Vanaf donderdag gevoelig zachter

Roel op 11 februari 2018· 6 reacties

Vroege vogels in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental kunnen even genieten van een bijna strakblauwe lucht

De liefhebbers van zon zullen vandaag haast moeten maken. Deze zonnige start in Westendorf hadden ze niet overal want de bewolking is vanuit het westen aan het toenemen. Later vandaag en morgen resulteert dat in 5 tot lokaal 30 centimeter sneeuw in de noordalpen. Dinsdag en woensdag zijn de condities daardoor geweldig, al zullen we dat donderdag moeten bekopen met zachter weer en mogelijk regen.

Grijs

Op het satellietbeeld van vanochtend zie je dat de bewolking al bezit heeft genomen van de westelijke Alpen. Dat breidt zich de komende uren uit over heel Oostenrijk. Dit keer kun je niet meer ontsnappen door simpelweg de lift omhoog te nemen. Gisteren was dat al lastig geworden omdat de bovengrens van de wolken pas op 2500 tot 3000 meter lag (de gletsjer het het Zwitserse Les Diablerets stak er net bovenuit), maar vandaag zit alles in de bewolking. Dat betekent in een groot deel van de Alpen vanmiddag en deels ook morgen een grijze dag.

Bron: sat24.nl

Les Diablerets (Zw.) gisteren: boven zon maar in het dal sneeuwde het!

De sneeuw breidt zich vanmiddag vanuit de noordelijke Franse Alpen uit over Zwitserland, Oostenrijk en morgen ook de Dolomieten. In Oostenrijk blijft deze het langst hangen en verwacht ik met lokaal 20-30 centimeter ook de meeste sneeuw. In Frankrijk en het westen van Zwitserland klaart het morgen al op, en krijgen ze een prachtige middag.

Dinsdag en woensdag genieten

Dat mooie weer is dinsdag en woensdag voor bijna alle skigebieden. Het worden over de hele Alpen bezien misschien wel de mooiste dagen van deze carnavalsweek! In de nacht van dinsdag op woensdag trekt er in de Franse Alpen nog een zwak front over maar als het goed is valt het beetje sneeuw dat hiermee samenhangt precies 's nachts.

Aanval van zachte lucht

Vanaf donderdag is er geen houden meer aan. De zachtere lucht die al dagen staat te trappelen om Europa binnen te vallen plant een nieuwe aanval op de Alpen en die poging gaat slagen. Donderdagochtend begint het eerst te sneeuwen, maar dit gaat in de Franse Alpen al snel over in regen. Later op donderdag volgen ook Zwitserland en Oostenrijk. Het is te hopen dat de wind zich een beetje koest houdt, dan kan de koude lucht zich langer in de dalen handhaven waardoor het vooral in Oostenrijk langer doorsneeuwt. In de westalpen stijgt de sneeuwgrens waarschijnlijk wel snel naar 2000 meter. Hier zie je een animatie van hoe de zachte lucht op 1500 meter donderdag de Alpen verovert. De zuidalpen blijven het langste in de koude lucht. De kans op regen (en neerslag überhaupt) is hier ook het kleinst.

Net wel / net niet in de zon

Vrijdag zit het hele Alpengebied in de zachte lucht. Het wordt niet extreem warm maar het zal heel anders aanvoelen. Het is dan bijzonder spannend wat voor weer we krijgen. De grens met koudere lucht ligt vlakbij boven Duitsland. Omdat de Alpen dicht tegen deze andere luchtsoort aanliggen kan zich in de noordalpen nog steeds neerslag vormen. In de zachte lucht is dat waarschijnlijk tot zo’n 1700 meter regen. Maar, blijft deze “Luftmassengrenze” iets noordelijker dan krijgt de zon meteen veel meer ruimte. Hoe zuidelijker, hoe meer zon geldt maar weer eens. De hele week eigenlijk, Italië krijgt waarschijnlijk alleen morgen wat sneeuw. Verder schijnt de zon hier het meeste van de hele Alpen!

De Marmolada in de Dolomieten zal deze week ook veel in de zon liggen

Donderdag regen voor Sauerland?

Mensen die deze week in het Sauerland zitten hadden het slechter kunnen treffen. Vandaag is even spannend of ze de regen buiten de deur kunnen houden. Heel even sijpelt er wat zachtere lucht binnen waardoor de sneeuw mogelijk even in regen kan overgaan, maar vanaf morgen is het gewoon weer koud met af en toe zon. Alleen donderdag lijkt er geen ontkomen aan de nodige regen. Dat lijkt wel een tijdelijk iets te zijn. Het Sauerland ligt midden in die koude lucht die vrijdag alweer boven Duitsland hangt, waardoor de sneeuwcondities zich met hulp van sneeuwkanonnen snel kunnen herstellen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Harm11 februari 2018 · 11:47

Tja, het is niet altijd feest in deze voor de Alpen nu al memorabele winter. Spijtig dat het juist in een vakantieweek moet gaan regenen. Het is niet anders, gewoon het beste van maken als je nu in de Alpen bent…

Jst8111 februari 2018 · 17:41

Balen!
We zitten in Zwitserland momenteel. Gister, ondanks de voorspellingen, de gehele dag sneeuw gehad. Vandaag ook veel sneeuwbuien met af en toe een doorbrekend zonnetje. De condities boven de 1600m zijn fenomenaal. Alleen de dalafdaling zwaar ijzig omdat hier de afgelopen weken veel regen gevallen is. Nu sneeuwt het alweer 2 uurtjes onophoudelijk door. Hopen morgen lekker te kunnen knallen op wederom een verse laag.

*bericht bewerkt door Jst81 op 11 feb 2018 17:43

Marcoss11 februari 2018 · 20:18

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/fd6d3c041b865808b63846d0...
Momenteel in Hinterglemm. Vandaag perfecte dag gehad. In de ochtend de zon gezien, vanaf 12.30 wat hogere bewolking gehad waaruit het licht aan het sneeuwen was, met name bovenin.
Eind van de dag was het nog goed skiën. De sneeuw en de pistes zijn goed in Hinterglemm.
Morgen kijken met de sneeuw wat het wordt.
Volgens de berichten dan dinsdag en woensdag Kaiserswetter? We gaan het zien.

*bericht bewerkt door Marcoss op 11 feb 2018 20:19

Stevenski11 februari 2018 · 20:49

In monterosa al 2 prachtige dagen achter de rug. Vandaag wel steeds wolken of mer de nuage vlakbij, maar in het skigebied zelf niets dan zo’n.

JanGerrit11 februari 2018 · 20:57

In Serre Chevalier, zon met af toe een wolk (en zelfs een verdwaalde vlok sneeuw). Er ligt duidelijk meer sneeuw dan vorig jaar omstreeks deze tijd. Geweldige condities.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/e86a8afbe034d8913523e5ac...

Jst8112 februari 2018 · 08:22

Vannacht 20 cm erbij in het dal.
30-40cm erbij op 2000m @Hasliberg
Sneeuwt nog steeds flink door!

Uitzicht vanaf balkon

*bericht bewerkt door Jst81 op 12 feb 2018 08:25

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.