In deze tiende Snow Show van '22/23 nemen Kristy en ik je mee naar Maria Alm, voor de wondere, en voor veel wintersporters onbekende, wereld van het wedstrijdskiën. We mochten een week lang meekijken bij het vrijwilligersteam achter de organisatie van alle wedstrijden en laten je graag zien hoe het er daar aan toe gaat!

Onze eerste kennismaking met wedstrijskiën: de Snow Star-wedstrijden

Eerst gaan we naar de Snow Star-wedstrijden. Deze zijn ideaal voor iedereen die er wel eens over nadenkt om te gaan wedstrijdskiën: je kunt in deze categorie namelijk deelnemen zonder wedstrijdlicentie. Misschien een íets lager niveau, maar daardoor wel voor iedereen (en alle leeftijden) toegankelijk.

Voordat het echte werk begint nog even de spieren losmaken in Maria Alm

Omdat we nog even een paar uurtjes vrij waren, zijn we zelf ook nog even op pad gegaan in Maria Alm, onderdeel van het skigebied Hochkönig. Dit is een ontzettend uitgestrekt gebied, wat je heel goed met de Königstour kan verkennen. Dan doe je de verschillende dorpen, Dienten, Mühlbach én Maria Alm, die dit gebied opmaken aan. Wij houden het even bij wat kortere, maar niet minder fraaie, afdalingen, want we moeten weer terug naar de wedstrijden!

Vroeg opstaan om alles goed voor te bereiden

Onze wekker gaat onaangenaam vroeg, want we moeten om half 7 naar de piste om alles voor de wedstrijden klaar te maken. Dat betekent palen sjouwen en om de 10-12 meter in de sneeuw boren/steken, de tijdmeting regelen, netten ophangen en toch ook stiekem van het opkomende zonnetje genieten. Tegen half 9 komen de eerste wedstrijdskiërs om hun spieren los te maken en het parcours alvast te verkennen. Dan zie je alle wedstrijdcategoriën met hun coaches het parcours afdalen om de bochten zo goed mogelijk in hun systeem te prenten.

Alles loopt op rolletjes dankzij al die vrijwillige hulp

We ontmoeten een aantal van de belangrijkste figuren binnen de wedstrijdorganisatie. Zoals de starter, die de skiërs van jongsaf aan tegenkomt bij wedstrijden. Hij is hierdoor ook een bekend gezicht voor hen, ziet ze groeien, geeft ze vertrouwen en is hierdoor meer dan alleen iemand die ‘start’ roept. Maar ook Jack de Pistechef, die verantwoordelijk is voor de piste zelf en de veiligheid. Of Gerda die al jaren in de rekenkamer zit, voor de administratie zorgt en bijhoudt of iedereen geweest is en wat zijn of haar tijden zijn. Daarnaast komen we ook nog andere vrijwilligers tegen, zoals de poortwachters die kijken of de skiërs wel goed het parcours volgden of de mensen die tussen de runs door afdalingen maken om de condities zo gelijk mogelijk te houden.

Wil je ook wel eens meedoen aan een skiwedstrijd?

In Nederland zijn er stiekem heel veel wedstrijdteams en -skiërs te vinden. Kijk dan eens hier op onze website om er een bij jou in de buurt te vinden. Daarnaast is er ook veel informatie over de wedstrijdsport te vinden. En wellicht zien we jou ook de volgende keer bij het NK!

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Wat een leuk filmpje, met vele bekende gezichten en wat jammer dat we jullie niet zijn tegengekomen! Erg leuk dat jullie het wedstrijdskiën eens hebben belicht!

mama on a mission in the snow

Leuk om ook deze kant van de wintersport eens aandacht te geven en te zien!

Gisteren toevallig eens een FIS Worldcup Snowboard kunnen zien in Winterberg. Erg leuke sfeer. Idd een flinke organisatie zo’n wedstrijd. Op elk niveau dus.

Wij konden ook rondom de wedstrijd lekker zelf skiën en vanuit de lift de wedstrijd goed van boven zien.

Enthousiast en fanatiek, blijven oefenen op techniek...

Superleuk dit, zie mijzelf en mijn zoontje 😁. Zijn jullie aankomende voorjaarsvakantie weer in Maria Alm tijdens NJK?

Dank voor het delen! Fijn deze kant eens te leren kennen.

Het is o zo hard genieten.

Een leuk inkijkje bij het NK alpineskiën! Nieuwsgierig geworden en wil je het van dichtbij eens meemaken?

Ook deze voorjaarsvakantie (26 februari t/m 3 maart) vindt het NK weer plaats in Maria Alm. Op 2 maart kunnen kinderen zonder wedstrijdervaring meedoen aan de SnowStar-race!

Ik ben medewerker op de afdeling sport van de Nederlandse Ski Vereniging.

Heel erg leuke snow show, het is te zien dat jullie genoten hebben! Dat de uitzichten daar fenomenaal zijn kan ik beamen, deze foto is ook bij Maria Alm gevonden en is al een jaar de achtergrond op mijn telefoon.

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie