Renske van Beek droomt al van de Paralympische Spelen

MarkVermeulen op 27 februari 2021· geen reacties

Renske van Beek beleeft een vreemd seizoen. Twee weken geleden deed ze in het Finse Pyhä mee aan de eerste, en gelijk ook de laatste, World Cup van het seizoen voor de parasnowboarders. Het Nederlandse team bracht de afgelopen maanden veel tijd door in Finland omdat de trainings- en leefomstandigheden daar momenteel perfect zijn, ook met het oog op de COVID-19-pandemie. Daarom schrok Van Beek ook behoorlijk toen ze onderweg naar huis op het vliegveld van Helsinki positief testte op COVID-19.

Ben je geschrokken van de positieve test?
Ja best wel. We zijn de afgelopen tijd regelmatig getest en altijd was de testuitslag negatief. Na een maand in Finland had ik veel zin om weer lekker naar huis te gaan. Ik voelde me ook gewoon goed, maar ook de tweede PCR-test was helaas positief. Sindsdien zit ik wel in een slechte droom. Ik zit nu in quarantaine in een appartement in Helsinki, maar ik kan gelukkig wel in de omgeving af en toe een frisse neus halen. Ik heb nu telefonisch goed contact met sportarts Hiske Kneepkens en coach Frank Germann. Paco Krom, coördinator wedstrijdzaken en evenementen bij de Nederlandse Ski Vereniging, is nu in Helsinki om mij te ondersteunen. Hij brengt me boodschappen, checkt een paar keer per dag hoe het met mij gaat en regelt zaken voor de terugkeer naar Nederland zodra dat kan. Dat is super fijn.

Op de World Cup in Pyhä stond je alleen samen met Lisa Bunschoten aan de start. Andere concurrenten konden of wilden niet afreizen naar Finland. Was het desondanks weer fijn om voor het eerst in lange tijd weer eens aan de start van een wedstrijd te staan?
Het was best wel vet om weer in een course te kunnen trainen en racen. Daar heb ik wel van genoten. Dat in de races onze concurrenten er niet waren was natuurlijk wel balen. Desondanks heb ik tijdens de races wel weer de wedstrijdspanning gevoeld en ook echt veel plezier in het racen gehad. Dat is toch anders dan op trainingen. De laatste wedstrijd was alweer een jaar geleden, dus ondanks de afwezigheid van concurrenten was het toch fijn. Ik heb uit de wedstrijden namelijk ook gewoon verbeterpunten kunnen halen waarmee ik de komende periode weer aan de slag kan.

Door de afwezigheid van je concurrenten kon je je in Pyhä helaas niet kwalificeren voor de Paralympische Spelen van Beijing in 2022. Heb je wel vertrouwen dat je volgend jaar gewoon in China aan de start staat?
Ik hoop dat er veel verbeteringen zullen komen in de wereld komend jaar. Dan kunnen we weer meer racen en de strijd vaker aan gaan met concurrenten. Als dat allemaal het geval is, dan ga ik natuurlijk mijn uiterste best doen om een zo goed mogelijk prestatie neer te zetten op de Spelen volgend jaar. Dat is natuurlijk de droom en het grote doel van elke sporter.

Hoe heb je de rest van het seizoen ervaren? Dat was ongetwijfeld anders dan voorgaande seizoenen?
Afgelopen zomer hebben we met het team onder andere op Papendal gewoon alles kunnen doen. We hebben namelijk erg veel in de buitenlucht getraind. Daarbij beoefenen we eigenlijk verschillende sporten waarbij we vaardigheden ontwikkelen die van pas komen bij het snowboarden. Dus afgelopen zomer hebben we weinig dingen anders gedaan dan normaal. We hebben goed en veilig ons programma af kunnen werken. In november waren we ook al een maand in Finland om te trainen, en ook toen hebben we ons veilig gevoeld en veel kunnen doen. We hebben toen veel op de sneeuw kunnen staan. Helaas is de tweede periode in Finland nu anders geëindigd dan gehoopt vanwege een corona-uitbraak in Pyhä door het toerisme. Maar over het hele jaar gezien heb ik gewoon mijn sport kunnen beoefenen zoals ik wilde. In Finland en op Papendal was het over het algemeen bijzonder goed geregeld.

Lees hier hoe de parasnowboarders afgelopen zomer trainden op de pumptrack van Papendal.

Vanwege de pandemie reizen jullie wel minder dan in voorgaande seizoenen. Jullie verblijven langere periodes op dezelfde plaats, zoals nu in Finland. Hoe zijn die lange periodes van van huis?
Enerzijds is het fijn om op reis te zijn en je volledig te kunnen focussen op je sport, maar aan de andere kant is het soms ook minder leuk. De lange periodes van huis zijn mentaal wel uitputtend en ik kom dan ook echt minder goed tot rust. Dus deze lange periodes van huis is niet ideaal voor mij, maar het is goed om te ervaren. Ik zal in de toekomst daar weer een betere balans in proberen te vinden. Dit seizoen heeft wel geleid tot bijzondere inzichten op dat vlak en dat is natuurlijk waardevol voor mij.

Hopelijk krijg je snel groen licht om weer terug te keren naar Nederland. Hoe zullen de komende maanden eruit zien?
Ik weet nu nog niet zo goed wat het programma voor de komende maanden zal zijn. Het belangrijkste is nu om weer naar huis te gaan en volledig fit te worden. Herstellen is nu de prioriteit, hopelijk lukt dat snel. Het zou mooi zijn als we daarna in maart of april nog ergens in de sneeuw kunnen trainen.

Volg Renske van Beek op de voet

Renske is zelf erg actief in het op de hoogte houden van haar achterban. Dit doet ze onder andere via haar eigen website: renskevanbeek.nl. Hier kan je je ook aanmelden voor haar nieuwsbrief. Zo ontvang je het laatste nieuws van Renske direct in je mailbox.

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen jongeren kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om (aangepast) te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt!

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.