Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

De drukke vakantieweken in het wintersportseizoen 2019-2020

Roel op 19 maart 2019· 92 reacties

Het seizoen loopt langzaam op zijn einde, maar veel mensen zijn na de voorjaarsvakantie alweer aan het zoeken gegaan naar accommodatie voor volgend jaar. Als je aan schoolvakanties gebonden bent en je wil naar een populaire plaats dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met plannen en boeken. Maar ook als je buiten de schoolvakanties op wintersport gaat is het handig om te weten wanneer welk land / welke regio vakantie heeft. Je vindt niet alleen makkelijker een accommodatie maar je krijgt ook inzicht in de drukte op de weg (en in het skigebied). Net als voorgaande jaren hebben we een overzicht gemaakt van de drukste weken in de komende winter.

Waar de meeste wintersporters?

Om inzicht in de verwachte vakantiedrukte te krijgen zijn we weer uitgegaan van het aantal actieve wintersporters per land. Deze aantallen zijn in belangrijke mate bepalend voor de verwachte drukte. Hoe meer actieve wintersporters een land telt, hoe drukker het in de Alpen zal worden als dat land vakantie heeft. Dit jaar hebben we Tsjechië aan het overzicht toegevoegd. Het aantal Tsjechische wintersporters is in 10 jaar tijd bijna verdubbeld en daardoor een belangrijke speler geworden, vooral voor Oostenrijk.

NederlandBelgieDuitslandFrankrijkOostenrijkZwitserlandItaliëEngelandTsjechië
Aantal wintersporters per land (in miljoenen)

Duitsland en Frankrijk zijn nog steeds de belangrijkste spelers in Europa. Duitsland telt 14,6 miljoen wintersporters en Frankrijk 8,6 miljoen, tegenover ongeveer een miljoen Nederlandse en Belgische wintersporters.

Wanneer vakantie?

Voor de drukste weken is het dus vooral interessant wanneer de Duitsers en Fransen vakantie hebben. Hieronder staan de vakanties per land. In geel staan de weken waarin een land (of regio binnen een land) schoolvakantie heeft. De beide kerstweken zijn in ieder land hetzelfde maar de voorjaarsvakanties verschillen ook dit jaar weer behoorlijk per land en regio. Een oranje vak staat voor de week waarin de meeste mensen in dat land voorjaarsvakantie hebben. Voor de grootste spelers Duitsland en Frankrijk hebben we ook de regio’s genoemd die het betreft. Je ziet dat de grootste drukte zich concentreert in week 52 en 1 als alle landen tegelijk vakantie hebben (kerst), en in week 8 en 9.

Voorjaarsvakantie Nederland minder gespreid

Week 8 en 9 zijn ook de weken dat we in Nederland vakantie hebben. De voorjaarsvakantie 2020 ziet er bij ons als volgt uit:

 • Week 8 (15 - 22 februari): regio Noord
 • Week 9 (22 februari - 29 februari): regio Midden en Zuid

De carnavalsweek voor Zuid wijkt nog weleens af van bovengenoemde adviesdata van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar in 2019-2020 komen de weken overeen met de praktijk. De vakantie van de regio Zuid valt dus samen met de vakantie van de regio Midden waardoor de vraag naar accommodaties in week 9 extra groot zal zijn. Meer Nederlanders zullen in dezelfde weken een accommodatie gaan zoeken. Als je dus bent aangewezen op de schoolvakanties is het raadzaam om op tijd te boeken.

Drukte per week

Als we kijken naar omliggende landen is de drukte in de voorjaarsvakantie komende winter sowieso minder gespreid. De drukte in de Alpen wordt immers ook, cq. vooral, door wintersporters uit andere landen bepaald waarbij Duitsland en Frankrijk het meeste gewicht in de schaal leggen. Hieronder hebben we de aantallen wintersporters per land over de schoolvakanties en de andere weken heengelegd waardoor de verwachte vakantiedrukte per week zichtbaar wordt, rekening houdend met de regio’s.

Wat valt op?

Nog steeds is de kerstperiode - en dan met name de tweede kerstweek - de drukste periode. De piek in de voorjaarsvakantie is echter hoger en ook wat smaller dan vorig jaar. Week 9 (22-29 februari) wordt een topweek qua drukte. Niet alleen Midden- en Zuid-Nederland hebben dan vakantie, maar ook België, Beieren, Frankrijk (zone A en B) en een flink deel van Zwitserland en Tsjechië.

Ook de week ervoor (15-22 februari) is behoorlijk druk, vooral in Frankrijk omdat zowel Parijs als Marseille vakantie hebben. Pasen valt komend jaar iets vroeger, op 12 april. Dat betekent dat waarschijnlijk wat meer skigebieden open zullen zijn dan dit jaar met Pasen.

Voordat je gaat boeken:

Tot slot een aantal belangrijke punten en tips voordat je gaat boeken. Er zijn namelijk nog méér factoren die de drukte in een skigebied bepalen. We sommen de belangrijkste zaken op:

 • In de eerste kerstweek blijven traditioneel veel Duitsers nog thuis. De grote kerstpiek van deze groep zal vooral in de tweede week merkbaar zijn.
 • Mensen uit Parijs (zone C) gaan meer naar de noordelijke Franse Alpen; Marseille (zone B) gaat voornamelijk naar de zuidelijke Franse Alpen. Afhankelijk van waar je naartoe wil kan dat veel uitmaken.
 • Franse vakanties maken voor Oostenrijk niets uit, en Duitse vakanties hebben weinig invloed op de Franse skigebieden. Duitsers en Nederlanders gaan het vaakst naar Oostenrijk, 48% van de Duitse en 53% van de Nederlandse wintersporters skiet in Oostenrijk. Engelsen en Belgen kiezen weer het vaakst voor Frankrijk. Deze voorkeuren zijn van grote invloed op de drukte in het skigebied van jouw keuze (en op de weg er naartoe);
 • Mensen uit de grote steden in en rond de Alpen leveren vooral dagjesmensen. Zij hoeven niet per se een week op vakantie om te kunnen skiën en gaan soms vaker per jaar. Nabijgelegen skigebieden merken dit, zeker in de weekenden. Denk aan Grenoble, Genève en München, maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor het hele zuiden van Beieren.
 • Zoek het buiten de gebaande paden. Hoewel Oostenrijk erg druk en populair is in de vakantieweken zijn de regio’s Osttirol en Karinthië dat veel minder. Hetzelfde geldt voor wat verder gelegen gebieden in Italië en Frankrijk. Rij je een uurtje langer door, dan kun je ook in het hoogseizoen een rustige bestemming scoren;
 • Italië kent ook een carnavalsvakantie, maar dan van donderdag t/m dinsdag (in 2020 van 20 t/m 25 februari). Deze valt dus verspreid over twee weken waardoor het in ‘onze’ carnavalsweek na dinsdag rustiger wordt;
 • Prijsniveau speelt een grote rol. Zwitserland is door de dure Frank ook in het hoogseizoen meestal een rustige bestemming. Veel Zwitsers gaan tegenwoordig in Oostenrijk skiën omdat het daar voor hen goedkoper is;
 • Vakanties die samenvallen zeggen niet alles. Slechte sneeuwcondities in voorgaande jaren en zelfs het weer (voor laatboekers en dagjesmensen) kunnen ervoor zorgen dat het minder druk is dan verwacht. Mooi weer en veel sneeuw kan natuurlijk het tegenovergestelde veroorzaken;
 • Familiegebieden zijn tijdens de kerst soms drukker dan mega-gebieden omdat kerstmis traditiegetrouw een familiegebeuren is;
 • Sommige grote skigebieden zijn altijd druk, anderen juist alléén in de vakanties. Ischgl, Tignes en Val Thorens zijn bijvoorbeeld vanaf kerstmis tot half maart altijd bedrijvig tot zeer druk. Alleen helemaal in het voor- of naseizoen is het rustiger. Het grote voordeel daarvan is dat ze de drukte aankunnen. Kleinere gebieden, waar het buiten het seizoen uitgestorven is, willen in de vakantieperiodes weleens veel drukker zijn met langere wachtrijen dan de grote moderne gebieden.

Meerdere reisaanbieders hebben trouwens al prijzen voor volgend jaar bekendgemaakt. Je vindt ze via onze accommodatiezoeker en op de pagina van wintersport aanbiedingen.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartvwg19 maart 2019 · 07:47

De meest nuttige tabel ter wereld. ;)
Blijkbaar valt de paasvakantie in 20 weer zo laat.

SkiBeppie19 maart 2019 · 08:13

Bedankt, inderdaad steeds meer ‘oostblokkers’ in de grote gebieden. Let op, de kerst valt voor Russen twee weken later. Zit je half januari bijv. In Flachau dan zijn er veel Russen en Bulgaren.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Elly319 maart 2019 · 08:38

Mooi dan kunnen we tussen de drukte door weer gaan plannen, dank je Roel.
Maar Kerstweken is ook wel gezellig met familie, ga ik wel met het jongste kleinkind wandelen ;)
Heb een hekel aan wachtrij(tje) bij de liften.

Dienten Die Alte schule
Jay19 maart 2019 · 09:21

Zeer prettig overzicht inderdaad, maar (helaas) geen verrassing.
Regio Midden en Zuid gaan samen in de carnavalsweek dus het wordt weer druk.
Dit was ook zo in 2017 en toen zijn we 'noodgedwongen' uitgeweken naar Frankrijk, omdat een jaar van te voren al geen geschikte accomodatie te vinden was in Oostenrijk.
Dit jaar is het ons gelukt om te kunnen doorboeken voor volgend jaar. Na 3 jaar worden we blijkbaar al een beetje als stamgasten beschouwd. Dat bespaart ons een hoop speurwerk en concessies doen.
Ik ben benieuwd naar de drukte in het gebied. Je zou zeggen… vol=vol. Als alle bedden bezet zijn in het dorp (en omliggende dorpen) dan zal het niet drukker zijn in het skigebied dan andere jaren, maar dan ga ik er vanuit dat eerder ook weinig accomodities nog beschikbaar waren.
We zijn in ieder geval voorbereid op drukte, in ieder geval onderweg en ongetwijfeld ook op de berg :(

*bericht bewerkt door Jay op 19 mrt 2019 09:22

Bram_DC19 maart 2019 · 09:36

@Roel het oranje balkje in de 2de tabel staat fout voor Italië. Hun krokus valt gelijk met de Belgische, zij vieren carnaval op 25 februari.

Roelauteur19 maart 2019 · 09:53

@Roel het oranje balkje in de 2de tabel staat fout voor Italië. Hun krokus valt gelijk met de Belgische, zij vieren carnaval op 25 februari.

Bram_DC op 19 mrt 2019 09:36

Klopt ik had hem verkeerd neergezet maar het is meteen aangepast. O.a. in Südtirol vieren ze ook carnaval.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
dJaco19 maart 2019 · 12:28

Pffff, ik moet met de kinderen en de vrouw tussen 22/2 en 29/2. Balen! Een goeie accomodatie vinden zal een stuk moeilijker worden met het gezin. Gelukkig ga ik zelf ook nog altijd rond 20 januari :D

Edwin.19 maart 2019 · 12:38

De meest nuttige tabel ter wereld. ;)
Blijkbaar valt de paasvakantie in 20 weer zo laat.

bartvwg op 19 mrt 2019 07:47

Pasen is volgend jaar maar 1 week eerder. Op zich wel gunstig. Hoe later hoe beter, want dat vergroot de kans op mooier en warmer weer met carnaval, pasen, hemelvaart en pinksteren :). Maar volgens mij doen ze in Nederland dan weer vakantie met koningsdag en dodenherdenking/bevrijdingsdag en niet eerder. Dit jaar sluit dat mooi aan met Koningsdag. Precies 2 weken

*bericht bewerkt door Edwin. op 19 mrt 2019 12:53

Not all who wander are lost
havana19 maart 2019 · 13:32

Livigno it will be.

shoppertje2319 maart 2019 · 15:16

Leuk overzicht, maar je hebt er niks aan. Als je aan schoolvakanties, welke wettelijk VERPLICHT zijn, gebonden bent, ben je gewoon de pineut. Je kan je krokusvakantie niet verplaatsen, ook al is die week “drukker dan de andere krokusweek”. Was het maar zo’n feest. Enkele reacties zijn duidelijk van mensen zonder schoolgaande kinderen. Om nog maar te zwijgen over de kerstvakantie. Daarin zijn helemaal geen verschillende smaken.
Paasvakantie is in NL helaas afgeschaft. Als iemand nog een regio kan vinden waar officiele Paasvakantie Week is (en niet die extra maandag) dan hoor ik het graag.

Tjeerd6919 maart 2019 · 15:25

@shoppertje23 Daar ben ik het niet mee eens. Op basis van het overzicht kun je:

 • weten wanneer je buiten de vakanties om kunt gaan.
 • als je aan de vakanties gebonden bent (zoals ik ook), weten welke kant je op moet om de grootste drukte te vermijden.

Zo kun je in de carnavalsweek beter naar Frankrijk dan naar Oostenrijk als ik het zo zie.

Jeroenborst19 maart 2019 · 15:41

Hoi. Dank je wel voor het schema

Wij willen 28 dec - 4 jan gaan met ons gezin (merendeel beginners). Beter Frankrijk vanwege de drukte of maakt het geen verschil met Oostenrijk?

Jeroenborst telemark | freeheelskiing
JanVdB19 maart 2019 · 15:45

Ik begrijp het niet dat er hierover Europees geen overeenkomsten zijn. Een beetje meer spreiding zou leuk zijn voor iedereen.

franksplinter19 maart 2019 · 16:02

Zo is het, laat ze in Duitsland carnaval maar in januari vieren.

Mikannika19 maart 2019 · 17:11

Wintervakantie Niedersachsen 2020: 03.02. - 04.02 (en het weekend er voor). Erg druk in het Sauerland dus van 31.1 - 04.02. Het was dit jaar ook het drukste weekend van het hele seizoen. Ik heb nog nooit zo vroeg boekingen binnen gekregen voor deze periode (in 2020 dus), dus valt weer een (hele) volle bak in Winterberg en Willingen en omstreken te vrezen. Helemaal bij Kaiserwetter.

*bericht bewerkt door Mikannika op 19 mrt 2019 17:34

Grußen aus dem Sauerland
Wintergast19 maart 2019 · 18:33

Als iemand nog een regio kan vinden waar officiele Paasvakantie Week is (en niet die extra maandag) dan hoor ik het graag.

shoppertje23 op 19 mrt 2019 15:16

Tip: overweeg meivakantie 25 april t/m 3 mei 2020;
Stubaital; hotel Mutterberg (bij de gondel); vaak mooie package aanbieding inclusief skipas

Pieter23097619 maart 2019 · 19:18

@roel ,wat is eigenlijk de goedkoopste periode om te gaan skiën, tss kerst en krokus of tss krokus en pasen

Edwin.19 maart 2019 · 19:42

Ik begrijp het niet dat er hierover Europees geen overeenkomsten zijn. Een beetje meer spreiding zou leuk zijn voor iedereen.

JanVdB op 19 mrt 2019 15:45

Zoveel meer valt er niet te spreiden. Na de kerst/oud&nieuw zit je al snel op de carnaval vakantie. 2e/3e week februari, dus daarvoor gaan landen echt geen vakantie geven op school. Enkele landen hebben dan rond pasen vakantie, maar in Nederland meestal niet. Dit jaar wel, maar dat alleen omdat het zo laat valt. Normaal moeten ze na de carnaval (voorjaarsvakantie, wat geen voorjaar is) 7/8 weken door tot de eind april/begin mei vakantie. Lijkt mij verder weinig aan te doen. Die vakantie geven ze al vrij omdat Koningsdag en 4/5 mei daar in valt. En volgens mij is alleen de kerstvakantie en zomervakantie voor scholen verplicht om over te nemen. De overige zijn adviesdata, maar mogen zij zelf in schuiven.

*bericht bewerkt door Edwin. op 19 mrt 2019 19:44

Not all who wander are lost
Roelauteur19 maart 2019 · 21:24

@roel ,wat is eigenlijk de goedkoopste periode om te gaan skiën, tss kerst en krokus of tss krokus en pasen

Pieter230976 op 19 mrt 2019 19:18

Van die twee de laatstgenoemde. Ik sprak vorig jaar met Sunweb hierover (https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/372747/voor-200-eu…). De beste aanbiedingen vind je in het voorseizoen (november, begin december) en naseizoen (april).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Mikannika20 maart 2019 · 08:12

@roel ,wat is eigenlijk de goedkoopste periode om te gaan skiën, tss kerst en krokus of tss krokus en pasen

Pieter230976 op 19 mrt 2019 19:18

Hier in de het Sauerland is de periode na de voorjaarsvakantie aanzienlijk goedkoper en rustiger dan die tussen de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie. Vooral de eerst helft van maart (na de voorjaarsvakantie) kun je hier nog heel goed terecht en is het (relatief) rustig op de pistes (vooral door de week) bij meestal goede sneeuwcondities (dit jaar was het wisselend overigens). Na het 3de weekend van maart zie je meestal dat er wat liften al sluiten. Vooral dit jaar is dat het geval (Panaoramebahn/Kappe is al dicht helaas). Winterberg houdt de hoofdas open tot ergens eind maart en soms zelfs tot begin april.

Grußen aus dem Sauerland
Gerrit20 maart 2019 · 11:15

@Roel
wat ik mij afvraag als we dus de topweek nemen Week 9 (22-29 februari), over hoeveel skiërs spreken we dan en hoe zijn deze verdeeld per regio in Oostenrijk (of hoeveel van deze miljoenen zitten in Oostenrijk), hoeveel zitten er in Frankrijk, Duitsland… etc…

Dennisdemennis20 maart 2019 · 13:47

Zijn er nog tips voor redelijke rustige gebieden in oostenrijk ivm met de drukke voorjaarsvakantie in februari 2020 niet te kleine gebieden of is dit in deze tijd echt een utopie

Gerrit20 maart 2019 · 13:54

@Dennisdemennis
zoals vermeld in de topic, plaatsen die relatief ver van ons verwijderd zijn pakweg 1100 a 1200 km… daar kan je nog wat rust vinden.

franksplinter20 maart 2019 · 14:07

Als ik kijk naar de aantallen uit de diverse landen, hebben wij Nederlanders en Belgen maar een klein aandeel in het totaal aantal wintersporters. De Duitsers zijn veruit het meeste vertegenwoordigd. Dus dat het ver van Nederland is, zal ook niet zoveel uitmaken lijkt me, behalve dat wat voor ons ver is, voor de Noord Duitsers dat ook is.

Roelauteur20 maart 2019 · 14:07

@Gerrit de aantallen per week vind je in het 2e staafdiagram. Die aantallen moet je wel met grote voorzichtigheid nemen want niemand weet precies hoeveel wintersporters naar welk land of skigebied gaan en hoe vaak. Je kunt dit alleen inschatten op basis van de vakanties per regio/land en wat de voorkeuren zijn van bepaalde nationaliteiten. Dit kan per skigebied of dorp variëren. Hieronder vind je nog een overzicht van de nationaliteiten die Oostenrijk bezoeken:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Gerrit20 maart 2019 · 14:12

@franksplinter
ja maar die veraf gelegen gebieden (toch als je spreekt over Oostenrijk) zijn ook weer lager gelegen gebieden tot +/- 1800 meter. Dus ik denk dat die duitsers daar toch ook niet echt voor te vinden zijn, maar wie eigenlijk wel tenzij het echt niet anders kan…

Roelauteur20 maart 2019 · 14:17

Zijn er nog tips voor redelijke rustige gebieden in oostenrijk ivm met de drukke voorjaarsvakantie in februari 2020 niet te kleine gebieden of is dit in deze tijd echt een utopie

Dennisdemennis op 20 mrt 2019 13:47

Goed punt, daar komen we in een apart blog op terug.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
mukkie20 maart 2019 · 15:48

Leuk overzicht, maar je hebt er niks aan. Als je aan schoolvakanties, welke wettelijk VERPLICHT zijn, gebonden bent, ben je gewoon de pineut. Je kan je krokusvakantie niet verplaatsen, ook al is die week “drukker dan de andere krokusweek”. Was het maar zo’n feest. Enkele reacties zijn duidelijk van mensen zonder schoolgaande kinderen. Om nog maar te zwijgen over de kerstvakantie. Daarin zijn helemaal geen verschillende smaken.
Paasvakantie is in NL helaas afgeschaft. Als iemand nog een regio kan vinden waar officiele Paasvakantie Week is (en niet die extra maandag) dan hoor ik het graag.

shoppertje23 op 19 mrt 2019 15:16

En helemaal als je in het onderwijs werkt ;)
Gelukkig ben ik gebonden aan de regio noord. En…Ik heb in 5 jaar een paar dagen gespaard! Waarschijnlijk kan ik een weekje eerder en ik kan hoogstwaarschijnlijk vrij krijgen voor mijn zoon… Wij hebben het sowieso niet druk in Italië, hoewel het wel wat drukker wordt.

shoppertje2320 maart 2019 · 17:13

@shoppertje23 Daar ben ik het niet mee eens. Op basis van het overzicht kun je:

 • weten wanneer je buiten de vakanties om kunt gaan.
 • als je aan de vakanties gebonden bent (zoals ik ook), weten welke kant je op moet om de grootste drukte te vermijden.

Zo kun je in de carnavalsweek beter naar Frankrijk dan naar Oostenrijk als ik het zo zie.

Tjeerd69 op 19 mrt 2019 15:25

Dan heb je het echt niet begrepen; buiten de vakanties om gaan gaat dus niet met schoolgaande kinderen. Waar laten we die dan? Bij de DODE opa en oma?

Quick20 maart 2019 · 17:23

Dan heb je het echt niet begrepen; buiten de vakanties om gaan gaat dus niet met schoolgaande kinderen. Waar laten we die dan? Bij de DODE opa en oma?

shoppertje23 op 20 mrt 2019 17:13

Lijkt me een uitstekend idee!
Volgens mij heb jij het niet helemaal begrepen…

Mr. Slow

Plaats een reactie