Column: kilometers maken

ChristopheJ op 20 november 2023· 5 reacties

Dolle pret met Jozef
Dolle pret met Jozef

Sinds jaar en dag gaat onze dochter samen met de twee zonen van onze vrienden op les met een leraar die ze al jaren kennen: Jozef. Elke vakantie een 5-tal voormiddagen samen op pad. Af en toe loopt dat niet zoals gepland, zoals vorig seizoen.

Wat voorafging

Het kan verkeren met die kinderen. Tot een paar jaar geleden waren de skilessen voor ons als ouder een paar uurtjes dat we konden ‘doorskiën’. Geen gedoe bij de liften met de kleintjes, geen valpartijtjes en rechtkruipen, geen gezeur over de kou. Dat is nu totaal omgekeerd: de voormiddag is nu het moment om even ‘rustig’ te skiën voor de ouders. Ze zijn sneller bij de lift dan ons, vallen zelden of staan snel terug recht en zeuren enkel dat ze het te warm hebben door het intens sporten. De skiles met leraar Jozef is dan ook geëvolueerd van ‘skiles met meester Jozef’ naar ‘dolle avonturen op en naast de piste met Jozef’. Blij dat ik niet alles kan zien wat zij uitsteken.

Het telefoontje

Ons vertrekpunt is steeds het bergstation van de Asitzbahn in Leogang. Daar geven we de kinderen aan Jozef die met hen op pad gaat. Mijn echtgenote, de papa van ‘de jongens’ en ikzelf vertrokken richting Saalbach. Het waren al pittige skidagen geweest dus we zouden rustig aan doen. Paar rustigere pistes nemen en rond 11u even koffie drinken voor we terug naar Leogang gaan om de kinderen op te pikken.

Opeens telefoon tijdens de koffie: Jozef! Mijn hart sloeg over. Die moeten toch bijna terug zijn? Wat is er gebeurd? Met wie? Is het erg? Gelukkig snel gekalmeerd door zijn vrolijke (Nederlandse) stem die zegt dat hij met de kinderen naar Fieberbrunn is geskied en van daaruit de skibus naar Leogang had willen nemen. Een kort ritje maar … die rijdt pas over een uur dus moeten ze terugskiën. Probleem: Jozef heeft aansluitend een les en zijn chef zou ‘not amused’ zijn als hij deze niet haalt. De oplossing? Kunnen jullie ons misschien tegemoet skiën en de kinderen overnemen? Gedaan met de rust!

skileraar
Jozef vond het best grappig achteraf

Kilometers maken dus

De papa van de jongens zakte af naar het hotel om de mama te verwittigen. Mijn echtgenote en ikzelf namen afscheid van de koffie en de rust en vertrokken terug richting Saalbach. Doorskiën maar. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren techniek én conditie wat bijgeschaafd. In een (persoonlijke) recordtijd stonden we terug op de Reiterkogel. Oef! Ze zijn er nog niet. Maar … 4 gemiste oproepen … Jozef !!!

“Goed nieuws, ik heb m’n les kunnen verzetten naar morgen. Bovendien skiën de kids liever met mij terug naar Leogang, kunnen we onderweg nog wat oefenen en avonturen verzamelen. Voor mij géén probleem hoor, ben dan toch vrij. Oké voor jullie?”

Wij terug naar Leogang met ons twee. Om 14u treffen we de kinderen en Jozef. Zij hebben ondertussen een 75 pistekilometers op de teller en geraken niet uitverteld over de avonturen van de dag. Na een half uurtje pauze kwam de onvermijdelijke vraag … “gaan we dadelijk wel terug skiën?”’

Gerelateerde weblogs

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Heerlijk om te lezen dit. En ook zeker herkenbaar. Die van ons is nu 8, maar we zitten al op dat kantelpunt. Ik houd haar al bijna niet meer bij

Helaas geen broertjes/zusjes om mee op te trekken, dus moet ze het doen met de skiklasjes. Maar dat vindt ze ook heel leuk

Voor mij ook heel herkenbaar. Dit jaar was het kantelpunt bij mijn oudste zoon (10 jaar op dat moment). Waar het op een piste plots vrij steil werd, ging ik in de remmen en kreeg prompt de vraag: ‘papa, mag ik even doorskiën?’ Een schoorvoetende ‘euh, ja hoor’ van mij later en weg was ie. In tegenstelling tot hem heb ik pas laat leren skiën en op dat ogenblik was dat verschil duidelijk merkbaar. Maar het was wel heerlijk om te zien dat hij alles onder controle had en er volop van genoot!

Heerlijk om te lezen dit. En ook zeker herkenbaar. Die van ons is nu 8, maar we zitten al op dat kantelpunt. Ik houd haar al bijna niet meer bij

Helaas geen broertjes/zusjes om mee op te trekken, dus moet ze het doen met de skiklasjes. Maar dat vindt ze ook heel leuk

LoveToBoard op 20 nov 2023 10:27

Zeg dat… kinderen leren zo snel! Ik houd jullie beiden niet bij ;)

Onze dochter ook zo @Timothy.V - die gaat het liefst lekker carvend van de zwarte af als het aan haar ligt… en ik maar zeggen dat ze op flink rood en zwart wat langzamer moet gaan voor de veiligheid.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Heerlijk weer @Christophe!

om 14u al 75 km pistekilometers gemaakt?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie