Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nog drie daagjes en het is zomer. Op de 2744 hoge Col Agnel lijkt het echter nog niet zover. Er ligt daar nog heel veel sneeuw. Net als vorig jaar is er in de zomer nog te skiën. Dat betekende dat ik mijn toerski’s onder klikte om nog één keertje te genieten van de sneeuw.

Sneeuwmuren langs de Col Agnel

Langs de weg zijn nog hoge sneeuwmuren te vinden. Sneeuwmuren waar Steven Kruijswijk waarschijnlijk nog steeds nachtmerries van heeft maar dat is een ander verhaal. Voor ons levert die sneeuw plezier, vooral lekker skiplezier op.

Nog veel sneeuw in juni op de Col Agnel

Het sneeuwmeetpunt geeft een wat vertekend beeld

Koel voorjaar

Ondanks dat er in de Franse zuidalpen en in het bijzonder in de Queyras minder sneeuw is gevallen dan vorig seizoen zorgde een sneeuwrijk en koud voorjaar voor meer dan genoeg sneeuw om zelfs nu de toerski’s (ook buiten de gletsjers) nog onder te kunnen klikken.

Omhoog toerskiën boven de Col Agnel

Het dal aan de Italiaanse kant van de Col Agnel is het al goed groen

Sneeuwvelden

De sneeuw zo laat in het voorjaar is bijhoorlijk getekend. Er zitten veel gaten en hobbels in. De sneeuw is niet zo strak als in de winter of het vroege voorjaar. Dat betekent lastiger skiën. Het gaat dan ook meer om het idee om nog, zo dichtbij de langste dag van het jaar, op de ski’s te staan dan dat het echt lekker skiën is. Met zoveel sneeuw wat nog over de wandelpaden ligt is het trouwens de enige manier hoe je hier de bergtoppen prettig kunt bereiken. Dat beklimmen van de bergen is de moeite alleen al waard: zittend op de top zagen we jonge steenbokken door lastig terrein heen dartelen alsof het een eenvoudig speelveldje was. Erg indrukwekkend.

Steenbokken op de top van de Pain de Sucre, Queyras

Op de top, Pic d'Asti, Queyras

Lekker skiën vanaf de Pic d'Asti, met de Ecrins als achtergrond

Laaste skibochten van het jaar

Nog winters terrein

Terwijl de meeste toppen in de zomer in de Queyras eenvoudige wandelbergen zijn, is het met zoveel sneeuw nog best serieus. 's Ochtends is de sneeuw betonhard en is een val lastig te stoppen. Mijn klim- en (in mindere mate) skimaatje Bas laat dat bij onderstaande val - niet helemaal vrijwillig - duidelijk zien:

Snel smelten

De sneeuw heeft het langer uitgehouden dan dat ik afgelopen winter had verwacht. Dat maakt de klassieke wandel- en mountaintochten nog best ingewikkeld en gevaarlijk. Nu we bijna op de langste dag van het jaar zijn zal de sneeuw snel gaan smelten. Over enkele weken zullen de paden hier sneeuwvrij zijn. Al is dat van korte duur. Meestal sta ik op de Agnel eind oktober of begin november alweer op de ski’s. Ik heb er nu alweer zin in!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Rob9718 juni 2019 · 10:58

Altijd weer leuk om de ski-avonturen van rogier te zien, helemaal in deze tijd van het jaar! mooie foto’s zoals altijd!

Roy8318 juni 2019 · 17:04

Wij zijn nu in de Dolomieten. Bijna alle wandelpaden zijn sneeuwvrij, maar boven de 2400m liggen er nog wel verdwaalde sneeuwvelden waar je soms doorheen moet. Veel toppen zijn wel sneeuwvrij.

Wannabe Dolomietenkenner...
Jeffvdv18 juni 2019 · 21:23

Nu is het wel eens een keer genoeg geweest Rogier, ga eens fietsen of zo 😜 JALOERS!

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
Birdheart18 juni 2019 · 21:32

Dat de sneeuw maar mooi mag blijven liggen tot er een nieuwe sneeuwlaag bijkomt.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Pirmin19 juni 2019 · 19:59

Zijn dat Enforcers 100, Rogier ?

Rogierauteur19 juni 2019 · 20:12

Yep!

Click. Click. Peace
Pirmin19 juni 2019 · 20:22

Heb je er vaker op geskied dan alleen in dit filmpje ? Zo ja, wat zijn je bevindingen ?

Rogierauteur19 juni 2019 · 20:45

Ik sta er al heel wat jaartjes op. Ik heb weleens gezegd dat al zou ik de rest van mijn leven op één ski zou mogen skiën zou het deze ski zijn. Ik vind hem goed op hard (als je begrijpt dat het geen GS ski is ;-) ) hij is heel goed in poeder en lastig/verspoord terrein. Je kunt deze ski rustig langzaam skiën maar ook enorm op z’n staart geven. Het is niet voor de niets de ski die ik in moeilijk en steil terrein altijd meeneem… Het is een ski die wel wat skitechniek vraagt en misschien geen allemans vriend is. Maar ik ken genoeg ski’s met een vervelender karakter.

Click. Click. Peace
Pirmin20 juni 2019 · 16:31

Bedankt voor je heldere reactie Rogier👍

Slim25 juni 2019 · 01:08

Weer een leuk verhaal en foto’s Rogier!

Vriend van mij in Colorado zette net op Facebook dat er nog 20cm sneeuw in het dal verwacht werd, hij is de winter nu wel zat!

Rogierauteur25 juni 2019 · 08:39

@Slim Ik zag het langskomen op verschillende amerikaanse websites. Wat een verschil met hier…

Click. Click. Peace
Pieter23097625 juni 2019 · 10:15

@Rogier, er lag veel sneeuw maar als je nu de webcam beelden ziet in Frankrijk moet er toch veel sneeuw verdwenen zijn in 2 weken , hopelijk gaat de sneeuw helpen in LDA, nu je al zwart ijs ziet op de webcam

Rogierauteur25 juni 2019 · 11:02

@Pieter230976 Precies wat @Roel en ik altijd zeggen. Die sneeuw is leuk. Maar een beetje warm weer en de sneeuw is zo weg…

Click. Click. Peace
Pieter23097626 juni 2019 · 09:01

@Rogier @roel op de gletsjers is dat saharazand dat je ziet liggen , ze zijn geel

Roeladmin26 juni 2019 · 09:26

@Pieter230976 klopt Saharastof. Ook in Saas-Fee nu goed te zien:


Er gaan vandaag records sneuvelen door een extreem warme bovenlucht. Gisteren had Innsbruck met 36,7C al een junirecord te pakken voor Tirol.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097626 juni 2019 · 10:36

@Pieter230976 klopt Saharastof. Ook in Saas-Fee nu goed te zien:


Er gaan vandaag records sneuvelen door een extreem warme bovenlucht. Gisteren had Innsbruck met 36,7C al een junirecord te pakken voor Tirol.

Roel op 26 jun 2019 09:26

Hopelijk gaan de gletsjers het houden voor het volledige zomerski seizoen, de temperaturen gaan nog niet direct zakken

Plaats een reactie