Het vastklikken en losmaken van je snowboardbindingen: het blijft een gedoetje. Zoveel merken hebben al geprobeerd om dit makkelijker te maken, maar het succes bleef altijd beperkt. Totdat Burton in 2017 met de ‘Step-on’-bindingen kwam. De eerste versie had nog wat kinderziektes, maar Burton bleef doorontwikkelen en in de winter van '21/22 brachten ze een vernieuwde variant uit. In deze video laat ik je zien wat je ervan kunt verwachten en of dit het gouden ei voor snowboardbindingen is!

De nieuwe versie van de Burton ‘Step-on’ bindingen: het begint met de schoenen

Je hebt voor dit systeem zowel step-on boots áls de bindingen nodig. Met je oude vertrouwde snowboardschoenen kom je dus niet meer weg. Die kun je bij Burton zelf kopen, maar ook concurrenten zijn op dit systeem gesprongen. Je herkent deze boots aan het haakje aan de voorkant en een grotere haak aan de achterkant. Daarnaast zijn ze ook iets stijver dan de standaard snowboardboots, doordat de stevigheid die je normaal gesproken van de straps op de bindingen krijgt verwerkt zit in de schoen zelf. Heel even wennen, maar dan kun je ook gewoon los.

De bindingen zelf: Heel-toe-go

Je klikt jezelf vast door eerst met je hak in de binding te stappen en daarna met je tenen door de voorste haakjes te duwen. Burton zelf zegt: heel-toe-go, een betere omschrijving zou ik niet kunnen verzinnen. De belangrijkste ontwikkeling van het systeem zit hem in de de toe-hooks. In de eerste versie van de bindingen zat er kennelijk nog wat speling tussen boots en haakjes. Dit leidde tot klachten van wintersporters die deze speling voelden bij kantenwissels en een klikkend geluid hoorden. Bij deze nieuwe versie is dit opgelost!

Burton Step-on bindingen.
Burton Step-on bindingen.

Is het in- en uitstappen nou ook beter (met of zonder sneeuw in je bindingen)?

In het begin is het instappen echt wel even wennen. Je eerste voet is geen probleem, maar zeker bij een wat bredere stance kan die tweede voet wat lastiger zijn met balans houden. In het begin had ik dan ook echt een horizontale ondergrond nodig om in te stappen, maar al snel wende ik aan de balans en is ook instappen op een helling nu geen probleem meer. En als er sneeuw in je bindingen zit, werkt het systeem juist nóg beter. Juist omdat je geen straps meer hebt, kunnen deze ook niet meer te strak zitten of niet meer dicht gaan. Mocht er sneeuw of ijs in je binding zitten, dan kun je, als je met een haakje vastgeklikt zit, al wel beginnen met boarden. Bij de eerste bochten schiet de tweede haak ook vast en zit je muurvast.

Vallen ze niet uit als je in de lift zit?

Met nieuwe systemen is het altijd even vertrouwen opdoen. ‘Houden mijn bindingen het wel in de lift of op de piste’? Na een aantal afdalingen had ik eigenlijk al volledig vertrouwen in het systeem en durfde ik ook steeds harder te pushen. Geen enkel moment was ik bang dat ik van mijn board zou schieten. En dat kwam misschien ook door de directe input die deze bindingen geven.

Valt er dan niets negatiefs te zeggen over de Step-on bindingen?

Jawel, toch. Je kunt bijvoorbeeld de high-back niet zo uitgebreid afstellen als een traditionele binding. Je kunt de hoek wel instellen met twee schroeven, maar dat is het dan ook. Maar het grootste punt van kritiek is dat je met de bindingen ook nieuwe boots moet kopen. Dat maakt de drempel om over te stappen wel plotseling erg hoog: je bent al gauw minimaal €675 kwijt. Het is wel te verwachten dat, door de toestroom van nieuwe aanbieders, deze prijs snel wat gaat dalen.

Uitstappen kan door het hendeltje naar boven te halen.
Uitstappen kan door het hendeltje naar boven te halen.

Conclusie: gemak, comfort én directe stuurimpuls

Deze bindingen bieden wel veel: je glijdt uit de lift, doet ‘klik-klik’ en je bent weg. Uitstappen net zo. Maar het grootste pluspunt is dat het comfort van de schoenen in combinatie met de directe stuurimpuls. Voor een beginnende snowboarder is het misschien iets té direct, maar de gevorderde boarder kan helemaal los doordat je zo goed in contact staat met je board.

Dit zijn mijn ervaringen, maar wat vind jij? Heb jij al wat meters erop zitten met de Step-on’s of ben je van plan om ze aan te schaffen? Laat het horen in de comments!

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Nu mijn oude bindingen na 10 jaar echt de geest aan het geven zijn ben ik aan het kijken naar step in bindingen. Ik ben zelf erg gecharmeerd van de Nidecker supermatics. Dit omdat je hier dus geen nieuwe schoenen voor hoeft aan te schaffen. Gaan jullie deze heel toevallig ook nog testen?

Hoe zit het met instappen op steil terrein? Je hebt wel een soort van tegendruk nodig met dit systeem. Wat dat betreft heeft de Nidecker binding bij mij wel een hele grote plus tov dit systeem omdat het altijd nog ook als normale binding te gebruiken is mocht dat nodig zijn. Als ze daar in de toekomst echt goed stijve varianten van gaan maken zwicht ik wellicht wel, voor dit nog steeds niet. En Burton zal het vast online hebben staan ergens, maar hoe zit het met de step-ons als je er echt veel van gaat vragen (grote kickers, cliffdrops)?

@TheNabster ben ook benieuwd naar de Nideckers, vooral op het punt hoe ze instappen met sneeuw in de binding. Dat blijft toch een tricky punt met dergelijke systemen.
@JelleK zoals ik in de video al aangaf worden de bindingen al gebruikt door ons Paralympisch team. Wellicht worden ze daar nog wel meer onder grotere druk gezet dan met kickers en drops. En zie de volgende video van Burton zelf:

Dankjewel Rene! Qua echte krachtontwikkeling door bochten heen zal er inderdaad erg veel gevraagd worden van de bindingen door het paralympische team, maar ik doelde meer de plotselinge grote impact vanuit allerlei verschillende hoeken bij zoiets als sprongen. De ene keer kom je vooral op de hielen terecht, de andere keer diep op je tenen, dan meer op je nose en dan weer meer op je tail. Goed gedemonstreerd door het filmpje is dat duidelijk geen enkel probleem, de sprongen die ze daarin maken kom ik toch niet aan ;)

Bedankt voor de review! Zijn er ook mensen met ervaring met de clew bindingen? Lijkt mij ook een review waard! :)

Graag meer @Rene in de video’s.

En gelijk nog een vraag. Hoe zit het met de slijtage van de schoenen? Merk je dat je na een jaar boarden al meer speling hebt?

Übung macht den meister!!!

Hoe zit het met de slijtage van de schoenen? Merk je dat je na een jaar boarden al meer speling hebt?

RFKANGOO op 26 okt 2022 17:45

Ik merk eigenlijk niets van meer speling oid. Slijtage is eigenlijk ook minimaal tot niet. Heb genoeg boots gehad die sneller meer slijtage vertoonden in ieder geval.

Edit, sterker nog. Beide foto’s in het artikel zijn op m’n laatste dagen van het seizoen geschoten, oordeel zelf hoeveel ze geleden hebben :)

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 26 okt 2022 18:55

Leuk en informatief filmpje … zelfs voor een skiër 😉. Ik ben vaak met snowboarders op pad en ik hou van lekker door skiën … dus ik zal deze bindingen zeker gaan tippen 👍

Na twee jaar ‘aankijken’ schaf ik dit seizoen de step on aan. Ik ben overtuigd. Reeds vele avonden ben ik me in aan het lezen, heb tientallen YouTube video’s met reviews bekeken, maar het blijft moeilijk kiezen. Ik zou meer te weten willen komen over de verschillen (buiten de ene is stijver dan de ander) tussen de gewone step on, de step on Genesis en de step on X. Maar dat dit een vooruitgang is is duidelijk.

Ik ben een fan van het eerste uur van Burton snowbaordspullen. Vanaf begin jaren 90 al Burton als merk gekozen. Mijn kinderen kwamen op 3-4 jarige leeftijd ook al goed weg op de snowboards en schoenen van hen. Naar verloop van tijd kwam de 1e versie step-in. Direct in het eerste seizoen stuk. Gelukkig altijd reserve materiaal bij me. Werd overigens zonder probleem omgezet in de nieuwere versie van het jaar erop.
Nog steeds snowboard ik op Burton materiaal. Echter de zwakste schakel speelt altijd de hoofdrol.
Op een goed moment kwam ik in de knel bij een sneeuwloos deel van een piste. Een sprong en een landing later en een grote ‘krak’. De zool van de schoen was gebroken. Ja, dan houdt het toch op, zou je denken. Met wat aangepaste techniek toch nog beneden gekomen.
Helaas de step-in schoenen waren niet meer te verkrijgen, te vervangen of te repareren. Dat krijg je als je niet elke paar jaar je materiaal vervangt. Vreemd genoeg kon ik geen afscheid nemen van de step-in binding. De voorste voetzool is gebroken, maar doet het perfect bij het snowboarden. Een goede schoen vervang je niet zo snel.
Aangezien Burton een aantal jaren geen step-in(on) bindingen verkocht was het wachten tot er misschien iets nieuws kwam. Helaas. Het duurde te lang en heb wat Flow-bindingen gekocht.
Dat beviel mij maar half. Oplossing: de achterste step-in weer opnieuw op het board gezet en we gaan met een snowboard weg met 2 verschillende bindingen. Heerlijk. Voorkomt overigens, dat ze je de spullen jatten op de piste. Ze komen er niet mee weg op gewone boardschoenen.
Toen ik de eerste huidige binding van kunststof zag vreesde ik al de 2017 ervaring van je. Het gaat niet lang mee. De kinderziekten moeten eruit. Blijkbaar is dat nu wel het geval. Dank je voor de tip.
Het uitglijden komt mij bekend voor vanuit het begin. Dat gebeurd eigenlijk alleen als je twijfelt of het wel goed gaat. Niet doen dus. Gewoon instappen!!! .
Sneeuw op de plaat: daar zijn ze toch wel gevoelig voor. Echter daar gewen je je aan, door bij elke uitstap even je plaat schoon te wrijven. Voordeel : de sneeuw is dan nog niet bevroren. 20’ in de lift geeft bij slecht weer dat de boel bevriest. Een probleem overigens wat elke goed afgestelde binding heeft!
Misschien dat toch maar een keer naar een van de grote pistes in NL en kijken of de winkels daar passend materiaal voor mij hebben. Eerlijksheidshalve blijf ik verknocht aan mijn huidige 2-merk bindingen. Wie nog een tip heeft om de schoenzool van mijn linker schoen te bevrijden van de ‘mooie’ scheur en weer voldoende sterkte te hebben bij het boarden hoor ik graag.
Op mijn 65-jarige leeftijd vraag je je wel af, hoe lang blijf je nog boarden? Maar ja, zo lang het kan ga je toch.

Allereerst wil ik natuurlijk even aangeven dat er zeker meer snowboard content moet komen!

Verder: de verbeteringen zien er goed uit en inmiddels zijn er van meerdere merken schoenen geschikt voor dit systeem. Zou eens wat moeten passen of er ook wat geschikts bij zit voor mij. Keuze voor vrouwen en dan ook nog stijve schoenen blijft altijd beperkt.

Zag dat ze ook meerdere keren in Nederland de mogelijkheid hebben om te testen: https://www.burton.com/nl/en/c/snowboarding-test-ride-home…

Lijkt me leuk om eens te proberen.

Ik heb inmiddels mijn 2e paar Burton Step On (X binding + Photon schoen nu) en zou morgen direct weer Step On kopen als ik opnieuw moest kiezen. @Tiny-M dan koop je toch een mannen paar? (Mijn eerste set was een vrouwen set (Felix) omdat er niets anders meer te krijgen was. Beschikbaarheid was zeer beperkt het eerste jaar).
@RFKANGOO Het ‘kritische’ deel op de schoenen is van metaal ik verwacht eerder slijtage op de toehook (deze zijn eenvoudig te vervangen en reserve onderdeel is los te krijgen bij Burton).

*bericht bewerkt door HarryP op 27 okt 2022 15:28

@HarryP was het maar zo makkelijk. Doorgaans zijn die wat breder bij de voet en loopt de schacht langer door. Met smalle voeten en brede kuiten heb ik dan steevast losse voeten en afgeknelde kuiten. Believe me, I’ve tried. Heel veel modellen zelfs…

Het ziet er robuster uit dan de vorige van Burton, maar denk dat ik wel de druk rond mijn enkel zou missen. Of dat het mij juist onzekerder zou maken.

Ik ben het daarnaast eens met Tiny-M qua meer snowboard content.
Misschien een blog/video over de verschillende systemen die nu op de markt zijn. Ik ken ik de Burton, Nidecker en Clew van video’s, maar zag ook K2 met step-in bindings en misschien zijn er wel meer. Vooral Clew Freedom lijkt me erg interessant, en ben ook wel benieuwd hoe de step-in bindingen van allemaal eruit zien na een aantal gebruiksjaren, en wat voor problemen zich vooral voordoen (en wat echt geweldig is aan elke binding natuurlijk).

*bericht bewerkt door Alex, op 28 okt 2022 13:01

Puur uit interesse, wat is het grote verschil tussen de v1 en v2 versies van Step-Ons? Het is zeker interessant maar om tussendoor even te switches is een behoorlijke investering. Komt er volgend jaar een v3 die extreem veel beter is of gaat het straks á la GoPro met elk jaar een nieuwe versie lanceren (ter illustratie dan, de GoPro 10 was een echte upgrade ten opzichte van de 9).

Pray for Snow!

Ten eerste een hele grote dikke duim voor een snowboard onderwerp tussen grotendeels (begrijpelijk) skiegeweld!! @Tiny-M je haalt de worden uit mijn mond ondanks dat het leuk is om te lezen mag er zeker wel wat meer content hier online behandeld worden over snowboarden!

Ik ben niet zo weg van het burton step on idee, ik heb zelf alles van burton en het is HET snowboard merk maar mijn bindingen zijn van flow.
Deze bindingen hebben nog altijd mijn voorkeur sinds ik de duurste en beste versie heb met de beste techniek om in te stappen maar ook opend de binding ruim open!
Ik heb in ervaring echter nog TE vaak dat bij het uitstappen in de lift of aan de zijkant van de piste als je pauze hebt genomen dat je geen fijne/vlakke stuk hebt waar je rechtop kunt blijven staan om fatsoenlijk je schoen in de binding te krijgen.
Met flow heb je nog steeds de conventionele strap bindingen zodat je gewoon kunt gaan zitten en daarna verder gaan

*bericht bewerkt door Freerider op 29 okt 2022 11:19

Zelf Step-On rijder vanaf het eerste seizoen, ik wil niet anders! De kinderziekten zoals de ‘klikjes’ zijn herkenbaar, maar 0 impact op het boarden. Wat niet in de video zit is het extra ‘leash/koortje’ voor je voorste voet om ervoor te zorgen dat je snowboard er nooit vandoor kan gaan (net zoals een surfboard). Keep the snowboard video’s coming.

Ik heb ze vorig seizoen voor het eerst gebruikt. Was helemaal klaar met dat zitten en en dan pas weg kunnen boarden. Het gemak waar je mee in kunt stappen is echt top. Jammer is dat als de rest van de groep alsnog straps heeft, je dus alsnog staat te wachten op de rest:)

En ja, een vlakke ondergrond maakt het inklikken makkelijker, maar ik heb ook ervaren dat je op een niet vlakker ondergrond, of als het steil is, de hak inklikken voldoende is om te kunnen boarden. Je tenen klikken dan na de eerste bocht in, tenzij je gelijk een heel side turn maakt…

Het klikken tijdens het boarden is idd hoorbaar, maar echt et verwaarlozen. Althans, ik stoor mij er absoluut niet aan. Ik combineer ze met de ION van Burton en deze combinatie is echt stijf genoeg. Hoop ze binnenkort weer te kunnen gebruiken.

*bericht bewerkt door Balboa op 02 nov 2022 15:21

Het grootste nadeel van de Step On vond ik de beperking in de schoenkeuze maar dit soort systemen zijn wel fijn.
Toen je afgelopen voorjaar de eerste teasers zag van de Supermatic vond ik dat wel een stap de goede kant op.
Malcom More heeft er op YouTube een uitgebreid verslag over gedaan en dat heeft mij echt overtuigt om ze te kopen.
Afgelopen week heb ik ze opgehaald en alles staat nu klaar voor de eerste praktijktest.
Het materiaal ziet er solide uit en als je alles goed hebt afgesteld dan stap je er ook zo in.
Met name het tussenbandje is even een klein dingetje om in de gaten te houden.
Als je deze te strak zet, dan kom je er niet soepel in.
Voor de rest is het daarna zoals bij een gewone binding even de boel aantrekken zoals je gewoon bent en daarna lock je de ratel.
Er uit is de hendel indrukken en er uit stappen en er in is er in stappen en zodra je druk zet dan klikt alles in elkaar.
Op naar een mooie sneeuwrijke winter en laat de snowboard content maar komen!

Hoi René,
Wij genieten iedere week van jullie filmpjes 👍🏼
Zo ook van deze betreft jouw ervaring met Burton Step On.
Jij hebt schoenen met dubbele Boa’s. Is dat volgens jou ook de beste keuze of zou met een enkele boa ook al voldoende zijn ?
Groeten, Johan

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie