom ouders hun kinderen naar de skiles brengen. Voor veel ouders is het een vorm van kinderoppas om zelf lekker te kunnen skiën. Dat is natuurlijk helemaal prima als de kinderen het er erg naar hun zin hebben. Met leuke en leerzame spelletjes wordt daar dan ook alles aan gedaan. Maar soms is het gewoon nog te vroeg en dan is het helemaal niet zo leuk voor de kinderen. Terwijl juist het plezier voor de kinderen belangrijk is. Danielle zegt: “Voor de allerkleinste kinderen is het enige dat echt telt het eager maken voor de sneeuw.” Als kinderen met tegenzin naar de skiles gaan, is het misschien beter om een jaartje te wachten en ze naar een reguliere opvang te brengen. Dat kan zelfs een goede investering in de toekomst zijn, want skiën moet synoniem worden met plezier. Hoe eerder dat gebeurt, hoe eerder er met het hele gezin gezamenlijk geskied kan worden.

Skimateriaal voor de allerkleinsten
Plezier is het sleutelwoord om kinderen lekker te laten skiën. Goed materiaal kan hierbij helpen. Kies voor goed afgestelde ski’s; meestal is tot borsthoogte ideaal. Koop een degelijkje skibril; veel goedkope kinderbrillen hebben slechte lenzen, beslaan snel en zijn daarom erg onprettig. Zoek een lichte skihelm; een kinderhoofd is al zo zwaar. Zorg voor voldoende warme kleding; kinderen willen wel eens een nat pak halen (door het spelen in de sneeuw of een ongelukje) en dan is het fijn als je kunt wisselen. Vergeet ook goede skisokken niet. Skischoenen zijn vaak al wat log en zwaar voor kinderen, dat wil je niet verergeren met sokken die niet lekker zitten.

Pretentieloze babyweides

Voordat je je kinderen echter naar skiles stuurt, kun je natuurlijk ook eerst een dagje lekker gezamenlijk gaan spelen in de sneeuw. Sleeën, sneeuwpoppen maken en gewoon lekker ravotten; alles om de kinderen happy te maken in de sneeuw en in de bergen. En wat is er leuker voor jonge kinderen dan samen met papa en mama te spelen? Echt vakantie vieren zeg maar. Onderwijl kun je ook de skietjes aandoen. Natuurlijk doe je dit op een zeer vlak stuk. Veel skigebieden hebben speciale babyweides waar je veilig samen met je kinderen kunt spelen. Als je dit gaat doen, bedenk dan goed dat succesbeleving erg belangrijk is. Daag ze voldoende uit maar maak het niet te moeilijk! Als je te ver gaat en het kind bang wordt of zich pijn doet dan ben je weer terug bij af. Bedenk dat kinderen snel ontmoedigd kunnen raken. Er zijn veel moeilijke nieuwe taken voor de jonge beginnende skiërtjes. Denk aan de touwlift, het magische tapijt, het kleine stukje glijden, het lopen en het opstaan na de eerste onoverkomelijke val. Let hierbij op dat kinderen niet zo goed snappen wat ze fout doen als het misgaat of hoe dingen anders zouden moeten. Leg kinderen uit wat ze moeten doen en niet zozeer wat ze fout doen. Je zult merken dat kinderen een korte concentratieboog hebben. Voor de eerste keer skiën is tien minuutjes al heel wat! Ga daarna weer lekker over op spelen en ravotten of een warme choco drinken.

null

Rugzakken en tuigjes om met kinderen te skiën

Sommige enthousiaste ouders willen kinderen die nog niet kunnen skiën toch op de pistes meenemen met draagzakken of tuigjes. Danielle is hier heel stellig over: “Neem je kind nooit mee in een kinderrugzak als je gaat skiën of boarden.” De redenen laten zich raden. Een eventuele val met zo’n kinderrugzak is erg gevaarlijk voor een kind, minstens even gevaarlijk is de kou. Er zijn dramatische verhalen bekend van kinderen die zeer ernstig en soms zelfs dodelijk onderkoeld zijn geraakt in een draagzak. Ook bestaan er tuigjes waarbij je je kind aan een touw al ‘skiënd’ naar beneden kunt geleiden. Voorstanders zeggen dat het een leuke manier is om samen van de pistes te komen. Maar het stuit ook op flink wat tegenstand uit de professionele hoek. Zij brengen naar voren dat het kinderen een verkeerde skitechniek aanleert en dat je hiermee geneigd bent om kinderen in te moeilijk terrein mee te nemen. En waarom zou je op de zaken vooruit willen lopen als jonge kinderen toch snel genoeg goed leren skiën?

Eenmaal rond de zes / zeven jaar zijn kinderen sterk genoeg om flink door te skiën
Eenmaal rond de zes / zeven jaar zijn kinderen sterk genoeg om flink door te skiën

Push kinderen niet!

Nu je weet wat de perfecte startleeftijd is, is het ook zaak om je hier niet blind op te staren. Qua ontwikkeling maakt het op langere termijn allemaal weinig uit. Skilerares Christelle wil alle fanatieke ouders dan ook op het hart drukken: “Maak je niet te veel zorgen als je kinderen pas op latere leeftijd gaan skiën. Want of je nu op je 3de begint of als je 6 of 7 bent, als de kinderen een jaar of 10 zijn skiën ze allemaal ongeveer hetzelfde. Mits ze natuurlijk allemaal blijven lessen.” Kortom: er is geen enkele reden om kinderen te pushen om te snel te gaan skiën. Het zal eerder iets kapot maken dan dat de kids er betere skiërs van worden. Er is maar één codewoord voor succes en dat is plezier!

Tips krijgen van je grote  zus na de skiles!
Tips krijgen van je grote zus na de skiles!

Op welke leeftijd kun je beginnen met snowboarden

Er bestaat een groot misverstand over snowboarden. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kinderen op dezelfde leeftijd beginnen met snowboarden als met skiën. Helaas bieden veel skischolen pas lessen aan vanaf een jaar of 7 of 8. Maar er is geen enkele reden om een veel jonger kind, dat graag wil snowboarden, niet op een snowboard te zetten. In het begin is de beweging iets minder natuurlijk omdat beide voeten vastzitten en je zijdelings naar beneden glijdt. Maar als je eenmaal bochtjes kunt draaien, is snowboarden technisch eenvoudiger dan skiën. Het is dus niet zo dat kinderen eerst zouden moeten leren skiën. Ook hier gaat het er gewoon om waar kinderen het meeste plezier uit halen. Kinderen die goed boarden, pakken het skiën vaak ook snel op, en andersom.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De oudste hier inderdaad vanaf 4 in een groep, na 7 lessen op de borstelbaan in Nederland, kon ze gelijk de pistes af.
Jongste wilde net voor ze 3 was al lessen op de borstelbaan net als haar zus, was de eerste 8 weken niets anders dan recht naar beneden glijden, maar wat had ze t naar haar zin en ineens voel t kwartje en kon ze pizzapunt maken en bochtjes gaan draaien. Na bijna 20 lessen op de baan kon ze op 3 jarige leeftijd prima mee de piste op in een groepje. Dus wij hadden geluk dat ze de uitzondering was op de regel en wij lekker weer en paar uurtjes samen komen skieën (want ja voor ons is t voor een deel ook oppas, gelukkig vinden de kinderen t ook erg leuk om met andere kinderen te skieėn)

Hier een zoon van net 3 die het al heel interessant vond op die leeftijd en graag wilde leren skiën. Hij was klein voor z’n leeftijd (had maatje 86 aan) maar ging na 1 dag in het bambinigroepje al mee in een klasje van 4,5 en 6-jarigen. Aan het eind van de week kon hij heel gecontroleerd en redelijk snel rode pistes af. Vonden we fantastisch om te zien, hadden we niet verwacht. Paar jaar later was z’n zusje 3. Die zagen we niet skiën op die leeftijd (was nog niet echt goed verbaal aan te sturen, kon huilend ter aarde storten als haar sok niet goed zat etc) dus dat hebben we niet eens geprobeerd. Met vier vond ze er ook nog niets aan, en hebben we vooral gespeeld in de sneeuw. Uiteindelijk was zij 5 toen ze voor het eerst op skiles ging en toen vond ze het direct leuk. Inmiddels zijn ze 12 en 14 en skiën ze beiden hartstikke goed. Qua techniek aan elkaar gewaagd, op lef is broerlief haar nog wel de baas. Hebben wat freestyle lessen gehad en het onvoorstelbaar wat ze kunnen op de skies. Onwijs genieten voor ons als ouders ☺️

Hier zijn ze ook op 4/5 jarige leeftijd begonnen met les, ze zijn nu 9 en 13 jaar en tot nu toe en elk jaar lekker op les gegaan. Aankomende vakantie weten we nog niet wat we gaan doen, ivm alle corona restricties hebben we ze nog niet ingeschreven voor les. Les zou natuurlijk het beste zijn voor hun techniek, maar we zien het wel.

Mijn oudste begon met 4,5 jaar, de jongste was op 2 weken na 3 toen ze begon “te spelen” in de sneeuw.
De oudste was ook altijd al wat groter (jongetje) waardoor die ook makkelijker kon skien en had direct veel plezier, had ook meteen 2x 2 uur les en wilde zelf graag bij de meester blijven om te eten (dit was in Konigsleiten).

De jongste ging een jaar later in Westendorf “op les” en mocht komen spelen in de sneeuw, (dat kan daar al vanaf 4 jaar) zij was bijna 3 en mocht komen proberen. Dat was toen vrij wisselend, de ene dag veel plezier, de andere dag niet, maargoed Opa en Oma waren mee dat jaar, dus als ze geen zin had en plezier had namen die haar mee en gingen in de sneeuw spelen.
Jaar later (bijna 4) ging ze weer halve dagen op les (en spelen) en ging het wel heel goed.

Hier alle 6 gestart met 5 of 6 jaar. Ze lessen dan de hele basisschoolleeftijd, tijdens de voorjaarsvakantie. De oudste 3 zijn nu tussen de 15 en 18, die skiën gewoon zelf. De jongste 3 krijgen nog les.
M’n man en ik zijn pas na ons 18e besmet met het wintersportvirus, dus laat op les gegaan. Toen we kinderen kregen gelijk afgesproken dat we op wintersport zouden blijven gaan en allemaal op les. ;)

*bericht bewerkt door Eliza op 11 feb 2022 11:58

“ Hetzelfde geldt trouwens voor die kleine plastic skietjes waarin snowboots gegespt kunnen worden. Deze zijn leuk voor een fotomomentje, maar vergeet het echte glijwerk. Bij een val klikken deze ski’s niet los en zijn ze dus erg gevaarlijk voor de benen van de kleine wintersporters.”
Wat een onzin. Dan zou ook niemand op gewone langlauf ski’s kunnen skiën, die gaan ook niet los.

In werkelijkheid hebben die ski’s met snow boots waarschijnlijk minder kans op blessures, omdat zowel de binding als de schoen zo slap is, dat in plaats van je been of knie te verdraaien, dat gewoon in de binding en schoen gebeurt.
Bovendien gaan peuters met die dingen niet echt hard, dus ook dat verkleint de kans op letsel.

Wat misschien wel vermeld moet worden, is dat die skietjes geen staal kanten hebben (veiliger en goedkoper), en ze dus niet op een echte alpine skipiste thuis horen. Dat lijkt mij duidelijk, maar nieuwe ouders hebben zo veel aan hun hoofd, die realiseren zich dat misschien niet.

Hier toch een goede ervaring met het skituigje. M’n oudste is hiermee op z’n derde begonnen met skiën en m’n jongste met 2,5 jaar. Hierdoor hoefden we ze niet in een opvang te dumpen en konden ze direct mee het gebied in, wat ze echt geweldig vonden. Je merkte het vanzelf als ze meer controle over de ski’s kregen, op de makkelijkste stukken kon je ze dan vervolgens loslaten en laten oefenen met remmen en de eerste bochtjes. Sinds hun vierde jaar skiën ze allebei los en met 7 jaar knalden ze al technisch goed de zwarte piste af.

Ik denk dat de verschillen tussen de kids op 2-3-4-jarige leeftijd enorm zijn. Daarna groeit dat al snel naar elkaar toe. Daarom goed naar het kind zelf kijken en niet blindstaren op de leeftijd. En mocht je zelf aan de slag willen met een tuigje, hou er dan rekening mee dat dit fysiek vrij zwaar is voor de ouder en dat je een behoorlijk ski-niveau moet hebben om onverwachtse bewegingen op te vangen en niet te vallen.

Oudste was 4.5, toen we voor het eerst op ski vakantie gingen. Lessen was toen ook veel binnen spelen, en pas op de laatste (4e) dag kwamen ze van de oefen helling af, maar dat maakt allemaal niet uit.
Jongste was 3.5 toen ze voor het eerst op les ging. Omdat ze natuurlijk al de oudere kinderen zag skiën, riep ze het jaar daar voor al: “Me ‘ki too!” En stond ze met ski pak en helm aan klaar in de hal, terwijl de oudere kinderen nog treuzelden aan het ontbijt.

De oudste vond naar skischool niet echt leuk, maar ook geen drama, die was gewend aan peuter school.
De jongste vond het de eerste paar jaar echt vervelend, ten minste, het wegbrengen. Niet vanwege het skiën of spelen, maar gewoon omdat ze niet van ons weg wilde, en niet zo van groeps dingen hield. Ze ging toen ook nog niet naar de peuterschool.

Ik geloof zeker dat het voor hun uiteindelijke ski niveau niet uitmaakt, maar een jaartje eerder beginnen (rond 4), betekent wel dat ze de volgende winter (rond 5) echt beter skiën dan als ze dan pas beginnen.
En dat betekent weer dat je dan leuk met het hele gezin kunt skiën.

En inderdaad wat die skischool mensen zeggen, een belangrijke reden voor de skischool toen ze heel klein waren was kinder opvang.
Wat is daar mis mee? Mijn kinderen zijn super, maar op wintersport vakantie wil ik ook wat skiën.

Ik snap niet goed wat je bedoelt met “stuur ze naar kinderopvang”? In de gebieden waar ik ben geweest, is de kinderopvang en skischool hetzelfde. T/m 3 jaar gaan ze dan niet niet skiën, vanaf 3 een heel klein beetje, maar vooral veel binnen en buiten spelen, met 4 wat meer en meestal vanaf 5 het grootste gedeelte van de dag op skies.
Ik heb nog nooit gehoord van een kinderopvang in een skigebied
waar ze (helemaal) niet skiën.

Of bedoel je naar een gewoon kinderdag verblijf in de stad?

k heb nog nooit gehoord van een kinderopvang in een skigebied waar ze (helemaal) niet skiën. § Slim op 11 feb 2022 14:27

Serfaus, Fiss, Kaltenbach, … hebben allemaal zo een kinderopvang bij de piste/ liften.
Serfaus zelfs vanaf 3 maanden dacht ik.

“ Hetzelfde geldt trouwens voor die kleine plastic skietjes waarin snowboots gegespt kunnen worden. Deze zijn leuk voor een fotomomentje, maar vergeet het echte glijwerk. Bij een val klikken deze ski’s niet los en zijn ze dus erg gevaarlijk voor de benen van de kleine wintersporters.”
Wat een onzin. Dan zou ook niemand op gewone langlauf ski’s kunnen skiën, die gaan ook niet los.

In werkelijkheid hebben die ski’s met snow boots waarschijnlijk minder kans op blessures, omdat zowel de binding als de schoen zo slap is, dat in plaats van je been of knie te verdraaien, dat gewoon in de binding en schoen gebeurt.
Bovendien gaan peuters met die dingen niet echt hard, dus ook dat verkleint de kans op letsel.

Wat misschien wel vermeld moet worden, is dat die skietjes geen staal kanten hebben (veiliger en goedkoper), en ze dus niet op een echte alpine skipiste thuis horen. Dat lijkt mij duidelijk, maar nieuwe ouders hebben zo veel aan hun hoofd, die realiseren zich dat misschien niet.

Slim op 11 feb 2022 13:56

Ik zeg hier toch dat dit geen kwaad kan om een beetje te spelen, maar precies zoals jij zegt niet voor echte afdalingen.
En volgens mij zit je op langlaufski’s niet vast met je hiel wat natuurlijk dek ans op allerlei letsel heel erg verrkleint.

Click. Click. Peace

Ik geloof zeker dat het voor hun uiteindelijke ski niveau niet uitmaakt, maar een jaartje eerder beginnen (rond 4), betekent wel dat ze de volgende winter (rond 5) echt beter skiën dan als ze dan pas beginnen.
En dat betekent weer dat je dan leuk met het hele gezin kunt skiën.

Ja, maar alleen op voorwaarde dat het de kinderen niet tegen gaat staan, anders is het echt niet ‘leuk’ met het gezin skiën, ook het jaar daaarop niet.

En inderdaad wat die skischool mensen zeggen, een belangrijke reden voor de skischool toen ze heel klein waren was kinder opvang.
Wat is daar mis mee? Mijn kinderen zijn super, maar op wintersport vakantie wil ik ook wat skiën.

Helemaal niets. En dat zeggen we ook niet.

k snap niet goed wat je bedoelt met “stuur ze naar kinderopvang”? I Ik heb nog nooit gehoord van een kinderopvang in een skigebied waar ze (helemaal) niet skiën. § Slim op 11 feb 2022 14:27

In ongeveer elk Europees skigebied :-)

Click. Click. Peace

Interessant topic, dit jaar voor het eerst met kroost leeftijd 7 tot 0. De twee jongste gaan niet lessen, de oudste drie wel (7, 5, 4) het zijn allemaal meiden, kunnen goed met elkaar opschieten ( twee zusjes en nichtje). Hoop dat ze er lol in hebben, schaatsen en winter op zich vinden ze sowieso al mooi. Beloofd wat😀

Wij hebben 3 kinderen. De oudste is inmiddels 14 en hij is rond zijn 3e beginnen met glijden en vanaf zijn 4e begonnen met lessen. De middelste is inmiddels 12 en zij was iets later dat ze het echt leuk ging vinden. Inmiddels lest zij indoor en lessen de oudsten niet meer in de sneeuw. De jongste is nu 6 en is op zijn 2e begonnen. Hij is redelijk groot en kon toen al in normale skischoenen. Wij gebruikten toen een tuigje en een klip voorop de ski’s zodat deze niet over elkaar heen kunnen gaan. Door dit te gebruiken kun je al sneller van een groen/blauwe piste af met je kind. Stel je er niet te veel bij voor en je moet zelf wel redelijk kunnen skien maar het is wel leuk om eens wat anders te doen dan een baby helling. Onze jongste heeft wat pech gehad met het skien. Toen hij 4 was heefft hij indoor les gehad en heeft hij wel wat geleerd maar vroeger zou ik niet beginnen op een borstelbaan. In de sneeuw ging hij op les maar was hij bijna de hele week ziek. Vorig jaar geen wintersport en alleen een paar lessen indoor. Dit jaar zowel indoor les als een week met de kerst in de sneeuw geskiet en hij gaat inmiddels als een speer. Ben benieuwd hoe hij het over een week in de sneeuw gaat doen.
Vooral als ze echt klein zijn moet je er voorzichtig mee omgaan en voelen wat ze wel/niet leuk vinden. Als ze er lol in hebben kun je wat dingen met ze uitproberen maar verwacht er niet te veel van. Echt een tocht maken begint pas bij 6 a 7 jaar als ze wat aanleg hebben. Een babyhelling met wat uitdagingen (hobbels en bobbels) is voor de kleintjes al heel snel leuk en daar kunnen ze zich soms uren/dagen vermaken.
Maak vooral mooie herinneringen!

Heb er maar eentje, hij wordt 22 feb 3 jaar, maar wel redelijk groot want hij draagt maatje 104 (4jarige). Vanaf dat er dit jaar sneeuw lag stond hij te springen om op de speelweide te skieen. In december nog gewoon op de plaatselijke berg op 20 minuutjes van de grootouders, vanaf januari nemen we’m elke zaterdag mee naar Alpe Lusia/bellamonte.

Het typische scenario is aankomen en spelen in de speeltuin, na een tijdje is hij dat beu en is 't skieen in de speelweide (groene piste met magic carpet) of met de kabelbaan naar de eerste stop (blauwe piste). Op de speelwei skiet hij gewoon zelf, op de blauwe soms tss papa’s benen, 's middags hapje eten en dan 's namiddags gaan we naar huis of gaat ie bij de plaatselijke “on piste babyzit”, wat geen skieen is maar binnen en buiten spelen en zelfs een middagdut plek, zodat wij nog effe een uurtje of 2 skieen meepakken.
Kan dus beamen dat “niet ski babyzit” echt wel bestaat hoor ;-)

Bij ons is 't echt hij die wilt en tegen 't einde van de week al begint te vragen. Natuurlijk is 't veel afwisselen en niet lang skieen, maar hij vind het gewoon leuk. Volgend jaar (als hij quasi 4 is) proberen we lessen. Voor ons is 't natuurlijk een weekend activiteit en geen vakantie, dus veel minder stress… wilt hij niet, of blaast ie de boel op de piste op, geen probleem, dan doen we iets anders of rijden we naar huis, gaan we volgend weekend opnieuw.

null

k heb nog nooit gehoord van een kinderopvang in een skigebied waar ze (helemaal) niet skiën. § Slim op 11 feb 2022 14:27

Serfaus, Fiss, Kaltenbach, … hebben allemaal zo een kinderopvang bij de piste/ liften.
Serfaus zelfs vanaf 3 maanden dacht ik.

Fanatix op 11 feb 2022 07:46

En ook @Asterino (jij hebt het bijvoorbeeld over een kind van 2) en @Rogier

Sorry, ik had er duidelijk bij moeten zetten, “kinderopvang voor kinderen die officieel oud genoeg zijn voor skiles”

Kinderopvang heb ik ook gezien voor baby’s en peuters toen mijn dochters nog klein waren, (nooit gedaan overigens, te duur), maar dat is allemaal onderdeel van hetzelfde bedrijf/zelfde plek als skiles. Puur spelen voor de kleintjes, beetje skiën voor de peuters en skiles voor de oudere kids.
Wat ik bedoelde was kinder opvang IN PLAATS VAN skiles. Bedoel je dat die bedrijven kinder opvang aanbieden voor pak ‘em beet, 4 of 5 jarigen, en dat ze dan niet gaan skiën?

Want zo kwam het in het artikel over, een beetje van Stuur kinderen onder de 5 a 6 niet naar skiles, maar naar kinderopvang. “ ” Als kinderen met tegenzin naar de skiles gaan, is het misschien beter om een jaartje te wachten en ze naar een reguliere opvang te brengen”.
Daar ben ik het op zich wel mee eens, maar dat bedoel ik dus, heb je daar dan de keuze in?

*bericht bewerkt door Slim op 11 feb 2022 17:00

k heb nog nooit gehoord van een kinderopvang in een skigebied waar ze (helemaal) niet skiën. § Slim op 11 feb 2022 14:27

Serfaus, Fiss, Kaltenbach, … hebben allemaal zo een kinderopvang bij de piste/ liften.
Serfaus zelfs vanaf 3 maanden dacht ik.

Ja, dat heb ik ook gezien voor baby’s en peuters toen mijn dochters nog klein waren, (nooit gedaan overigens, te duur en niet super leuk), maar dat is allemaal onderdeel van hetzelfde programma. Puur spelen voor de kleintjes, beetje skiën voor de peuters en skiles voor de oudere kids.
Wat ik bedoelde was kinder opvang IN PLAATS VAN skiles. Bedoel je dat die bedrijven kinder opvang aanbieden voor pak ‘em beet, 4 of 5 jarigen, en dat ze dan niet gaan skiën?

Fanatix op 11 feb 2022 07:46
Slim op 11 feb 2022 16:49

Ja!

Click. Click. Peace

Het verschilt echt ook welke aanleg je kind heeft. Ik heb 4 kinderen. Mijn 2e begon op zijn 4e met lessen in Nederland en kon direct met ons tochten skiën. Mijn 3e begon op haar 3e met skilessen en ging ook als 3-jarige zelfstandig tochten skiën. Beiden konden vrij snel al parallel skiën en zonder problemen rode en zwarte pistes doen.

Dezelfde aanpak geprobeerd voor mijn jongste. Mijn zij wilde nog niets weten van lessen toen ze 3 was, wel toen ze 4 was. En het skiën pikt ze veel moeilijker op (pas na 3 jaar lessen op de baan skiet ze parallel). Ze leert het skiën wel net zo snel als de groepsgenootjes dus ik realiseer me al te goed dat skiën vanaf 3 jaar uitzonderlijk is.

Maar ik raad het wel aan om kinderen in Nederland al te laten lessen. En dan samen met je kind op pad te gaan. Je skiet weliswaar minder maar het is dan wel echt een familievakantie.

Mijn kinderen zijn begonnen met skiën toen ze 11, 9, 8 en 3 jaar. Ze zijn nu 19, 17, 16 en 12 jaar. Mijn jongste wou pas echt leren skiën toen hij 5 was. Daarvoor bleef hij als een houtenklaas staan maar inderdaad ik zie nu weinig verschil tussen de kinderen. De jongste krijgt nog wel skiles. De 3 anderen niet.

Wel zijn wij een paar jaar geleden gestopt met groepslessen en geswitcht naar privélessen. Voor ons de belangrijkste reden: al die kinderen die niet konden skiën maar toch door lessen op een band in Nederland in een te hoog groepje geplaatst werden. Ouders waren dan bij het voorskiën supertrots want ze hadden toch maar mooi zoveel groepjes overgeslagen maar mijn kinderen vonden het niet zo leuk. Zo stond mijn dochter naast een meisje die nog nooit in een stoeltjeslift was gestapt. Ze was 12 jaar en moest dat meisje uitleggen wat ze moest doen. Ik vond dat een te grote verantwoordelijkheid voor een 12 jarige. Kinderen die bovenaan een berg stonden en niet meer verder durfden want bergen zijn hoog en eng en lijken niet op een band. Bij mijn zoon zat een jongetje die prachtig parallel kon skiën. Nou ja, hij kon zijn skies naast elkaar zetten en scheurde in een rechte lijn naar beneden om daar onder de netten door te schieten. Hij kon namelijk niet remmen. Ik vond dat te eng en elke keer duurde het de eerste les zoveel tijd om kinderen daarna weer goed in te delen. Dus voor alle op de loopband getrainde kinderen neem die dan eerst even 1 - 2 dagen mee in de echte bergen om ze de liften en de bergen te leren.

Mijn jongste 2 krijgen vanaf toen privéles. De oudste 2 hadden dat al.

Dit jaar gaan wij naar Laax voor de eerste keer. Alleen de jongste krijgt nog skiles maar er mogen er 2 mee doen dus wie weet sluit er nog iemand aan voor de gezelligheid. Mijn dochter (16) gelooft het wel. Die kan prima skiën maar skiet liever relaxed over de pistes dan de zwarte in hoog tempo.

Onze dochter van net 3 jaar is afgelopen week voor het eerst gaan skiën. Het ging super goed, ze vind het leuk en wilde na afloop van de les ook elke dag met mij gaan skiën (want de les is maar 2 uur). Ze kan al helemaal zelfstandig met het liftje omhoog en naar beneden skiën zonder te vallen. Het is dus echt onzin om pas vanaf 4 jaar te starten.

Onze dochter van net 3 jaar is afgelopen week voor het eerst gaan skiën. Het ging super goed, ze vind het leuk en wilde na afloop van de les ook elke dag met mij gaan skiën (want de les is maar 2 uur). Ze kan al helemaal zelfstandig met het liftje omhoog en naar beneden skiën zonder te vallen. Het is dus echt onzin om pas vanaf 4 jaar te starten.

rttbartels op 13 feb 2022 09:48

Ik geloof ook niet dat iemand dat zegt :-)

Click. Click. Peace

Toen mijn zoon drie jaar was, moest hij niet weten van sneeuw. Op vijf jaar is hij beginnen les volgen. De eerste les was bang afwachten. Nu heeft hij er vijftien achter de rug en gaat hij in de krokus voor de eerste keer in de bergen skiën.

Jongste is gestart als ie net 4 was. Eerste lesjes waren geen succes.
Op 5 jaar ook nog niet echt wat het moest zijn. Vanaf 6 jaar had hij er echt plezier in en nu op 7 jarige leeftijd gaat ie vlotjes licht rood af.
Zelfde vr mijn dochter, die op 6 jaar is gestart en vanaf vorig jaar (8 jaar oud) er echt plezier in heeft. We kunnen nu op ons gemakje licht rood af skiën. Nog te veel in ploeg, maar daar hoop ik eind deze maand beetje verandering in te zien.

Toen onze dochter drie en een half was mocht ze op skiles. Ze had de kleinste maat skischoenen die beschikbaar waren. De tweede lesdag ging ze met haar klasje over de blauwe piste naar beneden. Tijdens de middagpauze lag ze huilend op de bank. Ik wil skiën. Ze is nu vijfentwintig en er is niets veranderd. Ze wil skiën.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie