Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Flinke dump voor het zuiden

Roel op 03 maart 2020· 12 reacties

Puy Saint Vincent (F)

Het is goed raak vandaag. Gisteren sneeuwden de Franse Alpen al goed in, zie dit beeld van Rogier op het parkeerterrein bij Puy Saint Vincent, en vandaag ligt er op heel veel plaatsen een witte deken. Het meest in de zuidalpen en het is nog niet gedaan.

Dump in het zuiden

Niet ver hier van “Puy”, in het Franse Serre Chevalier, was gisteren aan het eind van de middag 80cm verse sneeuw gevallen. Vanochtend bedraagt de verse sneeuwhoeveelheid ook boven Alta Badia maar liefst 58 centimeter.

Alta Badia (I), foto: Itabla Rifugio

Folgaria - Lavarone (I)

Ook sneeuw aan de noordkant van de Alpen

Ook in Oostenrijk sneeuwt het nu. In het Kleinwalsertal, wat pure Alpen-noordkant is, meldt Hans ter Braak 35 centimeter sinds gisteravond. Dat is alleen mogelijk dankzij de Gegenstromlage waar we het de laatste dagen regelmatig over gehad hebben.

Kleinwalsertal (O), foto: Hans ter Braak

Duidelijk minder sneeuw in Königsleiten, Zillertal Arena

Elders is Oostenrijk zijn de hoeveelheden minder groot. In het hogergelegen Königsleiten waar Roy Holtermans zit is bijvoorbeeld maar zo’n 5cm gevallen. De sneeuwgrens varieert zo tussen de 700 en 1200 meter, dus tot in veel dalen is het wit geworden. Geleidelijk neemt de sneeuwval nu af, deze trekt naar het oosten weg. Wat volgt zijn opklaringen die vandaag al de westalpen bereiken en morgen overal voor enige zonuren zorgen. Het is het resultaat van een uitloper van hogedruk die rust in de tent brengt. Het is alleen niet van lange duur.

Donderdag veel sneeuw én regen

Donderdag wordt een tumultueuze dag. Een zeer actieve storing bereikt dan de westalpen en vooral in de Franse Alpen gaan grote hoeveelheden vallen. Probleem is alleen dat er ook zachte lucht wordt aangevoerd waardoor de sneeuwgrens stijgt. Een stijging tot zo’n 1800 meter is mogelijk. Gelukkig liggen de meeste skigebieden hier hoog genoeg maar veel dorpen moeten rekening houden met tijdelijk veel regen. De neerslagpiek valt namelijk samen met het moment dat de hoogste temperatuur wordt bereikt. De hoeveelheden zijn fors, er kan binnen 24 uur zo’n 50 tot 80mm vallen. Hogerop betekent dat met gemak meer dan een halve meter sneeuw! Het westen van Zwitserland idem dito. In Oostenrijk krijgt vooral Vorarlberg hier iets van mee (maar in mindere mate), elders in Oostenrijk duurt het tot de avond voordat de neerslag de skigebieden bereikt. Dan stijgt ook hier de sneeuwgrens tijdelijk naar 1800 meter. Hieronder zie je de verwachte neerslag voor donderdag over het hele Alpengebied. Grijs is regen.

Onzekerheid

In de nacht naar vrijdag wordt de situatie behoorlijk complex. Langzaam slaat de neerslag over op Italië en daalt de sneeuwgrens weer. Volgens de laatste berekeningen is het meeste echter voor Osttirol, Karinthië en later de hele oostelijke helft van Oostenrijk. Tegelijk krijgen de Franse en Zwitserse Alpen vanuit het noordwesten mogelijk nog een goedmakertje voor de regen met zo’n 10 tot 20cm sneeuw. Omdat de Alpen het centrum vormen van een lagedrukgebied is deze verwachting alleen heel onzeker. Het lagedrukgebied hoeft maar iets te verschuiven en het zwaartepunt komt ergens anders te liggen. Voor Bettmeralp in de Zwitserse Alpen maakt het niet zoveel uit, hier ligt meer dan genoeg zoals deze foto van collega Rene laat zien.

Bettmeralp (CH)

Weekend en volgende week

In het weekend ijlt de sneeuwval nog wat na maar de activiteit gaat er wel langzaam uit. Het lagedrukgebied verplaatst zich daarbij langzaam naar het zuiden en neemt in activiteit af. Begin volgende week bouwt zich een hogedrukgebied op boven Zuid-Europa waardoor de wisselvalligheid verdwijnt uit de de zuidalpen. D zon keert hier terug. De rest van de Alpen zit echter op de wip. Sommige berekeningen laten een hele zonnige week zien met nauwelijks sneeuw. Andere geven wel neerslag, en daar zou geleidelijk ook regen tussen kunnen zitten. Tot in ieder geval dinsdag blijft het aan de frisse kant, daarna neemt de onzekerheid toe.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

SkiBeppie3 maart 2020 · 09:24

Prima! as vrijdag vertrek naar Süd-Tirol. De eerste sneeuw van betekenis sinds december als ik het goed heb…

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Harm3 maart 2020 · 09:41

Volgens WXCharts komt er vrijdag nog een flinke bult bij in de Dolomieten. Volgens jullie model gisteren ook, maar dat is nu bijna niets meer. Komt dat door die complexe situatie Roel?

Ben al dik tevreden met wat er nu is gevallen hoor. Volgens mij kan het in de Dolomieten niet meer stuk… :)

MountainHugger3 maart 2020 · 09:45

Goede vooruitzichten voor Zermatt as Vrijdag ernaar toe…hopelijk is de sneeuwvalgrens laag genoeg ik lees 1800 en Z ligt maar op 1640.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Pieter863 maart 2020 · 10:55

Het is / wordt spannend! Maar hopelijk geen regen! Gelukkig zit ik redelijk hoog in Sankt Anton am Arlberg

jessehuijers3 maart 2020 · 11:01

@roel de zon in west oostenrijk zal spaarzaam zijn de komende dagen zeker?

Roelauteur3 maart 2020 · 11:11

@Harm klopt dat zal nog wel een paar keer veranderen de komende dagen.
@jessehuijers vanmiddag klaart het al langzaam op en morgen heb je waarschijnlijk meer zon.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
HillieBillie3 maart 2020 · 11:27

Mooi beeld uit Kleinwalsertal! Zaterdag vertrekken we hier naartoe voor een miniski, dus dat lijkt wel goed te komen!

WimD3 maart 2020 · 11:50

Laat de sneeuw maar komen voor het Zillertal 15 maart zijn wij er weer

Henriblogger3 maart 2020 · 12:09


Innsbruck vandaag (sneeuwgrens ongeveer 1000 meter)

Pieter2309763 maart 2020 · 18:24

Geen sneeuw in Frankrijk la plagne 3000m


Jacqueline1003 maart 2020 · 19:23

Ik lees net dat het reisadvies voor Noord Italië is aangescherpt. Alleen noodzakelijke reizen; geen vakantie dus 😰?

Pieter2309763 maart 2020 · 20:06

du côté de Flaine
Meteo-Alpes Avalanche Flaine
https://www.facebook.com/meteoalpes/videos/2563361640607882/…

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 03 mrt 2020 20:07

Plaats een reactie