Vooral westelijk Alpengebied sneeuw, daarna weer lente

Roel op 18 maart 2012· 4 reacties

null
In Arolla (CH) is het al dichtgetrokken, vanmiddag volgt daar de eerste sneeuw.

Vandaag en morgen beleven we even een heel ander weertype. Vooral in Zwitserland en iets mindere mate Frankrijk en Oostenrijk valt sneeuw, vandaag voorafgegaan door regen. Lang duurt de omschakeling niet, vanaf dinsdag keert de zon terug met oplopende temperaturen.

In het noorden föhn, vanuit het westen sneeuw
De weersverandering is nu al zichtbaar op de satellietfoto. De wind is gedraaid naar zuidwest en daarmee beginnen de wolken ten zuiden van de Alpenhoofdkam toe te nemen door stuwing. Oostenrijk zit daardoor vandaag in de föhn met een warme zuidenwind. Tegelijkertijd nadert vanuit het westen een front met daarachter koudere lucht en daarop zit de neerslag.

null
Satellietfoto van vanochtend, Oostenrijk is nog overwegend zonnig dankzij föhn (bron: Sat24.nl).

Eerst begint het in Frankrijk te regenen bij een naar 1300 meter dalende sneeuwgrens oogt het morgenvroeg op steeds meer plaatsen wat winters. De meeste sneeuw verwacht ik echter in Zwitserland (20-40 centimeter) waar het front morgen nog lange tijd blijft slepen. Ook het westen van Oostenrijk krijgt daar iets van mee maar de hoeveelheden zijn over het algemeen kleiner. Dat geldt ook zeker voor de Dolomieten.

Weer lente
Dinsdag ligt er een splinternieuw hogedrukgebied boven de Alpen waardoor de sneeuw verdwijnt en de zon terugkomt. Eerst ligt het pal boven de Alpen, later in de week schuift het op naar het noorden waardoor vanuit het zuidoosten de zachte lucht er weer in komt. In het weekend is er vooral in Italië en Frankrijk weer kans op een paar regenbuien en zo ‘sukkelen’ we langzaam maar zeker het voorjaar in. Dat betekent vooral in de ochtend heel aardige condities, zeker met de sneeuw die de komende 48 uur valt.

null
Sneeuwverwachting tussen nu en dinsdag.

Frankrijk
Meer bewolking. In de loop van de dag regen vanavond vanaf 1300 meter overgaand in sneeuw. Gemiddeld ga ik uit van 10-20 centimeter. Morgen geleidelijk droger. Vanaf dinsdag veel zon en terug zachter. In het weekend kans op een regenbui.

Zwitserland
Deze week waarschijnlijk the place to be. Vanaf vanavond geruime tijd neerslag, eerst regen morgen sneeuw. Vanaf 1500 meter valt 20 tot 40 centimeter verse sneeuw. Vanaf dinsdag meer zon en terugkerend lenteweer maar met een vers sneeuwdek heerlijke voorjaarscondities.

Oostenrijk
Vandaag in de Noordalpen föhn. Aan de zuidkant juist meer bewolking en vanavond kans op een licht regenbuitje. Morgen vooral in Vorarlberg en het westen van Tirol wat sneeuw, groot verschil in sneeuwgrens. van 600 meter in Vorarlberg tot 1700 meter dieper Tirol in. Verder oostelijk valt waarschijnlijk nauwelijks sneeuw. Vanaf dinsdag terugkerend lenteweer en flink zachter.

Italië
Vandaag al meer bewolking en een lokale regenbui. Morgen van Piemonte tot aan Livigno 10-30 centimeter sneeuw. De Dolomieten krijgen weinig. Daarna terugkerende zon en zachter. Richting het weekend waarschijnlijk meer wolken met kans op een regenbui.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

… En toevallig vertrekken we dinsdagavond naar 4V. Thx weergoden!

Ga dinsdagnacht nr Serfaus, vraagje @Roel: wetter.at voorspelt "slechts" 7 graden als max. Jij en mijn weerapp vd iphone veel meer, is er toch nog twijfel?
Overigens blij met nog wat verse sneeuw

Op dit moment sneeuwt het sinds gisterenmiddag in Flaine en is er zeker al 50cm gevallen bij het appartement op 1600meter, laat staan op de berg!

Vandaag in het ganse Sella masief sneeuw, op de lager gelegen plaatsen regen. In Arabba om 17u30 dikke vlokken sneeuw ben benieuwt wat dat hier morgen gaat geven. groeten RoCo

RoCo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie