Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Kaiserwetter!

Roel op 03 december 2019· 13 reacties

Kühtai (O)

Het is genieten op deze eerste dagen van de meteorologische winter want de zon is terug! In Duitstalige landen noemen ze het Kaiserwetter. Het maakt het plaatje redelijk compleet want de naam “vliegende start” mag je het begin van dit seizoen gerust geven, niet alleen in Frankrijk maar aan de hele zuidkant van de Alpen én langs de hele alpenhoofdkam. Voor al deze gebieden is de adempauze van deze week niet erg. Voor de noordkant van de Alpen, waar onder andere de meeste Oostenrijkse skigebieden liggen, mag er nog wel wat sneeuw vallen.

Oostenrijk wel de lasten, minder de lusten

Gisteren hadden we te maken met de wolkenrestanten van een storing die zondag zoveel sneeuw bracht in de Franse Alpen. Vooral Oostenrijk en het noorden van Zwitserland hadden grijs weer terwijl het sneeuwrijke zuiden al heel snel opklaarde. Oostenrijk had dus de lasten, en minder de lusten van die actieve storing. Al kun je in het al geopende Ischgl niet spreken van een slechte start. Daar is het dorp zelfs gewoon wit. Hetzelfde geldt voor het Pillerseetal bij Fieberbrunn.

Ischgl (O)

Fieberbrunn (O)

Nog koud genoeg voor sneeuwkanonnen

Op de meeste plaatsen is het dus prima, als je het maar afzet tegen wat je normaal in zo’n eerste week van december mag verwachten. Het karigst is het op dit moment in de lagere delen van Tirol en het Salzburgerland. Hier is het sneeuwdek dun en in sommige dorpen helemaal niet aanwezig. Daar staat tegenover dat het koud genoeg is. In Kitzbühel was het om 7.30 uur -3,7 graden. Voldoende voor de sneeuwkanonnen die je hier in actie ziet op de Hahnenkamm.

Sneeuwkanonnen boven het groene Kitzbühel (O)

Tot morgen kunnen deze sneeuwkanonnen hun werk nog goed doen. Het is helder en koud, en de lucht is relatief droog. Vanaf morgen worden de omstandigheden minder gunstig. Op hoogte stroomt warmere lucht binnen en dat betekent dat zich een inversie gaat vormen. Op de berg wordt het warmer dan in het dal. Dat betekent dat de temperatuur op de berg (overdag) waarschijnlijk te hoog ligt, en onder de inversie wordt de lucht te vochtig. Voor kunstsneeuw heb je het liefst koude maar ook droge lucht.

Droomcondities in Madonna di Campiglio (I)

Tignes (F)

Weersomslag

Het rustige decemberweer eindigt dit weekend. Dan neemt de wind vanuit het westen langzaam toe en trekt er meer bewolking binnen. Daaruit kan in de noordalpen wat neerslag vallen maar zeker geen grote hoeveelheden. Maar goed ook, want de sneeuwgrens ligt met 1500 tot 1800 meter nog vrij hoog. Er zijn tussendoor ook opklaringen. De meeste zon dit weekend is voor Italië.

De echte omslag komt van zondag op maandag. Dan bereiken actieve storingen vanuit het westen de Alpen. Er gaan waarschijnlijk weer grote hoeveelheden sneeuw vallen en vanaf dan wordt ook weer koudere lucht aangevoerd. De sneeuwgrens zakt zelfs tot in de dalen. En waar valt dan de meeste sneeuw? Waarschijnlijk in Zwitserland en Frankrijk. Ook de lagere pistes in skigebieden als Portes du Soleil gaan dan hun portie krijgen, daar was het afgelopen weekend net te zacht. Verder sluit ik niet uit dat Oostenrijk dinsdag goed meeprofiteert, maar daarvoor mag nog wel een beetje aan de weerkaarten gesleuteld worden. Begin volgende week trekt Italië aan het kortste eind.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Veenhoorn3 december 2019 · 10:14

Mooie plaatjes zo met dat Kaiserwetter. Het is fijn als je dan nog krijgt te lezen dat er begin volgende week ook in PdS in de dalen sneeuw gaat vallen. Daar zagen de webcams er nog niet top uit. Overal al veel sneeuw en de kerstgangers hoeven (vooralsnog) niet zenuwachtig te zijn (maar zijn dat dan vervolgens toch). Het is 1e week december en we hebben al flinke dumps gehad in zuid, noord en west. Wordt het weer zo’n sneeuwrijke winter???

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Roelauteur3 december 2019 · 10:24

De eerste week van december betekent dat kerstmis nog 3 weken duurt. De Alpen kunnen tot die tijd helemaal dichtsneeuwen maar in de dalen kan ook weer alles wegsmelten. Dat maakt het Alpenweer zo boeiend, al hoop ik natuurlijk op het eerste.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Veenhoorn3 december 2019 · 10:31

Precies ook mijn opmerking met “(vooralsnog) niet druk hoeven te maken”.
Iedereen hoopt op een witte omgeving. Een halve meter sneeuw in de nacht en kaiserwetter overdag. Het is iedere keer toch weer anders. Je kunt nog zo goed voorbereid op vakantie gaan, maar op het weer heb je geen grip. En doorgaans houd ik het alpenweer beter in de gaten dan het weer in NL :) En naar mate de reis dichterbij komt, begint het steeds meer te kriebelen…

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
lve3 december 2019 · 15:33

De eerste week van december betekent dat kerstmis nog 3 weken duurt. De Alpen kunnen tot die tijd helemaal dichtsneeuwen maar in de dalen kan ook weer alles wegsmelten. Dat maakt het Alpenweer zo boeiend, al hoop ik natuurlijk op het eerste.

Roel op 3 dec 2019 10:24

Precies, maar de meeste ‘Kerst-skiërs’ gaan al over 2,5 week. Dus het begint steeds meer te kriebelen. Van mij mag het nog 2 weken groen blijven in de dalen van de Oostenrijkse Noord Alpen, als we dan maar een dump krijgen ;-)

Vorig jaar arriveerden we op zaterdag voor Kerstmis in de stromende regen. Op zondag werd het droog en in de avond ging het opnieuw regenen in het dal. Op maandag konden niet alle pistes geprepareerd door de vele regen van de afgelopen nacht.

Op maandagochtend ging de regen ook in het dal over in sneeuw. Het was fascinerend om te zien dat een zeiknat wegdek binnen no-time verdween onder een centimeters dik sneeuwdek. Dat zie in Nederland zelden of nooit. De rest van de week was het redelijk weer. Af en toe een zonnetje maar meest bewolkt en droog. Wel relatief warm.

Vanavond nog een keertje oefenen in Neuss en dan ben ik er bijna klaar voor.

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.
Tim.3 december 2019 · 17:14

Mooi man zoon maand voorspelling:
https://www.ad.nl/binnenland/helaas-een-witte-kerst-blijft-d…

Poll maken of ze gelijk heeft?

Sensatie stukje puur voor de clicks?

Roelauteur3 december 2019 · 17:49

@Tim. Dit is echt voorbarig. Op basis van één weermodel (dat op zulke termijn niet betrouwbaar is) kun je dit soort uitspraken niet doen, vind ik. Zoals: “Kortom, in ons land zal december grotendeels mild verlopen.”

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
GiGi3 december 2019 · 17:51

Diana Woei - Diana Wappie!

roberthoogenboom3 december 2019 · 19:03

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/af01aa5f6b548d39718c7fc8...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/4a8bc8a931be6d178bb45ea0...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/a5e145060e00be3a1a9ae4f2...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/305c685d4287833202f2e26f...

Beste Lawine in Serre Ché vandaag.

De lift die je ziet is de Vallons stoeltjeslift, de piste de rode Cucumelle.
Gebied gelukkig nog niet open, en de schade valt mee, men verwacht gewoon normaal te kunnen gaan draaien met de kerstvakantie (is wel een belangrijke lift dit ivm verbinding naar Monetier)

Maar geeft wel aan hoeveel sneeuw hier in korte tijd gevallen is en dat dit bij steile stukken het nodige gevaar met zich mee brengt.

GiGi3 december 2019 · 19:05

Het is de Cucumelle-lift, niet de Vallons. https://www.wintersport.nl/forum/topic/490707

roberthoogenboom3 december 2019 · 19:13

Ja zie net het bericht/topic op het forum en kwam al tot die conclusie ivm 4 zitter i.p.v. 6 zitter

Matthias1233 december 2019 · 19:15

Mooi man zoon maand voorspelling:
https://www.ad.nl/binnenland/helaas-een-witte-kerst-blijft-d…

Poll maken of ze gelijk heeft?

Sensatie stukje puur voor de clicks?

Tim. op 3 dec 2019 17:14

@Tim. de AD groep is tegenwoordig met afstand de grootste sensatiekrant van Nederland. Niet te veel waarde aan hechten dus ;) Misschien is ze het vriendinnetje van Haio?

Born to Ride
miekeflamant3 december 2019 · 23:05

Wij vertrekken de laatste week van december naar le lioran ik heb nog nooit van dit plaatsje gehoord , is er daar voldoende sneeuwkans ? Mvg mieke

😁
Veenhoorn3 december 2019 · 23:28

@miekeflamant Zie voor skigebied, sneeuwzekerheid en laatste weerberichten:
https://www.wintersport.nl/skigebieden/le-lioran

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Plaats een reactie