Skileraren ronden na lang traject hun opleiding niveau 3 af

MarkVermeulen op 17 december 2020

Opleiders en cursisten in SnowWorld Landgraaf

Onlangs hebben negen skileraren hun opleiding tot ski-instructeur niveau 3 afgerond. We zijn erg blij dat de afronding van de opleiding is gelukt, ondanks het feit dat de coronamaatregelen vele uitdagingen met zich meebrachten. Zo vond de sneeuwweek van de opleiding van 17 tot en met 25 oktober 2020 plaats in het Kaprun toen het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op 21 oktober een negatief reisadvies voor Oostenrijk afgaf. De cursisten en opleiders zijn toen dezelfde dag teruggekeerd naar Nederland.

Opleiding begon met twee cursusdagen in Nederland

De opleiding tot skileraar niveau 3 begint met twee cursusdagen in Nederland. Veel van de skileraren die een opleiding van de Nederlandse Ski Vereniging volgen, geven later les op verschillende ondergronden. Daarom is een goede kennismaking met alle ondergronden een belangrijk onderdeel van de opleiding. De opleiding begon dan ook met een cursusdag op de outdoorbaan van Ski & Snowboardclub De Schans en een cursusdag op de indoorrolbaan van Ski & Snowboard Xperience.

Sneeuwweek wordt afgebroken

Op voorhand was afgesproken dat zowel opleiders als cursisten terug naar Nederland zouden keren indien het reisadvies voor Oostenrijk, in het specifiek de regio Kaprun, zou veranderen. Helaas veranderde het reisadvies voor de regio inderdaad gedurende de sneeuwweek. De groep keerde daarom nog dezelfde dag terug naar Nederland.

Opleiding afgemaakt op de Nederlandse sneeuw

Vervolgens is ervoor gekozen om de opleiding zo snel mogelijk af te ronden op Nederlandse bodem. De coronamaatregelen in Nederland zorgden er echter voor dat de planning nog een aantal keer veranderde.

Uiteindelijk hebben er meerdere cursusdagen en een examendag kunnen plaatsvinden op de sneeuwbaan van SnowWorld Landgraaf. Op zaterdag 12 december hebben de cursisten de opleiding af kunnen ronden met een examendag, nog net voordat de huidige coronamaatregelen dat onmogelijk hadden gemaakt. Sommige cursisten hebben de opleiding succesvol weten af te sluiten, sommigen zullen nog een herkansing moet doen om hun diploma te ontvangen.

Opleidster Kristy van Lieshout was erg enthousiast over de groep cursisten: “Het was een fijne en gemotiveerde groep skileraren. Allemaal hebben ze veel plezier in het skiën en het overbrengen van hun kennis. Het was dan ook leuk om door de omstandigheden in totaal meer dan twee maanden met deze groep bezig te zijn. De gezelligheid onderling en het plezier spatte van de cursisten af.” Kristy heeft deze opleiding samen verzorgd met opleiders Jim Vendrig en Tjeerd Terpstra.

In het seizoen 2020-2021 hebben nu in totaal 77 skileraren en 17 snowboardleraren hun diploma niveau 2 behaald via de Nederlandse Ski Vereniging. Ook hebben 4 skileraren hun diploma niveau 3 behaald.

Niveau 3-diploma

Tijdens de opleiding leer je lesgeven aan (licht)gevorderde wintersporters. Je leert hoe je groepen begeleidt wanneer ze een week op vakantie zijn in de Alpen. Maar voorafgaand aan de sneeuwweek in Oostenrijk, zul je vooral aan de slag gaan op de Nederlandse sneeuw-, borstel- of rolbaan. Daar bereiden veel Nederlandse skiërs of snowboarders zich immers voor op de wintersportvakantie. Lichtgevorderde wintersporters die in Nederland les nemen, willen in een korte tijd zo veel mogelijk leren. Het is dus belangrijk dat jij als leraar precies weet hoe je het beste leerresultaat kunt behalen. Inhoudelijk kan het moeilijker zijn om lichtgevorderden in Nederland les te geven, dan in de bergen. In Nederland verwachten leerlingen vaak veel inhoudelijke kennis van de skileraar. In de bergen kunnen leerlingen lange stukken afdalen en verwachten daardoor over het algemeen minder informatie.

De in Nederland opgedane kennis en ervaring kun je uiteindelijk in Oostenrijk in de praktijk brengen. Tijdens de sneeuwweek ga je veel skikilometers maken, maar vooral ook leren lesgeven in de bergen. Daar komt meer bij kijken dan je wellicht zou verwachten! Heb je er weleens aan gedacht hoe het kan zijn als het -15 graden Celsius is, de wind aantrekt en de wolken het zicht belemmeren, terwijl je een groep leerlingen bij je hebt? Goed, vlot en veilig organiseren is nog een hele kunst. Daarnaast leer je lessen opbouwen op basis van verschillende thema’s en krijg je informatie over sneeuw- en lawinekunde. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aan je eigen vaardigheid te werken, een skileraar moet wel het juiste voorbeeld kunnen geven.

Met niveau 3-diploma op zak kan je doorstromen naar de opleiding tot skileraar niveau 4 om een echte meerwaarde voor een skischool te zijn en om aan de slag te gaan met de gevorderde lessen en het begeleiden/trainen van skileraren.

Wintersport Academy

Skiën op een rolbaan of een outdoorbaan is anders dan skiën op (kunst)sneeuw. Kristy laat jou in video’s zien hoe het skiën op een rolbaan en een outdoorbaan verschilt van het skiën op de kunstsneeuw en de echte sneeuw. Wil je meer weten over skiën op verschillende ondergronden, over pisteregels of over verschillende technieken? Kristy vertelt het je in onze Wintersport Academy.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt.

Lijkt het jou ook leuk om een opleiding te volgen?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Opleidingen & Cursussen’ voor alle mogelijkheden. Voor vragen over onze opleidingen kan je contact opnemen met Kristy van Lieshout of één van haar collega’s via opleidingen@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.