Eerste winterinval tot in de dalen mogelijk

Roel op 21 september 2020· 9 reacties

Valt er dit weekend voor het eerst sneeuw tot in de dalen?

We hebben intussen allemaal gehoord dat er een einde komt aan het nazomerweer. In Nederland, maar ook zeker in de Alpen. Daar daalt de temperatuur komend weekend naar een dusdanig niveau dat de sneeuwruimers in actie moeten komen. Vanaf zaterdag kan het regionaal op 1000 meter hoogte sneeuwen en hogerop valt misschien wel een halve tot een hele meter sneeuw.

September nu nog veel te warm

Op dit moment is daar nog weinig van te merken. In Oostenrijk verloopt september tot nu toe 2,7 graden warmer dan het langjarig gemiddelde. In de berggebieden is de temperatuurafwijking nog groter; in het laagland wat kleiner. Dit zie je mooi op dit kaarje van de ZAMG, de Oostenrijkse weerdienst:

© ZAMG

Veel sneeuw verwacht

Tot en met donderdag houdt het te warme weer aan, maar de verandering hangt al duidelijk in de lucht. Het wordt de komende dagen wisselvalliger met in de middag een toenemende kans op onweer, vooral in de Zuidalpen. Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid ook in de Noordalpen toe, met lokale onweersbuien in de loop van de dag. Voor een mooie bergwandeling kies je het beste de ochtend.

In de loop van donderdag begint het vanuit Frankrijk meer aaneengesloten te regenen, en dat hangt samen met de instroom van die belangrijk koelere lucht. Het wordt steeds kouder en de neerslag breidt zich vrijdag over het hele Alpengebied uit. Gaandeweg daalt de sneeuwgrens, waardoor het op steeds meer plaatsen wit kan worden. In de bergen gaat het lokaal om meer dan een halve meter, sommige berekeningen gaan zelfs tot meer dan 1 meter verse sneeuw! Ook ons eigen weermodel (check ook hier) produceert indrukwekkende hoeveelheden, tot meer dan een meter in het Franse Les Deux Alpes.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Verschillende scenario’s

Ik moet erbij zeggen dat de weermodellen onderling redelijk wat verschillen laten zien. Omdat we nog wat dagen te gaan hebben verschillen de berekeningen enigszins, wat grote invloed kan hebben op de mogelijke sneeuwval in voor bepaalde delen van de Alpen. Dit betreft:

 • de plek waar de koude lucht instroomt. Is dit vooral boven Frankrijk, dan moeten de Alpen het hebben van intensieve neerslag die de sneeuwgrens naar beneden drukt, als gevolg van een lagedrukgebied dat ontstaat ten zuiden van de Alpen. In de Franse Alpen zal de sneeuwgrens dan sowieso het laagst liggen. Stroomt de kou echter rechtstreeks naar de Alpen dan is de sneeuwgrens eigenlijk geen issue, en valt er op veel meer plaatsen sneeuw tot in de hogere dalen. Dit is het scenario waar ons weermodel (zie kaart) vandaag van uitgaat;
 • De timing van de neerslag. De weersomslag kan sneller of langzamer gaan dan nu wordt berekend. Zoals de meeste weermodellen het nu zien, stroomt de koudste lucht van zaterdag op zondag binnen. Voor sneeuw is het belangrijk dat de neerslagpluk dan nog actief is boven de Alpen;
 • de hoeveelheid sneeuw. Dit is sterk afhankelijk van de eerdergenoemde factoren. De aanstroming bepaalt of de sneeuw getriggerd wordt door een lagedrukgebied (regionaal veel sneeuw maar sterk wisselende sneeuwgrens) of door pure stuwing (veel sneeuw in de Noordalpen bij een lage sneeuwgrens).

De komende dagen zullen de berekeningen langzaam naar elkaar toekruipen, zodat de contouren van de eerste serieuze winterinval deze herfst duidelijk worden. Spannend!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

rcbootsman21 september 2020 · 14:01

Nog 8 weekjes en dan mag ik weer😍
Ik kijk er naar uit je berichtgeving te volgen, dank.

I would rather be skiing.
Arnie77721 september 2020 · 14:10

Nice! De winter komt dichterbij.

Ben ik trouwens de enig die op dit moment geen weerkaart op de homepage zie? Die met de balkjes met sneeuwval en waar je zelf een resort kon kiezen.

Freeride = Life
dan5821 september 2020 · 14:14

@Arnie777

kijk eens in 't topic feedback and bugs.😉

*bericht bewerkt door dan58 op 21 sep 2020 14:17

Born to run. B.S.
MountainHugger21 september 2020 · 15:12

Mooi dat precies vandaag de eerste echte kou inval op de kaarten staat en word besproken, laat het een mooi sneeuwrijk en koud seizoen worden.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Amelm21 september 2020 · 16:03

Ik zat al 2 dagen lang telkens mijn weerberichten te verversen maar het lijkt er echt van te gaan komen, heerlijk! Waarschijnlijk dooit het meeste wel weer weg de komende maand maar voor de gletsjers toch een mooie opsteker om het seizoen te starten.

Leon10022 september 2020 · 13:39

Dat is mooi voor de gletsjer in Sölden, daar eind oktober alweer de eerste Worldcup wedstrijden. Zonder publiek, en geen ski-openingsfestiviteiten dit jaar, dat wel.

Edwin.22 september 2020 · 20:20

Nieuwe GFS is wel erg bont betreft neerslag. Ook veen sneeuw in de bergen. Ik moet echt ooit eens iets in de Alpen hebben :P. Maar serieus eens gaan informeren op m’n werk. Ik hou wel van die grillen (wettersturzen) in de bergen.


*bericht bewerkt door Edwin. op 22 sep 2020 20:21

Not all who wander are lost
Pieter23097623 september 2020 · 07:11

Eigenlijk sneeuw, waar iedereen zit op te wachten

Togi23 september 2020 · 09:32

Klinkt eigenlijk best raar maar ik ben er dit jaar nog helemaal niet mee bezig. Normaal begint het in augustus al te kriebelen, (op het strand de verschillende wintersport magazines van afgelopen jaar nog eens doornemen) en ben ik in begin september al bij de skishop wezen kijken naar de nieuwe ontwikkelingen.
Voorjaarsvakantie is geboekt en waarschijnlijk (daar ga ik nu vanuit) zal dat de enige trip zijn dit seizoen.
Maar mijn hoofd staat eigenlijk nog gewoon in zomer mode waarbij de zon van mij nog wel wat weken mag blijven.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.