Westalpen sneeuwen dicht

Roel op 26 januari 2015· 32 reacties

Veel sneeuw deze week (Söll (O), via Sneeuwhoogte+)
Veel sneeuw deze week (Söll (O), via Sneeuwhoogte+)

De aftrap deze week is voor Oostenrijk, maar de winnaar wordt de westkant van de Alpen. Voor Frankrijk is het vooruitzicht nog altijd extreem sneeuwrijk. Hou vanaf donderdag rekening met het ergste, al durf ik het zwaartepunt nog nergens neer te leggen. Dat blijft lastminute werk, maar zonliefhebbers hebben het deze week moeilijk. Dat is wat zeker is.

Strakblauw deze week lastig
Vandaag en woensdag zijn de enige dagen dat de Alpen op redelijk uitgebreide schaal zon te zien krijgen. Dat wil niet zeggen dat het voor de rest alleen maar grijs is, maar zoveel blauw als we de afgelopen week gezien hebben is een illusie. Actieve lagedrukgebieden nemen de regie namelijk over.

De aanzet werd gisteren door de Noordalpen gegeven waar 10-25cm viel uit een kleine nordstau. Vanavond bereikt een tweede storing de Alpen met als eerste in de Zwitserse en noordelijke Franse Alpen sneeuw, en vannacht en morgenvroeg is de beurt aan Oostenrijk. Er kan nogmaals 20-30cm bijvallen. Een echte dump is het niet, maar het telt lekker aan iedere keer. Kijk maar eens naar dit huisje in Westendorf (O).

Het sneeuwde gisteren al flink in Oostenrijk (Westendorf), via Sneeuwhoogte+
Het sneeuwde gisteren al flink in Oostenrijk (Westendorf), via Sneeuwhoogte+

Grote hoeveelheden in het westen
Ik ben ook een echte Oostenrijkganger, maar voor mij als weerman is de situatie vanaf donderdag in de Franse Alpen het interessantste. Na een hele aardige woensdag trekt het vanuit het westen dicht en aansluitend valt de eerste sneeuw op de passage van een koufront. Het is Oostenrijk dat het vanaf donderdag van dit soort frontpassages moet hebben, maar de grootste hoeveelheden vallen op de plekken waar stuwing is. Dat zijn dit keer niet de Noordalpen maar zoals het er nog steeds naar uitziet de Franse en Zwitserse Alpen.

Dit soort uitzichten is in de tweede helft van de week schaars (Les Deux Alpes (F))
Dit soort uitzichten is in de tweede helft van de week schaars (Les Deux Alpes (F))

Zwarte zaterdag nog niet zeker
Gisteravond liet het GFS-model het in Frankrijk van donderdag tot en met zondag onophoudelijk doorsneeuwen. Vanmorgen is dat iets minder uitgesproken maar dat er veel sneeuw gaat vallen (regionaal meer dan een meter) staat als een aardige paal boven water. Of het een zwarte zaterdag gaat opleveren is koffiedik kijken, is het een halve dag droog dan kom je probleemloos boven. Zit je midden in zo’n dump dan is het natuurlijk een ander verhaal maar daarvoor is het simpelweg te vroeg.

Meeste sneeuw voor de Arlberg?
De grote dump die sommige media voor Oostenrijk aankondigden is ook voorbarig. Ik vertelde gisteren dat de stroming in de tweede helft van de week niet zo gunstig is. We mogen in mijn ogen blij zijn als we dan ergens 50cm halen, en het makkelijkst lijkt dat weggelegd voor de Arlberg. Ik ga jullie dat na donderdag vanuit Vorarlberg live vertellen.

Winters Sauerland
Ook Sauerland en alle andere middelgebergtes delen volop mee in het winterweer. Er valt bijna iedere dag sneeuw (vandaag tijdelijk ook regen) terwijl de condities al prima waren. Italië daarentegen blijft een zorgenkindje, en is afhankelijk van plotselinge vorming van lagedruk ten zuiden van de Alpen. De afgelopen dagen zien we af en toe wat sneeuwsignaaltjes in de berekeningen, maar of het echt iets wordt is een vraagteken. Morgen meer!

Winterberg, Sauerland (D)
Winterberg, Sauerland (D)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

In Corvara belooft het een mooie dag te worden met veel zon.

witte zaterdag :) kom maar op!

Ik volg het met spanning. Woensdag vertrekken naar La Plagne en zaterdag van daaruit nog een week Val Thorens.
Hoop na de dump toch echt wel zonneschijn :)

@Hansvk ben je daar nu? hoe is het me de sneeuw?

Seriously snow addicted family!

Pfff @Roel, ik hoop stiekem toch op een beetje gematigde sneeuwval voor de Franse Alpen, of een zwaartepunt dat ergens buiten vrijdagavond - zaterdagmiddag valt :-)
Want jou berichten blijven toch gewag maken van kans op ‘het ergste’ voor zaterdag.

Maar super bedankt voor de duidelijke updates, we blijven het met spanning volgen!

Wat is dit alsnog een heerlijke winter aan het worden! En al is de dump dan niet in Oostenrijk: steeds wat centimeters erbij daar is ook goed. En tussendoor gewoon lekkere kou ipv smeltende sneeuw. Ik heb goede moed voor de carnavalsvakantie!

Komend weekend naar Châtel PDS, dus de kettingen om op Pas de Morgins.
Heerlijk veel verse sneeuw!!

van een echte wintersportvakantie komt het dit jaar niet, maar we gaan volgende week dinsdag en woensdag wel twee daagjes naar Winterberg. Ik was eerst wat ongerust, maar het lijkt prima te worden daar!

Hoop ik alleen nog op een beetje zon na de sneeuw van komend weekend, dan gaat het echt leuk worden

Hopelijk in de loop van volgende week, na de nodige sneeuwval, ook nog wat zonneschijn. Dan wordt het gegarandeerd een top ski week!!

Ben net terug van een weekje Les Sybelles en wat meer sneeuw is daar zeker welkom. Pistes aan de zonzijde zijn vaak wel open maar met grote bruine plekken en enorme ijsplaten erin. Begin van de week ging het nog prima ivm de vers gevallen sneeuw van 16 januari maar in de loop van de week zag je meer en meer pistes weer naar erbarmelijke toestanden wegvallen.

Met het oog op de naderende vakantieperiode dus prima dat er wat bij valt; het is alleen te hopen dat de vakantiegangers komende zaterdag veilig en wel arriveren. Voor mij zit het er helaas op dit jaar, voor een ieder die nog wat gepland heeft: geniet ervan!

Aankomende vrijdag vertrekken we naar St. Francois Longchamps, lijkt top te worden met lekker veel verse sneeuw op donderdag en vrijdag! @Roel, bedankt voor je dagelijkse weerberichten! Er lijkt voor zaterdag nu zon op de planning te staan, zou dat zich door gaan zetten?

Mijn schoonouders zijn gisteren terug gekomen uit Krimml, en daar werd verteld dat er komende donderdag 2 meter sneeuw zou vallen.

@Juul moeilijk te geloven als het zwaartepunt momenteel in Frankrijk ligt :-)

@Roel: wat zijn volgens jou de sneeuwkansen in de Pyreneeën? Delen die mee in deze noordwest stuwing? Gaat het daar ook los later deze week? Ik hoor het graag?

Ik zit nu in Kaltenbach/ hoghfugen hier is gisteren ongeveer 15a20 cm sneeuw gevallen maar wel hoog in het dal nauwelijks. is alweer groen .

En wat voor een zonnetje hadden we vandaag! we gingen vandaag een uitstapje maken bij de buren in het SkiWelt: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/updates/41571…

Update chatel - PDS. Het sneeuwt de hele dag al flink door, ondanks dat was er wel helder zicht op de pistes. Sinds vanochtend ongeveer 15 cm bij gevallen gok ik en het blijft maar doorgaan. We hadden de sneeuwkettingen overigens gister al nodig.

We hebben gister een prachtige dag gehad met veel zon.

Hoezo " zorgenkindje Italie"? Weer hele dag strak blauw, super pistes zonder ijsplaten! Pfff… Ik noem dit wintersport optima forma hier in Selva. Heerlijk genieten de afgelopen twee weken. Prima zo dus. Nog paar dagen voor de boeg

@Juul, 2 meter sneeuw in een dag zou een absoluut Oostenrijks record zijn. Gaat niet gebeuren. Zoals gezegd ligt de nadruk op Frankrijk.
@freshpow, de Pyreneeën doen mee in de nordweststau. Ook daar veel sneeuw vanaf vrijdag!
@ruudsan, beneden in het Zillertal is het 's winters heel vaak groen. Pas achter Mayrhofen en in de zijdalen richting Hochfügen en Gerlos wordt het sneeuwzekerder.
@MrSKi, zorgenkindje qua natuursneeuw want op diverse plaatsen ligt niet erg veel. Je kunt er inderdaad prima skiën op kunstsneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@MrSKi het is wel een probleempje als je mensen in de groep hebt die graag gaan wandelen in de sneeuw. Staan ver achter op alle andere gebieden in het langjaarlijks gemiddelde (voor zover je daar waarde aan moet hechten) Niet echt een winters plaatje aldaar :(

Seriously snow addicted family!

@roel: bedankt!

@Jeffrey. De sneeuw is gewoon goed. Vanavond zijn de sneeuwkanonnen weer aangegaan voor wat aanvulling. Alle pistes zijn open en liggen er goed bij. Omgeving hier rond Corvara is wit. Wat lager in het dal vele bruine zuidhellingen.

ik heb zo het idee dat Ischgl dit jaar bij elke grote dump uit de boot dreigt te vallen, ook deze keer. Iemand meer verhaal hierover? in het dal ligt nog altijd maar slechts 15cm :(

@Hansvk thanks! Hopen dat er iets zuidelijker in fiemme ook nog wat bij komt!

Seriously snow addicted family!

Woensdag vertrek ik richting warth . Ziet er goed uit hopelijk niet te veel sneeuw onderweg !

@Roel: Zorgenkindje Italie begrijp ik niet zo… We hebben net vorige week een sudstau gehad daar en ik kom net uit Madesimo en geloof me…je hoef je daar weinig zorgen meer te maken de rest van het seizoen.

Ik zit nu in het Kleinwalsertal, eigenlijk Oberstdorf (D) in het hotel, maar vandaag in Ifen (O) wezen skien, vanmorgen nog een strakblauwe hemel, maar halverwege de middag trok het dicht en begon het zachtjes te sneeuwen, en nu is het 01:27AM en sneeuwt het nog steeds. Volgens een mede hotelgast lag er eerder op de avond al zo’n 25 cm op de auto, dus hoeveel zal dat morgenochtend geworden zijn ;-)
Er is zondag al een heerlijk laagje gevallen waar ik veel plezier van gehad heb op de Walmendingerhorn(O), dit betekent dat ik daar dinsdag ook weer ga skien. Woensdag komt er weer wat zon en ga ik 200 KM rijden en bij familie die in St. Anton op vakantie is, skien. Ben daar nog nooit geweest, het moet een machtig mooi gebied zijn, dus daar heb ik die autorit wel voor over. Donderdag zou ik misschien nog een dagje kunnen skien en daarna is het schluss en moet ik terug naar huis, om echter na een weekje werken weer naar Oostenrijk te mogen rijden, om de hellingen van het Zillertal onveilig te maken. :-)

Ski or Die

@Jeffrey, het is nogal afhankelijk van waar je bent. Vooropgesteld, je kan overal skiën en de meeste pistes zijn goed. Geen ijsplaten is niet waar, zeker de steilere hellingen zijn aan het einde van de dag ijsplaatjes met bulten sneeuw en hier en daar komt er een steentje of polletje gras door. Sella ronda is verder wel goed te doen, Kronplatz ook. De hellingen op de zonkant zijn groen, hier in La Villa ligt geen sneeuw bijv. Wel prima weer tot nu toe gehad en heerlijk kunnen skiën.

@Userd klopt en weet ik Val de fiemme ligt nog een km of 60 zuidelijker alles is open dat is bekend maar je maakt mij niet wijs dat de condities goed zijn. De laatste noemenswaardige sneeuwval is van December.

Italiaanse website’s geven 5 cm in het dal op, ja echt 5 cm.

Verder is het daar dus gewoon groen/bruin.

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie