Bitterkoude week en nu de beurt aan de Dolomieten

Roel op 13 januari 2013· 5 reacties

null
Eindelijk sneeuw voor het zuidoostelijk Alpengebied.

De koudste week van de winter tot nu toe breekt vandaag aan. Op het hoogtepunt donderdag en vrijdag waait er een snijdende noordoostenwind met temperaturen die op 2000 meter niet boven de -12 graden uitkomen. Sneeuwen doet het ook, en vooral in de gebieden waar ze het nog goed kunnen gebruiken. De Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk!

Sneeuwval in twee fases
Oostenrijk, die hebben toch al regelmatig sneeuw gehad? Niet overal! De regio’s Osttirol, Karinthië en Lungau liggen vaak aan de ‘verkeerde’ kant van de Alpenhoofdkam als het elders flink heeft gesneeuwd. Ook nu zijn daar nog veel dalen groen. Denk aan Lienz waar vorige week die extreme föhnwind waaide, Bad Kleinkirchheim en ook het mondaine Cortina d’Ampezzo in de Dolomieten heeft maar een dun laagje sneeuw.

null
Lienz in Osttirol waar het morgen ook wit moet worden.

We hebben het dan over de periode morgen tot en met donderdagochtend. Tot twee maal toe zorgt een Genuadepressie voor sneeuwval die ook in Oostenrijkse gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam wat sneeuw brengt al is het daar minder. Dat de sneeuwval in twee fases valt komt doordat er dinsdag vanuit de Benelux een tweede depressie naar de Alpen koerst. Die geeft ook in Frankrijk en Zwitserland sneeuw maar ik verwacht daar niet zo’n grote hoeveelheden. Maar goed alle beetjes helpen, en op het eind van de week ligt er overal gewoon weer wat verse sneeuw.

Koud en wisselvallig
Verder is het erg wisselvallig, zonnige momenten wisselen af met zware bewolking. Alleen vanaf donderdag als de ijskoude noordoostenwind aantrekt wordt de lucht droger en kunnen we misschien een paar hele mooie dagen krijgen. Het einde van de winterse periode is niet in zicht. In ieder geval tot zondag blijft de wind in de oosthoek en daar vandaan hoeven we geen dooi te verwachten.

Frankrijk
De komende dagen is het wisselvallig en koud. Af en toe schijnt de zon maar een enkele lichte sneeuwbui is nergens uit te sluiten. Dinsdagmiddag vanuit het westen op meer plaatsen sneeuw, tot woensdag 5-20 cm. Daarna langzaam wat meer zon maar erg koud.

Zwitserland
Wisselend bewolkt, hoogstens een enkele sneeuwbui. Van dinsdag op woensdag op meer plaatsen wat sneeuw, woensdag vooral nog in de oostelijke helft. Vanaf donderdag misschien wat meer zon maar het waait hard en koud uit het oosten.

Oostenrijk
Half tot zwaar bewolkt maar tot morgenochtend op veel plaatsen droog. Morgenmiddag vanuit het zuiden sneeuwval. Het meeste in Osttirol, Karinthië, Lungau en langs de Alpenhoofdkam. Woensdag herhaalt dit zich. In totaal 30-50 centimeter, ten noorden van de hoofdkam duidelijk minder. Vanaf donderdag aanhoudend wisselvallig en koud.

Italië
Vandaag al een enkele sneeuwbui. Morgen meer sneeuw, vooral in de Dolomieten. In Piemonte en Lombardije duidelijk minder. Dinsdagmorgen even wat rustiger maar in de avond in de Dolomieten opnieuw sneeuwval die tot woensdag aanhoudt. Vanaf donderdag droger en meer zon maar koud.

null
Met man en macht wordt kunstsneeuw gemaakt in Sauerland.

Sauerland
Sinds enkele dagen staan de sneeuwkanonnen voluit te blazen om alles weer op orde te brengen. Dat is geen probleem met de kou en er is ook een klein beetje natuursneeuw gevallen maar veel verse sneeuw zit er voorlopig niet in. Dinsdag mogelijk een paar centimeter. Daarna overwegend droog met wat zon en winters koud!

Sneeuwkansen Benelux
Nog even kort naar de Benelux. De dinsdag wordt een hele spannende dag! Gisteren is er in België al een paar centimeter sneeuw gevallen en ook in het noorden van Nederland is het lokaal wit, maar verder ontbreekt het nog aan sneeuw. Daardoor komt het 's nachts nog niet tot extreem lage temperaturen. Vanaf dinsdag mogelijk wel, want dan trekt een depressie pal over België en het zuidwesten van Nederland naar het zuidoosten. Die kan regionaal(!) echt voor een flink pak sneeuw zorgen en dan kunnen we ons opmaken voor echte strenge vorst. Nog even toekomstmuziek, die sneeuwzone komt zich heel nauw…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hoi Roel, bedankt voor je bericht. Heb je een idee waar de komende dagen de meeste sneeuw gaat vallen? Oostenrijk (zuid alpen) of toch Italie? Alvast bedankt. gr michel

Lekker ook sneeuw in het dal in Lungau e.o ! Heerlijk goede vooruitzichten!

Seriously snow addicted family!

YEEEESSS eindelijk sneeuw in Ost-tirol!!! Hier wordt ik blij van :) .

Wie weet er meer van puy saint vincent ? Ligt er veel sneeuw en hoe ziet het eruit voor de komende weken ? Grtz

zitten heerlijk in trois vallees…goeie sneeuw condities en zelfs veel zon, hopelijk wordt de rest van de week ook bon…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie