Veel sneeuw die in Zwitserland en Oostenrijk laag valt

Roel op 25 oktober 2020· 5 reacties

Er komt weer sneeuw aan!

Gisteren opende Kitzbühel het skiseizoen op de Resterkogel. Vanwege eerdere kritiek zou men alleen openen als er ook echte sneeuw ligt, en zoals je hieronder op de Instagramfoto ziet is dat net gelukt. Morgen staan er voor veel bestemmingen weer enkele tientallen centimeters sneeuw op het programma. In het westen en zuiden van de Alpen vanaf 1500 tot 2000 meter, maar in het westen van Oostenrijk en delen van Zwitserland waarschijnlijk veel lager.

Winterinval

Het is nu nog zacht maar er is koele oceaanlucht onderweg. Zoals zo vaak wordt dit vandaag voorafgegaan door een fase met föhn. Deze warme zuid(west)enwind stuwt de temperatuur lokaal op naar 18 tot 20 graden, maar morgen komt de grote “Umschwung”. In de nacht begint het in de Franse en Zwitserse Alpen te regenen en vanaf 2000 meter te sneeuwen. Morgenavond trekt de neerslag naar het oosten en dan gebeurt er iets interessants.

Terwijl het steeds intensiever begint te regenen, daalt de sneeuwgrens in het oosten van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg langzaam naar 1000 meter en zelfs lager. Hier komt t/m dinsdagochtend in sommige dalen 20 tot 40 centimeter sneeuw te liggen. Tegelijkertijd regent het in Italië stevig door en ligt de sneeuwgrens een stuk hoger. Dinsdag zien we dus grote verschillen. In Zwitserland en het westen van Oostenrijk heeft een serieuze winterinval plaatsgevonden, terwijl dat in Italië pas vanaf grotere hoogte is gebeurd. Een typisch geval van een zogenaamde ‘Gegenstromlage’ waarbij sneeuw vanuit het zuiden overzwiept naar de noordkant van de Alpen met een lage sneeuwgrens. Lees er hier meer over. Het is nog wel een beetje spannend hoe oostelijk de sneeuwval precies geraakt, en of bijvoorbeeld het Salzburgerland iets meepakt.

Droomstart voor de gletsjers

De gletsjers profiteren in ieder geval volop van deze sneeuwrijke herfst, en dat mag ook wel na weer een hete zomer. Dit zegt natuurlijk nog niks over de winter, maar de uitgangspositie voor de hogere pistes is uitstekend. Ben je benieuwd naar het vervolg? Daar is niks met zekerheid over te zeggen, maar check wat de weercomputers op dit moment zeggen over de komende winter. Bekijk dan natuurlijk ook even wat onze bevriende plant de Gele Gentiaan voorspelt.

Gerelateerde weblogs

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Des25 oktober 2020 · 13:25

Thanks! Een goed begin is het halve werk 😁

Frank6625 oktober 2020 · 19:52

@Roel, je verwijst in je weerberichten naar koffie dik kijken en de gele gentiaan… . Met een knipoog, ook mooi.

*bericht bewerkt door Frank66 op 25 okt 2020 19:58

Matthias12326 oktober 2020 · 09:18

@Roel in Frankrijk lijkt de sneeuwgrens ook flink lager te liggen dan voorspeld. In Morillon (Grand Massif) sneeuwt het op 1100m flink.

Born to Ride
Roelauteur26 oktober 2020 · 11:04

@Matthias123 klopt en er zijn grote verschillen, in Wallis op sommige plaatsen nog regen op 2000m, op andere plaatsen al sneeuw op 1000m. En er lijkt voor de Westalpen meer sneeuw in de maak dan gisteren voorzien

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
joostsmit27 oktober 2020 · 08:59


Vanochtend in Viehhofen op 800 meter alles wit! Ook hier is de sneeuwgrens lager dan verwacht.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.