Vooral in het westen nog heel veel sneeuw erbij

Roel op 07 januari 2016· 26 reacties

De condities in Tignes (F) waren al goed maar hier gaat nog veel sneeuw bijvallen
De condities in Tignes (F) waren al goed maar hier gaat nog veel sneeuw bijvallen

Een massief neerslaggebied bereikt vandaag de Westalpen. Binnen een paar uur gaat het hier flink uit sneeuwen, maar ook uit alle fronten die nog gaan komen kunnen we hogerop veel sneeuw verwachten. De Alpen liggen de komende 72 uur dan ook op de grens van zachte lucht boven het Middellandse Zeegebied en koelere lucht boven Duitsland. Op dit grensgebied sneeuwt het (en regent het lager) flink door, en dat depressiegeweld lijkt volgende week gewoon door te zetten. Gelukkig wordt het wat kouder. Of er een nordstau komt blijft nog even spannend.

Westalpen op ramkoers
​Laten we met dat laatste maar even beginnen want dat is waar alle Oostenrijkgangers natuurlijk op zitten te wachten. Wil Tirol en het Salzburgerland een flinke dump krijgen dan moet de wind bijdraaien naar het noordwesten. Een Nordstau noemen we dat. Nu is alles west tot zuidwest. Deze week zit dat er in ieder geval niet in want storingen liggen vooral op ramkoers voor de westelijke Alpen.

Sneeuw is onderweg voor de Franse Alpen (bron: buienradar.nl)
Sneeuw is onderweg voor de Franse Alpen (bron: buienradar.nl)

Frankrijk en Zwitserland vangen een groot deel van de sneeuw af, waarbij de sneeuwgrens nogal zwabbert. Tussen nu en zondag pendelt de grens van regen en sneeuw tussen 1200 en 2000 meter. Dat is nogal wat, en dat geeft meteen de onzekerheid aan. Skigebieden aan de rand van de Alpen zullen wat gevoeliger zijn voor zachte lucht dan de inneralpiene gebieden.

Het begint vandaag in ieder geval op veel plaatsen met sneeuw, en volgens de laatste berekeningen zou de sneeuwgrens ook de komende dagen iets lager kunnen blijven dan gisteren berekend. We gaan het maar gewoon volgen.

De hoeveelheden de komende 6 dagen nemen alleen maar toe (Chamonix 218cm!)
De hoeveelheden de komende 6 dagen nemen alleen maar toe (Chamonix 218cm!)

Oostenrijk in wachtkamer
Hogerop groeien de voorspelde hoeveelheden voor de Westalpen alleen maar. Kijk hierboven maar eens, en dat gaat volgende week waarschijnlijk gewoon door. Oostenrijk blijft wat dat betreft in de wachtkamer zitten. Deze week doen ze het daar met restjes die overzwiepen vanuit de Westalpen, dus hier kun je een afwisseling van zon en buien verwachten. Beneden 1800 meter zit hier ook soms regen tussen. Maar komt volgende week dan eindelijk die nordstau?

Diverse modellen kwamen daar de afgelopen dagen al mee op de proppen, maar als je iets heel graag ziet gebeuren kijk je graag over de betrouwbare termijn heen. Dat dat niet heel handig is laat het GFS-model vanmorgen zien. De windsprong van west naar noordwest verloopt volgens GFS veel moeizamer dan het Europese model ECMWF ons wil doen geloven. Dit soort wispelturigheid hoort erbij als je een week vooruit wil kijken, ik houd me dus graag nog even op de vlakte voordat ik jullie allemaal blij maak.

Het lijkt er wel op dat het volgende week wat kouder gaat worden zodat we ons niet meer zo druk hoeven maken over de sneeuwgrens. Verder zie ik vooral nog heel veel sneeuw volgen voor de Franse en Zwitserse Alpen. En op een gegeven moment komt die nordstau er ook wel.

Heel langzaam komt de winter ook in de Zuidalpen op gang (Adamello Ski)
Heel langzaam komt de winter ook in de Zuidalpen op gang (Adamello Ski)

Italië
Tot slot nog even Italië. Net als in Oostenrijk heeft de winter daar dit jaar een lange aanloop nodig, maar de sneeuw voor dit weekend staat nog steeds op de kaart. Wel lijkt ie wat afgezwakt ten opzichte van gisteren al moet 10 tot 30 centimeter sneeuw er voor de Dolomieten nog wel inzitten. Morgen meer weer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Jeetje het is voor Frankrijk wel van het ene uiterste naar het andere uiterste zeg!
Ik ga overmorgen en ik hoop dat Les Menuires op 1800 meter regen bespaard blijft dat zijn heel fijn zijn.
Maar ik hoop ook heeeeeel graag dat de sneeuw ergens volgende week toch wel gaat ophouden voordat we nog ingesneeuwd gaan raken!
Wat een winter is het nu al ik zou zo een roman kunnen schrijven over frau holle en de Russische beer :)
Al heb ik maar 1 a 2 dagen zon dan zou ik heel blij zijn!! :D

en dan mag het gerust voor de andere alpen gebieden gaan sneeuwen hoor wie dat wil ;)

Na een weekje heerlijk zomerskiën in de regio rond Brixental en Saalbach binnen twee weken een weekje boarden in La Rosiere. Een groter contrast lijkt me niet mogelijk gezien de voorspelde hoeveelheden en de huidige webcambeelden.

Ik kijk er al naar uit!

@Freerider, het is ook nooit goed hé… :)

Tja ik ben net als de doorsnee wintersporter geloof ik, dagje poederen is heerlijk maar het liefst savonds sneeuwval en smiddags strak geprepareerde pistes en een heldere blauwe lucht met zon :P
Maar we weten allemaal dat moeder natuur ons niet op onze wenken bediend :D
Ik ben allang SUPER blij dat er sneeuw ligt nu en wat voor een pak!
Het is alleen te hopen dat de lawine gevaar redelijk blijft en dat het niet TE veel gaat sneeuwen :)

Hier in Alpe d’Huez gaat het inmiddels flink los (om 7 uur Was het nog droog) . Als het zo door gaat komt er wel weer een mooie laag bij.

@freerider, volgende week zitten er niet alleen maar sneeuwdagen tussen zo schijnt het. Wat ik gezien heb is diepvries kou en zon… No sweat dus!

En met sneeuw is ook prima te skiën, zolang als het niet stormt!

joepie!! wat een geweldige vooruitzichten!! we gaan pas over 4 weken naar La Norma (F) , maar als dit zo door gaat kan ik er dan nog wel komen?:)
ga weer door met “webcam turen”!

Frank van Helvoirt

10-30 is fine by me. ;)

Seriously snow addicted family!

Bedankt @roel voor deze mooie update! Vrijdag gaan we naar Les Menuires, dat wordt poederen :-)

@eeftelenga en @Freerider houd ons op de hoogte zou ik zeggen. Het zou mooi zijn uit eerste hand de ontwikkelingen te vernemen!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bergfex geeft aan dat de sneeuwgrens nog lijkt mee te vallen in Flaine. vandaag vanaf 1400 m, morgen tijdelijk iets hoger maar dan weinig neerslag. Zaterdag dan weer 1400 m en dagen erna steeds lager. Hoe komt het dat hier wel van 1400m wordt uitgegaan? @roel ?

Dat ga ik zeer zeker doen met een live verslag met verhaaltje en foto’s! Vorig jaar Tignes en dit jaar Les Menuires ;)

@eeftelenga Kan je toevallig een paar foto’s uploaden? Ik vertrek binnen een ruime 2 weken naar Alpe d’Huez! Altijd leuk om plaatselijke foto’s te zien hier! :D

Ik vertrek over 2 weken naar Hinterglemm, hopelijk komt voor die tijd de nordstau nog :-)

Zo, de Savoie, Chamonix en omgeving krijgen echt een bak sneeuw de komende tijd. Daar kunnen ze het hele seizoen mee vooruit, daar geen zorgen meer over. Dat lijkt zo’n beetje het middelpunt te zijn want bij elke keer dat er neerslag valt dan valt dat sowieso daar. Nu nog een nordstau en sneeuw in Nederland :)

Not all who wander are lost

Ik word gek van die sneeuwgrens. Nu staat die al tot het einde van de dump te hoog. 5 dagen regen, drama!

Voorlopig sneeuwt het anders hard en intensief vanaf een 600 meter. Zo hoog ligt die grens de komende dagen niet. Die schommelt wel eens, maar het is niet zo dat het alleen maar gaat regenen en dooien.

Not all who wander are lost

Hmm het was te verwachten in Morgins. 11.00u versus 15.45u:

null

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier in La Chapelle d’Abondance (Portes du Soleil) heeft het op 1000m gesneeuwd tot een uur of 11. Daarna overgegaan in regen en wat ik hoor en zie is de grens gestegen tot een 1500m. Morgen verwachten ze hier hetzelfde patroon, sneeuw in de ochtend met een stijgende grens naar 1600m.

Life is fun, so enjoy it

Ik blijf nog even duimen voor Oostenrijk… Kunnen we niet aan sneeuwtransporten doen? Chamonix heeft meer dan genoeg :P

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy

@Alke
Ik wilde al gaan vragen of jij nog info had over la chapelle!
Houd ons maar op de hoogte. Het wordt toch al weer spannend met nog 6 weken te gaan voor onze Krokusvakantie in de pds ;)
Is het boven al een stuk beter geworden de afgelopen dagen?

Roel belooft voor Oostenrijk altijd de restjes die Frankrijk en Zwitserland niet opgegeten hebben, maar ik vind het hier nog helemaal zo slecht nog niet hoor. Ik heb de afgelopen week een reeks skigebieden geskied, en het wordt echt met de dag beter.
Skiwelt (veel slush, buckels, ijs.)
Waidring Steinplatte (Veel pistes met dezelfde condities zoals boven, slechts 1 goede piste)
Hintertux (Ook niet veel sneeuw, maar verder wel goed te doen)
Fieberbrunn/Saalbach-Hinterglemm (Ze hebben hier echt vakwerk geleverd, want bijna geen steentjes)
Stubaier Gletscher (Ja wat zal ik zeggen, goede sneeuw, maar wel steenkoud met -14)
Zillertal Arena heb ik vandaag geskied, en je kon bijna niet merken dat er een dunne sneeuwlaag ligt. Alleen op sommige stukken waar echt veel skiers overheenkomen is het oppassen geblazen voor steentjes, ijs en buckels. Ik heb heerlijk rondgeskied, en heb alle deelgebieden, op de Gerlosplatte na doorkruisd.
Ik vind het alleen nog een nadeel dat de Krimml Express een erg koude en trage lift blijft, als je terugkomt uit Gerlos. Ook vind ik het bij de start van de Krimml Express nog steeds niet goed aangegeven, welke van de 2 liften je moet nemen om terug te komen in Zell. Gelukkig gokte ik goed.(rechts) Er staat dus wel een bordje, maar een grapjas had het bordje omgedraaid…
Ik vond het ook jammer dat de nieuwe zwarte dalafdaling naar Zell niet open was. Ik heb er zo naar uitgekeken om die te proberen!
Verder was er nog een flinke meevaller. 's Morgens onderaan de gondel stond er op het bord dat een groot deel van de pistes dicht was in Zell. Jammer dacht ik, dan wordt het iig een rondje door het gebied, maar toen ik boven kwam, toen was bijna alles gewoon open!
Zucht, zoveel plezier al beleefd deze vakantie, maar waar zal ik morgen eens naartoe gaan. Iemand ideeen?
Het moet op niet te ver rijden afzitten van Kufstein. Wie oh wie?

null

Ski or Die

Omdat Sneeuwhoogte+ steeds crasht op mijn Samsung Galaxy S6, plaats ik de foto’s in mijn berichten hier op de site. Ik hoop dat dit oke is?

Ski or Die

@nils3, vanaf 1600m is het sterk verbeterd en daar komt de komende week nog flink wat bovenop.
Gelukkig maar, want vanaf de 16de hebben we hier een Freeride week. Maar dat gaat dus helemaal goed komen :-), en voor de liefhebbers, er zijn nog plekken vrij.

Life is fun, so enjoy it

@Alke, Dat is alvast een begin! Nu hopen dat inderdaad volgende week tot in het dal ook nog wat leuks gaat vallen.
Jammer dat ik voor de klas sta, anders zou ik zeker zo’n freerideweekje op mijn snowboard mee willen maken!!
Gelukkig hebben we de video’s nog toch?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie