Drukke vakantieweken in het wintersportseizoen 2022/2023

Roel op 04 maart 2022· 52 reacties

null

De kerstvakantie en de voorjaarsvakantie zijn de drukste weken voor de wintersport, ook in het skiseizoen 2022/2023. Maar wat zijn nog meer drukke vakantieweken en welke weken zijn in de winter 2022/2023 juist rustig in de Alpen? Net als voorgaande jaren hebben we dit uitgezocht. We geven inzicht in welke Europese landen wanneer vakantie hebben.

Schoolvakanties in Nederland winter 2022/2023

Om de drukste weken te bepalen brengen we eerst de schoolvakanties in Nederland in beeld. Dit zijn gebruikelijk de eerste twee weken van de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie (krokus). Deze laatste is per regio verschillend. Dat heeft te maken met de spreiding van onze schoolvakanties in Nederland. Dit zijn de schoolvakanties in de winter 2022/2023:

Schoolvakantie Periode
Kerstvakantie: 24 december 2022 t/m 8 januari 2023
Voorjaarsvakantie Zuid-Nederland: 18 februari t/m 26 februari 2023
Voorjaarsvakantie Noord- en Midden-Nederland: 25 februari t/m 5 maart 2023

Bron: rijksoverheid.nl

In 2023 valt de voorjaarsvakantie van Noord- en Midden-Nederland gelijktijdig. Zuid-Nederland heeft een week eerder vakantie (carnaval). Doordat Noord- en Midden-Nederland tegelijk vakantie hebben is het tussen 25 februari en 5 maart 2023 dus extra druk met Nederlanders.

Buitenlandse wintersporters

Dan gaan we naar het buitenland, want de meeste mensen die op wintersport gaan komen uit andere Europese landen. Uiteindelijk zijn het Nederlanders en buitenlanders sámen die bepalen hoe druk het is in de skigebieden, liften, restaurants, op de weg maar natuurlijk ook met het zoeken van een accommodatie. Duitsland steekt nog steeds met kop en schouders uit boven alle andere nationaliteiten. Er zijn bijna 15 miljoen Duitsers die skiën. Natuurlijk gaan die niet allemaal een week naar de Alpen maar ze vormen veruit de grootste groep in Europa. De Fransen staan op nummer twee met 8,6 miljoen wintersporters en Oostenrijk en Zwitserland hebben er ongeveer 3 miljoen.

NederlandBelgiëDuitslandFrankrijkOostenrijkZwitserlandItaliëEngeland
Aantal wintersporters per land (in miljoenen)

Schoolvakanties in Europese landen

Omdat Duitsland en Frankrijk de meeste wintersporters hebben, willen we weten wanneer zij vakantie hebben. We hebben hieronder de schoolvakanties voor 2022/2023 van Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Engeland, Tsjechië en Polen op een rij gezet:

null

Wat zijn de drukste wintersportweken?

Op basis van de vakantieroosters kunnen we vervolgens een inschatting maken van de totale wintersportdrukte per week in de komende winter 2022/2023.

null

Opvallende zaken

Op basis van dit alles komen we tot een aantal opvallende zaken, die voor een deel behoorlijk gunstig zijn voor Nederlandse wintersporters:

  • Net als afgelopen winter is de tweede week van de kerstvakantie (31 december t/m 7 januari 2023) in de Franse Alpen bijzonder rustig. De Fransen hebben geen vakantie meer en omdat skigebieden in Frankrijk van nature veel Fransen trekken valt er dus een gat. Doordat het van 31 december t/m 7 januari zo rustig is, komen er waarschijnlijk goede aanbiedingen voor Frankrijk aan.
  • De voorjaarsvakantie voor Noord en Midden-Nederland (25 februari t/m 4 maart 2023) is ook relatief rustig. In Frankrijk heeft de zone van Parijs weliswaar vakantie maar in Duitsland en Oostenrijk geen enkele regio.
  • De carnavalsweek/voorjaarsvakantie voor Zuid-Nederland (18 t/m 25 februari 2023) is iets drukker dan afgelopen jaar. In Nederland heeft alleen Zuid-Nederland vakantie, maar dit wordt teniet gedaan doordat uit Duitsland en Frankrijk meer mensen vakantie hebben.
  • In Oostenrijk hebben de deelstaten Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Karinthië en Burgenland van 11 t/m 18 februari 2023 Semesterferien. Mensen uit deze deelstaten gaan geen volledige week op vakantie, maar zullen wel volop Oostenrijkse skigebieden bezoeken. Buiten onze eigen vakantieweken om kun je voor Oostenrijk het beste ook buiten deze week van 11 t/m 18 februari 2023 heenplannen.
  • In België hebben de Franstaligen uit Brussel en Wallonië voor het eerst twee weken krokusvakantie (18 februari t/m 4 maart 2023) in plaats van één. Hierdoor is de drukte vanuit België enigszins gespreid. Van 18 t/m 25 februari hebben de Vlamingen én de Walen vakantie. Van 25 februari t/m 4 maart alleen de Walen; zij gaan voornamelijk naar Franstalige skigebieden.

Tips voor een rustige wintersport

Natuurlijk is niet iedereen zo flexibel dat ze een andere week kunnen kiezen, denk aan gezinnen met kinderen. Daarom is het goed om te weten dat je op meer dingen kunt letten, zodat je toch in een rustig skigebied terecht kunt komen. Bekijk onze themapagina met tips voor een rustige wintersport met allerlei handige weetjes en inzichten over boekingsgedrag van wintersporters uit bepaalde landen.

Nu al aanbod

Het is een open deur, maar we noemen het toch maar even. Ga je in een rustige week op wintersportvakantie dan betaal je vaak (veel) minder. Je kunt het wekelijkse prijsverloop van een accommodatie volgen via onze accommodatievergelijker. Sommige reisaanbieders hebben al aanbod voor de winter 2022/2023. Je kunt dus nu al op zoek naar een mooie aanbieding voor volgende winter.


Bronnen: de.statista.com, Statistik Austria, seilbahn.net, Alpes Ski Résa, Eric Bonnel, hotel.info, vanat.ch, Skiclub of Great Britain, CBS, feiertage-oesterreich.at.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Super fijn overzichtje weer! En lekker op tijd, thx!

Ik moest voor de zekerheid een boeking van dit jaar doorschuiven, maar dat lijk ik gelukkig goed ingeschat te hebben (de week van 18 maart) :). Topoverzicht weer! Veel opties om rustig te reizen, behalve als je aan de voorjaarsvakantie zuid gebonden bent of de 1e kerstweek.

-edit: het zou trouwens echt heel vet zijn als je de grafiekjes kon zien zonder Frankrijk (als je Duitstalig wil skiën) of zonder Duitsland (als je Franstalig wil skiën). Natuurlijk kan je het door de kleurtjes ook wel zien, maar dan wordt het beeld nog duidelijker.

*bericht bewerkt door Roy83 op 04 mrt 2022 08:30

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

-edit: het zou trouwens echt heel vet zijn als je de grafiekjes kon zien zonder Frankrijk (als je Duitstalig wil skiën) of zonder Duitsland (als je Franstalig wil skiën). Natuurlijk kan je het door de kleurtjes ook wel zien, maar dan wordt het beeld nog duidelijker.

Roy83 op 04 mrt 2022 08:27

Nou @Roy83, het hotel waar wij in Oostenrijk verblijven zit in de Franse vakanties anders halfvol met Fransen (met name uit de noordelijke regio’s.

Het beste topic van het jaar is er weer😜

Op basis van dit overzicht ga ik denk ik de 2e en 3e week januari en wellicht een week in begin december en/of half maart.
Deze winter toch ervaren dat van de hele periode dat ik hier zit januari me het best bevallen is; heerlijk rustig en fantastische kwaliteit sneeuw.
Nou moet ik bekennen dat het weer in januari ook erg goed was en dat het grootste gedeelte van maart nog moet komen. Echter ik verwacht meer slush in de middag en ijs in de ochtend, in januari bleven de pistes vaak de hele dag door uitmuntend.

Fijn overzicht, gebruik het al jaren om een goede week te kiezen, bedankt!

Bedankt weer. Maar ligt het aan mij of komt het eigenlijk ieder jaar op hetzelfde neer.🤔
Het lijstje van vorig jaar ziet er bijna ook zo uit.
Voor de kerst, januari en half maart dus?

*bericht bewerkt door Matthieu op 04 mrt 2022 10:21

Aftellen maar!

Fijn overzicht! Afgelopen jaar met oud en nieuw in Frankrijk was het heerlijk rustig, dus dit biedt wellicht weer mogelijkheden. Ik merk wel in het algemeen dat veel prijzen van appartementen (ben gebonden aan de schoolvakanties) een stuk duurder zijn geworden, maar dat zal ook vast komen door de coronacrisis.

Fijn om te lezen dat voorjaarsvakantie 2023 voor ons relatief rustig zal zijn.
We gaan waarschijnlijk met het gezin voor het eerst in deze vakantie (meestal 1e week kerst); dus dat is mooi.

Een week (25 februari - 4 maart) in het absolute hoogseizoen (Oostenrijk/Italië) die zeer rustig zal verlopen. Straf.

De afgelopen twee weken was het bijzonder druk in de Alpen. Wij gingen deze week een aantal dagen skiën in Formigal (Spaanse Pyreneeën). Wat een rust! Nergens een wachtij. Welgeteld twee auto’s met Nederlandse nummerplaat op de parking en geen enkele Belgische. In Spanje bestaat de voorjaarsvakantie niet en skiën in Spanje is weinig gekend bij buitenlanders. Enkel de eerste week van januari is het mega druk want dan gaan alle Spanjaarden skiën.

Nu in Zwitserland, heel goed te doen. Niet ver rijden en niet druk!

Echte pieken bestaan volgens mij niet meer. De accommodaties zitten toch van kerst tot half maart over het algemeen voor meer dan 90% vol. Afgelopen week in Kleinarl geweest. Dat zou de drukste week van het jaar zijn. Ook vaak in Flachau geskied. Dat zou toch zo’n beetje de drukste wintersportplaats in Oostenrijk zijn. Wij hebben aan een lift nooit meer dan een paar minuten hoeven wachten. Ook op de pistes goed te doen. Alleen de powder shuttle in Kleinarl was af en toe erg druk. En de liften in de kom van Zauchensee waren wat drukker. Door de verbinding bovenlangs wel iets drukker geworden in Kleinarl-Flachauwinkl, maar dan alleen de kant Flachauwinkl. Op de heen en terugweg alles bij elkaar nog geen uur file gehad. Wij proberen dan wel de drukste reistijden te ontwijken.

Echte pieken bestaan volgens mij niet meer. De accommodaties zitten toch van kerst tot half maart over het algemeen voor meer dan 90% vol.

koen_ op 06 mrt 2022 10:15

In bekende skigebieden als Flachau misschien, maar dat hangt van het gebied af. Eind januari was ik in Oostenrijk in vier skigebieden waar je bij wijze van een kanon kon afschieten, zo rustig. Afgelopen week was daar niet mee te vergelijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Oh wat heerlijk, 2e kerstvakantieweek ideaal voor onze geplande Portes du Soleil - les Crosets 🇨🇭 zo zonder vakantie voor de Fransen én de Britten (die vaak veelvuldig aanwezig zijn in het Zwitserse gedeelte van PdS).
En de krokusvakantie (regio Noord) pakt ook goed uit. Fijn vooruitzicht!
Gebonden aan de schoolvakanties is het best wel gunstig.

❄️

Echte pieken bestaan volgens mij niet meer. De accommodaties zitten toch van kerst tot half maart over het algemeen voor meer dan 90% vol.

koen_ op 06 mrt 2022 10:15

In bekende skigebieden als Flachau misschien, maar dat hangt van het gebied af. Eind januari was ik in Oostenrijk in vier skigebieden waar je bij wijze van een kanon kon afschieten, zo rustig. Afgelopen week was daar niet mee te vergelijken.

Roel op 06 mrt 2022 16:43

Welke vier dan ;)?

Overigens vind ik ‘een paar minuten wachten bij de lift’ en vrij slechte indicator van de drukte. Zeker in gebieden als bovengenoemd Flachau is de liftcapaciteit echt het probleem niet. 10 minuten wachten bij een snelle stoeltjeslift betekent dat er 400 mensen voor je staan….die kom je dan allemaal boven en op de piste weer tegen :).

Ik denk als je de liftcapaciteit optelt van zo’n gebied, uitgaat van een kleine wachttijd (5 minuten) per lift en (dus) volle liften, dat je nogal schrikt van hoeveel mensen dat alleen al zijn :),

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Echte pieken bestaan volgens mij niet meer. De accommodaties zitten toch van kerst tot half maart over het algemeen voor meer dan 90% vol.

koen_ op 06 mrt 2022 10:15

In bekende skigebieden als Flachau misschien, maar dat hangt van het gebied af. Eind januari was ik in Oostenrijk in vier skigebieden waar je bij wijze van een kanon kon afschieten, zo rustig. Afgelopen week was daar niet mee te vergelijken.

Roel op 06 mrt 2022 16:43

Welke vier dan ;)?

Roy83 op 06 mrt 2022 18:54

@Roy83 Rauris, Dachstein-West, Turracher Höhe en Kreischberg. Volgend seizoen meer daarover.

*bericht bewerkt door Roel op 06 mrt 2022 20:02

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De Fransen zijn niet gek en hebben hun prijzen voor de komende nieuwjaarsweek al flink hoger gemaakt t.o.v. afgelopen njw. Ze zagen mede door Corona dat er veel NL ers en Belgen daar naartoe kwamen en hebben hun conclusies getrokken.
Nu denk ik wel dat er veel mensen komende winter weer naar hun vertrouwde Oostenrijk zullen gaan. De 2e Krokusweek is wel heel gunstig voor Oostenrijk vanwege het ontbreken van de Duitsers!

Echte pieken bestaan volgens mij niet meer. De accommodaties zitten toch van kerst tot half maart over het algemeen voor meer dan 90% vol.

koen_ op 06 mrt 2022 10:15

In bekende skigebieden als Flachau misschien, maar dat hangt van het gebied af. Eind januari was ik in Oostenrijk in vier skigebieden waar je bij wijze van een kanon kon afschieten, zo rustig. Afgelopen week was daar niet mee te vergelijken.

Roel op 06 mrt 2022 16:43

Ook hier kan ik dat bevestigen. We zitten behoorlijk wat weken per jaar in de sneeuw voor opnames, vaak buiten het hoogseizoen. Toevallig sinds 10 jaar weer eens in beide voorjaarsvakantie weken in de Alpen geweest en schrok me behoorlijk rot hoe druk het was. Nee dat verschil is er overduidelijk, dus mocht je buiten de drukke weken kunnen gaan; doe het en ervaar het!

Inderdaad, heel mooi gemaakt en super handig.

Ik vind eigenlijk dat in deze tabellen Denemarken en Zweden meegerekend moeten worden, afgelopen jaar(en) heel veel Zweden en Denen op de pistes. Die mensen vind ik ook bijzonder asociaal, had ik niet gezocht achter die lui

vaak bun ie te bang

Overigens vind ik ‘een paar minuten wachten bij de lift’ en vrij slechte indicator van de drukte. Zeker in gebieden als bovengenoemd Flachau is de liftcapaciteit echt het probleem niet. 10 minuten wachten bij een snelle stoeltjeslift betekent dat er 400 mensen voor je staan….die kom je dan allemaal boven en op de piste weer tegen :).

Roy83 op 06 mrt 2022 18:54

Ik deel de mening van Koen dat het druk was maar prima te doen in Flachau (en ook de reis). En tuurlijk is het druk en komen er veel mensen tegelijk boven maar pistes zijn erg breed en over het algemeen skiet iedereen naar beneden 😀 dus echt last heb je er niet van vind ik. Het is natuurlijk wel altijd opletten en is er zeker wel meer risico op ongelukken (al valt m.i. over het algemeen het skiniveau niet tegen in Flachau). En we hebben ook zeker momenten gehad dat pistes vrij leeg waren (bepaalde pistes en tijdstippen).

Een lege piste zonder veel volk in het gebied is soms ook leuk, maar ik vind het persoonlijk ook gewoon gezelliger als er meer mensen zijn. In Januari was ik in Les Sybelles, ook gezellig en zeker minder druk dan Flachau maar voor mn gevoel heb ik in Flachau veel meer meters gemaakt door de snelle liften en dat de drukte zich goed verspreidt over het gebied.

Ook apres ski is voor mij persoonlijk gezelliger met wat meer mensen. Wij hebben iig een topweek gehad in Flachau!

MW Janssen

Echte pieken bestaan volgens mij niet meer. De accommodaties zitten toch van kerst tot half maart over het algemeen voor meer dan 90% vol.

koen_ op 06 mrt 2022 10:15

In bekende skigebieden als Flachau misschien, maar dat hangt van het gebied af. Eind januari was ik in Oostenrijk in vier skigebieden waar je bij wijze van een kanon kon afschieten, zo rustig. Afgelopen week was daar niet mee te vergelijken.

Roel op 06 mrt 2022 16:43

Ook hier kan ik dat bevestigen. We zitten behoorlijk wat weken per jaar in de sneeuw voor opnames, vaak buiten het hoogseizoen. Toevallig sinds 10 jaar weer eens in beide voorjaarsvakantie weken in de Alpen geweest en schrok me behoorlijk rot hoe druk het was. Nee dat verschil is er overduidelijk, dus mocht je buiten de drukke weken kunnen gaan; doe het en ervaar het!

Rene op 06 mrt 2022 20:29

Ik ken enkel de buiten seizoen weken… Dit jaar voor het eerst verplicht in de drukke weken gegaan maar de kerstvakantie viel goed voor Frankrijk dus was gewoon een laagseizoen week.

Ben blij dat volgend jaar beide weken zo vallen. Maar houd mijn hart vast voor de echt drukke weken als we er niet meer onderuit kunnen…

Dit jaar voor het eerst gebonden aan de voorjaarsvakantie (noord). Week naar Morzine geweest en de drukte viel me echt 100% mee. Ik had het echt veel drukker verwacht bij zowel liften als op de piste.
Volgend jaar heeft Engeland geen vakantie in onze voorjaarsvakantie dus dat is alleen maar gunstig.

Wel van anderen gehoord die naar Oostenrijkse gebieden waren geweest dat het daar wel erg druk was.

Bedankt weer. Maar ligt het aan mij of komt het eigenlijk ieder jaar op hetzelfde neer.🤔
Het lijstje van vorig jaar ziet er bijna ook zo uit.
Voor de kerst, januari en half maart dus?

Matthieu op 04 mrt 2022 10:19

Zou je wellicht zeggen. Maar nu al voor het tweede jaar op rij een rustige tweede kerstvakantieweek in Frankrijk. Die zag ik niet aankomen, maar zeer welkom. Dit jaar echt top. Gewoon géén wachtrij bij liften!

Uiteraard was Oostenrijk topdrukte afgelopen week. Heel Duitsland was ongeveer vrij. Kijk naar het aandeel in de grafiek en je weet genoeg.
Volgend jaar hebben de Duitsers dus geen vakantie in de 2e krokusweek (midden en Noord NL) dus zal Oostenrijk ook veel rustiger zijn.

Afgelopen week was ik in Sölden, Oostenrijk. Het was wel druk maar niet dusdanig dat het niet te doen was. Denk dat je geluk moet hebben per gebied en omgeving waar je verblijft. Volgend jaar zal 't hetzelfde zijn, wellicht nog drukker met versoepelingen.

Wij zijn in Konigsleiten 19 maart t/m 25 maart…
Volgens deze tabel, gunstig ;-) ! Geen vakanties e.d.

Oh sorry, kleine toevoeging… Dit is het artikel voor aankomend jaar, terwijl ik op 2021 - 2022 klikte, die kan ik niet meer inzien dus!

*bericht bewerkt door Desiree2 op 14 mrt 2022 11:44

Normaal gaan wij telkens met onze groep (8 personen, jongeren ) in de lesvrije week, deze valt in 2023 van 4feb tot 11feb, normaal is dit een zeer kalme week, en zo willen we het ook.
Nu zie ik dat die week een Duitsland, Frankrijk ( regio A ) en Oostenrijk vakantie hebben, dit lijkt dus dat dit geen echte kalme week te worden, of vergis ik mij? ( wij opteren dan ook voor Oostenrijk om onze skivakantie door te brengen )
Italië en Andorra zijn opties, Frankrijk en Zwitserland laten we links liggen…
Iemand tips voor de kalmste weken op de piste?

thx

Roel voor de belgische februari vakantie.

De oranje week hebben zowel de vlamingen als de walen vakantie.
De gele week enkel de walen. Die gaan zo goed als enkel naar Frankrijk en Zwitserland.

@japser precies. Vandaar het onderscheid in kleur. Ik heb het er tekstueel ook nog even bij gezet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie