Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Eindelijk zon!

Roel op 23 januari 2018· 37 reacties

Fraaie zonsopkomst in Nassfeld

De achtbaan is tot stilstand gekomen, en dat mocht langzaam ook wel een keer. De eerste opklaringen breiden zich uit over de Alpen, het eerst in Frankrijk en het zuiden van Zwitserland maar later gaan we overal de zon zien. Eindelijk. Ik wil alvast iedereen bedanken voor de massale reacties op ons liveblog en onder dit weerbericht. Zo hebben we de situatie van plaats tot plaats geweldig kunnen volgen!

Sneeuw in het dal, dooi op de berg

Marieke en suzen90 tipten me gistermiddag over een bijzonder fenomeen in Westendorf en Saalbach waar de bomen in het dal nog wit waren, maar een paar honderd meter hoger niet meer. Hieraan zag je dat de zachte lucht aan het binnendringen was maar eerst op enige hoogte, en pas later aan de grond. Dat zien we af en toe bij opkomende dooi, de ‘zwaardere’ koude lucht in de dalen handhaaft zich nog totdat het ook daar zacht wordt. De omgekeerde wereld!

Westendorf

Saalbach

Thijs Rozema zat in Sankt Johann, daar sneeuwde het 's ochtends nog tot in de dalen maar rond de middag ging de sneeuw ook daar over in regen. Zo is er op veel plaatsen toch wat regen gevallen maar in het oosten duidelijk minder dan in het westen, net als vorige week.

Overlast

De binnenstromende zachte lucht had ook zijn keerzijde. In Zwitserland en Frankrijk ging de sneeuw al vroeg over in regen en dat leidde o.a. in Champéry tot modderstromen (dank voor de foto Tiny-M), en in Basel is de Rijn weer flink gestegen. Dat komt later deze week allemaal naar Nederland.

Champéry, Portes du Soleil

Verschillen met 1999

Met al dit natuurgeweld wordt de vergelijking met 1999 snel gemaakt. Dat jaar staat bekend als de lawinewinter toen onder andere Galtür de beruchte lawine over zich heen kreeg. Er zijn overeenkomsten maar er ook verschillen. In de buurt van Zermatt ligt nu ongeveer net zoveel sneeuw als in toen. Elders ligt er nu minder, maar daar staat tegenover dat er op veel plaatsen nog nooit zoveel sneeuw lag rond deze tijd van het jaar als nu! In Obergurgl lag in januari bijvoorbeeld niet eerder zoveel sneeuw als nu (183 centimeter).

De meeste sneeuw tijdens de lawinewinter van 1999 viel namelijk pas eind februari nadat er meerdere golven met zware sneeuwval waren geweest. Een ander verschil is dat het gevaar langer aanhield en de sneeuwgrens lager lag. Op maar liefst 6 dagen was in Zwitserland lawinegevaar 5 van kracht. Ook dorpen beneden 1000 meter hadden een veel dikker sneeuwdek dan nu, dat had ermee te maken dat de stroming toen meer noordwestelijk was en het kouder was. Binnenkort een terugblik op die winter, en dan in het bijzonder over de gebeurtenissen in Galtür.

Zon en zacht

De laatste neerslag verlaat vanochtend de Oostenrijkse Alpen, daarna klaart het langzaam maar zeker op. Het is de start van een welkome periode van rust waarin het lawinegevaar zich langzaam stabiliseert en de meeste wegen weer open zullen gaan. Morgen en donderdag schijnt de zon volop en het wordt zacht. Vooral in Oostenrijk zelfs bijzonder zacht door föhn. De nulgradengrens ligt hier donderdag tijdelijk boven de 3000 meter, elders iets lager. De warmte is van korte duur.

Vrijdag sneeuw

Donderdagavond begint het in de Franse en Italiaanse Alpen alweer te sneeuwen en dit breidt zich vrijdag over de hele Alpen uit. Er valt bijna overal sneeuw (sneeuwgrens ligt op 1000-1500 meter) maar het zwaartepunt ligt dit keer in Italië waar plaatselijk meer dan een halve meter sneeuw valt. Waarschijnlijk verlaat de sneeuwval zaterdag pas de zuidalpen wat misschien toch weer voor problemen kan zorgen. Niet voor lang trouwens, want een nieuw hogedrukgebied breidt zijn invloed alweer uit over de Alpen en waarschijnlijk volgt daarna een nieuwe serie met mooie dagen. Een trendbreuk? Het zou best kunnen, maar daarover de komende dagen meer.

Sauerland

In het Sauerland heeft de zachte lucht ervoor gezorgd dat de versgevallen sneeuw van gisterochtend weer deels is weggesmolten. Tot en met morgen is het hier vrij zacht, grijs en vandaag ook enigszins miezerig. De zon zullen we grotendeels moeten missen. Vanaf donderdag gaat de temperatuur weer omlaag en kan vooral in het weekend de zon weer gaan schijnen. 's Nachts zou het genoeg moeten zijn om de sneeuwkanonnen weer aan te zetten.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

#Stijn23 januari 2018 · 08:14

Fantastisch nieuws! Vanaf zondag in Kappl/Ischgl… We gaan dus de zon en een groot sneeuwdek tegemoet?!

Die laatste lift halen...
goasstall23 januari 2018 · 08:33

Wat een topjaar voor de hoeveelheid sneeuw, lang geleden !!!

Freerider23 januari 2018 · 08:40


@Roel hier de eerste foto van vandaag!, er is hier in LM nog wel laag hangende bewolking en in meribel zag ik in de webcams ook maar volgens mij verdwijnt dit nog 😁
Dank voor de inspanning en vandaag gaan we genieten!

Chonn23 januari 2018 · 08:46

“(…) een nieuwe serie met mooie dagen.” laat maar komen 🌞! Zondag naar Laax kan ik de mooie dikke sneeuwmassa aanschouwen in liefst zonovergoten dagen.

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
suzen9023 januari 2018 · 08:47

Leuk om mijn foto terug te zien. Hier in Saalbach regende het net nog, maar is zojuist weer overgegaan in sneeuw in het dorp.

Shane23 januari 2018 · 08:56

Toch fijn dat je niet geannuleerd hebt he @Freerider … :) Enjoy!

*bericht bewerkt door Shane op 23 jan 2018 08:56

I can stick uphill ice, on my saucer...
ankiepankie23 januari 2018 · 09:12

Goed nieuws! Voor ons is het nog even spannend; we vertrekken zaterdag naar Schnann bij St. Anton maar hoorden gisteren dat het hele dorp geëvacueerd is. Bovendien verblijven we in het huis van een familielid en daar schijnt meer sneeuw op het dak te liggen dan dat het dak aan zou kunnen dus hopelijk horen we vandaag het goede nieuws dat het huis nog intact is en Schnann weer bereikbaar is!

Wel een vraagje Roel, op de weersite van St. Anton zelf wordt geen melding meer gemaakt van sneeuw vrijdag. Is er een kans dat de sneeuw Vorarlberg overslaat?

Sidinic23 januari 2018 · 09:20

Hier teken ik voor. Vrijdag vers gevallen sneeuw en dan de rest van de week zon! Flaine here we come!

Roelauteur23 januari 2018 · 09:28

@ankiepankie ik lees het net anders. Over vrijdag en zaterdag schrijven ze dat ze verwachten dat het lagedrukgebied bij Genua het weer in Sankt Anton weinig zal beïnvloeden, maar dat de situatie onzeker is. De modellen van vanochtend zeggen echter bijna allemaal dat er wel wat sneeuw valt. Ik heb op twitter net een animatie geplaatst:
<blockquote class=“twitter-tweet” data-lang=“nl”><p lang=“nl” dir=“ltr”>Dit is de sneeuwval die we voor vrijdag en zaterdag berekenen in de Alpen. Het zwaartepunt ligt dan meer in het zuiden<a href=“https://t.co/SmOBoNj6ba”>https://t.co/SmOBoNj6ba</a> <a href=“https://t.co/Pbagj2jpzR”>pic.twitter.com/Pbagj2jpzR</a></p>— Roel van den Bekerom (@WeermanRoel) <a href=“https://twitter.com/WeermanRoel/status/955716082710581248?re…”>23 januari 2018</a></blockquote>
<script async src=“https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=“utf-8”></script>

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Paulbrev23 januari 2018 · 09:58

Ischgl is nog steeds niks. Slechts een liftje open (om terugbetaling te voorkomen?).
Zeer druk op dit punt natuurlijk. Vooruitzichten de rest van de dag mager. Misscien
morgen. De infovoorziening is ook niet best. En de warmte is gearriveerd (regen).

Pieter23097623 januari 2018 · 10:20

Knalbeelden uit de alpen , lage landen hebben weer kleine hoop voor begin februari, maar nog lang 😉😉

Wim623 januari 2018 · 10:33

Zondag vliegen wij naar Innsbruck / Zillertal voor weekje skiën weer verwachting is goed met veel zon in deze week.

Roelauteur23 januari 2018 · 10:47

Het begin is inderdaad veelbelovend @Wim6 maar hoe het zich verder ontwikkelt volgende week moeten we afwachten. Houdt de hogedruk zich staande of niet? Verder kijken dan een week heeft nog weinig zin.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Robbert-01023 januari 2018 · 10:57

Vrijdag op zaterdag nacht vertrekken richting Corvara. wil rond een uur of 2 vertrekken. Of zouden jullie eerder vertrekken met de voorspelde sneeuw voor vrijdag en zaterdag? Ik ga de komende dagen de voorspellingen goed in de gaten houden. ziet er allemaal veelbelovend uit. met Sneeuw vlak voor vertrek en zonnig weer voor de ski week.

Voorpret!! :)

Je weet niet wat je niet weet.
Robbert-01023 januari 2018 · 10:57

oops 2 x

*bericht bewerkt door Robbert-010 op 23 jan 2018 10:59

Je weet niet wat je niet weet.
Wim623 januari 2018 · 10:58

Hier een bericht over aankomende week Zon !!! voor het Zillertal.

*bericht bewerkt door Wim6 op 23 jan 2018 10:58

Edwin-uu23 januari 2018 · 10:58

Zaterdag richting Val Gardena. Wanneer pakt deze regio nou echt veel sneeuw mee? Zijn de dagen van vrijdag en zaterdag dat deze regio de meeste sneeuw pakt of zijn er andere scenario’s?

Is het al winter?
DrPhil23 januari 2018 · 11:03

Hier een bericht over aankomende week Zon !!! voor het Zillertal.

Wim6 op 23 jan 2018 10:58

En +12 in het dal. Of je daar nu zo blij mee moet zijn.

*bericht bewerkt door DrPhil op 23 jan 2018 11:07

GuidoM323 januari 2018 · 11:05

Hoi @Roel, gaat zuid-Duitsland ook een pak sneeuw krijgen vrijdag/zaterdag?

Is het verstandiger om over Wurzburg-Neurenberg(noordelijker) te rijden in plaats van Stuttgart Ulm ?

*bericht bewerkt door GuidoM3 op 23 jan 2018 11:14

BaLin23 januari 2018 · 11:20

Is het verstandiger om over Wurzburg-Neurenberg(noordelijker) te rijden in plaats van Stuttgart Ulm ?

GuidoM3 op 23 jan 2018 11:05

Bij sneeuw is Stuttgart - Ulm inderdaad niet ideaal. Wurzburg - Nurnberg is echter weer vaak filegevoelig. Een ander alternatief is Heilbronn - Nurnberg over de A6. Iets meer KM’s, maar minder filegevoelig.

Shane23 januari 2018 · 11:22

Hier een bericht over aankomende week Zon !!! voor het Zillertal.

Wim6 op 23 jan 2018 10:58

En +12 in het dal. Of je daar nu zo blij mee moet zijn.

DrPhil op 23 jan 2018 11:03

Is toch heerlijk? Die sneeuw blijft voorlopig echt wel lekker ;)

I can stick uphill ice, on my saucer...
Roelauteur23 januari 2018 · 11:23

@Robbert-10 daar is nu nog niks over te zeggen. Inderdaad de berichten volgen en onze sneeuwradar natuurlijk: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwradar
@GuidoM3 Zuid-Duitsland krijgt waarschijnlijk restjes, maar ook daarvoor is het nog aan de vroege kant. Een goed reisadvies is vanaf donderdag te geven.
@Edwin-uu vrijdag/zaterdag inderdaad. Val Gardena moet de sneeuw juist uit het zuiden krijgen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Jochemgerrits23 januari 2018 · 11:29

Hi @Roel, het is Meribel-Mottaret geworden! Dank je voor je weerberichten en reacties.

Hansvk23 januari 2018 · 11:59

Vrijdag op zaterdag nacht vertrekken richting Corvara. wil rond een uur of 2 vertrekken. Of zouden jullie eerder vertrekken met de voorspelde sneeuw voor vrijdag en zaterdag? Ik ga de komende dagen de voorspellingen goed in de gaten houden. ziet er allemaal veelbelovend uit. met Sneeuw vlak voor vertrek en zonnig weer voor de ski week.

Voorpret!! :)

Robbert-010 op 23 jan 2018 10:57

Wij vertrekken vrijdag naar Corvara, met overnachting in Reutte. Zaterdag dan het resterende deel. Zoals het er nu naar uitziet is de meeste sneeuw dan al gevallen en rijden we een beetje achter de bui aan. Nog onzeker dus, zoals @Roel al zegt, pas vanaf donderdag duidelijkheid.

Karien23 januari 2018 · 12:27

Leuk hoor, dat de zon zo uitbundig schijnt. Maar hier in Cervinia zijn nog steeds alle liften dicht :(((

bennie7723 januari 2018 · 12:41

De Dolomieten krijgen nu ook sneeuw dus? Zaterdag richting Val Gardena, dus hoop op goeie berichten.

Hulst23 januari 2018 · 12:42

Les Trois Vallees plein soleil. Inmiddels kunnen we vanuit Les Menuires ook alle kanten uit. In LM was het vanochtend wel rete druk met forse wachttijden bij sommige liften.

Hen48
DrPhil23 januari 2018 · 12:42

Leuk hoor, dat de zon zo uitbundig schijnt. Maar hier in Cervinia zijn nog steeds alle liften dicht :(((

Karien op 23 jan 2018 12:27

Ja, in Cervinia zijn ze niet zo snel. En Valtournenche? Die was de vorige keer wel meteen open.

Mart223 januari 2018 · 13:03

Condities in Montafon zijn vandaag briljant 😀

Karien23 januari 2018 · 13:18

Leuk hoor, dat de zon zo uitbundig schijnt. Maar hier in Cervinia zijn nog steeds alle liften dicht :(((

Karien op 23 jan 2018 12:27

Ja, in Cervinia zijn ze niet zo snel. En Valtournenche? Die was de vorige keer wel meteen open.

DrPhil op 23 jan 2018 12:42

Weg tussen Cervinia en Valtournenche was afgesloten tot 10 minuten geleden. En nu staat er een lange file ☹️

Plaats een reactie