Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Après-ski gids: welk publiek komt in welk skigebied?

Arjen op 25 oktober 2018· 27 reacties

Après-ski in Ischgl

Après-ski is voor veel Nederlandse wintersporters misschien wel de belangrijkste bijzaak van de vakantie. Gezellig met veel gelijkgestemden een drankje (of twee) doen na het skiën. Complete ontspanning na een dag van inspanning in de bergen. En terecht, want je bent eindelijk een keertje niet gevallen, die zwarte piste is bedwongen of die topdag met je vrienden moet gewoon goed worden afgesloten. Toch is de ene après-ski de andere niet. Van Hollandse meezingers en dozen met flügels, tot live klassieke muziek en dure whiskey’s. Waar je in de Alpen verblijft maakt nogal een verschil voor wat je van après-ski kunt verwachten. We hebben een aantal stereotypen onder elkaar gezet.

1) Typisch Oostenrijks

Hoewel het woord ‘après-ski’ net zo Frans klinkt als croissant, zijn beiden eigenlijk geboren en groot geworden in Oostenrijk. De combinatie van Duitse après-ski hits van Helene Fischer en de Hände die zum Himmel gaan, terwijl je mee staat blerren met Anton aus Tirol met Nur nog Schuhe an. Als dresscode geldt uiteraard dat je nog je skischoenen aan hebt en dansen op de tafel is eerder regel dan uitzondering. Dit is voor veel wintersporters dé ultieme vorm van après-ski. Je kunt hiervoor onder andere heel goed terecht in dorpen als Obertauern, Flachau, Mayrhofen of Saalbach.

2) 100% NL

Broodje van Kootje, maar dan in de sneeuw. Er zijn bestemmingen in de Alpen waar je vreemd wordt aangekeken wanneer je een woord over de grens probeert te spreken, en waar Nederlandstalige meezingers gewoon door de speakers knallen. Naast de Nederlandse versies van Duitse après-ski hits is Hazes (senior en junior) in deze kroegen de baas. Geniet van live-optredens van artiesten als Grad Damen, Peter Beense of Wolter Kroes onder het genot van een bitterbal. Het enige waardoor je je realiseert dat je niet ergens in een kroeg in de hoofdstad staat, maar in bestemmingen als Westendorf, Kirchberg of Gerlos, zijn de witte bergen op de achtergrond en de skibrillen op de hoofden.

3) Clubbing in de sneeuw

Met ‘clubbing in de sneeuw’ bedoelen we niet de lokale discotheken waar je ‘s avonds nog een dansje kunt wagen. Nee, hier gaat het om minifestivals met al dan niet bekende DJ’s die pompende bassklanken door de valleien laten echoën. Misschien wel het beste voorbeeld is La Folie Douce in Val d’Isère en andere Franse bestemmingen. Voor de Nederlanders zal de locatie in Val Thorens, waar de Nederlandse MC Astrid Kunst het publiek opzweept, het bekendst in de oren klinken. In diezelfde plaats vindt ook de Dutchweek plaats (voor weekendversies van dat event kun je ook terecht in bijvoorbeeld Gerlos en Saalbach).

Folie douce in Val Thorens

4) Studentikoos budgetbier

De typische wintersportstudent gaat met een bus naar Franse wintersportstations als Le Corbier, Superdévoluy, Les Deux Alpes of Flaine. Deze budgetreizen zijn al beschikbaar vanaf zo’n € 49,00 (dat is inclusief busreis, accommodaties en liftpas!) en dan kom je vaak terecht in appartementen waar niet veel (of eigenlijk helemaal niks) meer kapot kan. Er wordt met budgetbier ingedronken op de kamers om vervolgens naar de soms enige kroeg van deze dorpen te gaan.

5) Mondain, posh en prijzig

Skigebieden als Lech, Gstaad en Sankt Moritz mogen de meer ‘upper-class’ tot hun clientèle rekenen. Hoe je die term ook invult, het zijn wintersporters die wat meer te besteden hebben. In deze dorpen speelt de après-ski zich af in exclusieve hotels, wijnbars en zeer trendy uitspanningen. Er ploppen meer kurken van de champagne dan kroonkurken van het bier en goede wijnen zijn eerder regel dan uitzondering. Hier geen Anton aus Tirol maar een meer ‘sophisticated’ jazzband. Jort Kelder zou in deze bestemmingen zo een aflevering van ‘Hoe heurt het eigenlijk’ kunnen opnemen. Je vindt hier dan ook het ‘oude geld’.

6) Het nieuwe geld

Het tegenovergestelde van het ‘oude geld’ zie je terug in bestemmingen als Ischgl en Courchevel. Hier is het duidelijk: geld moet rollen en dat mag gezien worden. Kijk niet vreemd op wanneer je flessen champagne van € 15.000 en duurder uitgeserveerd ziet worden. In tegenstelling tot de locaties waar het ‘oude geld’ regeert, gaat het er in deze skigebieden een stuk wilder aan toe. Ischgl wordt niet voor niets het ‘Ibiza van de Alpen’ genoemd en in Courchevel lijkt het wel de bedoeling te zijn om te laten zien hoeveel vermogen je hebt. Hoewel je ook met een kleinere beurs een leuke avond kunt hebben is het verbazingwekkend hoeveel geld er hier wordt uitgegeven.

7) Sportief gas geven met de Scandi’s

Waar Scandinaviërs te vinden zijn, daar gaat meestal ook het dak er wel af. Misschien dat het komt doordat drank voor de Zweden en Noren veel goedkoper is dan in hun thuisland, of misschien houden ze gewoon van een feestje. Vaststaat dat je in plaatsen als Verbier, Andermatt, Engelberg en Sankt Anton am Arlberg behoorlijk los kan met deze gasten!

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Matthias12325 oktober 2018 · 07:19
  1. De klassieke Franse apres-ski zoals apres-ski ooit in Frankrijk is begonnen. Met het hele gezin in een berghut bij de open haard de hele avond racletten of aan de kaasfondue. Uren kletsen en eten en ondertussen gezellig een spelletje doen met een goede fles wijn erbij
Born to Ride
Birdheart25 oktober 2018 · 09:01
  1. De klassieke Franse apres-ski zoals apres-ski ooit in Frankrijk is begonnen. Met het hele gezin in een berghut bij de open haard de hele avond racletten of aan de kaasfondue. Uren kletsen en eten en ondertussen gezellig een spelletje doen met een goede fles wijn erbij
Matthias123 op 25 okt 2018 07:19

Dacht altijd dat zoals jij het beschrijft met kaasfondue meer bij de Zwitserse après ski behoorde?

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Forza25 oktober 2018 · 10:04

@Birdheart, hoeft niet per se. In Aosta doen ze ook aan kaasfondue, net als in de Franse Savoye. Over de laatste versie heeft @Rogier zelfs ooit een blogje geschreven: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/2951/Alpen-eten-Re…

Hansk25 oktober 2018 · 10:29

Zo upper-class is Gstaad ook weer niet. Rond kerst heb je twee weken dat de miljardairs van de wereld in Gstaad zitten. Dan begin Januari heb je een week met Russisch nieuwjaar een hoop Russen die in Gstaad. verblijven. van begin Januari t/m begin Maart zit Le Rosey met een school In Gstaad. Après-ski doe je eagle ski club Gstaad maar ook in Cappuccino en in de baretjes in het dorp en in de hotels. Gstaad is vooral heel gezellig en zeker niet een gebied voor alleen upper class. Zijn heel veel berg restaurantjes waar je voor 20 euro per persoon heel goed kan lunchen.

Forza25 oktober 2018 · 10:51

@Hansk, ook St. Moritz kan je best een keer vakantie vieren zonder een tweede hypotheek te hoeven nemen. @Arjen kondigde echter ook aan enkele stereotypen onder elkaar te willen zetten en dan snap ik dat je beide plekken als mondain en prijzig betitelt.

Even off-topic: een van de dingen die mij ervan weerhouden om eens naar Gstaad te gaan is de geringe hoogte. Hoe zou jij de sneeuwzekerheid daar beschrijven?

Tjeerd6925 oktober 2018 · 11:06

@Arjen, die aflevering van “Hoe heurt het eigenlijk” in Gstaad is er:
https://www.npostart.nl/hoe-heurt-het-eigenlijk/21-12-2016/A…

Skiwi25 oktober 2018 · 11:25

flessen champagne van € 15.000 en duurder

Duurder inderdaad: in de Champagnebar in Ischgl staat er een fles op de kaart van bijna 50.000 euro. Weliswaar een 6-liter fles, maar toch…

evr6625 oktober 2018 · 11:34

@skiwi: is dat die tent waar ze de lege flessen ophangen met je naam erop als-ie leeg is?

Edwin van Riel
Skiwi25 oktober 2018 · 11:45

is dat die tent waar ze de lege flessen ophangen met je naam erop als-ie leeg is?

Inderdaad, deze dus: https://www.wintersport.be/dorpen/ischgl/locatie/champagnerh…

evr6625 oktober 2018 · 11:47

Gelukkig tapten ze daar ook gewoon bier voor normale prijzen :)

Edwin van Riel
Hansk25 oktober 2018 · 12:37

@Forza
Gstaad is een regio met deelgebiedjes. Saanenmoser is super Sneeuwzeker en Glacier 3000 {Les Diablerets} is altijd sneeuwzeker. Ik woon al jaren van eind december t/m midden maart in Gstaad. En met de sneewzekerheid zit het gewoon weg goed. Al zijn er een paar dagen per jaar dat je vanuit Gstaad naar Saanenmoser moet maar dat is 10 minutjes met de auto of trein. Glacier 3000 is met de auto 20 minuten van Gstaad. Gstaad is top en zeker niet duur weekend is prijzig maar door de weeks zijn de hotels zeer betaalbaar.

*bericht bewerkt door Hansk op 25 okt 2018 13:29

Hansk25 oktober 2018 · 12:46

@forza
kijk filmpje van we powder over Gstaad https://wepowder.com/nl/forum/topic/230269

*bericht bewerkt door Hansk op 25 okt 2018 13:25

Waah25 oktober 2018 · 13:42

7 categorien waar ik niet heen hoef :-P

Ik ga op wintersport voor de sport ;-). Op stap kan ik thuis wel. Onze apres ski bestaat vaak uit na het skien lekker uit eten en relaxen in het appartement/huisje. Sauna, Jacuzzi, een bordspel of Mario Kart.

Jay25 oktober 2018 · 15:28

Gelukkig tapten ze daar ook gewoon bier voor normale prijzen :)

evr66 op 25 okt 2018 11:47

Prima tent inderdaad. Altijd stampvol, maar met vrij normale mensen, overwegend Duitsers. De mensen ‘achter het VIP-koord’ hebben zo’n duur flesje besteld. Dat is vaak een bedrijfsuitje, of een vriendengroep die 'm eens een keer uit de broek laten hangen.
Deze tent, net als andere bekende tenten in Ischgl (Kuhstall, Niki’s Stadl, Trofana Alm, Schatzi Bar, Freeride) zijn helemaal niet zo mondain. Vallen wat mij betreft in categorie 1 - typisch Oostenrijks (alhoewel de dames op de bar niet authentiek Oostenrijks zijn :))

Ik ga op wintersport voor de sport ;-). Op stap kan ik thuis wel.

Waah op 25 okt 2018 13:42

Ja ieder zijn ding ;) Er zitten wat forumers tussen die zelfs uitgesproken anti-apres-ski zijn.
Persoonlijk houd ik er wel van. Het is niet alleen sport, maar vooral vakantie. Lang weekend met vrienden is een paar biertjes op skischoenen, maar dan even naar huis, omkleden, hapje eten en dan nog afzakken in één van eerdergenoemde tenten. Maar niet tot het gaatje, want we willen de volgende dag gewoon weer op tijd naar boven.
Zelfs met de krokusvakantie en nu de kinderen wat groter zijn gaan we ook apres-skiën. Dat is dan een brave schirmbar en geen dansende dames op de bar uiteraard, en voor de kids een lekkere almdudler ipv pullen bier.

evr6625 oktober 2018 · 15:44

Toevallig afgelopen seizoen met m’n dochter eens langs een tent in Solden gelopen waar ik menig nachtje doorgebracht heb. Zonder details vanzelfsprekend. Nieuwe generatie mag dit soort stokjes gerust overnemen, nou ja, over een paar jaar dan :)

Edwin van Riel
Slim25 oktober 2018 · 16:00

De een houd er van, de ander haat het, allebei prima. Het belangrijkste is dat je weet waar je aan toe bent en (dus) daardoor niet teleurgesteld wordt in de bestemming die je hebt uitgekozen.

Hulst25 oktober 2018 · 17:09

Ik ga jaarlijks wel een paar keer met de lift langs de Folie Douce, maar die ligt toch echt bij Val Thorens.

Hen48
evr6625 oktober 2018 · 17:20

Ik ga jaarlijks wel een paar keer met de lift langs de Folie Douce, maar die ligt toch echt bij Val Thorens.

Hulst op 25 okt 2018 17:09

er zijn er meerdere :)

Edwin van Riel
Hulst25 oktober 2018 · 17:26

Je kunt merken dat ik niet thuis ben in de horeca.

Hen48
Hessel25 oktober 2018 · 18:27

Ik mis Sölden wel in het rijtje, maar die is ook moeilijk in te delen in een van bovenstaande categorieën (misschien nog het meeste in categorie 1).
Internationaal, maar weinig scandi’s en geen Hollandse hits. Dan weer wel een aantal events bovenop de Giggijoch. Voor champagne moet je naar de Gurgls, maar je kunt er echt een leuk feestje vieren, zowel voor als na het eten.

*bericht bewerkt door Hessel op 25 okt 2018 18:29

sterko25 oktober 2018 · 19:02

Ik ga jaarlijks wel een paar keer met de lift langs de Folie Douce, maar die ligt toch echt bij Val Thorens.

Hulst op 25 okt 2018 17:09

er zijn er meerdere :)

evr66 op 25 okt 2018 17:20

Staat ook in het artikel:
“La Folie Douce in Val d’Isère en andere Franse bestemmingen. Voor de Nederlanders zal de locatie in Val Thorens, waar de Nederlandse MC Astrid Kunst het publiek opzweept, het bekendst in de oren klinken.”

Annoying skiers since 2003
evr6625 oktober 2018 · 21:56

Ken die in VdI wel, prima!

Edwin van Riel
ViolaB26 oktober 2018 · 11:36

Met onze vriendengroep bestond de après-ski standaard uit samen koken, lekker eten en dan een potje Kolonisten van Catan of andere spelletjes bij de haard - als we die hadden - en geheid dat er dan een paar rond half 9 al naar hun nest gingen, moe van een hele dag op de piste :-)

aartstyle26 oktober 2018 · 11:57

Je kunt merken dat ik niet thuis ben in de horeca.

Hulst op 25 okt 2018 17:26

Er ligt er zelfs nog 1 in hetzelfde skigebied hulst :). Boven Meribel halverwege de saulire.

Hulst26 oktober 2018 · 13:29

@aartstyle. Zal dan wel minder opvallen dan die bij Valtho. Kom daar meerdere keren in mijn vakantie langs maar is me niet opgevallen. Moet dan wel in de buurt zijn van de Schumacher crash.

Hen48
aartstyle26 oktober 2018 · 13:49

Uit mijn hoofd zit hij bij het midden station van de saulire express. Als je tijd hebt gewoon een keer langsgaan en genieten van de zon/muziek/dans/theater.

Drikus29 oktober 2018 · 14:21

Mooi blogje! 👍

Plaats een reactie