Wolf en Peperkamp kunnen niet verrassen op Big Air in Chur

Casper Wolf © Stadler/Big Air Chur
Casper Wolf © Stadler/Big Air Chur
Zaterdag stond de eerste World Cup voor de freestyle snowboarders op het programma. In het Zwitserse Chur werd het seizoen afgetrapt met een World Cup Big Air. Met Melissa Peperkamp en Casper Wolf stonden er twee Nederlandsers aan de start staan. Beiden atleten konden echter niet verrassen in Zwitserland. Zowel Wolf als Peperkamp wisten in de kwalificatie beide sprongen niet goed te landen en wisten zich zodoende niet te kwalificeren voor de finales.

Het FIS Snowboard World Cup-seizoen 2021/22 ging officieel van start op zaterdag op een gloednieuwe locatie die voorbestemd lijkt om de komende jaren een hoogtepunt op het circuit te worden, aangezien een enorme, opgepompte menigte aanwezig was om Kokomo Murase en Jonas Boesiger naar hun eerste overwinning te schreeuwen.

Boesiger pakt eerste overwinning, geen verrassing van Wolf

Bij de mannen waren er behoorlijk wat crashes. Enkele van 's werelds allerbeste snowboarders hadden moeite om na hun trucs goed te landen op de Big Air-opstelling, die gladder leek te worden naarmate de zon onderging. Er waren zelfs zoveel crashes dat een rijder als Mark McMorris in staat was om van de laatste plaats naar de vijfde plaats te gaan door simpelweg een triple 1440 te landen in zijn laatste run. Casper Wolf kon zich niet onttrekken aan de malaise en kon zijn beide jumps niet landen. Hij wist zich daarom niet te plaatsen voor de finale later op de dag.

Jonas Boesiger leek zich echter goed te onttrekken aan de malaise, want de plaatselijke favoriet omarmde de druk en stapte op voor een uitverkocht centrum van Chur. Toen geen van zijn naaste concurrenten Boesiger kon inhalen met hun laatste runs, kon de Zwitserse held van de dag zijn zegetocht afmaken met een stijlvolle overwinningsronde frontside 540. Onderaan de Big Air werd hij om de nek gevlogen door zijn teamgenoten in het finishgebied.

Positie Atleet
1 Jonas Boesiger
2 Rene Rinnekangas
3 Sven Thorgren
47 Casper Wolf

Casper Wolf © Stadler/Big Air Chur
Casper Wolf © Stadler/Big Air Chur

Ook geen verrassing van Peperkamp, Murase zegeviert

Murase kwam als een van de favorieten in de finale nadat ze zich als tweede had gekwalificeerd achter haar teamgenoot Reira Iwabuchi. De 16-jarige Japanse was in staat om het momentum vast te houden door een backside dubbele kurk 1080 mute en een frontside dubbele kurk 900 te landen. Uiteindelijk hield ze de concurrentie in de finale ruim achter zich met een gecombineerde score van 173,75 waarmee ze bijna 24 punten voorsprong had op de Oostenrijkse Anna Gasser op de tweede plaats toen de rust in Chur terugkeerde.

De overwinning was de eerste World Cup-overwinning voor de jonge Murase. De Japanse, die in 2018 op 13-jarige leeftijd X Games Big Air-goud won, liet zaterdagavond opnieuw zien dat ze de zenuwen en de trucs heeft om uit te blinken op de grootste podia.

Positie Atleet
1 Kokomo Murase
2 Anna Gasser
3 Jasmine Baird
25 Melissa Peperkamp

Voor de volgende de FIS Snowboard freestyle World Cup gaan we naar Steamboat in de Verenigde Staten, die van 2 tot 4 december 2021 plaatsvindt. Tussendoor zal er onder andere nog een Europa Cup Slopestyle in SnowWorld Landgraaf plaatsvinden op 18 en 19 november.

Skigebied Arosa - Lenzerheide ligt vlakbij

Chur, de hoofdstad van de regio Graubunden, pakt groots uit met een heus ‘Big Air Festival’. Naast de World Cup Big Air voor snowboarders is er ook een World Cup Big Air voor de freestyle skiërs en twee dagen lang live muziek. Speciaal voor de World Cups bouwen ze een schans midden in het centrum van Chur. Recreanten kunnen uitwijken naar het nabijgelegen skigebied Arosa - Lenzerheide. Op een kwartiertje rijden van Chur ligt Churwalden, een rustig dorp aan de rand van het skigebied Arosa - Lenzerheide. Meer informatie over Churwalden, het skigebied Arosa - Lenzerheide en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Arosa - Lenzerheide.

Wat is de Big Air?

De Big Air is slechts een van de disciplines binnen het snowboarden die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de Big Air en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de Big Air. Op deze pagina vind je ook meer informatie over welke atleten in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wil jij ook snowboarder worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Melissa Peperkamp, Niek van der Velden, Casper Wolf en Sam Vermaat actief wil worden als snowboarder? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als snowboarder. Misschien kom jij dan net als Melissa, Niek, Casper en Sam ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie