Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Terwijl ik al meer dan 15 jaar in de Zuidfranse Alpen woon, niet ver van de Italiaanse grens, en ik al heel wat ‘retour d’est’ situaties heb gezien blijft het indrukwekkend. Van zaterdagochtend tot zondagavond viel er op de Italiaans-Franse grens op veel plaatsen meer dan een meter sneeuw. Samen met twee Nederlandse expats die bij mij in de buurt wonen, Martijn en Vincent, ging ik gisteren in Claviere kijken hoeveel sneeuw er precies was gevallen! We waren onder de indruk!

Kerstkaartje in de besneeuwde bossen van Claviere

Niet in het epicentrum

We besloten expres om niet naar Sestrière of Abriès te gaan omdat deze gebieden nog meer midden in de retour d’est zone lagen. Daar lag nog veel meer sneeuw. We kozen er juist voor om aan de rand te blijven om überhaupt nog wat te kunnen skiën. Want met meer dan een meter sneeuw hoef je geen lawine expert te zijn om te begrijpen hoe gespannen de situatie is. Wij wilden dus niet op te steile hellingen komen, en met zoveel sneeuw wordt het ‘door kunnen glijden’ wel een dingetje. Maar ook in Claviere was er een enorm pak gevallen. In het dorp zeker zo’n 50 à 60 centimeter en op 2000 meter lag er meer dan een meter verse sneeuw! Absoluut indrukwekkende hoeveelheden.

Het omhoog klimmen was absoluut buffelen

Gelukkig zorgden besneeuwde bomen voor verkoeling

We wisselenden elkaar regelmatig af

Buffelen

We moesten, want Claviere is nog niet open, zelf omhoog lopen. Je kunt je voorstellen dat dat in een meter sneeuw nogal een zware opgave is. We wisselenden elkaar regelmatig af om het werk dragelijk te houden. Want anders zou er echt geen doorkomen aan zijn!

Een paar fijne bochten!

Genieten

Zo’n dag hoort zeker niet bij de beste skidagen van het seizoen. Vaak moet je rechtdoor skiën om nog een beetje vaart te houden. Maar het blijft absoluut bijzonder om midden in zo’n natuurfenomeen te zitten en te zien hoe hard het sneeuwt en hoeveel verse sneeuw er in no-time kan vallen. Het gebied van Via Lattea zit gebakken voor het komende winterseizoen!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Chonn25 november 2019 · 07:43

Lekker beelden (om zo je werkdag te beginnen) :-)
Aan de andere kant zie ik ook hoeveel ellende de hoeveelheid neerslag in vloeibare vorm geeft in lagere delen…

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
SandraSki25 november 2019 · 08:34

Fantastisch @Rogier deze beelden! Erg leuk om zo’n gedetailleerd beeld te krijgen van de omstandigheden. We kennen dit deel van Monts de la Luna goed en zíjn er zelf over 3 weken weer.

Ik vind het ook interessant om mee te krijgen welke delen nou veilig ski-baar zijn tijdens zo’n dump. Deze zone is inderdaad zo vlak en rijk aan bomen dat ik me kan indenken dat het vooral kei hard werken is en maar kleine stukjes glijden. Bedankt voor de update en nog veel plezier!

sneeuw witje en de 7 bergen
Rogierauteur25 november 2019 · 08:48

@SandraSki let op in deze bossen zijn veel passages die te steil en gevaarlijk kunnen zijn. We waren continu bezig om uit de gevaren zone te blijven. Met z’n drieën waren we continu in gesprek waar we het veligte konden lopen. Typisch een dag dat we heel veel know-how nodig hadden om dit binnen een aanvaardbaar risico te kunnen houden.

Click. Click. Peace
R_Dolomieten25 november 2019 · 12:26

Geweldig om te zien!
Deze zin wordt ik blij van:
Het gebied van Via Lattea zit gebakken voor het komende winterseizoen!
Net nu ik voor het eerst daar heen ga over 4 weken!
jeej:-)

Bacchus25 november 2019 · 12:32

Mooi hoor!

Het is wel vrij zware sneeuw als ik die laatste paar foto’s zo zie?

Elly325 november 2019 · 12:43

Prachtig weer Rogier, heerlijk om naar te kijken vanuit een mistig en waterig NH
Geniet en doe voorzichtig.

Dienten Die Alte schule
Rogierauteur25 november 2019 · 13:05

Mooi hoor!

Het is wel vrij zware sneeuw als ik die laatste paar foto’s zo zie?

Bacchus op 25 nov 2019 12:32

Was zeker geen hele lichte sneeuw. Maar perfect als onderlaag voor komend seizoen…

Click. Click. Peace
nils325 november 2019 · 17:41

Heerlijk zeg Rogier!!
Ik ben de laatste dagen steeds meer gaan verdiepen in via lattea. We kunnen van 20 tot 26 december en dan is er nog ruim genoeg acco- aanbod.
Nu las ik in vele reviews dat men in via lattea nogal vaak verbindingsliften dichtgooit!!
Weet jij daar toevallig meer van Rogier? En zal dat in de dagen voor kerst gebeuren?
Ik denk dat we in Sauze (jouvenceaux) willen gaan verblijven.

Rogierauteur25 november 2019 · 18:39

@nils3 Dat wil wel eens gebeuren, maar als er veel sneeuw ligt valt dat mee. het moet wel heel raar lopen wil daar over 4 weken niet meer genoeg sneeuw liggen.
Verder is het gebied boven Sauze geen straf. De verbinding naar Montgenevre is zo onhandig dat je daar toch het liefste 's ochtends de auto voor pakt als je in Claviere / Montgenevre wilt skiën.
Ik kan het gebied van harte aanbevelen. Een gebied waar je hoe vaak je ook komt telkens nieuwe en mooie afdalingen vindt ;-)

Click. Click. Peace
nils325 november 2019 · 20:32

Aaaah! Dat klinkt goed Rogier! Dank voor jouw antwoord.
We houden hem voorlopig op de eerste plaats… Maar we wachten tot 3 dagen voor vertrek, beetje poeder scoren als het kan!
groet, Nils

Snowy197026 november 2019 · 12:17

Ik weet nog dat ik vorig jaar het hele seizoen heb zitten wachten op één retour d’est in de omgeving van Sestrière en die wilde maar niet komen. Halverwege maart moesten we het doen met een dun laagje kunstsneeuw. Dan is dit wel een enorm contrast!

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Plaats een reactie