Eerste winterinval dit weekend

Roel op 15 september 2022· 6 reacties

De eerste serieuze herfstsneeuw komt eraan
De eerste serieuze herfstsneeuw komt eraan

De kans is groot dat we zondag tegen dit soort webcambeelden aankijken vanuit de Alpen. Vanaf vrijdag staat de eerste serieuze sneeuwval gepland van deze herfst. In de hogere delen van de Alpen kunnen tussen vrijdag en maandag enkele tientallen centimeters sneeuw vallen. In het zuiden van Oostenrijk, Slovenië en de oostelijke Italiaanse Alpen is wateroverlast mogelijk.

Koude lucht verovert de Alpen

De ‘Luftmassengrenze’, de grens tussen koele en warme lucht, waar ik in het vorige weerbericht over sprak heeft de Alpen inmiddels bereikt. Dat betekent dat de Alpenlanden in een duidelijk koudere luchtsoort terechtkomen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Vandaag al vallen er meerdere buien in vooral Zwitserland, Oostenrijk en Italië, al bestaan die nog voornamelijk uit regen. Morgen komt daar langzaam verandering in als vanuit het noordwesten nog wat koelere lucht binnenstroomt. In de avond kan de sneeuwgrens in Zwitserland en het westen van Oostenrijk naar zo’n 1500 meter zakken en zaterdagochtend gaan we voor het eerst waarschijnlijk een wit Alpenlandschap zien.

Erg veel regen in het zuiden

Tegelijk voert een lagedrukgebiedje boven Italië juist zachte lucht vanaf de Middellandse Zee aan. Dit zaakje explodeert zo’n beetje boven de oostelijke Italiaanse Alpen, het zuiden van Oostenrijk en vooral Slovenië en Kroatië. Hier kunnen vanaf vrijdag, mede dankzij het warme zeewater (bij Mallorca is de Middellandse Zee nog altijd 4 graden warmer dan normaal), extreme regenhoeveelheden gaan vallen. Plaatselijk kan 150 tot meer dan 200 millimeter aan regen gaan vallen. In combinatie met het berg- en heuvelachtige terrein kan dit dus wateroverlast geven. Opvallend is verder: op het noordelijke halfrond is het zeewater bijna overal veel warmer dan normaal. Bij de juiste setting kan dit de komende maanden nog meer neerslag opleveren. Lees er hier meer over.

Bron: NOAA
Bron: NOAA

Nordstau

Zaterdag en zondag zet de noordwestelijke stroming door. Er worden voortdurend nieuwe buien richting de Alpen aangevoerd die zullen samenklitten. Door stuwing/nordstau kan dit tot langer aanhoudende neerslag leiden met meer sneeuw in de bergen. Vooral in Oostenrijk en Zwitserland kan het tot in de hogere dalen soms fors sneeuwen en steeds witter worden. Frankrijk ligt wat in de luwte dus hier valt alleen in de meer noordelijke skigebieden wat sneeuw, en Italië krijgt te maken met nordföhn waardoor het hier na vrijdag ophoudt met regenen en sneeuwen.

Punt van aandacht is de hoeveelheid sneeuw die dit weekend in totaal gaat vallen. Het meeste lijkt sowieso voor Oostenrijk bestemd, maar zondag probeert een hogedrukuitloper de neerslag wat weg te duwen richting Hongarije. Maar er zijn ook berekeningen die het zondag nog een groot deel van de dag laten regenen (en vanaf 1200 meter sneeuwen) in Oostenrijk. De oostelijke helft van het Oostenrijk heeft vooralsnog de beste papieren op een flink pak vanaf enige hoogte. Als we ons eigen weermodel erbij pakken lijkt dit voor een soort van middenweg te kiezen met maximaal 40-50 centimeter in de omgeving van de Kitzsteinhorn en Grossglockner. We gaan het zien.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gaaf dat het weer gaat beginnen! Ik zit zelf in de buurt van Scuol in Zwitserland en benieuwd wat er hier naar beneden komt zaterdag.

Idd we kunnen er terug aan beginnen. Ik had alvast een request gestuurd naar mijn favoriet hotelletje voor 2024 (half pension) in Leogang.
2023 was reeds volzet. Voor 2024 kunnen ze nog niets zeggen, omdat ze zelf nog niet weten of ze nog half pension gaan doen. Ik denk dat dit te maken heeft met de stijgende energieprijzen en dat het hun te veel aan energie kost om nog eten te moeten maken.
Ik will maar zeggen leuk idd dat het weer gaat beginnen, langs de andere kant vrees ik dat velen gaan moeten passen owv stijgende energieprijzen, duurdere wordende skipas, etc… afin ik ben benieuwd maar ik vrees voor het ergste :-(

Nadien zo te zien veel zon, dat wordt mooi wandelen met blauwe lucht en witte bergen. :)

Bla, bla, bla.

@bartvwg klopt, volgende week komt de hogedruk terug.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Altijd leuk die witte flansen die helemaal nog zoden aan de dijk zetten :-)

Gaan de zuid Alpen nu profiteren , sneeuwgrens nog hoog , west Alpen ook sneeuw

null
null

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 20 sep 2022 22:41

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie