Woensdag en donderdag echte rollercoaster dagen

Roel op 01 januari 2018· 16 reacties

Reiteralm, Oostenrijk
Reiteralm, Oostenrijk

Allereerst een gezond en gelukkig 2018! Qua goede voornemens zit het ten opzichte van de vorige winter wel snor. Die kwam maar moeizaam op gang, maar nu trekt de natuur de lijn van december lekker door. Dat betekent heel veel sneeuw. Vanochtend sneeuwt het bijvoorbeeld weer op de Reiteralm bij Schladming (zie foto). Oceaanstoringen blijven komen en gaan, daar verandert deze week niks aan. Wat helaas ook niet verandert is het wispelturige gedrag van de sneeuwgrens.

Storingen volgen elkaar op vanuit het westen (bron: EUMETSAT)
Storingen volgen elkaar op vanuit het westen (bron: EUMETSAT)

Westelijke stroming op volle kracht

Dat het onstuimig blijft zie je al aan dit satellietbeeld. De westelijke stroming weet niet van ophouden en brengt de ene na de andere sneeuwzone richting de Alpen. De eerste storing trekt vandaag weg via het oosten van Oostenrijk en de Dolomieten, maar nog voor de avond begint het in de Franse Alpen weer te sneeuwen. Hard zelfs, tot en met morgenvroeg valt er weer 30 tot 50cm. De sneeuwgrens ligt op 800-1000 meter dus het sneeuwt tot in de meeste dalen. Het Zwitserse Wallis doet goed mee, maar naar het oosten toe (Oostenrijk) wordt het snel minder.

Een (nog) grotere dump staat voor woensdag en donderdag op het programma. Dan bestrijkt de neerslag een groter gebied maar wordt de sneeuwgrens (net als afgelopen zaterdag) een serieus issue. Het wordt een echte rollercoaster met gigantische hoeveelheden sneeuw, maar ook regen.

Spoorboekje

Hier volgt het spoorboekje. Na een vrij aardige dag beginnen we dinsdagavond met sneeuw, dinsdagnacht passeert een warmtefront waardoor het alleen maar harder gaat sneeuwen maar de sneeuwgrens gaat hierdoor richting de 1800 meter. De meer open dalen gaan een bak water over zich heen krijgen. Het skigebied Portes du Soleil is hier een bekend voorbeeld van.

Champagny en Vanoise (F) op 1470 meter heeft nu een dik pak liggen, maar krijgt woensdag waarschijnlijk regen
Champagny en Vanoise (F) op 1470 meter heeft nu een dik pak liggen, maar krijgt woensdag waarschijnlijk regen

Woensdagmiddag stroomt koudere lucht binnen en valt er waarschijnlijk een flink pak sneeuw overheen. Dan kan er ook in Oostenrijk (en Zwitserland) veel sneeuw vallen tot in de dalen.

Donderdag trekt het volgende warmtefront van west naar oost over de Alpen. Dan valt er opnieuw veel sneeuw maar gaat het later in de dalen op steeds meer plaatsen regenen. Het is dus spannend wat er vrijdagochtend netto aan sneeuw op de grond ligt. In het hooggebergte waarschijnlijk heel veel. Tel hier veel wind bij op en je begrijpt dat dit tot grote lawineproblemen kan leiden en kans dat liften moeten sluiten.

Zuidalpen in de luwte, tot zaterdag

Van al dit meteorologisch geweld blijven de zuidalpen grotendeels gespaard. Hier waait het soms wel flink en er kan wat sneeuw overwaaien, maar het weerbeeld is over het algemeen vriendelijk met regelmatig zon. Net als afgelopen week dus. Pas in het weekend keren de kansen, met een zuidenwind nemen de wolken en sneeuwkansen toe in Italië en de zuidelijke Franse Alpen. Het is wel spannend hoe hoog de sneeuwgrens komt te liggen. Het wordt namelijk wat zachter en dat geldt zeker voor de noordalpen waar ze last van föhn gaan krijgen. Dan schijnt de zon wel eindelijk meer schijnen in Oostenrijk. Kortom er gebeurt vanalles en van rust is voorlopig geen sprake.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Op dit moment sneeuwt het echt behoorlijk hard in de dolomieten.

Wordt de lijn van December doorgetrokken ?
Op gebied van neerslagzones zeker wel , maar wat betreft de sneeuwgrens helaas niet .
In December viel bijna alles tot vrij laag in de vorm van sneeuw ( Was meestal kouder dan nu ) . Nu is het dan weer sneeuw vanaf 800 a 1000m dan weer een bak regen tot zeer hoog ( 2000m )
Zo positief is dat allemaal niet , altans voor de lager gelegen gebieden waarvan er in Oostenrijk heel wat zijn .
Boven de zeg maar 1600 a 1800 m is het prima maar daaronder ?
Telkens er laag sneeuw valt wordt dit bijna onmiddellijk gevolgd door een bak regen .
Ook al ligt er nu overal wel vrij veel sneeuw, als het regent ziet het er maar troosteloos uit .
Maar er kan geskied worden .

@Marpat5957 Het slaat op de algehele weersituatie met sneeuw uit het westen. Dat de sneeuwgrens voor Oostenrijkse dorpen soms net te hoog is dat klopt en schrijf ik ook. Dat hangt samen met die weststroming, maar dat was in december ook al regelmatig. Zie een van mijn weerberichten in de periode 17-20 december toen ik door Oostenrijk reed en grote verschillen zag, en zeker ook afgelopen week. Veel beter is luchtaanvoer uit het noordwesten, maar dat zit er voorlopig niet (structureel) in.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Je hebt allicht gelijk Roel. Het lijkt gewoon zo dat het nu meer regent dan in December .
Hopelijk veranderd het stromingspatroon wat ( Meer Noord west - Noord ) maar zoals je zegt zit dat er niet snel aan te komen.
Ik vrees dat zulke situatie zoals nu wel eens van lange duur zou kunnen zijn . ( Hopelijk vergis ik mij )
Nog veel plezier in Italie ( Het sneeuwt daar nu wel vrij stevig heb ik gemerkt )

Ik ben weer terug in Nederland en dat went snel. 9 graden en regen. Dit was gisterochtend Italië:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Geweldig nieuws . Laat de sneeuw maar vallen. Mijn vakantie staat maar de eerste week van maart op het programma (Ischgl).

Hallo @Roel, kun je al een voorzichtige prognose geven van na het komende weekend? Dan zitten we als gezin in de noordelijke Alpen van Oostenrijk…

*bericht bewerkt door Boardingfan op 01 jan 2018 15:05

Beste Roel,
Wij vertrekken woensdag naar het Zillertal voor een shortski(donderdag-zaterdag skiën).
Op Oostenrijkse sites spreekt men van “orkanbeun”. Heeeft u hier zicht op?
Mij klinkt dit vrij problematisch.
Mvg Johan

Zorgen maken om sneeuw net als vorig jaar dat heb ik nu absoluut niet…maar die sneeuwgrens is toch wel een grote hele grote spelbederver wat mij betreft…
Nu nog op het eind een keer sneeuw tot in de dalen en dan ben ik er wel ff klaar mee 😜
Een periode met koud weer een zon mag onderhand ook wel langs komen als het maar koud is.
Maar goed we gaan het mee maken 20 januari nog 3 weken! 😁✌

null

Gelukkig nieuwjaar uit val thorens , waar tegen de avond de zon moest plaats ruimen voor sneeuw

Normaal heb ik zoiets van het sneeuwt pas als het valt, maar vraag me nu af of we nog aan skien toe gaan komen… Aletschgebiet
Schnee
Mässige Gefahr
Stufe 2 Gültigkeit: 01.01.2018, 15:00 - 02.01.2018, 09:00 Warninformation: - Erwartete Neuschneemengen: oberhalb von 1000 Metern 20-30 cm Gefahren für die Warnregion Aletschgebiet
Schnee
Erhebliche Gefahr
Stufe 3 (möglich) Gültigkeit: 02.01.2018, 18:00 - 05.01.2018, 12:00 Warninformation: - Wetterlage: Starke Westströmung mit zwei niederschlagsreichen Störungen

  • Erwartete Neuschneemengen: 70 bis 120 cm, lokal bis 140 cm
  • Bereich der Schneefallgrenze: 1400 Meter am Dienstagabend, bis 2200 Meter am Mittwochvormittag, Donnerstagvormittag 800 Meter, Freitagvormittag 1800 Meter
  • Stärkste Phase des Ereignisses: Mi 12 - Mo 18 Uhr, Do 12 - Do 24 Uhr
  • Besonders betroffene Gebiete: Wallis, westlicher Alpennordhang und Berner Oberland
  • Verstärkende oder erschwerende Faktoren: stürmischer bis orkanartiger Wind Gefahren für die Warnregion Aletschgebiet
    Regen
    Erhebliche Gefahr
    Stufe 3 (möglich) Gültigkeit: 02.01.2018, 18:00 - 05.01.2018, 12:00 Warninformation: - Wetterlage: Starke Westströmung mit zwei niederschlagsreichen Störungen
  • Erwartete Niederschlagsmengen: 70 bis 120 mm, lokal bis 140 mm
  • Stärkste Phase des Ereignisses: Mi 12 - Mi 18 Uhr, Do 12 - Do 24 Uhr
  • Bereich der Schneefallgrenze: 1400 Meter am Dienstagabend, bis 2200 Meter am Mittwochvormittag, Donnerstagvormittag 800 Meter, Freitagvormittag 1800 Meter
  • Besonders betroffene Gebiete: Wallis, westlicher Alpennordhang und Berner Oberland
  • Verstärkende oder erschwerende Faktoren: stürmischer bis orkanartiger Wind Gefahren für die Warnregion Aletschgebiet
    Aktuelle Naturgefahrensituation in der Schweiz
    Naturgefahrenportal
Mit oder Ohne Kartfoffeln, loss gehts !

@Roel,
Waar in Italia was jij?

@nils3 Drei Zinnen Dolomiten @Boardingfan @witteneger nieuw weerbericht is in de maak

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel,
Dat dacht ik al!
Aanrader? Drukte in de kerstweek?
nog andere NL kinderen in de klasjes?
Zit er al lang op te loeren!

@nils3 Aanrader vind ik het zeker. Het is er lang niet zo druk als in Oostenrijk. Busverbindingen zijn wel minder en geen Nederlandse skiles. Sowieso nauwelijks Nederlanders daar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bedankt Roel!
Klinkt goed!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie