Uitgeprobeerd: bobsleeën met 80 km/u

ChristopheJ op 14 januari 2024· 3 reacties

De Bob raft onderweg - foto: Louis Garnier
De Bob raft onderweg - foto: Louis Garnier

Jamaica has a bobslee team! Ja man! Velen herinneren zich misschien de komische sportfilm ‘Cool Runnings’ uit 1993. Ik hou wel van het betere pretparkwerk én van wintersport dus ik was blij om in La Plagne voor het eerst in mijn leven een bobslee in te stappen op de Olympische baan. Graag deel ik hier mijn ervaring, je vindt een filmpje van onze rit onderaan het artikel.

Olympische piste

In La Plagne ligt de enige bobsleepiste van Frankrijk en men is daar héél fier op. Nog lang voor er geskied werd in het gebied, creëerden de locals al trajecten om met de (bob)slee naar beneden te racen. In 1992 tijdens de Olympische Winterspelen in Albertville werd de kans gegrepen om gastheer te zijn voor het bobsleeën als Olympische discipline. En in tegenstelling tot veel Olympische sites werd besloten er ook achteraf iets mee te doen, namelijk iedereen de kans geven deze sport te ontdekken. En niet op een flauw afkooksel van een ‘echte’ baan maar exact hetzelfde traject als de professionals. In La Plagne hoopt men al op de Olympische Winterspelen van 2026 in Italië om opnieuw gastheer te zijn.

3 opties met élk hun snelheid

Er zijn 3 opties om de sport te leren kennen, hieronder op de foto vind je ze alledrie.

  • Bob raft: ben je minimaal 1.3 meter groot dan mag je samen met 3 passagiers in de Bob raft stappen. Dit kan dus met het gezin zijn. Deze bobslee remt zelf en bereikt ongeveer 80 km/u op het snelste punt en doet net zoals de andere twee opties het hele traject. Het is deze rit die we namen. Ik zat helemaal achteraan (iets met de zwaarte of zo?) en zag dus niet meteen de bochten op ons afkomen wat het extra spannend maakte. Kostprijs 55 EUR per persoon.
  • Speed luge: vanaf de leeftijd van 16 jaar ben je welkom om helemaal alleen, de voeten vooruit, naar beneden te racen met als groot voordeel dat je een onaangetast zicht hebt op wat er voor je afspeelt. De snelheid die je haalt is ongeveer 90 km/u. Kostprijs 125 EUR per persoon.
  • Bob racing: op zoek naar de ultieme kick die met 120 km/u héél dicht bij het échte werk komt? Dan is deze rit met een ervaren piloot iets voor jou. Kostprijs 139 EUR per persoon.

Alle info en details vind je op de website. Hierbij een paar sfeerbeelden inclusief een overzicht van de 3 mogelijkheden:

De moeite waard

Bij aankomst horen we, naast de vers krakende sneeuw, het geluid van opgewonden mensen en een omroeper die de tussentijden zakelijk meedeelt. Er wordt niets aan de verbeelding overgelaten om de ervaring totaal te maken. Naast de piste staat de kandelaar van de ‘Olympische vlam’ fier overeind als aandenken aan 1992. In het briefinglokaal krijgen we een korte uitleg over het parcours met zijn 19 bochten en de historiek van La Plagne als het walhalla van de bobslee.

Nog een paar veiligheidsvoorschriften en een helm en we kunnen vertrekken. De eerste meters zijn gezapig. Ook de volgende 200 meter geven nog geen ‘wauw’ gevoel maar na een aantal bochten is het duidelijk … 80 km/u is toch een mooie snelheid. Na bocht 5 of 6 krijg je echt het gevoel dat je ‘in’ de bocht hangt en het immer kleine kind in mij is tevreden: dit is snel én leuk! Niet goedkoop, daar moeten we eerlijk in zijn, maar toch bucketlistmateriaal wat mij betreft. Hier vind je een deel van onze rit in de ‘bob raft’:

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Wat gaaf!
Bucketlist!

The older I get, the better I was

Echt cool dit! Wil ik ook wel eens proberen… want heb geen ijzeren kloten zoals average rob!

Oe wat ziet dat er gaaf uit. Toch la Plagne nog wat hoger op mijn lijst zetten

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie