Na Russische beer volgt onbestendig weer vanuit het zuidwesten

Morris op 28 februari 2018· 7 reacties

Geweldig weer in Skiwelt vanmorgen

Europa is in de ban van de Russische kou. Middagtemperaturen op 2000 meter rond de -20 in de oostalpen en de -14 in de westalpen waren op dinsdag heel gewoon. En niet alleen in de Alpen is het winters. In Napels werd het verkeer lamgelegd door intense sneeuwbuien.

Verkeerschaos in Napoli

Maar de scherpe kanten van de kou gaan er de komende dagen vanaf. Vandaag start zonnig in de Alpen en met weinig wind wordt het een hele mooie (maar nog steeds koude) dag. Daarna komen de Alpen in de greep van Storm Ulrike. Deze storm stuurt met een zuidwestelijke stroming milder weer richting de Alpen met föhn voor de noordalpen en sneeuw voor de zuidalpen waaronder de Franse Zuidalpen. Dit gaat niet van de ene op de andere minuut en het duurt nog wel even voordat de kou de oostalpen heeft verlaten. Maar vanaf vrijdag wordt de stroming echt zuidwest en overal milder. Volgens de laatste berekeningen houdt deze zuidwestelijke stroming tot en met midden volgende week aan. Hoewel ik mijn handen daarvoor nog niet in het vuur steek.

Woensdag zon, instromende sneeuw vanuit het zuidwesten

De nacht van dinsdag naar woensdag was op veel plekken in de Alpen helder en zeer koud.Vandaag wordt een mooie dag. De luchttemperatuur ligt weliswaar bij aanvang nog steeds laag, maar door de zon is het vaak aangenamer dan gisteren. Enkel aan de noordkant van de Alpen kan er lokaal nog wat lage bewolking hangen maar boven schijnt de zon.

Later in de ochtend verschijnen in de Franse Zuidalpen al de eerste hogere wolken. Het signaal dat een storm nadert vanuit het zuidwesten. Tegen het einde van de middag sneeuw het dan al in de Franse Zuidalpen en de grensgebieden met Italië. Tegelijkertijd heeft de sluierbewolking zich dan al uitgebreid tot aan het westen van Oostenrijk. Het grootste deel van Oostenrijk heeft gewoon een geheel zonnige dag.

Heerlijk zonnig in Saalbach vanmorgen

Donderdag föhn in het noorden, sneeuw in het zuidwesten

Donderdag sneeuwt het stevig in het zuidwesten van de Alpen. In de Franse Zuidalpen en het noordwesten van Italië valt er veel sneeuw. Lichte sneeuw valt er dan in de Franse Noordalpen en Zwitserland met lokaal opklaringen door een opstekende föhn. Zelfs in het uiterste westen van Oostenrijk kan er een vlokje vallen. Tegelijkertijd is het een zonnige dag in grote delen van Oostenrijk. Met een opkomende föhn wordt het langzaam warmer, maar het duurt tot en met vrijdag voordat de laatste Siberische kou de Alpen verlaten heeft.

Eerste sluierbewolking voor Serre Chevalier, hier gaat het hard sneeuwen komende dagen

Vrijdag en het weekend, mix van wolken en zon

Vrijdag heeft de Russische Beer zijn spullen gepakt wordt het overal milder. Vrijdag wisselen zon, wolken en neerslag elkaar af. Het wordt duidelijk warmer en vanuit het westen stijgt overal de sneeuwgrens. Voor het weekend en de dagen erna staan er nieuwe stormdepressies op het programma die sneeuw en regen brengen vanuit het zuidwesten. Reken dan regelmatig op sneeuw in de westalpen en de zuidalpen. In de noordalpen wisselen föhn, wolken, zon en neerslag elkaar continue af. Exacte details daarover later deze week. Hetzelfde scenario geldt voorlopig ook voor de dagen na aankomend weekend met regelmatig neerslag in het westen en zuiden en föhn in het noorden. Het wordt duidelijk milder.

Sauerland eerst zon, later meer wolken

Het Sauerland houdt in ieder geval tot en met vrijdag bijzonder koud weer. Net als in de Alpen is het raadzaam je hier goed op te kleden. Vanaf zaterdag wordt het ook hier merkbaar zachter met op zaterdag/zondag mogelijk sneeuw en daarna wat regen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Rogieradmin28 februari 2018 · 09:37

Biarritz onder de sneeuw:

Click. Click. Peace
wayno28 februari 2018 · 09:58

Erg benieuwd naar het weer voor Oostenrijk 10-17 maart, maar daar moet ik nog even minimaal een weekje op wachten ;-)

Waar kan ik de dagelijkse neerslag meteogrammen vinden voor Oostenrijk (met name Zell am See/Kaprun/Saalbach?)

Matthias12328 februari 2018 · 10:03

Formule 1 testdag in barcelona:

Born to Ride
philip199128 februari 2018 · 10:22

Erg benieuwd naar het weer voor Oostenrijk 10-17 maart, maar daar moet ik nog even minimaal een weekje op wachten ;-)

Waar kan ik de dagelijkse neerslag meteogrammen vinden voor Oostenrijk (met name Zell am See/Kaprun/Saalbach?)

wayno op 28 feb 2018 09:58

Hier:

http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1

Als het niet de bedoeling is dat ik deze link hier plaats dan daarvoor mijn excuses @rogier

Rogieradmin28 februari 2018 · 14:12

Spreekt voor zich dat dat geen probleem is @philip1991

Enne onze eigen kaarten vind je hier: https://www.wintersport.nl/weersneeuw

Click. Click. Peace
mukkie28 februari 2018 · 21:07

Fantastische skidag in Cervinia vandaag met prachtige sneeuw! In de namiddag begon het te sneeuwen en in de avond zelfs flink. Het dorp is wederom wit! De kou was vandaag nog alom aanwezig…

nancy28 februari 2018 · 22:18

Ik vind het tot nu toe de temperaturen prima te behappen. Maar mede door jullie hebben wij ons goed kunnen voorbereiden, voor iedereen ski maskers gekocht. Extra thermokleding en een dunne binnenhandschoen. Was ff een investering last minute voor 5 personen , maar tot nu toe prachtige skidagen gehad in Zauchensee en Altenmarkt-Radstadt. Nog 2 dagen en dan is het weer voorbij helaas. Bedankt voor de juiste tips!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.