Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Hier kun je gratis annuleren voor de wintersport

Roel op 14 juli 2020· 9 reacties


Gratis annuleren bij een wintersportvakantie is geen vanzelfsprekendheid. Maar het coronavirus hangt als een donkere wolk boven de reiswereld, en reisorganisaties staan onder grote druk om hun reisvoorwaarden te versoepelen. Dat gebeurt ook, enkele reisorganisaties bieden inmiddels de mogelijkheid om gratis te annuleren voor de wintersport.

Reisorganisaties willen onzekerheid wegnemen

Komt er na de zomer een tweede virusgolf, en wat worden de coronaregels in de skigebieden aankomende winter? We weten het niet. De helft van de ondervraagden in onze tweede wintersport enquête is van plan om op wintersport te gaan, maar wacht met boeken.

Reisorganisaties anticiperen daar langzaam op. Summit Travel was de als eerste touroperator die gratis annuleren voor de wintersport bood op geselecteerde accommodaties. Langzaam komen er meer reisorganisaties in beweging, al is dat nog lang niet overal het geval.

Waar kun je gratis annuleren voor de wintersport?

Hieronder volgen de reis- en annuleringsvoorwaarden per reisorganisatie, zodat jij weet waar je aan toe bent als je hier de wintersportvakantie boekt:

 • Summit Travel: gratis annuleren tot 6 weken voor vertrek voor een geselecteerd aantal arrangementen. De regeling geldt niet voor meegeboekte vluchten (meer informatie);
 • Travelski: bij boeking vóór 1-9-2020 kunnen mensen gratis annuleren tot 45 dagen voor vertrek (meer informatie);
 • Interhome: gratis annuleren als er op de vakantiebestemming uitzonderlijke omstandigheden zijn die de uitvoering van de reis of het vervoer aanzienlijk beïnvloeden (onafhankelijk van het reisadvies), gratis omboeken tot 43 dagen voor de reis. Meer informatie;
 • Wintertrex: gratis annuleren tot 30-9-2020, gratis omboeken tot 6 weken voor reisbegin (was altijd al zo);
 • Booking.com: mogelijkheid tot aanvinken van “gratis annuleren”. Tot wanneer dit geldt verschilt per accommodatie. Sommige accommodaties hanteren een versoepeld omboekingsbeleid;
 • Landal: gratis annuleren tot 14 dagen na boeking als je niet binnnen 28 dagen vertrekt, gratis omboeken tot 28 dagen voor vertrek;
 • Sportiek: gratis annuleren tot 14 dagen na boeking, gratis verzetten en/of omboeken tot 6 weken voor vertrek (meer informatie);
 • ChaletsPlus: gratis annuleren tot 7 dagen na boeking (was altijd al zo), verder geen speciale regelingen;
 • KRAS: gratis omboeken tot 31-8-2020 voor reizen die vóór 31-3-2021 beginnen;
 • Sunweb: geen gratis annuleren, wel flexibel omruilen, prijsgarantie en andere zekerheden (meer informatie);
 • TUI: geen gratis annuleren, wel versoepelde omruilgarantie (zie: omruilgarantie en coronamaatregelen);
 • Novasol: geen gratis annuleren, wel omboeken voor 75 euro tot 40 dagen voor vertrek;
 • Bizztravel: geen gratis annuleren, wel prijsgarantie (meer informatie);
 • Chalet.nl: geen speciale regelingen;
 • Belvilla: geen speciale regelingen;
 • Pharos Reizen: met GRATIS-ANNULEREN In het vakje Kortingscode, kun je meestal tot 30 dagen voor je vertrek je reis kosteloos annuleren;
 • DeJong Intra: geen speciale regelingen;
 • Het Frankrijk Huis: geen speciale regelingen;
 • Tsjecho Reizen: geen speciale regelingen.

Corona-vouchers

Niet alle reisaanbieders zijn dus even vrijgevig. Verder is het goed om te weten dat er tot - in ieder geval - 1-9-2020 corona-vouchers met SGR-garantie worden uitgegeven. Als de reisorganisatie failliet gaat voordat je de voucher hebt gebruikt, krijg je de waarde terug.

Een reisorganisatie kan ook bij een ander garantiefonds zijn aangesloten, zoals STO Garant of het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO). Beiden fondsen geven geld terug als een aangesloten reisorganisatie failliet gaat. GGTO dekt uitgegeven vouchers tot 1 september 2020. Dit voucher is ook 12 maanden geldig en niet overdraagbaar. Lees verder op de website van de Consumentenbond voor meer informatie.

Aangezien voorwaarden tussentijds kunnen wijzigen, kunnen aan deze informatie geen rechten worden ontleend. Niettemin proberen we deze informatie uiteraard up-to-date te houden.

Meer lezen:

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hessel14 juli 2020 · 16:38

Ik lees veel “gratis annuleren tot eind augustus” of “tot veertien dagen na boeking”.
Dat is totaal onzinnig als de wintersport nog maanden weg is.
Dus wat doen die in dit lijstje?

bartvwg14 juli 2020 · 16:51

Ja wat Hessel zegt.
De titel was misschien beter geweest “gratis annuleren MAAR…” ;)
Ik vind de voorwaarden die er overal bij vermeld staan bijzonder magertjes uitvallen met de voorwaarden die ik bij enkele (mij bekende) hotelletjes kan krijgen. (meestal gratis annuleren tot de dag vooraf)

Without deviation from the norm, progress is not possible.
Leon10014 juli 2020 · 17:35

Ben er niet van onder de indruk, lijkt me niet echt flexibel. Begrijpelijk maar het zet me niet aan tot vlot boeken, vooral dat ‘omruilen’ vind ik niks, ik wil soms per se naar dat ‘ene’ skigebied en dan is omruilen toch echt minder. Dit jaar de Dolomieten al moeten laten gaan, daar wil ik toch echt wel naar toe aanstaand seizoen.

peterpos14 juli 2020 · 17:46

Ik verhuur een appartement in Dienten. Heb gratis annuleren uitgezet. Er zijn mensen die er voor kiezen om drie appartementen in verschillende gebieden te reserveren om twee van de drie vlak voor de deadline te annuleren. Het gevolg is dat jij als verhuurder dan nog maar een paar weken hebt om het opnieuw te verhuren.
Die mensen verzieken het dus voor anderen.

Peter Pos
Roeladmin14 juli 2020 · 18:58

Het is een overzicht van wat reisorganisaties op dit moment te bieden hebben op dit vlak. Sommigen hebben wel degelijk gratis annuleren waar je iets aan hebt (bv. Summit Travel, Booking), maar er staan er ook tussen die niks doen.

Mee eens, heel coulant zijn de meeste reisorganisaties nog niet. Maar zoals @peterpos zegt is dat, de mens kennende, ook weer niet heel vreemd…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
bartvwg14 juli 2020 · 19:50

Die mensen verzieken het dus voor anderen.

peterpos op 14 jul 2020 17:46

Daar heb je gelijk in.
Normaal en een beetje eerlijk doen, zo moeilijk voor zovelen…🙄

Without deviation from the norm, progress is not possible.
Marijnt15 juli 2020 · 08:59

Ja wat Hessel zegt.
De titel was misschien beter geweest "gratis annuleren MAAR…" ;)
Ik vind de voorwaarden die er overal bij vermeld staan bijzonder magertjes uitvallen met de voorwaarden die ik bij enkele (mij bekende) hotelletjes kan krijgen. (meestal gratis annuleren tot de dag vooraf)

bartvwg op 14 jul 2020 16:51

@bartvwg Rechtstreeks boeken en zeker als je er vaker bent geweest willen de hotels etc wel coulanter zijn dan wanneer de boeking via een reisorganisatie of een platform als booking.com gaat, dan verdienen ze er zelf al minder op waardoor ze ook minder coulant zullen zijn

*bericht bewerkt door Marijnt op 15 jul 2020 09:00 (4% bewerkt)

Juliette12316 juli 2020 · 21:36

Ik heb al geboekt voor 2021 naar het Zillertal omdat ik per se naar een bepaald hotel wil gaan en we met meer gezinnen gaan. Ik heb bij t hotel zelf geboekt en ik kan tot 21 dagen tevoren annuleren.

Bertje17 juli 2020 · 07:20

Wij hebben op booking.com met twee gezinnen geboekt in Skiwelt waarbij we gratis kunnen annuleren tot 4 weken voor vertrek. In ieder geval de zekerheid nu dat we een geschikte accomodatie hebben met halfpension in de voorjaarsvakantie :) Ik denk toch dat als je straks na de zomer wilt boeken het niet meevalt om nog wat te vinden waarbij je met twee gezinnen in dezelfde accommodatie zit die aan je wensen voldoet, in een redelijk groot skigebied en waarbij je ook nog eens redelijk gunstige annuleringsvoorwaarden hebt. Gelukkig hebben we wat leuks gevonden wat nog betaalbaar is ook. Nu eerst de voorpret ! :)

*bericht bewerkt door Bertje op 17 jul 2020 07:20 (3% bewerkt)

Plaats een reactie