Heel veel sneeuw voor de Westalpen

Roel op 30 december 2015· 38 reacties

Les Arcs gisteravond, via de app Sneeuwhoogte+
Les Arcs gisteravond, via de app Sneeuwhoogte+

Sneeuw!! De mensen in de Franse Alpen zullen het bijna uitgeschreeuwd hebben gisteravond toen ze deze vlokjes omlaag zagen vallen. Deze wintersporter op Sneeuwhoogte+ deed dat in ieder geval wel. Je kunt de zwakke storing die hiermee samenhing namelijk beschouwen als het eerste teken van verandering. In het nieuwe jaar gaat er namelijk veel sneeuw bijvallen, al blijft de sneeuwgrens een aandachtspunt.

Ook wat sneeuw tijdens de jaarwisseling
De komende dagen staan in het teken van de grote weersomslag. Gisteravond bereikte een uitgeblust frontje de Franse Alpen met een centimetertje sneeuw. Morgen bereikt al een iets actiever front de Westalpen waaruit lokaal 5 tot 10cm zou kunnen vallen. Het mooie is dat dit front doortrekt richting Oostenrijk zodat ze er in de Noordalpen ook van profiteren. Het is niet meer dan decorsneeuw, maar toch. Met wat geluk sneeuwt het daar precies tijdens de jaarwisseling om 00.00 uur met als gevolg een licht besneeuwde Nieuwjaarsdag.

Mogelijk toont de natuur daarmee zijn goede voornemens want na Nieuwjaarsdag is de beer los. De strijd tussen koudbloedige hogedruk in het noorden en de depressies op de oceaan is daarmee ook beslist. We krijgen voorlopig geen droge vrieskou, maar actieve storingen die elkaar in snel tempo afwisselen. Op ramkoers liggen nog steeds de Franse Alpen. Hieronder de actuele sneeuwverwachting voor de komende zes dagen.

null

Aandachtspuntje blijft de sneeuwgrens. Van zaterdag tot en met volgende week donderdag sneeuwt het bijna iedere dag. Soms met grote hoeveelheden tegelijk, en dat wordt juist getriggerd door de afwisseling van wat frissere lucht met zachte lucht. Door warmtefronten die passeren zal er beneden 1500-1700m soms regen tussenzitten. Vooral maandag bestaat dat risico. Hogerop echter mogen langzaam gaan rekenen op een heuse dump.

Oostenrijk dinsdag compleet wit?
In Zwitserland en vooral Oostenrijk valt net wat minder sneeuw. Toch mogen we ook daar bijna iedere dag wel sneeuw verwachten, al zal dat nog niet in ieder dal voor een winters landschap zorgen. De kans dat dat wel gebeurt is het grootst op dinsdag als de wind tijdelijk de noordwesthoek opzoekt. Ook in Oostenrijk verbeteren de condities dus, zeker hogerop.

Zillertal Arena (O) gisteren
Zillertal Arena (O) gisteren

Zondag de eerste sneeuw in ruim 2 maanden
En dan de Zuidalpen. Zondag gaat daar de eerste sneeuw van betekenis vallen in ruim 2 maanden tijd! Daarmee komt een einde aan de langdurige droogte en luchtverontreiniging in veel gebieden. Een kleine Genuadepressie zorgt voor 10 tot mogelijk 20 centimeter verse sneeuw in Piemonte en Lombardije. De Dolomieten zitten nog in de wachtkamer en blijven we volgen.

Sauerland
Nu de ergste kou ook uit de kaarten voor de Benelux is verdwenen is het spannend wat er in het Sauerland gebeurt. In de nacht van 2-3 januari zou er wat sneeuw kunnen vallen, maar verder ben ik bang dat de actieve depressies vooral regen gaan brengen. De bovenlucht is waarschijnlijk net te warm voor een pak sneeuw al is het kantje boord. We houden dit in de gaten!

De enige piste die nu open is in het Sauerland, de Ruhrquelle
De enige piste die nu open is in het Sauerland, de Ruhrquelle

Kortom, de huidige weerkaarten zijn een verademing met wat we gehad hebben. Om het nu ook buiten de Westalpen helemaal goed te laten komen moet er nog wat gesleuteld worden. Daar gaan we de komende 24 uur voor duimen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt weer voor het weerbericht!
(En al de vorige)

Een bak koffie en een pak SNEEUW!!! ik ben zeer gelukkig met dit weerbericht deze ochtend, wat jij @Rogier? Gaat dit nog problemen opleveren met betrekking tot reizen vrijdag op zaterdag @Roel?

Wat hebben wij gisteren toch moeten lachen ik en een vriend van mij, we hadden bij Shoeby en vip avond (gingen mee met de vrouwen!). en daar stond een jonge verkoopster waarmee we aan de praat raakte over wintersport en toen vroeg ze me waar ik naartoe ging, ik zei Val Thorens en op een of andere manier zag ik aan haar reactie dat ze daar nooit was geweest.
Ik reageerde gelijk door te zeggen dat ik aan haar kon zien dat ze meer een oostenrijk ganger was en ze was verbaasd om te zien dat ik dat met zon overtuiging zei en het was ook dat ik gelijk had :P
Vriend van mij haakte er serieus met droge humor op in en die ging verder door te zeggen dat hij kon zien dat het voornamelijk Gerlos was en toen was ze helemaal verbouwereerd dat wij dat gewoon konden zien (puur gokken :P).
Dus wij schoten beiden in de lach en we hadden ons lolletje weer :D
Ze was nog nooit in frankrijk in de alpen geweest en toen hebben wij uiteraard uitgebreid verteld wat wij zo geweldig aan de franse alpen vinden! ;)
En nu ik dit weerbericht lees kan ik maar tot een conclusie komen en dat is dat ik voor dit moment even blij ben dat ik een Frankrijk ganger ben :D :P

@Roel Dit ziet er uit als een prachtig weerbericht. Wij gaan vrijdag rijden richting Frankrijk (Alpe d’Huez). Moeten we ons voor zaterdag nog zorgen gaan maken voor de omstandigheden op de weg?

Ik maakte me ook hélemaal geen zorgen. heus. écht niet hoor…neee ik niet. Maar wat ben ik blij dat de berichten steeds positiever worden! :D

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Word weer lachen zaterdag als de mensen de autostrand gaan verlaten en hun kettingen moeten opleggen om boven te raken , val thorens en courchevel , mis herhaling van vorig jaar op de wissel tas kerst en nieuwjaar

@freerider, De Franse Alpen zijn misschien wel perfect om te skiën. Maar dekillie ambiance in combinatie met het Franse volk geeft Oostenrijk toch een straatlengte voorsprong.

Let maar op: Dadelijk valt er zo’n dump dat de gebieden een paar dagen gesloten blijven…

Roel, hoe ziet het eruit voor vorarlberg? Paar dagen geleden las ik namelijk dat daar de kans op sneeuw wat groter is dan in tirol komende dagen…

Wordt alleen maar vrolijker… benieuwd hoeveel sneeuw het uiteindelijk echt oplevert. :)

@Skizoeker over smaak valt niet te twisten natuurlijk ;-)
Persoonlijk heb ik ook altijd een voorkeur voor Oostenrijk of Italië, maar afgelopen wintersportvakantie heeft het Franse volk in Tignes mij bijzonder aangenaam verrast waardoor ik bijna dacht, zijn we wel in Frankrijk?
Bijna onFrans zeg maar. Ook mijn uitgesproken mening heb ik weer wat bijgesteld :-)

"respect the mountains"

Ik zeg: kom maar op met die live beelden vanaf vandaag! Dat gaat smullen worden!

eindelijk sneeuw voor de zuidalpen, eindelijk een genua depressie. Nu nog even hopen dat hij extra fel uitpakt ;)

Seriously snow addicted family!

De berichten worden steeds positiever.

een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

@Skizoeker ik ben het eens met @Thyz en ik begrijp enigszins wat je bedoeld maar het is geen feiten vergelijken het is slechts een pure smaakkwestie waarom de ene franse alpen op Oostenrijkse of Italiaanse alpen etc. een grote voorkeur geeft…dat heeft gewoon met persoonlijke voorkeuren te maken.
Ik heb zelf niets als alleen maar positieve ervaringen met franse en ook met de sfeer etc. het zijn super vriendelijke en aardige mensen maar voor elke bevolkingsgroepen geld je hebt ook rotte appels er tussen zitten!
Tignes is mooi maar Val’Disere is bij verreweg voor mij persoonlijke het mooiste skidorp wat ik ooit heb gezien! daar hangt een sfeer en gezelligheid waar je u tegen zegt :)
Maar ik heb ook zeker genoten in Oostenrijk waar ik ook ben geweest!
Voor ieder wat wils de alpen zijn gigantisch genoeg ;)

@thyz Dat is helemaal waar! De Fransen zijn hier in Tignes dan ondertussen ook in de minderheid. ;-)

Wat een feest moet dat worden daar, sneeuw met oud en nieuw!

Dat viel mij inderdaad ook op! Het stikt daar van de Engelse zeg, maar ook de echte locals waren zeer vriendelijk, behulpzaam en bereidwillend.

"respect the mountains"

@StevieB en @eeftelenga daar is het nog iets te vroeg voor. De verwachting voor zaterdag is nu: Tot de Alpen onderweg geen winterse perikelen. Eenmaal in de Alpen wordt het wel spannend. De sneeuwgrens zakt in de loop van de dag naar 1200m. Het beste ben je voor of rond het middaguur op je bestemming. (Geldt voor Frankrijk en Wallis)

@Anouschka dat is nog steeds zo. Vorarlberg krijgt meestal wat meer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Thijz

Engelsen hebben daar 10/15 jaar geleden veel gekocht.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

En nu Oostenrijk nog…

Kan niet wachten tot de eerste dump in Oostenrijk! Laten we holen dat halverwege Februari de dalen daar ook wit zijn

Jammer, voor de Benelux had eigenlijk gehoopt weer eens de schaatsen op natuurijs te kunnen onderbinden.

Member of global cooling initiative

@Anouschka dat komt omdat de Vorarlberg region een eigen microklimaat kent waardoor gebieden aldaar jaarlijks een voor Oostenrijk meer dan gemiddelde hoeveelheid sneeuw kunnen verwachten.
De vraag west of noord Alpen (lees Frans of Oostenrijk) is er een van persoonlijke voorkeur inderdaad. De verschillen beginnen echter de afgelopen 10 jaar wel meer te vervagen qua sfeer en skikwaliteit. Ik kan jullie na 22 jaar ski-ervaring in beide landen aanbevelingen doen maar dat is een ander topic :)

Nu Nederland nog :)

Voorlopig geldt onderstaande nog: leuk bedacht

null

Not all who wander are lost

Haha die is leuk!

@StevieB Zo wat ben ik blij! Vanmorgen was ik een rondje fietsen en zag het er nog zo uit. Moeilijk voor te stellen dat het hier dit weekend keihard sneeuwt…

null

Click. Click. Peace

Met een zéér geavanceerd stukje software kan ik met de weermodellen een simulatie laten draaien welke kan voorspellen hoe het er dan uit komt te zien.

null

Hier wordt je toch spontaan vrolijk van! :D :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Lol

Click. Click. Peace

Geweldig @Sneeuwbaard ik denk dat ik jou maar ga inhuren voor de graphics :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Voor íets minder dan 100 euro per uur ben ik in te huren en bovenstaande was maar 1,5 uur werk! :D

Ik bied deze service overigens ook aan aan de wintersporter die hun foto’s van de afgelopen vakantie professioneel willen laten retoucheren :D

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie